Puciul de la turci

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
Salutări de la Basel jpeg

Greu de descifrat ce anume s-a întîmplat cu adevărat în timpul loviturii de stat din Turcia. Un grup de militari rebeli a încercat să preia puterea cu ajutorul armelor – un puci soldat cu multe victime, printre care şi civili. Acest „război“ care a durat o noapte are un învingător clar: preşedintele Recep Tayyip Erdogan, pe care capitalele occidentale l-au susţinut în timpul confruntărilor şi în zilele imediat următoare puciului. Aceiaşi lideri europeni atrag însă atenţia asupra înăspririi unui regim oricum dur, asupra recursului la forţă din zilele de după lovitura de stat. „Lovitura de stat ratată nu e un cec în alb pentru epurările“ avute în vedere de Erdogan, a spus şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault. Totodată, el a mai spus şi că ar trebui cu toţii să ne punem întrebări despre fiabilitatea lui Erdogan în lupta împotriva terorismului. Preşedintele american Barack Obama a afirmat că este „nevoie vitală“ ca toate părţile implicate să acţioneze doar în limitele statului de drept. Iar pentru Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi de securitate Frederica Mogherini, „cea mai bună modalitate de a înfrunta dificultăţile prin care trece Turcia e respectul legii, al statului de drept şi democraţia“.

Adevărul este că Turcia lui Erdogan era, şi înainte de puciul eşuat, departe de normele democraţiei occidentale. Recenta lovitură de stat îi va da preşedintelui turc noi argumente în vederea întăririi instituţiilor de forţă. Un semn clar în acest sens: atît premierul Binali Yldirim, cît şi preşedintele Recep  Erdogan au invocat posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru a-i pedepsi pe participanţii la puci. Reintroducerea pedepsei cu moartea ar însemna şi îngheţarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Mai mulţi lideri europeni, printre care şi cancelara Angela Merkel, au anunţat explicit acest lucru. Turcia ar putea fi eliminată şi din Consiliul Europei, organizaţie în care statele care au în continuarea pedeapsa cu moartea nu au acces. (Turcia abrogase „definitiv“, în 2004, pedeapsa cu moartea.)

Dar, dacă reintroducerea pedepsei cu moartea e doar o ameninţare belicoasă, o gesticulaţie retorică menită să stîrnească panică sau măcar teamă printre pucişti şi adepţii lor, întărirea regimului politic şi, în general, restrîngerea drepturilor civile constituie o realitate. Şi, dacă Occidentul s-a grăbit să taxeze afirmaţiile hazardate cu privire la pedeapsa cu moartea, el tace complice (în virtutea „neamestecului în treburili interne“) cînd vine vorba de demiterea a sute de judecători, suspendarea a mii de ofiţeri, arestarea a mii de cadre ale statului bănuite că ar avea legături cu puciştii. De asemenea, ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor ar putea deschide calea unor abuzuri la scară largă şi ar putea duce la eliminarea opoziţiei.

O primă urmare a represaliilor regimului împotriva trădătorilor este blocarea unor angajamente mai vechi ale Europei. De pildă, promisiunea că turcii vor putea călători fără viză în spaţiul european. Însă vocile care condamnă aceste măsuri abuzive sînt prea blînde pentru a contracara „planul“ lui Erdogan. Pe de altă parte, izolarea Turciei de Occident nu va aduce mai multe libertăţi civile sau mai multă democraţie. Dimpotrivă!

Riposta lui Erdogan de după tentativa de lovitură de stat e atît de dură încît unii analişti se întreabă dacă nu cumva el însuşi ar fi înscenat totul doar pentru a-şi asigura o bază pentru eliminarea adversarilor. Fragilitatea puciului, pregătirea suspect de slabă a loviturii de stat, naivitatea cu care au fost alese „scenele“ de desfăşurare, abordarea amatoricească ar fi probe ale acestei teorii: unor înalţi ofiţeri li s-a inoculat ideea că ar putea reuşi o lovitură de stat, dar statul însuşi era pregătit deja să o reprime. În lumina măsurilor întreprinse pînă acum de puterea de la Ankara, scenariul pare tot mai plauzibil. Puciul eşuat cimentează sultanatul lui Erdogan.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.