Puțin mai mult Putin

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În Rusia se votează deja de o săptămînă. Referendumul pentru modificarea Constituției îi asigură actualului președinte, aflat la ultimul mandat, posibilitatea de a se prezenta din nou în alegeri și eventual de a rămîne la putere pînă în 2036. Culmea e că această posibilă și probabilă eternizare a lui Vladimir Putin se produce pe fondul unei revizuiri anunțate inițial tocmai pentru a asigura o tranziție post-Putin. Modificarea articolului care interzice președintelui cumularea a mai mult două mandate succesive a apărut accidental, la finalul ședinței comisiei pentru revizuirea Constituției, la propunerea „spontană” a uneia dintre membre, o fostă cosmonaută. Tot „spontană” a fost și propunerea de a anula cele patru mandate prezidețiale ale lui Putin deja consumate. Să ne amintim: ajuns la putere în 2000, după ce a fost desemnat ca succesor de Boris Elțîn, Vladimir Putin a recurs la un șiretlic schimbînd funcția cu premierul său, Dmitri Medvedev, în perioada 2008-2012, pentru a putea fi reales președinte în 2012 și apoi în 2018… Astăzi în vîrstă de 67 de ani, lui Vladimir Putin îi vine greu să părăsească funcția de președinte pe care a ocupat-o vreme de douăzeci de ani.

Planul de a reforma Constituția a fost anunțat în ianuarie. Iar Parlamentul rus și toate parlamentele regionale au aprobat modificările în martie. Nu e o simplă revizuire a Constituției, „pe ici, pe colo, prin părțile esențiale”, ci un design cu totul nou, care redefinește echilibrul puterilor executivă, legislativă și judecătorească în defavoarea acesteia din urmă. Astfel, Duma de stat (Camera inferioară) supune candidatul pentru funcția de șef al guvernului unui vot de încredere. Președintele nu se poate opune numirii premierului, dar va putea dispune demiterea în anumite cazuri. La fel și în cazul vicepreședinților guvernului. Miniștrii responsabili cu securitatea națională, cu apărarea și cu afacerile interne vor avea de obținut votul de încredere al Consiliului Federației (Camera superioară). Consiliul Federației va propune președintelui numirea sau demiterea procurorului general, precum și a judecătorilor federali. De asemenea, Consiliul va putea dispune încetarea mandatelor oricărui judecător, inclusiv pe cele ale membrilor Curții Constituționale la propunerea președintelui, în cazul în care comit „acte care să le compromită onoarea și demnitatea”. E un echilibru înșelător, care dă putere de decizie mai mare unui grup mai restrîns.

Constituția obligă statul la noi asumări de misiune în plan simbolic. Un element cu totul nou: menționarea lui Dumnezeu și a continuității istorice milenare: „amintirea strămoșilor noștri care ne-au transmis idealuri și credință în Dumnezeu”. În același articol se menționează că Rusia este „succesoarea URSS”. Cel care spunea, acum douăzeci de ani, că „destrămarea URSS e cea mai mare nenorocire din istoria Rusiei” vrea acum să modifice Constituția parcă pentru a sprijini o reîntregire teritorială…

Potrivit noului text fundamental, statului i se atribuie obligația de a „proteja adevărul istoric”. Nu e clar la ce epocă istorică se face referire, dar, în schimb, e evident că se caută o uniformizare a viziunii asupra istoriei, poporului și teritoriului. Un alt paragraf vorbește despre interdicția de a „înstrăina” teritoriul rus – e o modalitate de a asigura, prin Constituție, anexarea Crimeei în 2014.

În noua Constituție, „căsătoria este o uniune între un bărbat și o femeie” și se afirmă că „familiile, maternitatea, paternitatea și copiii” sînt valori apărate de către stat.

Există și o dimensiune socială a acestei reforme, care prevede obligația statului de a corela salariul minim la coșul de cumpărături și de a indexa anual pensiile.

Programat inițial pe data de 22 aprilie, referendumul a trebuit să fie amînat ca urmare a pandemiei de COVID-19, care a lovit puternic populația Rusiei. Măsurile de izolare, acolo unde au existat, și apoi recesiunea economică au alimentat neîncrederea în guvern și în președinte. Sondajele de opinie arată că popularitatea lui Vladimir Putin a scăzut la un nivel-record. Cu puțin înaintea începerii acestui scrutin, un institut de sondaje publica cifre contradictorii. Campania electorală, purtată de partide pe teme legate de modificările aduse Constituției, a accentuat unele clivaje preexistente cum ar fi, de pildă, cel dintre progresiști și conservatori. Dacă mărirea pensiilor și a salariilor întrunește un larg consens popular, perspectiva rămînerii la putere a lui Vladimir Putin stimulează un puternic sentiment de respingere.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gabi lunca
2 aprilie: Patru ani de la moartea a doi mari solişti de muzică lăutărească din cauza Covid-19
Pe 2 aprilie 2025 se împlinesc 4 ani de când muzica lăutărească românească a pierdut doi mari solişti, pe Gabi Luncă şi Nelu Ploieşteanu, care au murit după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19. Tot într-o zi de 2 aprilie a murit şi Elena Cuza, soţia primului domnitor al României moderne.
Steffen Heringhaus Foto five elements digital jpg
O companie românească a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv în topul celor mai bune agenții SEO din Europa
Agenția românească five elements digital, specializată în marketing digital pentru companii în creștere rapidă și branduri enterprise, a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv la European Search Awards 2025.
zodii pixabay jpg
Patru zodii vor avea parte de o transformare radicală în aprilie. Acești nativi vor reuși să renunțe la tot ce le făcea rău
Luna aprilie aduce schimbări majore pentru patru zodii, care vor avea ocazia să-și redefinească viața și să scape de tot ceea ce le împiedica evoluția.
panica la bordul unui avion, foto Shutterstock jpg
O femeie a încercat să deschidă ușa unui avion care zbura deasupra Oceanului Indian. Ce s-a întâmplat ulterior
O femeie a creat panică în timpul unui zbor din Bali, Indonezia, către Melbourne, Australia. Ea a încercat să deschidă ușa aeronavei, la bordul căreia se aflau 200 de oameni. Ce i s-a întâmplat ulterior?
Justin Bieber, Kim Kardashian, Sabrina Carpenter, foto Instagram jpg
Vedetele care inspiră Generația Z în alegerea numelui viitorului copil. Ele sunt cele mai iubite celebrități!
Vedetele sunt o sursă de inspirație nu numai în modă sau carieră, ci și în alegerea numelui pentru viitorul copil. În urma unui sondaj recent, s-a aflat care sunt modelele celebre care influențează viitorii părinți din Generația Z în această privință.
Stegarul Dac Foto Captură Video TikTok jpg
Stegarul Dac, plasat sub control judiciar după ce a agresat un jandarm. Procurorii i-au stabilit mai multe interdicții
Cezar Avrămuță, cunoscut drept Stegarul Dac, a fost vizat într-un dosar penal după ce a agresat un jandarm în apropierea Arestului Central din Bucureşti. Poliția Capitalei anunță că bărbatul fost plasat sub control judiciar, având mai multe interdicții.
babe lumanari jpg
Când se aprind, de fapt, lumânări la mormintele celor dragi. Puțini știu ce semnifică cu adevărat această tradiție
Creștinii obișnuiesc să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, însă puțini știu ce semnifică cu adevărat acest obicei. Tradiția nu simbolizează doar respectul față de cei trecuți în neființă, ci și un act spiritual care provine din cele mai vechi și religioase credințe.
lake 4166302 1280 jpg
Trei locuri exotice de pe glob pe care le poți vizita fără să dai mulți bani. Sunt luxoase, mai puțin cunoscute și oferă experiențe de neuitat
Să-ți petreci concediul într-o destinație exotică, cu facilități de lux, nu trebuie să fie un vis inaccesibil.
Castelul corvinilor  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL jpg
Castelul Corvinilor, șase secole de transformări uimitoare. Cum i s-a redat farmecul unei bijuterii arhitecturale
Castelul Corvinilor din Hunedoara trece prin ample lucrări de restaurare, menite să-i redea strălucirea pierdută în deceniile în care fusese „sufocat” de combinatul siderurgic. De-a lungul timpului, a trecut prin mai multe etape de refacere, care și-au pus amprenta asupra arhitecturii sale.