Puțină libertate. Și multe probleme

Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Bătălia cu giganții jpeg

– Indexul libertății presei, ediția 2022 –

Există vreun instrument care măsoară cu precizie libertatea presei în lume? Studii se tot fac. Însă nici unul nu e atît de riguros, de nuanțat ca „Indexul libertății presei” realizat de organizația Reporteri Fără Frontiere. Studiul documentează situația presei și a libertății de exprimare în 180 de țări prin rapoarte detaliate de cercetare care urmăresc cinci criterii: contextul politic, cadrul legislativ, contextul economic, contextul socio-cultural și siguranța jurnaliștilor. Fiecare raport de țară evocă cele mai importante modificări legislative care reglementează profesia ori statutul jurnaliștilor și cazurile și necazurile lor precum și contextul general. Pentru a genera un top, un clasament al țărilor în funcție de gradul de libertate.

Ediția de anul acesta atrage atenția asupra amplificării „haosului informațional”, pe care îl pune pe seama unei „duble polarizări”. E vorba, pe de o parte, de „polarizarea presei”, cu „dezvoltarea mass-media de opinie în sensul «foxificării» știrilor“ (după modelul canalului conservator american de televiziune Fox News) și de „banalizarea circuitelor de dezinformare”, avînd ca rezultat fracturi în interiorul statelor. Pe de altă parte, e vorba de „polarizarea între state”, mai exact între societățile deschise și regimurile despotice, care controlează politic fluxurile de informații. Invadarea Ucrainei de către Rusia ar fi cel mai grăitor exemplu în acest sens. Tocmai pe fondul războiului din Ucraina, RSF a luat decizia să modifice intervalul de referință al cercetării pentru a lua în considerare și perioada ianuarie-martie 2022. În martie, într-o scrisoare trimisă procurorului Curții Penale Internaționale, organizația a subliniat „caracterul repetitiv” al atacurilor ruse împotriva instituțiilor de radio și televiziune din Kiev și din restul Ucrainei. Acestor atacuri armate care vizează direct capacitatea de difuzare a informației pe teritoriul Ucrainei li se adaugă și atacuri cibernetice vizînd site-uri de știri. Iar invazia a fost precedată de un „război de propagandă”. Oarecum similar, China (locul 175 în clasament) își folosește arsenalul legislativ „pentru a-și limita populația și a o separa de restul lumii, în special în Hong Kong”, care a coborît de pe locul 80 pe locul 148 în clasament odată cu preluarea puterii de către guvernul central de la Beijing.

În fruntea clasamentului se află Norvegia (1), Danemarca (2) și Suedia (3) – nu e nici o surpriză. Două foste state comuniste ocupă poziții fruntașe: Estonia (4) și Lituania (9). Franța urcă opt poziții în clasament față de anul trecut, plasîndu-se pe locul 26. Urcarea în top intervine după ce Ministerul de Interne a modificat regulile de intervenție a forțelor de ordine în timpul manifestațiilor pentru a permite prezența jurnaliștilor (și siguranța lor) chiar și în timpul evacuărilor în forță. Însă, potrivit raportului, situația presei în Franța e departe de a fi ideală: jurnaliștii se confruntă cu violență verbală, cu amenințări, uneori chiar și cu violență fizică (în timpul manifestațiilor), iar industria media din Franța e deținută de o mînă de oameni de afaceri, ceea ce reprezintă un risc pentru pluralism.  

În Germania situația s-a deteriorat. Țara a căzut cu trei poziții în clasament, plasîndu-se  anul acesta pe locul 16. Există trei motive pentru ușoara deteriorare: o modificare legislativă care îi expune riscului atît pe jurnaliști, cît și pe sursele lor, scăderea diversității media și, mai ales, violența autorităților în timpul demonstrațiilor (e vorba în principal de protestele împotriva măsurilor antipandemice). Evident, țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă... 

România a scăzut cu opt poziții față de indexul de anul trecut, ajungînd pe locul 56. (Republica Moldova e pe locul 40.) România părăsește categoria țărilor cu o situație „satisfăcătoare” și intră în categoria celor cu o situație „problematică”.

73% din cele 180 de țări evaluate se află într-o situație considerată „foarte gravă”, „dificilă” sau „problematică” privind libertatea de muncă a jurnaliştilor. E aceeași proporție ca anul trecut. Însă numărul țărilor în care situația este „foarte gravă” (28) a atins un record. În coada clasamentului se află Turkmenistan (177), Eritreea (179) și Coreea de Nord (180). E vorba de țări în care statul deține controlul total asupra fluxului de informații, de regimuri în care nu se întrevede nici o speranță de schimbare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

stefan radu oprea foto facebook
Sindicaliștii, primiți la Guvern după protestul din Piața Victoriei
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ştefan Radu Oprea, a avut, vineri, consultări cu sindicaliştii din mai multe domenii.
Screenshot 2025 01 24 200145 png
Noi imagini arată fortificații ale armatei ruse pe plajele din Crimeea
Forțele ruse din Crimeea întăresc apărarea și sapă tranșee de-a lungul plajelor pentru contracara un posibil asalt aerian ucrainean, a informat mișcarea partizană Ateș pe Telegram joi, publicând imagini cu fortificațiile, relatează Kyiv Post.
GiDn1r3XcAAjXlJ jpg
Zborurile de deportare au început în SUA. Imagini cu migranți încolonați au fost publicate, în timp ce Trump este de neclintit
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a anunțat vineri, 23 ianuarie, că „zborurile de deportare au început”, difuzând fotografii cu persoane îmbarcate în avioane militare.
Dan Negru webp
Porecla pe care Dan Negru a primit-o de la un mare actor român. Cum a fost numit prezentatorul TV și cât de mult l-a ajutat în viața personală: „Mă bucură faima asta”
Despre cariera și viața personală ale lui Dan Negru se cunosc o mulțime de detalii, însă există un lucru pe care puțini îl știu despre celebrul prezentator TV. „Regele Revelioanelor”, așa cum a fost supranumit de-a lungul timpului are o poreclă pe care i-a dat-o un mare actor.
Alexandru Ioan Cuza, portret de Carol Popp de Szathmary (© Wikimedia Commons)
Felurile de mâncare de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Cum se prepară bobul macedonean, budinca de orez sau ciupercile umplute
Pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a tipărit o singură carte de bucate. A fost și prima care a folosit sintagma de "bucătărie română", într-o perioadă în care intelectualii promovau termenii de România, români, românism.
Serghei Lavrov FOTO Profimedia jpg
Lavrov avetizează Chișinăul că ,,va asigura protecția cetățenilor ruși aflați în Transnistria”, regiune lăsată fără gaze de Moscova
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri Chișinăul că Moscova va proteja cetățenii ruși din regiunea separatistă, dacă se va opta pentru soluționarea „forțată” a conflictului transnistrean.
Lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau (foto: Pixabay)
Ziua Comemorării Holocaustului: 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz
Parlamentul European va marca pe 29 ianuarie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie) cu un discurs special al lui Corrie Hermann în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles.
horoscop webp
Horoscop săptămâna 25 ianuarie - 1 februarie. Berbecii traversează o perioadă bună, transformări imprevizibile pentru Tauri, un nou început pentru Pești
Horoscop săptămâna 25 ianuarie - 1 februarie. Această săptămână aduce energii intense și oportunități neașteptate pentru toate zodiile.
9vdmtJzjXcJNBM38R8qGKj 650 80 jpg webp
„Unde ciripitoare” sau explozii de energie, detectate de sateliții NASA. De ce sunt oamenii de știință îngrijorați
„Undele ciripitoare”, numite astfel din cauza asemănării lor cu cântecul păsărilor, atunci când sunt convertite în semnale audio, sunt perturbații ale câmpului electromagnetic al Pământului capabile să accelereze particulele la viteze potențial mortale pentru navele spațiale și astronauți.