Propaganda de război

Publicat în Dilema Veche nr. 236 din 21 Aug 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În ultimele zile, de cînd s-a declanşat conflictul din Georgia, presa rusă abundă în titluri proslăvind eroismul propriilor soldaţi, veştejind brutalitatea şi cruzimea adversarilor. Din cînd în cînd, un gazetar care gîndeşte: "Se pare că la Kremlin nimeni nu-şi pune problema de ce dorim cu atîta patimă să-l judecăm pentru genocid pe gruzinul Saakaşvili, care conform datelor oficiale a ucis 1600 de osetini, iar gruzinul Djugaşvili (mai cunoscut sub numele de Stalin), care a ucis milioane, dacă nu zeci de milioane de oameni (să adăugăm că majoritatea erau ruşi, dacă tot traversăm era creşterii ciclice a vulgarului naţionalism imperial sub masca patriotismului consolidat), e lider în ratingurile de popularitate alcătuite de ruşi pe canalele ruseşti de televiziune. Explicaţia e simplă: omenirea şi, vai, Rusia s-au obişnuit cu politizarea cadavrelor, iar politicienii care declanşează războaie se gîndesc de-abia în ultimul rînd la oameni. Cea mai bună demonstraţie despre starea inteligenţei politicienilor de la conducerea de astăzi a lumii este dată de felul cum se raportează ei la genocid. (...) ŤApărarea cetăţenilor» ca şi Ťapărarea integrităţii teritoriale» - sînt doar pretextele politice ale măcelului. Dacă Rusia nu mai putea de grija locuitorilor din Osetia de Sud, ceva mai mult de 30.000, n-avea decît să influenţeze conducerea osetină (toate posturile-cheie, inclusiv cel de preşedinte, sînt ocupate de oameni veniţi din Rusia - aşa că puterea nu e a unor marionete, ci direct a ruşilor) să accepte tratative cu Georgia, să permită prezenţa negociatorilor internaţionali (şi nu doar a unor observatori neputincioşi), i-ar fi evacuat pe osetinii din Sud în Nord, sau, dacă tot s-a decis să calce în picioare normele internaţionale, ar fi adus acolo unităţi ale armatei regulate înainte de începerea ostilităţilor. Dacă aceşti oameni erau atît de importanţi pentru Georgia, conducerea Georgiei nu i-ar fi ucis pe locuitori în timp ce lupta pentru păstrarea teritoriului. De locuitorii Osetiei n-are nevoie nimeni, nici puterea rusă, deşi ei sînt cetăţenii ei, nici cea georgiană, deşi republica le aparţine teoretic. Primii vor să-şi arate muşchii imperiali, ceilalţi vor să păstreze cu orice preţ teritoriul" (Semion Novoprudski, Gazeta.ru, 15 august). ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.