Războaiele lor
 sînt și ale noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Într‑o școală din Franța, un bărbat a ucis un profesor și a rănit alte trei persoane. De origine cecenă, individul fusese elev al școlii. Autoritățile încă investighează crima, dar primele detalii par să sugereze că incidentul e motivat de războiul din Orientul Mijlociu. 

În Belgia, un imigrant ilegal din Tunisia a omorît doi suporteri ai echipei de fotbal a Suediei. O altă persoană a fost rănită. Meciul dintre naționalele suedeză și belgiană a fost anulat, iar autoritățile încearcă să înțeleagă care au fost motivele atacului. Citînd surse din poliție, presa belgiană anunță că tunisianul a fost probabil inspirat de un video publicat de Statul Islamic pe social media. 

În Statele Unite, mai multe asociații de studenți sînt acuzate fie că sînt suspect de tăcute față de atacul Hamas asupra Israelului, fie că au o poziție fățiș anti‑israeliană. La Harvard, un camion cu ecrane publicitare a circulat prin campusul universității difuzînd imagini și nume ale unor studenți care s‑au solidarizat cu palestinienii. Practica „doxxing“‑ului, întîlnită pînă acum mai ales online, s‑a dovedit relativ eficientă – o parte dintre semnatarii unui apel pro‑Palestina s‑au retras de pe lista de inițiatori și susținători ai demersului. Dar, spune organizația conservatoare care a pus la cale cascadoria, „noi nume sînt adăugate în fiecare zi“.

Demonstrațiile anti‑israeliene din Germania au dus la incidente violente și mai multe arestări. 

În Marea Britanie, unde a avut loc de asemenea o manifestație gigantică pro‑Palestina, un suporter al Israelului a fost salvat de mulțime doar de intervenția promptă a poliției. Incidente asemănătoare au putut fi văzute în mai multe părți ale lumii. Tot în Marea Britanie, imaginile cu o femeie musulmană smulgînd de pe pereți afișe cu copii israelieni răpiți de Hamas au provocat oroare. 

În România, autorii unei știri publicate pe Instagram care relata despre antisemitismul local au fost nevoiți să șteargă zeci de comentarii violent antisemite, unele dintre ele ilustrate cu trimiteri neo‑naziste. Cea mai mare parte dintre comentatori erau tineri. 

La Sky News, ambasadoarea Israelului în Marea Britanie încearcă să explice în direct în fața unei moderatoare ferme că, în ciuda imaginilor difuzate de stație concomitent cu interviul, în Gaza nu este nici o criză umanitară. Nu reușește decît să provoace un val de indignare pe social media. 

Pe X, fostul Twitter, un jurnalist turc exasperat a anunțat că nu va mai scrie nimic despre Palestina din cauza valului de ură căruia trebuie să îi facă față după fiecare propoziție publicată. 

BBC a primit aproximativ 1.500 de plîngeri din partea publicului legate de felul în care acoperă războiul. Acestea sînt aproape egal distribuite între cei care cred că relatările sînt părtinitoare în direcția Israelului și cei care cred că bătrîna instituție e prea apropiată de palestinieni. Între timp,  conducerea BBC a suspendat nu mai puțin de șase jurnaliști pentru opinii exprimate pe social media. The Guardian a decis să renunțe la colaborarea cu un caricaturist cu care colabora de… 40 de ani. Editorii publicației au fost nemulțumiți de felul în care artistul l‑a desenat pe premierul Beniamin Netanyahu.

McDonald’s Oman a anunțat că donează 100.000 de dolari eforturilor de ajutorare a locuitorilor din Gaza. La rîndul său, McDonald’s Israel a oferit mii de meniuri spitalelor și forțelor armate israeliene angajate în eforturile de stîrpire a Hamas. Corporațiile sînt în război cu ele însele. 

Uitați de vreo cîteva zile, propagandiștii ucraineni și ruși fac eforturi disperate pentru a găsi paralele între războiul zilei și cel în care sînt angajate statele lor. Majoritatea sînt stînjenitoare și ilogice, dar asta nu îi descurajează. 

Scriam aici acum cîteva săptămîni că apatia cu care a fost tratat un conflict acum încheiat are ca probabilă explicație și faptul că umanitatea a obosit să mai fie oripilată, indignată sau revoltată de fiecare dată cînd undeva se săvîrșește o crimă majoră. Sînt statistici care arată că oamenii se feresc de știrile negative. Le citesc de curiozitate și din instinct de conservare, dar ar prefera să pretindă că ele nu există. Unora chiar le reușește exercițiul ăsta. 

Însă izolarea într‑o bulă serenă nu ajută la nimic. Catastrofele se întîmplă în continuare și, dacă refuzăm să le vedem, ele insistă să ne tragă de mînecă. Războaiele lor sînt și ale noastre și nu ne întreabă nimeni dacă vrem să participăm. Nici un om nu e insulă, nici o insulă nu e singură. În arhipelagul global, oameni și state, sîntem legați unii de alții prin mii de fire. Proverbiala bătaie din aripi a fluturelui ne poate strica iremediabil ziua. Uneori chiar mai mult decît atît.

De asta sîntem obligați să știm, oricît de neplăcute sînt aceste relatări. Și nu e vorba numai de a ști de ce pericole să ne păzim mîine, ci și de a înțelege mai devreme cu o secundă cînd prietenii, coreligionarii sau conaționalii noștri o iau razna. Iar cînd se întîmplă la alții știm deja că va ajunge și la noi. În ce formă nu știm, dar va ajunge. 

Iar consecințele pot fi ireparabile.

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Situație scandaloasă în Ungaria pentru mai mulți români care voiau să ajungă la Viena cu trenul. „Blesteme și înjurături”
Mai mulți români care călătoreau cu trenul dinspre București spre Viena au avut parte de o surpriză neplăcută la Budapesta. Întâmplarea a fost relatată pe rețelele de socializare de unul dintre călători.
image
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie să se apropie de el
image
Viața în cel mai mic sat de munte din România. Toate gospodăriile au fost îngrămădite pe un deal VIDEO
Merișoru de Munte se numără printre cele mai mici sate din România. Gospodăriile sale sunt înghesuite pe un deal, iar în sat locuiesc permanent câțiva vârstnici. Așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor îi atrage pe turiști.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.