Puciul de la turci

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
Salutări de la Basel jpeg

Greu de descifrat ce anume s-a întîmplat cu adevărat în timpul loviturii de stat din Turcia. Un grup de militari rebeli a încercat să preia puterea cu ajutorul armelor – un puci soldat cu multe victime, printre care şi civili. Acest „război“ care a durat o noapte are un învingător clar: preşedintele Recep Tayyip Erdogan, pe care capitalele occidentale l-au susţinut în timpul confruntărilor şi în zilele imediat următoare puciului. Aceiaşi lideri europeni atrag însă atenţia asupra înăspririi unui regim oricum dur, asupra recursului la forţă din zilele de după lovitura de stat. „Lovitura de stat ratată nu e un cec în alb pentru epurările“ avute în vedere de Erdogan, a spus şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault. Totodată, el a mai spus şi că ar trebui cu toţii să ne punem întrebări despre fiabilitatea lui Erdogan în lupta împotriva terorismului. Preşedintele american Barack Obama a afirmat că este „nevoie vitală“ ca toate părţile implicate să acţioneze doar în limitele statului de drept. Iar pentru Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi de securitate Frederica Mogherini, „cea mai bună modalitate de a înfrunta dificultăţile prin care trece Turcia e respectul legii, al statului de drept şi democraţia“.

Adevărul este că Turcia lui Erdogan era, şi înainte de puciul eşuat, departe de normele democraţiei occidentale. Recenta lovitură de stat îi va da preşedintelui turc noi argumente în vederea întăririi instituţiilor de forţă. Un semn clar în acest sens: atît premierul Binali Yldirim, cît şi preşedintele Recep  Erdogan au invocat posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru a-i pedepsi pe participanţii la puci. Reintroducerea pedepsei cu moartea ar însemna şi îngheţarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Mai mulţi lideri europeni, printre care şi cancelara Angela Merkel, au anunţat explicit acest lucru. Turcia ar putea fi eliminată şi din Consiliul Europei, organizaţie în care statele care au în continuarea pedeapsa cu moartea nu au acces. (Turcia abrogase „definitiv“, în 2004, pedeapsa cu moartea.)

Dar, dacă reintroducerea pedepsei cu moartea e doar o ameninţare belicoasă, o gesticulaţie retorică menită să stîrnească panică sau măcar teamă printre pucişti şi adepţii lor, întărirea regimului politic şi, în general, restrîngerea drepturilor civile constituie o realitate. Şi, dacă Occidentul s-a grăbit să taxeze afirmaţiile hazardate cu privire la pedeapsa cu moartea, el tace complice (în virtutea „neamestecului în treburili interne“) cînd vine vorba de demiterea a sute de judecători, suspendarea a mii de ofiţeri, arestarea a mii de cadre ale statului bănuite că ar avea legături cu puciştii. De asemenea, ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor ar putea deschide calea unor abuzuri la scară largă şi ar putea duce la eliminarea opoziţiei.

O primă urmare a represaliilor regimului împotriva trădătorilor este blocarea unor angajamente mai vechi ale Europei. De pildă, promisiunea că turcii vor putea călători fără viză în spaţiul european. Însă vocile care condamnă aceste măsuri abuzive sînt prea blînde pentru a contracara „planul“ lui Erdogan. Pe de altă parte, izolarea Turciei de Occident nu va aduce mai multe libertăţi civile sau mai multă democraţie. Dimpotrivă!

Riposta lui Erdogan de după tentativa de lovitură de stat e atît de dură încît unii analişti se întreabă dacă nu cumva el însuşi ar fi înscenat totul doar pentru a-şi asigura o bază pentru eliminarea adversarilor. Fragilitatea puciului, pregătirea suspect de slabă a loviturii de stat, naivitatea cu care au fost alese „scenele“ de desfăşurare, abordarea amatoricească ar fi probe ale acestei teorii: unor înalţi ofiţeri li s-a inoculat ideea că ar putea reuşi o lovitură de stat, dar statul însuşi era pregătit deja să o reprime. În lumina măsurilor întreprinse pînă acum de puterea de la Ankara, scenariul pare tot mai plauzibil. Puciul eşuat cimentează sultanatul lui Erdogan.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.