Proliferări

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
„Cu bule“ jpeg

Una dintre mai vechile tendințe ale limbii române face ca anumite verbe împrumutate să înceapă să fie construite cu un pronume reflexiv cu rol de simplă componentă lexicală, fără valoare sintactică propriu-zisă. Factorul determinant al inovației este de obicei analogia cu alte verbe.

Vebul a prolifera, împrumut din franceză (fr. proliférer) nu este tocmai nou în limba română: reperul oficial este înregistrarea sa în Dicționarul de neologisme al lui Florin Marcu și Constant Maneca, în ediția a II-a, din 1968, dar textele digitalizate din diferite biblioteci virtuale ne ajută să îl găsim atestat mult mai devreme. De exemplu, cuvîntul apare de mai multe ori în Cursul de anatomie patologică generală al lui Victor Babeș, din 1890: „nouă formațiune care proliferează” (p. 92), „țesutul conjunctiv proliferează” (p. 100) etc. Din limbajul medical, termenul a pătruns treptat în registrul livresc al limbii standard, mai ales în utilizări figurate: „metaforele proliferează haotic” (Gazeta literară, 23 aprilie 1959). Sensurile de strictă specialitate și cele extinse prin uz, înregistrate în dicționare, corespund utilizării verbului ca intranzitiv, fără pronume reflexiv. În DEX, a prolifera este definit în legătură cu celulele – „a se înmulți (în mod anormal) prin diviziune” –, cu organismele – „a se reproduce, a procrea” – și, în accepția figurată, ca „a se dezvolta (în mod inutil, nefiresc, nociv)”. Subiectul verbului este de obicei plural, colectiv sau abstract, presupunînd deci o mulțime inițială, care sporește brusc și masiv. Sensului biologic inițial i s-a atașat o conotație negativă: înmulțirea scăpată de sub control e îngrijorătoare, amenințătoare. Etimonul francez nu e foarte vechi: atestat la 1859, proliférer este considerat ca provenind din adjectivul prolifère („prolific”), compus savant din rădăcina latinească proli- (din proles, „descendenți”) și elementul de compunere preluat tot din latină -fère (rom. -fer, „purtător de”). Nominalul francez prolifération a fost preluat în engleză, unde prin derivare regresivă a produs verbul to proliferate.

Unele dintre utilizările actuale ale verbului sînt perfect adecvate, menținînd construcția sintactică și confirmînd în general conotația negativă: „propaganda și datele distorsionate proliferează în mediul online” (etwinning.net), „traficul cu telefoane mobile proliferează în penitenciare” (psnews.ro), „coronavirusul proliferează în Germania” (ziarulromanesc.de), „peste tot, reclamele care promit cîștiguri ușoare proliferează” (hotnews.ro) etc.

Alte utilizări sînt însă deviante, uneori într-un mod surprinzător. Verbul devine uneori tranzitiv (cu sensul „a face să prolifereze”): „oamenii de afaceri puternici care proliferează corupţia” (adevarul.ro). Cea mai răspîndită deviere privește construcția verbului cu reflexivul se: element lexical, cu o sugestie semantică de participare intensă la acțiune (reflexivul dinamic, cum era numit în unele gramatici uzul standard al lui a se gîndi sau cel nonstandard din a se rîde), eventual cu o valoare eventivă, de transformare (ca în a se îngălbeni). Există așadar forma nonstandard a se prolifera, apărută foarte probabil prin analogie cu sinonimul parțial a se înmulți. Construcția deviantă se poate găsi pe site-uri oficiale – „discursul instigator la ură se proliferează într-un ritm alarmant” (mae.ro), „scara largă la care se proliferează acest fenomen” (mai.gov.ro) –, pe site-uri informative – „microbi care se proliferează în mod natural” (mediafax.ro); „infracţiunile legate de acest aspect se proliferează proporţional” (juridice.ro) –, precum și în contexte mai puțin formale: „fraierii nu mor, ba chiar se proliferează” (hotnews.ro). Într-un document european tradus în română (Rezoluția Parlamentului European din 17 septembrie 2020 referitoare la penuria de medicamente) se poate observa cum construcției neadmise de normă – „se proliferează bolile” – îi corespund în engleză are spreading, iar în franceză și în italiană verbe construite cu reflexiv: se propagent, respectiv si stanno diffondendo.

Cele mai ciudate sînt contextele în care verbul construit cu se pare să se confunde cu alte verbe asemănătoare ca formă. Construcția deviantă se apropie de contextele verbului a profera („a rosti injurii, amenințări etc.”), folosit la pasivul reflexiv: „se proliferează injurii pe care nu le auzi nici pe maidan” (cdep.ro), „De ce se proliferează asemenea minciuni” (ziuadevest.ro); nu e totuși exclusă simpla echivalare cu a prolifera. Mai vizibilă și imposibil de justificat este confuzia cu verbul a se profila („a se contura”): „În faţa furtunii economice de proporţii care se proliferează la orizont” (economica.net), „astfel, se proliferează Culmea Bratocea cu Vîrful Ciucaş (1956 m), Culmea Zăganu cu Vîrful Gropşoarele (1883)” (evaleateleajenului.ro), „devenind ceea ce se proliferează a fi «oraşe competitive»” (um.ase.ro).

Poate că influența engleză va ajuta în acest caz: existența verbului proliferate ar putea stăvili în română extinderea construcției nemotivate cu se, chiar atunci cînd tot mai puțini vorbitori se vor mai raporta la etimonul francez proliférer, intranzitiv și fără reflexiv.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bani europeni finantare FOTO Shutterstock
România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile europene din exerciţiul financiar 2021-2027. Are la dispoziție 46 de miliarde de euro
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, vineri, seară, că România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, gradul de absorbţie fiind în media europeană.
Klaus Iohannis a 79 a participare la adunarea ONU  Foto Presidency jpg
Klaus Iohannis și-a decorat foștii și actualii consilieri prezidențiali
Președintele Klaus Iohannis a decorat vineri foștii și actualii consilieri prezidențiali și de stat din mandatele sale.
Minge - fotbal
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani 2-1. Sibienii au ajuns la patru victorii consecutive în campionat
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-1 (1-1), vineri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a 20-a a Superligii de fotbal.
celula inchisoare jpg
Femeie acuzată de înaltă trădare, condamnată la 14 ani de închisoare de un tribunal din Ucraina
Un tribunal ucrainean a condamnat vineri la 14 ani de închisoare o femeie acuzată de ”înaltă trădare” pentru că i-a trimis reprezentantului Rusiei la ONU o scrisoare de sprijin pentru invazia rusă în Ucraina, potrivit Parchetului ucrainean.
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Rețeta străveche de pomana porcului. Ce trebuie să pui în preparat, ca să iască carnea moale și suculentă
În scurt timp, pe 20 decembrie, urmează să tăiem porcul pentru sărbători, iar cu această ocazie, românii petrec alături de rude și prieteni.
crin antonescu inquam
Crin Antonescu prevestește o confruntare grea la prezidențiale. Ce spune despre o eventuală candidatură
Fostul șef PNL, Crin Antonescu, este de părere că viitoarea luptă electorală pentru Cotroceni va fi una grea, în cazul unei noi candidaturi a lui Călin Georgescu. Potrivit fostului șef de partid, contracandidatul pro-european trebuie să aibă o convingere fermă în direcția occidentală.
somn pexels jpg
Cum vor arăta oamenii în 2050. De ce este important un somn de 7 - 9 ore pe noapte
Model digital grotesc prezintă cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Vor apărea dureri de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
sibiu pitesti a1 cristian pistol FB png
Șoferii vor putea circula de vineri pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu-Pitești. Când se va finaliza întreaga șosea
Începând de vineri, 13 decembrie, șoferii vor putea circula pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu - Piteşti, între localităţile Bascov şi Măniceşti, din tronsonul 5.
nancy-pelosi-shutterstock_1316349317
Nancy Pelosi, fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor, a fost spitalizată în timp ce se afla într-o delegaţie oficială în Luxemburg
Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, în vârstă de 84 de ani, a fost internată în spitalul din Luxemburg după ce „a suferit un traumatism în timpul unui angajament oficial”, potrivit unei declaraţii emise vineri de biroului său, anunţă CNN.