Random și la întîmplare

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Anglicismul random, tot mai des întîlnit în uzul actual, nu a fost (încă) înregistrat de dicționarele noastre. Cuvîntul are cele mai multe atestări cu sensul său tehnic, specializat, mai ales în texte care descriu funcționarea unor programe informatice și aplicarea unor selecții aleatorii. Interesant este însă faptul că random începe să apară, ca adjectiv și ca adverb, cu sensul „la întîmplare”, și în contexte conversaționale, în relatări despre acțiuni cotidiene. Am ales cîteva exemple din corpusul roTenTen, cuprinzînd texte preluate din mediul online. Cuvîntul e folosit ca adjectiv invariabil – „lista e aproape random, nu vă simțiți excluși”; „totul a început de la o discuție random cu Mircea”; „orașul e superb, o plimbare random prin el” – și ca adverb: „am ales random cel mai apropiat film ce rula la ora la care eram la mall”; „tîmpenii făcute random în public, hlizeală, motăneală, golăneală” –, intrînd chiar în construcții (standard sau colocviale) de comparație și gradație: „locul mi-ar plăcea să fie o cafenea, sau cel mai random și necunoscut loc din lume”: „alimentele le-am introdus mega random, deși avem alergii cîrcă în familie”.

Termenul englezesc random este în primul rînd adjectiv, dar și (cu anumite sensuri speciale) substantiv; valoare adverbială au derivatul randomly și locuțiunea at random. Dicționarele actuale (Cambridge Dictionary online, Merriam-Webster online etc.) înregistrează sensul mai general al adjectivului – „care se petrece sau este ales din întîmplare mai curînd decît în conformitate cu un plan, cu un sistem sau o regulă” –, dar și accepțiile sale specializate din statistică: „referitor la elemente și evenimente cu probabilitate egală de apariție”. În texte de specialitate scrise în română, randomeste echivalat în genere prin adjectivul aleatoriu, mai ales în context matematic. În descrierea unor cercetări experimentale apar și alți termeni din aceeași familie lexicală (deja înregistrați în DEX și în Micul dicționar academic): dacă a randomiza – echivalentul verbului englezesc randomize  – e mai rar, în schimb nominalul în -re (randomizare) și participiul randomizat apar destul de des: „măsurătorile au fost realizate pe un eșantion reprezentativ de 207 școli, din mediul urban și rural, alese prin randomizare simplă”; „am efectuat o eșantionare prin randomizare din populația de referință”: „rezultatele unui studiu recent dublu-orb, randomizat și controlat”; „până în prezent nu a fost efectuat un studiu randomizat asupra potențialului de remisie” (exemple preluate tot din corpusul roTenTen).

Apariția anglicismului random ca substitut pentru locuțiunea la întîmplare pare mai mult o alegere stilistică, un efect al modei lingvistice, al conotațiilor de actualitate și modernitate din jargonul juvenil. Uneori, e posibil și ca locuțiunea la întîmplare să fie evitată din cauza conotațiilor sale negative: pentru că aleatoriul se asociază cu nepăsarea, superficialitatea, cu lipsa de grijă, de ordine și disciplină. Nota negativă se observă chiar în definițiile lexicografice ale locuțiunii – „în voia sorții; într-o doară, la nimereală” (DEX) –, dar reiese la fel de clar din contextele de apariție: „alimentația la întîmplare, neîncrederea în sine, necredința sînt greșeli cronice”; „cu medicația în exces sau luată la întîmplare nu e de glumit, ne poate afecta grav sănătatea”. Locuțiunea apare în contexte de avertizare („trebuie să știm că florile nu se oferă la întîmplare”; „dar niciodată, niciodată nu te antrena la întîmplare!”) sau de valorizare prin contrast a ceea ce, dimpotrivă, e bine gîndit, organizat, are un sens și un scop: „este o carte ce nu s-a născut la întîmplare”; „Nimic nu este la întîmplare în acest Univers”. În contexte în care este evocat hazardul, random pare să aducă – deocamdată – neutralitatea termenului de specialitate, lipsit de conotațiile negative ale întîmplării. Dacă folosirea lui se va extinde (ceea ce e cam greu de crezut), conotațiile negative se vor adăuga în timp.

Interesant e că utilizarea adverbială a anglicismului în româna colocvială are un corespondent în italiană. În Vocabolario Treccani online, adjectivul random e înregistrat ca termen de specialitate preluat din engleză, dar se indică și extinderea sa în uzul curent, ca adjectiv și ca adverb, cu sensul „la întîmplare, fără o ordine precisă”: due pensieri random sulla situazione attuale („două idei random asupra situației actuale”); andare random per locali notturni („a merge random prin localuri de noapte”). Autoarea unui articol recent publicat pe site-ul Accademiei della Crusca – Lucia Francalanci, „Parole «a caso»: random, randòmico, randomizzare“ – descrie folosirea seriei lexicale în italiană, de la intrarea adjectivului random în uzul specializat, în a doua jumătate a secolului al XX-lea, pînă la extinderile sale actuale, care îi conferă statutul de cuvînt al uzului comun. În română, procesul e abia la început și nu putem ști dacă va continua.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.