Rai urban, calitate premium

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Merită să revenim, din cînd în cînd, asupra anunțurilor de vînzări și cumpărări, ale căror cuvinte-cheie și clișee oferă indicii interesante asupra vieții cotidiene dintr-o societate aflată în schimbare. La începutul anilor ’90, anunțurile de mică publicitate cuprindeau date puține și formulări vagi, în care regăseam adesea adjectivul calificativ preferat din perioada anterioară:  deosebit. În anunțurile imobiliare bucureștene se recurgea uneori la repere tradiționale, preluate dintr-o toponimie urbană neoficială: apartamente din Piața Unirii la fîntîni, zona 1 Mai – Ciuperca etc. Modernizarea locuințelor puse în vînzare era frecvent indicată de prezența termopanelor, iar zonele orașului erau diferențiale printr-un inventar destul de subiectiv de etichete cu referent incert: ultracentrală, centrală, semicentrală, rezidențială, bună, liniștită, curată, civilizată etc.

Anunțurile imobiliare din ultimii ani – numeroase în mediul online – au devenit mult mai concrete, mai descriptive, informative, indicînd anul construcției, suprafața locuinței, dotările etc., toate însoțite de fotografii și de plasarea exactă pe harta orașului. Mulțimea detaliilor dovedește clar că apartamentelor-tip din trecutul comunist li s-au adăugat tot mai multe construcții foarte diferite între ele. În anunțurile actuale se menționează tot mai rar termopanele – care au intrat în normalitate, încetînd să funcționeze ca indiciu al progresului și al bunăstării. Locul lor simbolic pare a fi fost luat de încălzirea în pardoseală, care revine insistent în prezentarea locuințelor mai noi și mai scumpe. Se observă și o oarecare persistență, cu frecvență mult mai redusă, a unor termeni din anunțurile perioadelor precedente: deosebit („apartament deosebit), civilizat („scară civilizată”) și mai ales liniștit („zonă liniștită”, „bloc cu vecini liniștiți”).

Unele anunțuri aparțin unor dezvoltatori sau unor agenții imobiliare, altele sînt ale unor proprietari privați. Cei din urmă folosesc un stil mai direct și mai colocvial („vilă... făcută cu simț de răspundere”,  „zonă bună, vecini ok”). Dezvoltatorii și agențiile recurg adesea la o publicitate agresivă, abundînd în clișee poetic-hiperbolice: „descoperă raiul urban”, „un sanctuar de confort și rafinament”, „Bun venit într-un mic paradis urban!”. Formulele publicitare actuale mizează pe nevoi superioare, psihologice și sociale: „aproape de o serie de puncte de interes social, cultural și educațional”, „avantajele unui stil de viață urban și dinamic”, „facilități și atracții care îți vor îmbogăți experiența de locuire”. Clientul contemporan este atras prin informații despre accesul către magazine, centre comerciale, restaurante, grădinițe, școli, universități – ba chiar de apropierea de policlinici și spitale. În anunțurile imobiliare bucureștene s-a păstrat ca reper esențial accesul la mijlocul de transport: „chiar la gura de metrou”, „la doar 3 minute de mers pe jos de stația de metrou”. Mai dese decît în trecut sînt informațiile privind apropierea de parcuri, cele referitoare la „spații verzi generoase”, „buna calitate a aerului”. 

Unele dintre detaliile acumulate sugerează experiențe negative din trecut, tipice pentru înșelătoriile din afacerile imobiliare: „actele sînt la zi”, „poze reale”. Eventualele dezavantaje sînt prezentate eufemistic: spațiul redus oferă intimitate („această garsonieră de confort sporit te îmbrățișează cu un sentiment de căldură și intimitate”), mobila ceva mai veche e vintage. 

O noutate în limbajul anunțurilor e răspîndirea termenului premium, adjectiv invariabil cu sens superlativ („calitate premium”, „apartamente premium”, „ansamblu premium”, „cu electrocasnice premium”, „finisajele folosite fac parte din clasa premium”), folosit și adverbial (renovat premium”)În plan strict stilistic, anunțurile actuale au caracteristicile limbajului publicitar standard, combinând descrierea detaliilor tehnice cu superlativele la modă. Ca orice discurs publicitar, ele permit și o lectură antropologică și sociologică, oferind o imagine a valorilor, a dorințelor, a nevoilor și a frustrărilor societății, la un moment dat.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cosmin avram in frankfurt png
Merită să muncești în Germania? „Prețurile la alimente sunt ca în România, salariile încep de la 1.600 de euro lunar”
Vloggerul Cosmin Avram a vizitat Germania și a vorbit cu doi români din Frankfurt despre costul vieții din metropola germană. Prețurile la alimente sunt aproximativ la fel cu cele din România, iar salariile încep de la 1.600 de euro.
image png
Și-a înșelat iubita care nu poate deveni mamă cu fosta celui mai bun prieten: „Iubita mea a trecut printr-o menopauză precoce”
Un bărbat în vârstă de 39 de ani a dat dovadă de lipsă de principii morale atunci când și-a înșelat iubita cu fosta iubită a celui mai bun său prieten. Vina a fost și ea ei, întrucât este logodită cu un bărbat alături de care își poate petrece restul vieții.
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
Cum s-au gândit candidații la președinție să schimbe Educația din România. Cu ce promisiuni ne cheamă la vot
Lupta autorităților împotriva abandonului școlar va fi și mai aprigă, iar salariile profesorilor vor ajunge la nivelul celor din sănătate. Învățământul tehnologic și dual vor fi finanțate și dezvoltate astfel încât să ne ofere specialiștii și meseriașii care ne lipsesc în acest moment.
matei corvin
Secretele ”Legiunii Negre”, cea mai de temut armată de mercenari din istoria Europei. A fost creația singurului rege al Ungariei cu origini românești
Matei Corvin, regele Ungariei cu origini românești, a ridicat cea mai puternică armată de mercenari a Evului Mediu. Formată din oameni căliți în focul luptei, bine echipați și plătiți, regele Ungariei, a semănat teroare în Europa Centrală. Ba chiar a reușit imposibilul, cucerind Viena.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.