Război pentru Taiwan?

Joseph S. NYE, Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
Taipei, Taiwan © wikimedia commons
Taipei, Taiwan © wikimedia commons

E oare posibil un război între SUA și China pentru Taiwan? China privește insula aflată la 90 de mile (145 de kilometri) de coastele ei ca pe o provincie renegată, iar președintele Xi Jinping a ridicat problema recent, la cel de-al XX-lea congres al Partidului Comunist Chinez (PCC). Chiar dacă Xi a declarat că preferă reunificarea pe cale pașnică, obiectivul său e clar, și el nu exclude recursul la forță. Între timp, în Taiwan, procentul celor care se consideră integral taiwanezi continuă să depășească procentul celor care se consideră chinezi și taiwanezi deopotrivă.

SUA au încercat vreme îndelungată să descurajeze inițiativa Taiwanului de a-și declara oficial independența și să împiedice China să facă recurs la forță împotriva insulei. Dar capacitățile militare ale Chinei au sporit, iar președintele SUA Joe Biden a declarat deja de patru ori, în împrejurări diferite, că SUA ar apăra Taiwanul. De fiecare dată, Casa Albă a oferit ulterior „lămuriri“, subliniind că politica „o singură Chină“ a Americii nu s-a schimbat.

Dar China consideră că recentele vizi-te americane la nivel înalt în Taiwan șu-brezesc această politică. China a re-ac-ționat la călătoria în Taiwan a purtătorului de cuvînt al Casei Albe Nancy Pelosi din august, lansînd rachete în apropierea coastelor taiwaneze. Ce se va întîmpla dacă reprezentantul Kevin McCarthy devine purtătorul de cuvînt al Casei Albe – mai nou, sub control republican – și‑și duce la capăt amenințarea de a vizita insula în fruntea unei delegații oficiale?

Cînd președintele SUA Richard Nixon a vizitat China pentru a-l întîlni pe Mao Zedong în 1972, ambele țări aveau interesul comun de a contrabalansa puterea sovietică, deoarece ambele vedeau în URSS problema lor cea mai mare. Acum însă China și Rusia constituie o comunitate de interese, ambele țări văzînd în SUA principala lor problemă.

Și totuși, Nixon și Mao nu au căzut de acord în privința problemei taiwaneze și au recurs la o modalitate de a amîna discuția. SUA au acceptat revendicarea potrivit căreia oamenii de pe ambele maluri ale strîmtorii Taiwan erau chinezi și a recunoscut doar „o singură Chină“: Republica Populară Chineză de pe continent, nu Republica Chineză din Taiwan. Cele două părți au creat un răgaz pentru ceea ce succesorul lui Mao, Deng Xiaoping, numea „înțelepciunea generațiilor viitoare“. Asta ne amintește de fabula despre un prizonier medieval care își amînă execuția promițînd că-l va învăța pe calul regelui să vorbească. „Cine știe“ – spune el –, „poate că regele va muri, poate că va muri calul sau, poate, calul va învăța să vorbească“.

China și SUA au beneficiat de pe urma acestui răgaz vreme de cinci decenii. După vizita lui Nixon, strategia Americii a fost să angreneze China, în speranța că un comerț înfloritor și o creștere economică vor promova clasa de mijloc și vor duce la liberalizare. Astăzi, acest scop poate suna excesiv de optimist, dar politica SUA nu a fost întru totul naivă. Ca măsură de siguranță, președintele Bill Clinton a reafirmat tratatul de securitate SUA-Japonia în 1996, iar succesorul său, George W. Bush, a îmbunătățit relațiile cu India. În plus, la începutul acestui secol, în China au existat cîteva semne de liberalizare. Dar Xi a înăsprit controlul PCC asupra societății civile și a unor regiuni precum Xinjiang și Hong Kong, și și-a anunțat ambiția de recîștiga Taiwanul.

Relațiile SUA cu China se află acum în punctul cel mai de jos din ultimii cincizeci de ani. Unii îl învinuiesc pe fostul președinte Donald Trump. Dar, istoric vorbind, Trump a avut mai degrabă rolul unui băiețel care a turnat gaz pe un foc deja existent. Liderii chinezi sînt cei care au aprins acest foc, prin manipularea mercantilă a sistemului comercial internațional, prin furtul și transferul forțat de proprietate intelectuală occidentală și prin militarizarea insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud. Reacția SUA la toate acestea a fost una transpartinică: Biden s-a întîlnit față în față cu Xi abia la finalul celui de-al doilea an de mandat – la recentul summit G20 din Bali.

Obiectivul american rămîne să împiedice China să facă recurs la forță împotriva insulei și să-i descurajeze pe liderii taiwanezi să declare independența de jure a țării. Unii analiști numesc această politică „ambiguitate strategică“, dar ea ar putea fi descrisă și ca „dublă descurajare“. În lunile de dinaintea asasinării sale, fostul prim-ministru japonez Abe Shinzo a insistat ca SUA să se angajeze mai ferm în apărarea Taiwanului. Dar alți experți se tem că o astfel de schimbare a abordării politice ar provoca o reacție din partea Chinei, deoarece ar elimina ambiguitatea care le permite liderilor chinezi să aplaneze sentimentele naționaliste.

Dar cît de probabil e un conflict? Șeful operațiunilor navale SUA avertizează că puterea navală în creștere a Chinei ar putea-o tenta să acționeze curînd, din convingerea că timpul nu e de partea ei. Alții cred că eșecul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a determinat China să fie mai precaută și să aștepte pînă după anul 2030. Chiar dacă R.P. Chineză evită o invazie totală și încearcă doar să forțeze Taiwanul printr-o blocadă sau capturînd o insulă din largul coastelor taiwaneze, o coliziune între nave sau avioane ar putea răsturna rapid situația, mai ales dacă s-ar solda cu pierderi de vieți omenești. Dacă SUA reacționează, înghețînd active chinezești sau invocînd Trading with the Enemy Act [lege americană care interzice comerțul cu inamicii SUA pe timp de război, intrată în vigoare în 1917 – n. trad.], cele două țări ar putea aluneca într-un război rece real (nu metaforic) sau chiar într-un război cald.

În absența problemei taiwaneze, re-la-ția SUA-China s-ar încadra în modelul unei „competiții strategice dirijate“, după cum o numea fostul prim-ministru australian Kevin Rudd. Cele două țări nu reprezintă un pericol una față de cealaltă, cum a fost cazul Germaniei lui Hitler în anii 1930 sau al Uniunii Sovietice staliniste, în anii 1950. Nici una dintre ele nu își propune să o cucerească pe cealaltă – și nici nu ar putea. Dar un eșec în gestionarea problemei taiwaneze ar putea transforma acest conflict într-unul existențial.

SUA ar trebui să descurajeze în continuare independența formală a Taiwanului, contribuind în același timp la transformarea Taiwanului într-un „porc spinos“ greu de înghițit. Și ar mai trebui să colaboreze cu aliații săi, pentru a consolida disuasiunea navală în regiune. Dar trebuie să evite provocările fățișe și vizitele care ar putea determina China să-și accelereze posibilele planuri de invazie. După cum și-au dat seama Nixon și Mao cu multă vreme în urmă, strategiile și acordurile diplomatice prin care se cîștigă timp sînt cît se poate de avantajoase.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vice-secretar SUA al apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

© Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner pensii png
Creșteri de pensii între 100 și 400 de lei începând din februarie. Ce documente trebuie să depună pensionarii
Unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 100 și 400 lei, din februarie 2025. Unii pensionari vor recupera aceste sume de bani la Mica Recalculare. Pensionarii care muncit înainte de 2001 pot depune acte care să arate că au avut venituri nepermanente.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).
incendiu turcia jpg
Catastrofă în Turcia. Bilanțul incendiului de la hotel ajunge la 66 de morți și 52 de răniți
Autoritățile din Turcia au anunțat ultimul bilanț al incendiului care a cuprins hotelul din stațiunea de schi Bolu. Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața, iar un număr de 53 sunt răniți transportați la spitalele din Ankara și Istranbul. Hotelul era ocupa în proporție de peste 90%
oua ochi istock jpg
Ce să adaugi în tigaie pentru ouă ochiuri perfecte, ca la restaurant. Ingredientul surpriză pe care puțini l-ar ghici!
Mulți dintre noi putem avea impresia că ouăle ochi sunt un preparat banal, care nu poate fi modificat prea mult. Însă, chiar și atunci când vine vorba despre o rețetă atât de simplă, există modalități de a o îmbunătăți!
Robert Fico FOTO Profimedia jpg
Slovacia: premierul Robert Fico este acuzat că pregătește ieșirea Slovaciei din UE
Liderul opoziției slovace, Michal Simecka, a inițiat marți o moțiune de cenzură împotriva guvernului naționalist de stânga, acuzându-l pe premierul Robert Fico că ar pune bazele unei eventuale retrageri a Slovaciei din Uniunea Europeană, informează Reuters.
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
Descoperire arheologică remarcabilă! Locul din România unde au fost identificate cele mai vechi urme de locuire umană din Europa, datând de peste 1,95 milioane de ani
O teză publicată în anii '60 de unul dintre pionierii arheologiei preistorice românești, Constantin S. Nicolăescu-Plopșor, și anume că homininii au trăit pe teritoriul României în urmă cu aproximativ două milioane de ani, nu doar că a reapărut în actualitate, odată considerată căzută în desuetudine,