Random și la întîmplare

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Anglicismul random, tot mai des întîlnit în uzul actual, nu a fost (încă) înregistrat de dicționarele noastre. Cuvîntul are cele mai multe atestări cu sensul său tehnic, specializat, mai ales în texte care descriu funcționarea unor programe informatice și aplicarea unor selecții aleatorii. Interesant este însă faptul că random începe să apară, ca adjectiv și ca adverb, cu sensul „la întîmplare”, și în contexte conversaționale, în relatări despre acțiuni cotidiene. Am ales cîteva exemple din corpusul roTenTen, cuprinzînd texte preluate din mediul online. Cuvîntul e folosit ca adjectiv invariabil – „lista e aproape random, nu vă simțiți excluși”; „totul a început de la o discuție random cu Mircea”; „orașul e superb, o plimbare random prin el” – și ca adverb: „am ales random cel mai apropiat film ce rula la ora la care eram la mall”; „tîmpenii făcute random în public, hlizeală, motăneală, golăneală” –, intrînd chiar în construcții (standard sau colocviale) de comparație și gradație: „locul mi-ar plăcea să fie o cafenea, sau cel mai random și necunoscut loc din lume”: „alimentele le-am introdus mega random, deși avem alergii cîrcă în familie”.

Termenul englezesc random este în primul rînd adjectiv, dar și (cu anumite sensuri speciale) substantiv; valoare adverbială au derivatul randomly și locuțiunea at random. Dicționarele actuale (Cambridge Dictionary online, Merriam-Webster online etc.) înregistrează sensul mai general al adjectivului – „care se petrece sau este ales din întîmplare mai curînd decît în conformitate cu un plan, cu un sistem sau o regulă” –, dar și accepțiile sale specializate din statistică: „referitor la elemente și evenimente cu probabilitate egală de apariție”. În texte de specialitate scrise în română, randomeste echivalat în genere prin adjectivul aleatoriu, mai ales în context matematic. În descrierea unor cercetări experimentale apar și alți termeni din aceeași familie lexicală (deja înregistrați în DEX și în Micul dicționar academic): dacă a randomiza – echivalentul verbului englezesc randomize  – e mai rar, în schimb nominalul în -re (randomizare) și participiul randomizat apar destul de des: „măsurătorile au fost realizate pe un eșantion reprezentativ de 207 școli, din mediul urban și rural, alese prin randomizare simplă”; „am efectuat o eșantionare prin randomizare din populația de referință”: „rezultatele unui studiu recent dublu-orb, randomizat și controlat”; „până în prezent nu a fost efectuat un studiu randomizat asupra potențialului de remisie” (exemple preluate tot din corpusul roTenTen).

Apariția anglicismului random ca substitut pentru locuțiunea la întîmplare pare mai mult o alegere stilistică, un efect al modei lingvistice, al conotațiilor de actualitate și modernitate din jargonul juvenil. Uneori, e posibil și ca locuțiunea la întîmplare să fie evitată din cauza conotațiilor sale negative: pentru că aleatoriul se asociază cu nepăsarea, superficialitatea, cu lipsa de grijă, de ordine și disciplină. Nota negativă se observă chiar în definițiile lexicografice ale locuțiunii – „în voia sorții; într-o doară, la nimereală” (DEX) –, dar reiese la fel de clar din contextele de apariție: „alimentația la întîmplare, neîncrederea în sine, necredința sînt greșeli cronice”; „cu medicația în exces sau luată la întîmplare nu e de glumit, ne poate afecta grav sănătatea”. Locuțiunea apare în contexte de avertizare („trebuie să știm că florile nu se oferă la întîmplare”; „dar niciodată, niciodată nu te antrena la întîmplare!”) sau de valorizare prin contrast a ceea ce, dimpotrivă, e bine gîndit, organizat, are un sens și un scop: „este o carte ce nu s-a născut la întîmplare”; „Nimic nu este la întîmplare în acest Univers”. În contexte în care este evocat hazardul, random pare să aducă – deocamdată – neutralitatea termenului de specialitate, lipsit de conotațiile negative ale întîmplării. Dacă folosirea lui se va extinde (ceea ce e cam greu de crezut), conotațiile negative se vor adăuga în timp.

Interesant e că utilizarea adverbială a anglicismului în româna colocvială are un corespondent în italiană. În Vocabolario Treccani online, adjectivul random e înregistrat ca termen de specialitate preluat din engleză, dar se indică și extinderea sa în uzul curent, ca adjectiv și ca adverb, cu sensul „la întîmplare, fără o ordine precisă”: due pensieri random sulla situazione attuale („două idei random asupra situației actuale”); andare random per locali notturni („a merge random prin localuri de noapte”). Autoarea unui articol recent publicat pe site-ul Accademiei della Crusca – Lucia Francalanci, „Parole «a caso»: random, randòmico, randomizzare“ – descrie folosirea seriei lexicale în italiană, de la intrarea adjectivului random în uzul specializat, în a doua jumătate a secolului al XX-lea, pînă la extinderile sale actuale, care îi conferă statutul de cuvînt al uzului comun. În română, procesul e abia la început și nu putem ști dacă va continua.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Duckadam
insuficienta cardiaca jpg
Iată de ce au crescut cazurile infarct în rândul tinerilor!
Stilul de viață modern, adesea sedentar, alimentația nesănătoasă, obezitatea, stresul, fumatul și excesul de alcool sunt principalii factori care favorizează apariția infactului miocardic.
Slujba de Înviere
De ce părăsesc tinerii americani bisericile creștine și trec la ortodoxie?
Ben Christenson a fost crescut în religia anglicană. Mergea la biserică în fiecare duminică, a urmat o școală religioasă și a fost într-o tabără creștină în fiecare vară.
 Ken McCallum, directorul agenției/FOTO: MI5
MI5 este forțată să își „restrângă” lupta împotriva terorismului și să se concentreze pe amenințările Rusiei
Agenția britanică de Informații interne este nevoită să-și restrângă lupta împotriva terorismului din Marea Britanie pentru a se concentra pe amestecul tot mai mare al Rusiei, spune șeful MI5.
romania handbal facebook1 jpg
sdsadsasa jpg
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am crezut că va fi ultima sâmbătă pe care am trăit-o”
O discuție la telefon și câteva ore de negocieri au ferit lumea de Al Treilea Război Mondial. Acum 62 de ani, Statele Unite și URSS au fost la un pas de se înfrunta cu arsenal nucler, un eveniment care ar fi schimbat definitiv lumea pe care o cunoaștem astăzi.
economie negocieri FOTO IPN
Cum va evolua economia României după anularea alegerilor prezidențiale. Expert: Trebuie sa ne consolidăm democrația
Anularea alegerilor prezidențiale, ca urmare a deciziei CCR, vine spre finalul unui an cu numeroase provocări și probleme economice. Iar anul 2025 se anunță unul dificil din punct de vedere economic.
astronaut Charlie Duke foto NASA jpg
Mesajul celui mai tânăr astronaut care a mers pe Lună pentru Călin Georgescu: "puteți vedea cât se poate de clar toate dovezile"
Călin Georgescu se numără printre adepții teoriei conspirației conform căreia oamenii nu au ajuns niciodată pe Lună. Într-o declarație exclusivă pentru ”Adevărul”, Charles Moss Duke Jr., cel mai tânăr astronaut care a mers pe Lună, îl contrazice argumentat.
Satul Bătrâna  Foto Daniel Guță (4) jpg
Tineri mutați de la oraș la sat, șocați de viața la țară: „Aici doar stai și dormi. Și puiul este prea tare, față de cel din magazine”
Relatările tinerilor care s-au mutat în ultimii ani de la oraș în satele din România arată modul în care i-a bulversat noul stil de viață pe care audecis să îl înceapă odată mutați la țară. Unii dintre cei care și-au împărtășit experiențele au ajuns la concluzia că „viața nu este deloc roz” la sat.