Propagandiștii tiraniei înving

Maria RESSA Nishant LALWANI
Publicat în Dilema Veche nr. 993 din 20 aprilie – 26 aprilie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Dacă democrația ar avea propriul ceas al apocalipsei, el ar arăta că mai sînt două minute pînă la miezul nopții. Conform celor mai recente analize ale proiectului Varieties of Democracy (cunoscut ca V-Dem), 72% din populația lumii a trăit, anul trecut, în autocrații, față de 50%, cu un deceniu în urmă. Pentru prima oară, după mai bine de douăzeci de ani, regimurile autoritare sînt mai numeroase decît democrațiile liberale – iar noi nu facem destul pentru a răspunde acestei amenințări.

Regresul e uluitor. În Filipine, Ferdinand „Bongbong” Marcos, Jr. a cîștigat anul trecut alegerile prezidențiale, la 36 de ani după ce o revoltă populară a răsturnat dictatura tatălui său. În Brazilia, milioane de cetățeni încă refuză să accepte înfrîngerea fostului președinte Jair Bolsonaro în fața lui Luiz Inácio Lula da Silva. Invazia rusească în Ucraina i-a determinat pe cetățenii țării să se revolte împotriva unui ocupant autor de genocide. Iar în Egipt, ultimele vestigii ale rezistenței în fața autocrației au fost nevoite să se ascundă. Pe fiecare continent, politicienii iliberali descriu democrația ca pe o inutilă relicvă istorică.

Trebuie să facem mai mult pentru a opri acest declin rapid al democrației. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cînd democrația era amenințată în mod similar, lumea liberă și-a reunit forțele pentru a restabili o ordine mondială mai pașnică. Sistemul multilateral care a fost întemeiat în 1944 la Bretton Woods, în New Hampshire, și crearea Organizației Națiunilor Unite, în anul următor, au dus la decenii de relativă stabilitate și la cooperare internațională pe tema drepturilor omului.

Azi, ne aflăm într-un moment similar – cu o diferență importantă. Conflictul actual dintre autocrație și democrație nu se desfășoară doar pe front și în arena politică, ci și în mediile sociale și în emisiunile televizate. Pentru ca democrația să prevaleze, e esențial să existe o mass-media independentă și credibilă.

În lipsa unei mass-media imparțiale și de încredere nu putem avea acces comun la informații factuale; fără accesul la informații, nu se poate vorbi de responsabilitate politică și de alegeri corecte; iar fără alegeri corecte, democrația nu poate supraviețui. Și totuși, jurnalismul de interes public, bazat pe fapte, trage să moară tocmai acum, cînd avem cea mai mare nevoie de el. Lipsa continuă a veniturilor din publicitate a limitat considerabil capacitatea companiilor de știri de a informa cetățenii, de a-i trage la răspundere pe cei care dețin puterea și de a transmite relatări importante.

Eșecul modelului de afaceri din domeniul presei a dus la două decenii de scăderi ale veniturilor, tăieri de costuri și concedieri. Mii de companii de presă de pe întregul mapamond au fost nevoite să închidă, în vreme ce alte companii de presă au fost cumpărate de actori politici, devenind simple instrumente de propagandă. China se estimează că a cheltuit 6,6 miliarde de dolari, începînd din 2009, pentru a-și consolida influența mediatică internațională, iar Rusia a cheltuit în ultimul an 1,5 miliarde de dolari în scopuri similare.

Eforturile internaționale pentru sprijinirea jurnalismului independent au fost, prin comparație, neînsemnate. Potrivit unui raport făcut de Center for International Media Assistance în 2022, finanțările de această natură au însumat, în 2019, 385 de milioane de dolari – aproximativ 0,3% din ajutorul extern pentru dezvoltare –, sumă care nu a mai crescut de atunci. Ceea ce e cu totul insuficient. Finanțatorii publici și privați trebuie să crească sponsorizările pentru organizațiile mediatice la cel puțin 1% din ajutorul global pentru dezvoltare, ceea ce ar asigura un miliard de dolari în plus pe an pentru sprijinirea jurnalismului de interes public.

Salvarea democrației, sarcina esențială a timpurilor noastre, trebuie să fie un efort colectiv. Pe 29-30 martie, administrația președintelui SUA Joe Biden a organizat un al doilea Summit pentru Democrație, al cărui obiectiv a fost să facă democrațiile „mai reziliente și mai capabile să răspundă feluritor situații”. Primul Summit a avut loc (online) în decembrie 2021 și s-a încheiat cu angajamentul mai multor șefi de stat – inclusiv Joe Biden, prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern și președintele francez Emmanuel Macron – de a sprijini Fondul Internațional pentru Mass-media de Interes Public (International Fund for Public Interest Media – IFPIM).

IFPIM e o instituție multilaterală, prima de genul acesta, care urmărește să consolideze reziliența economică a companiilor de știri și să implementeze, în următorii zece ani, o nouă paradigmă a jurnalismului de interes public. Pînă acum, IFPIM a primit contribuții financiare de aproape 50 de milioane de dolari de la 16 donatori, incluzînd șapte guverne și nouă companii și organizații caritabile. Pentru mulți dintre acești finanțatori a fost prima dată cînd au contribuit semnificativ la sprijinirea mass-mediei globale. Avem deja și un prim grup de beneficiari: în urma celui de-al doilea Summit, IFPIM a finanțat 11 companii de știri din zece țări, incluzînd Brazilia, Ucraina, Nigeria, Tunisia și Columbia.

Și totuși, finanțările pe care le oferim reprezintă doar o mică parte din miliardele pe care autocrații le cheltuiesc pentru a-și consolida propriile rețele de propagare a dezinformării. Cu ocazia acestui al doilea Summit, și pe parcursul întregului an 2023, statele democratice trebuie să-și intensifice eforturile și să contribuie cu finanțări substanțiale la efortul de susținere a mass-mediei independente. Democrațiile bogate, inclusiv țările G7, care au înțeles cu multă vreme în urmă importanța presei libere, trebuie să-și mobilizeze vastele resurse pentru a sprijini crearea unui ecosistem de informare globală mai rezistent la dezinformare. Companiile private, care au nevoie de informații exacte pentru a se putea dezvolta, trebuie să joace un rol-cheie în acest efort, contribuind financiar pentru a remedia eșecul de piață care a slăbit jurnalismul de interes public.

Sprijinirea mass-mediei de interes public nu e o formă de nostalgie după o epocă de glorie. Posibilitatea de a avea acces la informații exacte în timp real e esențială pentru o democrație funcțională. Pentru a ne apăra în fața unui autoritarism în creștere, știrile bazate pe fapte trebuie să fie accesibile cu ușurință oricui. Pentru democrația liberală, ceasul apocalipsei va bate în curînd miezul nopții. Trebuie să acționăm acum – sau să regretăm ezitarea noastră pe întreaga durată a lungii nopți de tiranie care va urma.

Maria Ressa, cofondator și copreședinte al International Fund for Public Interest Media, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021 pentru munca ei ca jurnalist de investigație în Filipine. Nishant Lalwani e director general al International Fund for Public Interest Media.

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.