Rai urban, calitate premium

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Merită să revenim, din cînd în cînd, asupra anunțurilor de vînzări și cumpărări, ale căror cuvinte-cheie și clișee oferă indicii interesante asupra vieții cotidiene dintr-o societate aflată în schimbare. La începutul anilor ’90, anunțurile de mică publicitate cuprindeau date puține și formulări vagi, în care regăseam adesea adjectivul calificativ preferat din perioada anterioară:  deosebit. În anunțurile imobiliare bucureștene se recurgea uneori la repere tradiționale, preluate dintr-o toponimie urbană neoficială: apartamente din Piața Unirii la fîntîni, zona 1 Mai – Ciuperca etc. Modernizarea locuințelor puse în vînzare era frecvent indicată de prezența termopanelor, iar zonele orașului erau diferențiale printr-un inventar destul de subiectiv de etichete cu referent incert: ultracentrală, centrală, semicentrală, rezidențială, bună, liniștită, curată, civilizată etc.

Anunțurile imobiliare din ultimii ani – numeroase în mediul online – au devenit mult mai concrete, mai descriptive, informative, indicînd anul construcției, suprafața locuinței, dotările etc., toate însoțite de fotografii și de plasarea exactă pe harta orașului. Mulțimea detaliilor dovedește clar că apartamentelor-tip din trecutul comunist li s-au adăugat tot mai multe construcții foarte diferite între ele. În anunțurile actuale se menționează tot mai rar termopanele – care au intrat în normalitate, încetînd să funcționeze ca indiciu al progresului și al bunăstării. Locul lor simbolic pare a fi fost luat de încălzirea în pardoseală, care revine insistent în prezentarea locuințelor mai noi și mai scumpe. Se observă și o oarecare persistență, cu frecvență mult mai redusă, a unor termeni din anunțurile perioadelor precedente: deosebit („apartament deosebit), civilizat („scară civilizată”) și mai ales liniștit („zonă liniștită”, „bloc cu vecini liniștiți”).

Unele anunțuri aparțin unor dezvoltatori sau unor agenții imobiliare, altele sînt ale unor proprietari privați. Cei din urmă folosesc un stil mai direct și mai colocvial („vilă... făcută cu simț de răspundere”,  „zonă bună, vecini ok”). Dezvoltatorii și agențiile recurg adesea la o publicitate agresivă, abundînd în clișee poetic-hiperbolice: „descoperă raiul urban”, „un sanctuar de confort și rafinament”, „Bun venit într-un mic paradis urban!”. Formulele publicitare actuale mizează pe nevoi superioare, psihologice și sociale: „aproape de o serie de puncte de interes social, cultural și educațional”, „avantajele unui stil de viață urban și dinamic”, „facilități și atracții care îți vor îmbogăți experiența de locuire”. Clientul contemporan este atras prin informații despre accesul către magazine, centre comerciale, restaurante, grădinițe, școli, universități – ba chiar de apropierea de policlinici și spitale. În anunțurile imobiliare bucureștene s-a păstrat ca reper esențial accesul la mijlocul de transport: „chiar la gura de metrou”, „la doar 3 minute de mers pe jos de stația de metrou”. Mai dese decît în trecut sînt informațiile privind apropierea de parcuri, cele referitoare la „spații verzi generoase”, „buna calitate a aerului”. 

Unele dintre detaliile acumulate sugerează experiențe negative din trecut, tipice pentru înșelătoriile din afacerile imobiliare: „actele sînt la zi”, „poze reale”. Eventualele dezavantaje sînt prezentate eufemistic: spațiul redus oferă intimitate („această garsonieră de confort sporit te îmbrățișează cu un sentiment de căldură și intimitate”), mobila ceva mai veche e vintage. 

O noutate în limbajul anunțurilor e răspîndirea termenului premium, adjectiv invariabil cu sens superlativ („calitate premium”, „apartamente premium”, „ansamblu premium”, „cu electrocasnice premium”, „finisajele folosite fac parte din clasa premium”), folosit și adverbial (renovat premium”)În plan strict stilistic, anunțurile actuale au caracteristicile limbajului publicitar standard, combinând descrierea detaliilor tehnice cu superlativele la modă. Ca orice discurs publicitar, ele permit și o lectură antropologică și sociologică, oferind o imagine a valorilor, a dorințelor, a nevoilor și a frustrărilor societății, la un moment dat.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mancare romaneasca buna jpg
Secretele celor mai delicioase sarmale. Ce sunt și cum se prepară cuiburile de cinci, o regină a bucătăriei tradiționale arhaice românești
Preparatele tradiționale românești sunt printre cele mai delicioase din lume. Sarmalele, împrumutate și mai apoi reinventate de români sunt în top.
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate
Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitamine:
donald trump sah/FOTO:X
Ce se va întâmpla cu România și cu NATO în era Trump. General: „Problema e că autoritățile nu-și fac treaba și nu explică asta oamenilor”
Numeroși experți și analiști militari se tem că Donald Trump va scoate SUA din NATO sau le va dezangaja din alianță și va lăsa Europa singură în fața rușilor. Experții contactați de „Adevărul”, doi cunoscuți generali care au lucrat cu americanii, explică de ce nu trebuie să ne panicăm.
curcan istock jpg
Rețeta delicioasă de curcan umplut la cuptor. În ce amestec trebuie să stea carnea pentru un gust aparte
Este o rețetă delicioasă, care deși pare destul de migăloasă, se pregătește, de fapt, foarte ușor! Cu numai câteva ingrediente, putem face un curcan umplut de care nu ne vom mai sătura!
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii
Horoscopul zilei de joi, 23 ianuarie 2025, anunță recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii și un final neașteptat pentru Fecioare. Capricornii au parte de reproșuri.
marian iordache politia campulung muscel foto costi tudor
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
A făcut vâlvă cazul comisarului șef Marian Iordache, fostul șef al Poliției Câmpulung Muscel, care a fugit de la fața locului după ce a provocat un accident soldat cu doi răniți. Acesta și-a depus cererea de pensionare din arestul Poliției Argeș.
image png
23 ianuarie: Ziua când s-a născut poeta dizidentă Ileana Mălăncioiu, „suflet adânc, colțuros”
Pe 23 ianuarie este și data de naștere a pictorului francez Edouard Manet, dar în aceeași dată a murit pictorul si graficianul suprarealist spaniol Salvador Dali.
geamuri jpg
De ce trebuie să pui o șosetă umplută cu orez la geam! O soluție ieftină de mare ajutor
Condensul acumulat pe ferestre poate duce la probleme serioase, cum ar fi apariția mucegaiului. Iar deși fiecare dintre noi încercăm să scăpăm de această problemă, ea este una persistentă, destul de dificil de remediat.
Ceremonia de transfer de autoritate între militarii detașamentului de luptă al Brigăzii 2 „Strike” și cei ai detașamentului din cadrul Brigăzii 1 „Bastogne”, ambele din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate (Asalt aerian) a Armatei SUA și un exercițiu demo
Pentagonul va trimite 1.500 de militari suplimentari la granița cu Mexic
Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret pentru desfăşurarea a 1.500 de militari suplimentari la graniţa cu Mexic.