Punere sub acuzare

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Punere sub acuzare jpeg

Procedura de punere sub acuzare intervine într-un moment cum nu se poate mai nepotrivit pentru Donald Trump. Aflat spre finalul mandatului prezidențial, el speră să fie reales în noiembrie. Procesul îi erodează credibilitatea și îl expune criticilor. Anul electoral începe prost pentru Donald Trump. Probabil că mulți dintre alegătorii săi îi vor reevalua performanțele și contraperformanțele în contextul în care mass-media din SUA urmăresc asiduu audierile de la Senat. Din punct de vedere economic, Donald Trump a livrat ce a promis: șomajul a scăzut considerabil, niciodată rata de ocupare a forței de muncă nu a fost mai mare ca acum – iar pentru cetățenii americani, acesta e un indicator important. Pe de altă parte, Trump a înscris SUA pe un curs al izolaționismului. „America first“ a însemnat abandonarea multilateralismului, denunțarea unor tratate și acorduri internaționale și, în general, o reorientare a relațiilor internaționale către schimburi cu profit cuantificabil și imediat. Războiul comercial cu China a generat efecte imprevizibile pe piața americană. E drept că unele ramuri industriale sînt protejate prin introducerea unor taxe de import pentru produsele din China. În schimb, alte ramuri au fost afectate de taxele pe care chinezii le-au pus, simetric, pe importurile din SUA. În fine, obsesia pentru zidul de la granița cu Mexicul a adîncit clivaje, a antagonizat, a radicalizat cetățenii. Toate acestea sînt puse acum în discuție, disecate în talk-show-uri și readuse în atenția publică. Procesul de punere sub acuzare e ca un soi de bilanț provizoriu al mandatului lui Donald Trump.

Președintele se confruntă acum cu două capete de acuzare. În primul rînd, e acuzat că a cerut sprijin (indirect) din partea Ucrainei pentru a cîștiga un al doilea mandat în noiembrie. Mai exact, se bănuiește că i-a oferit președintelui ucrainean sprijin financiar din partea SUA și i-a promis o întîlnire la Casa Albă, cerîndu-i, în schimb, ca Ucraina să inițieze o anchetă judiciară cu privire la afacerile din Ucraina ale adversarului său democrat, Joe Biden. În termenii Constituției americane: abuz de putere. Trump mai e acuzat că a vrut să obstrucționeze ancheta inițiată de Congres atunci cînd a interzis staff-ului de la Casa Albă să depună mărturie în cadrul audierilor inițiale din acest proces, de anul trecut.

Ambele acuzații sînt subțirele: ele pot fi demontate cu ușurință, dar la fel de lesne pot fi și susținute. Însă aceasta nu e o anchetă judiciară, ci un proces politic „judecat“ de senatori. Apărarea lui Trump s‑a bazat, cel puțin în prima fază, pe faptul că cele două acuzații nu îndeplinesc standardele constituţionale cerute pentru suspendarea președintelui: abuzul de putere nu se numără printre infracţiunile şi delictele „grave“. Ba chiar, susțin avocaţii lui Trump, abuzul de putere nu este menționat ca o infracţiune: de vreme ce preşedintele nu a comis o infracţiune pasibilă de condamnare în instanță, el nu poate fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor.

Constituția SUA este ambiguă în ceea ce privește procedura de punere sub acuzare. Regulile generale au fost stabilite pe baza unui precedent: procesul de impeachement în care a fost implicat președintele Andrew Johnson, în 1868. Johnson și-a păstrat funcția. Și Bill Clinton a trecut printr-un proces de punere sub acuzare în 1999.

E destul de clar că procedura are foarte puține șanse de izbîndă. Pentru suspendarea președintelui e nevoie de o majoritate de două treimi din voturile senatorilor (67 de voturi din 100). În Senat, democrații ocupă doar 47 de fotolii, față de 53 de mandate, cîte au republicanii. E de așteptat ca președintele să fie achitat. O majoritate simplă a senatorilor (51) ar putea să decidă prin vot încheierea procesului. În cazul foarte improbabil în care Donald Trump va fi găsit vinovat, el va fi suspendat din funcție, fiind înlocuit pînă la alegeri de vicepreședintele Mike Pence.

Republicanii vor un proces cît mai rapid care să se soldeze, evident, cu achitarea președintelui. Democrații, în schimb, speră să obțină, dacă nu suspendarea președintelui, atunci măcar un proces lung, greoi și, pe cît posibil, public, care să-l incapaciteze pe Donald Trump și să-i tulbure agenda curentă. E, dacă vreți, o precampanie electorală.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Banner Loredana Groza
Maia Sandu Mark Rutte FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu și Mark Rutte, prima întrevedere. Oficialul NATO laudă reziliența Chișinăului ,,în fața ingerințelor rusești”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles, unde a fost într-o vizită oficială. Cei doi au discutat despre securitatea regională, amenințările hibride, inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală din Republica Moldova.
Spaghete picante  Sursa foto shutterstock 2133441185 jpg
Reţetă de post. Spaghete picante
Serile în care nu ai prea mult la dispoziţie pentru gătit sunt perfecte pentru a savura paste. În cele ce urmează, găseşti o reţetă de spaghete picante numai bună pentru zilele în care ţii post!
zodii norocoase webp
Cele două zodii care vor trăi un miracol înainte de Ajunul Crăciunului. La ele, Moșul vine mai devreme cu fericire și dorințe împlinite
Moș Crăciun vine cu daruri neașteptate pentru doi nativi ai horoscopului european. Pentru ei, sărbătorile din această iarnă vor fi, cu adevărat, unele magice. A sosit momentul pentru schimbări radicale și evenimente fericite neașteptate. Cu ce noutăți vin astrele?
coalitie PSD PNL USR UDMR si minoritati 5, foto Guvern jpg
Schița noului Guvern. Numărul miniștrilor și al secretarilor de stat ar urma să fie redus - SURSE
Noul Guvern ar urma să aibă maximum 16 ministere, potrivit unor surse politice. Aceleași surse susțin, de asemenea, că numărul secretarilor de stat va fi mult mai redus.
Aurică Totolici, cântărețul de muzică populară arestat pentru agresiune sexuală a unor minori  Foto Facebook Aurică Totolici jpg
Cântărețul de muzică populară care și-a agresat sexual elevii, trimis în judecată. Unde aveau loc abuzurile VIDEO
Cântărețul de muzică populară din Galați, Aurică Totolici, arestat în luna iulie, pentru mai multe infracțiuni din sfera pedofiliei, a fost trimis în judecată. Este acuzat că a abuzat sexual trei copii.
atac cibernetic jpg
Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
Atacul derulat, luni, asupra sistemelor critice ale Electrica a fost susţinut de gruparea de criminalitate cibernetică Lynx Ransomware, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
Ucrainenii au atacat orașul Taganrog din regiunea rusă Rostov FOTO Telegram
Ucrainenii ar fi lovit cu rachete americane ATACMS un important oraș de pe teritoriul Rusiei. Informațiile contradictorii ale surselor locale
Taganrog, orașul în care s-a născut marele dramaturg Anton Pavlovici Cehov, a fost ținta unui presupus atac cu rachete balistice americane, potrivit afirmațiilor făcute de surse din Rusia.
palatul victoria guvern png
Sindicatele cer partidelor să formeze rapid un Guvern: adoptarea bugetului de stat și anchetarea serviciilor secrete sunt prioritare
Sindicatele au trimis tuturor partidelor politice o scrisoare deschisă în care cer formarea rapidă a noului Guvern care să adopte de urgeță bugetul de stat pe 2025, dar și anchearea serviciilor secrete.