Promovarea lecturii – un semnal de alarmă

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Promovarea lecturii – un semnal de alarmă jpeg

● Ar fi prea simplu să vorbești despre FILIT ca despre un festival al superlativelor. E cel mai mare, cel mai cuprinzător, cel mai internațional. Cifrele spun prea puțin: peste 300 de întîlniri publice programate și 60.000 de spectatori adunați în cele cinci zile ale festivalului. Nici un alt eveniment literar de la noi nu atrage spre lectură un public atît de numeros. Îți vine să urli, plin de speranță, că literatura, lectura chiar au un viitor. Căci, în contextul general dramatic în care se scaldă cultura scrisă de la noi – o carte pe an pe cap de locuitor, la asta se rezumă consumul de carte în România –, un festival precum FILIT e exact genul de soluție potrivită. Întîlnirea nemijlocită cu literatura și, mai ales, cu cei care fac literatura, cu scriitorii, adică, aceasta e adevărata miză. FILIT e o pledoarie convingătoare despre vivacitatea literaturii. În absența unui plan național de promovare a lecturii, festivalul de la Iași rămîne unul dintre (foarte) rarele modele. La Bistrița, Festivalul Internațional de Poezie și de Muzică de Cameră încearcă, printr-o abordare sincretică, să atragă publicuri din ambele „bule“. Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu, cu un line-up atent selectat, oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra tendințelor din poezia contemporană. La Timișoara, FILTM caută literatura „La Vest de Est, la Est de Vest“ într-un festival centrat pe Mitteleuropa. Iar FILB vrea să „rescrie harta Europei“ tot într-un soi de excursie literară pe continent (și, uneori, dincolo de el).

● Unul dintre cele mai emoționante momente la FILIT a fost, cred, decernarea premiului pentru „cea mai îndrăgită carte a anului 2016“, un premiu decis și oferit de liceenii ieșeni. Am urmărit deciziile juriilor și la edițiile precedente: m a surprins, de fiecare dată, maturitatea argumentelor și gustul literar bine format. Căci tinerii cititori s-au îndreptat mereu spre cărțile cu miză, nu spre romanele facile. Semn că, acolo unde este cultivat, actul lecturii formează nu doar cititori pasionați, ci și lectori competenți. Anul acesta au intrat în competiție cinci romane: Spre văi de jad şi sălbăţie, de Veronica D. Niculescu, Sărbătoarea Corturilor, de Ioan T. Morar, Disco Titanic de Radu Pavel Gheo, Efectele secundare ale vieții de Vlad Zografi și Inocenții de Ioana Pârvulescu (laureată).

● Însă cei care urmăresc festivalurile literare, oricît de numeroși, sînt doar cei puțini & aleși, the happy few… Căci între miile de tineri care au umplut sălile și care le-au dat bucurie și speranță scriitorilor invitați și zecile ori sutele de mii de tineri care nu citesc de regulă nimic se cască prăpăstii uriașe. România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește consumul de carte. Sîntem cam un milion și jumătate de cititori – asta, în varianta cea mai optimistă. Cel mai recent studiu realizat de Federația Editorilor Europeni ar trebui să dea fiori reci responsabililor din Cultură și Educație. Tirajele medii de carte din România sînt printre cele mai mici din Europa. Numărul de librării raportat la numărul de locuitori e, iarăși, extrem de scăzut. Suma de bani alocată pentru achiziția de carte de familiile din România e infimă în comparație cu media europeană. Etc. Ce e de făcut? Promovarea lecturii. Plan național. Cu scriitori care să meargă în școli, cu fonduri de achiziție de carte pentru bibliotecile școlare, cu programe de încurajare pentru cluburi de lectură etc.

● O măsură utilă, pusă în practică în Franţa, ar mai fi sprijinirea directă a consumului de carte prin distribuirea unor „bonuri de lectură“, a unor vou-chere subvenţionate de stat destinate achiziției de carte. Modelul francez a fost preluat și în Italia: guvernul acordă anual nu mai puțin de 250 de milioane de euro pentru asemenea „cecuri“ culturale. Pentru a pune în practică o asemenea măsură e nevoie de un program coerent, susţinut de Ministerul Culturii şi executat de Ministerul Educaţiei. Oare e posibil să se realizeze un asemenea proiect, coordonat, între două ministere, în condițiile unui guvern care se sprijină pe o majoritate stabilă și care, pe deasupra, se mai și afirmă social-democrat?

● La fel cum foarte urgente ar fi şi nişte măsuri de susţinere a educaţiei în mediile defavorizate. România este ţara europeană cu cel mai mare număr de analfabeţi. 6% din populaţie nu ştie carte. 41% din elevii români au acasă mai puţin de zece cărţi. În jur de 40% din elevii în vîrstă de 15 ani au dificultăţi la citire.

Foto: flickr

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.