Promisiuni încălcate

Publicat în Dilema Veche nr. 349 din 21 octombrie - 27 octombrie 2010
Cînd e mai bine să previi, decît să consolezi jpeg

În 2000, liderii lumii s-au întîlnit în New York şi au adoptat Declaraţia Mileniului, cu promisiunea de a reduce pînă în 2015 procentul celor care suferă de sărăcie extremă şi de foame. Au promis, de asemenea, înjumătăţirea proporţiei oamenilor care nu au apă potabilă şi canalizare; realizarea progreselor cu privire la nivelul primar de şcolarizare a copiilor de pretutindeni – fete şi băieţi deopotrivă; reducerea mortalităţii infantile cu două treimi şi a mortalităţii maternale cu trei sferturi şi combaterea HIV/SIDA, a malariei şi a altor boli majore. Aceste angajamente, reformulate ca obiective specifice, măsurabile au devenit Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (MDGs – Millennium Development Goals). 

Luna trecută, la zece ani de la acea întîlnire, conducătorii lumii s-au reîntors la New York pentru un summit al Naţiunilor Unite, la care s-a adoptat un document numit „Ţinerea promisiunii“ (Keeping the Promise), care a reafirmat angajamentul de a-şi îndeplini obiectivele pînă în 2015. Comunicatul de presă al Naţiunilor Unite a numit documentul „un plan de acţiune globală“ spre atingerea MDGs, dar este mai mult o expresie a aspiraţiilor, decît un plan. Care sînt şansele de a ne ţine promisiunile făcute în 2000? 

După cum a subliniat filozoful de la Yale Thomas Pogge, sarcinile au fost uşurate prin redefinirea obiectivelor iniţiale. Chiar şi înainte de 2000, la Summitul Mondial pentru Alimentaţie, care a avut loc la Roma în 1996, s-a promis înjumătăţirea numărului celor subnutriţi pînă în 2015. Prin contrast, MDG-ul analog este de a înjumătăţi proporţia oamenilor care suferă de foamete (precum şi a celor care trăiesc în condiţii de sărăcie extremă). Deoarece populaţia lumii este în creştere, înjumătăţirea proporţiei nu înseamnă reducerea la jumătate a numărului celor aflaţi în suferinţă. 

Dar răul încă nu venise. Cînd Declaraţia Mileniului a fost rescrisă ca un set de obiective bine determinate, punctul de pornire pentru calcularea proporţiei ce urma a fi înjumătăţită nu a fost stabilit în 2000, ci în 1990. Aceasta însemna că progresul deja înregistrat putea contribui la îndeplinirea obiectivului. Şi obiectivul devenise reducerea la jumătate „a proporţiei oamenilor din lumea în curs de dezvoltare“, ceea ce reprezintă o diferenţă importantă, pentru că populaţia din lumea în curs de dezvoltare creşte mai rapid decît cea a lumii în întregul ei. Pogges calculează că efectul concret al acestor modificări este acela că, în timp ce în 1996 liderii lumii promiteau că pînă în 2015 vor reduce numărul oamenilor subnutriţi la nu mai mult de 828 de milioane, acum promit reducerea numărului celor aflaţi în sărăcie la 1,324 de miliarde. Iar din moment ce sărăcia este cea care cauzează o treime din morţile oamenilor, această diferenţă înseamnă, de fapt, că – dacă promisiunea finală este îndeplinită – în fiecare an vor muri din cauze legate de sărăcie cam cu 6 milioane de oameni mai mult decît ar fi murit dacă promisiunea iniţială, făcută în Roma, ar fi fost respectată. 

În orice caz, conform unui raport recent al Băncii Mondiale/Fondului Monetar Internaţional, nu sîntem încă pe cale de a atinge nici măcar acest scop – de înjumătăţire a proporţiei oamenilor din ţările în curs de dezvoltare, care suferă de foame. Creşterea preţurilor la hrană – posibil a fi legată de schimbarea climei – a inversat progresul din trecut, iar anul trecut a dus la depăşirea pragului de un miliard a numărului oamenilor care suferă de foame. Faptul că acest lucru se întîmplă în timp ce ţările dezvoltate irosesc sute de milioane de tone de cereale şi soia hrănind animalele, iar obezitatea atinge proporţii epidemice ne subminează afirmaţiile de a crede în valoarea egalităţii umane. Obiectivul de înjumătăţire a proporţiei oamenilor aflaţi în sărăcie extremă se poate atinge, iar asta în primul rînd datorită progresului economic înregistrat în China şi în India. În Africa, după stagnarea economică din anii ’90, un deceniu de creştere economică încurajatoare reduce proporţiile populaţiei extrem de sărace, dar nu îndeajuns de repede pentru a se reduce la jumătate pînă în 2015.

Există veşti mai bune legate de eliminarea disparităţilor de gen în educaţie, un element cheie în atingerea altor obiective, incluzînd o rată scăzută a mortalităţii infantile, în parte pentru că femeile educate au mai puţini copii. Avem şanse, de asemenea, să ne îndeplinim scopul de a reduce la jumătate proporţia oamenilor din ţările în curs de dezvoltare, care nu au apă potabilă, dar să rezolvăm şi problema canalizării se dovedeşte a fi mai dificilă. 

Totuşi, în ceea ce priveşte obiectivele legate de sănătate sîntem încă departe. Rata mortalităţii maternale este în scădere, dar o scădere lentă. Mai mulţi oameni cu HIV/ SIDA pot obţine medicamente ieftine şi speranţa lor de viaţă a crescut, dar accesul universal este încă departe şi boala încă se răspîndeşte, chiar dacă mai încet ca înainte. S-au înregistrat progrese în reducerea malariei şi pojarului, iar, ca rezultat, rata mortalităţii infantile a scăzut parţial, dar obiectivul de reducere cu două treimi nu va fi îndeplinit. 

De mult timp, ţările bogate au promis reducerea sărăciei, dar au eşuat în a-şi potrivi cuvintele cu acţiuni adecvate. Bineînţeles, un anume progres a fost realizat. Milioane de vieţi au fost salvate, dar mai multe milioane ar putea fi salvate. 

Pentru a înregistra un progres susţinut în reducerea sărăciei extreme va fi nevoie de îmbunătăţiri atît cantitative cît şi calitative ale ajutorului oferit. Doar cîteva ţări – Danemarca, Luxemburg, Olanda, Norvegia şi Suedia – au atins sau au depăşit ţinta modestă a Naţiunilor Unite de acordare a 0,7% din PIB pentru ajutorul dat ţărilor străine. Însă fără reforme în comerţ şi acţionare asupra schimbărilor climatice, un ajutor mai mare şi mai bun nu va fi suficient. 

Pentru moment, pare că, odată cu venirea anului 2015, liderii lumii nu vor fi reuşit să îşi ţină promisiunile. Acest lucru înseamnă că vor fi responsabili pentru că au permis, în fiecare an, moartea inutilă a milioane de oameni.   

Peter Singer este profesor de bioetică la Universitatea Princeton şi profesor laureat la Universitatea Melbourne. A scris, printre altele, volumele Practical Ethics, One World şi, recent, The Life You Can Save, în care pune în discuţie obligaţiile celor bogaţi faţă de cei săraci (www.thelifeyoucansave.com ).  

Copyright: Project Syndicate, 2010  
www.project-syndicate.org

traducere de Patricia MIHAIL

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.
otelul galati FOTO Facebook
Remiză la Galați în Superligă. Oțelul - UTA Arad, scor final 1-1
Meciul disputat pe terenul echipei oțelarilor s-a încheiat sâmbătă, 14 decembrie, la egalitate.
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
Rețeta din moși strămoși pentru cele mai bune jumări. Ce trebuie să pui în ele, ca să iasă moi, grase și cu o aromă unică
Jumările reprezintă una dintre cele mai savuroase delicii tradiționale românești, fiind nelipsite de pe mesele de sărbătoare sau din proviziile de iarnă. În vremuri de demult, gospodinele și gospodarii din satele românești aveau propriile lor secrete pentru a obține cele mai bune jumări.