Războaiele lor
 sînt și ale noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Într‑o școală din Franța, un bărbat a ucis un profesor și a rănit alte trei persoane. De origine cecenă, individul fusese elev al școlii. Autoritățile încă investighează crima, dar primele detalii par să sugereze că incidentul e motivat de războiul din Orientul Mijlociu. 

În Belgia, un imigrant ilegal din Tunisia a omorît doi suporteri ai echipei de fotbal a Suediei. O altă persoană a fost rănită. Meciul dintre naționalele suedeză și belgiană a fost anulat, iar autoritățile încearcă să înțeleagă care au fost motivele atacului. Citînd surse din poliție, presa belgiană anunță că tunisianul a fost probabil inspirat de un video publicat de Statul Islamic pe social media. 

În Statele Unite, mai multe asociații de studenți sînt acuzate fie că sînt suspect de tăcute față de atacul Hamas asupra Israelului, fie că au o poziție fățiș anti‑israeliană. La Harvard, un camion cu ecrane publicitare a circulat prin campusul universității difuzînd imagini și nume ale unor studenți care s‑au solidarizat cu palestinienii. Practica „doxxing“‑ului, întîlnită pînă acum mai ales online, s‑a dovedit relativ eficientă – o parte dintre semnatarii unui apel pro‑Palestina s‑au retras de pe lista de inițiatori și susținători ai demersului. Dar, spune organizația conservatoare care a pus la cale cascadoria, „noi nume sînt adăugate în fiecare zi“.

Demonstrațiile anti‑israeliene din Germania au dus la incidente violente și mai multe arestări. 

În Marea Britanie, unde a avut loc de asemenea o manifestație gigantică pro‑Palestina, un suporter al Israelului a fost salvat de mulțime doar de intervenția promptă a poliției. Incidente asemănătoare au putut fi văzute în mai multe părți ale lumii. Tot în Marea Britanie, imaginile cu o femeie musulmană smulgînd de pe pereți afișe cu copii israelieni răpiți de Hamas au provocat oroare. 

În România, autorii unei știri publicate pe Instagram care relata despre antisemitismul local au fost nevoiți să șteargă zeci de comentarii violent antisemite, unele dintre ele ilustrate cu trimiteri neo‑naziste. Cea mai mare parte dintre comentatori erau tineri. 

La Sky News, ambasadoarea Israelului în Marea Britanie încearcă să explice în direct în fața unei moderatoare ferme că, în ciuda imaginilor difuzate de stație concomitent cu interviul, în Gaza nu este nici o criză umanitară. Nu reușește decît să provoace un val de indignare pe social media. 

Pe X, fostul Twitter, un jurnalist turc exasperat a anunțat că nu va mai scrie nimic despre Palestina din cauza valului de ură căruia trebuie să îi facă față după fiecare propoziție publicată. 

BBC a primit aproximativ 1.500 de plîngeri din partea publicului legate de felul în care acoperă războiul. Acestea sînt aproape egal distribuite între cei care cred că relatările sînt părtinitoare în direcția Israelului și cei care cred că bătrîna instituție e prea apropiată de palestinieni. Între timp,  conducerea BBC a suspendat nu mai puțin de șase jurnaliști pentru opinii exprimate pe social media. The Guardian a decis să renunțe la colaborarea cu un caricaturist cu care colabora de… 40 de ani. Editorii publicației au fost nemulțumiți de felul în care artistul l‑a desenat pe premierul Beniamin Netanyahu.

McDonald’s Oman a anunțat că donează 100.000 de dolari eforturilor de ajutorare a locuitorilor din Gaza. La rîndul său, McDonald’s Israel a oferit mii de meniuri spitalelor și forțelor armate israeliene angajate în eforturile de stîrpire a Hamas. Corporațiile sînt în război cu ele însele. 

Uitați de vreo cîteva zile, propagandiștii ucraineni și ruși fac eforturi disperate pentru a găsi paralele între războiul zilei și cel în care sînt angajate statele lor. Majoritatea sînt stînjenitoare și ilogice, dar asta nu îi descurajează. 

Scriam aici acum cîteva săptămîni că apatia cu care a fost tratat un conflict acum încheiat are ca probabilă explicație și faptul că umanitatea a obosit să mai fie oripilată, indignată sau revoltată de fiecare dată cînd undeva se săvîrșește o crimă majoră. Sînt statistici care arată că oamenii se feresc de știrile negative. Le citesc de curiozitate și din instinct de conservare, dar ar prefera să pretindă că ele nu există. Unora chiar le reușește exercițiul ăsta. 

Însă izolarea într‑o bulă serenă nu ajută la nimic. Catastrofele se întîmplă în continuare și, dacă refuzăm să le vedem, ele insistă să ne tragă de mînecă. Războaiele lor sînt și ale noastre și nu ne întreabă nimeni dacă vrem să participăm. Nici un om nu e insulă, nici o insulă nu e singură. În arhipelagul global, oameni și state, sîntem legați unii de alții prin mii de fire. Proverbiala bătaie din aripi a fluturelui ne poate strica iremediabil ziua. Uneori chiar mai mult decît atît.

De asta sîntem obligați să știm, oricît de neplăcute sînt aceste relatări. Și nu e vorba numai de a ști de ce pericole să ne păzim mîine, ci și de a înțelege mai devreme cu o secundă cînd prietenii, coreligionarii sau conaționalii noștri o iau razna. Iar cînd se întîmplă la alții știm deja că va ajunge și la noi. În ce formă nu știm, dar va ajunge. 

Iar consecințele pot fi ireparabile.

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.