Prolifer─âri

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie ÔÇô 1 decembrie 2021
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Una dintre mai vechile tendin╚Ťe ale limbii rom├óne face ca anumite verbe ├«mprumutate s─â ├«nceap─â s─â fie construite cu un pronume reflexiv cu rol de simpl─â component─â lexical─â, f─âr─â valoare sintactic─â propriu-zis─â. Factorul determinant al inova╚Ťiei este de obicei analogia cu alte verbe.

Vebul a prolifera, ├«mprumut din francez─â (fr. prolif├ęrer) nu este tocmai nou ├«n limba rom├ón─â: reperul oficial este ├«nregistrarea sa ├«n Dic╚Ťionarul de neologisme al lui Florin Marcu ╚Öi Constant Maneca, ├«n edi╚Ťia a II-a, din 1968, dar textele digitalizate din diferite biblioteci virtuale ne ajut─â s─â ├«l g─âsim atestat mult mai devreme. De exemplu, cuv├«ntul apare de mai multe ori ├«n Cursul de anatomie patologic─â general─â al lui Victor Babe╚Ö, din 1890: ÔÇ×nou─â forma╚Ťiune care prolifereaz─âÔÇŁ (p. 92), ÔÇ×╚Ťesutul conjunctiv prolifereaz─âÔÇŁ (p. 100) etc. Din limbajul medical, termenul a p─âtruns treptat ├«n registrul livresc al limbii standard, mai ales ├«n utiliz─âri figurate: ÔÇ×metaforele prolifereaz─â haoticÔÇŁ (Gazeta literar─â, 23 aprilie 1959). Sensurile de strict─â specialitate ╚Öi cele extinse prin uz, ├«nregistrate ├«n dic╚Ťionare, corespund utiliz─ârii verbului ca intranzitiv, f─âr─â pronume reflexiv. ├Än DEX, a prolifera este definit ├«n leg─âtur─â cu celulele ÔÇô ÔÇ×a se ├«nmul╚Ťi (├«n mod anormal) prin diviziuneÔÇŁ ÔÇô, cu organismele ÔÇô ÔÇ×a se reproduce, a procreaÔÇŁ ÔÇô ╚Öi, ├«n accep╚Ťia figurat─â, ca ÔÇ×a se dezvolta (├«n mod inutil, nefiresc, nociv)ÔÇŁ. Subiectul verbului este de obicei plural, colectiv sau abstract, presupun├«nd deci o mul╚Ťime ini╚Ťial─â, care spore╚Öte brusc ╚Öi masiv. Sensului biologic ini╚Ťial i s-a ata╚Öat o conota╚Ťie negativ─â: ├«nmul╚Ťirea sc─âpat─â de sub control e ├«ngrijor─âtoare, amenin╚Ť─âtoare. Etimonul francez nu e foarte vechi: atestat la 1859, prolif├ęrer este considerat ca provenind din adjectivul prolif├Ęre (ÔÇ×prolificÔÇŁ), compus savant din r─âd─âcina latineasc─â proli- (din proles, ÔÇ×descenden╚ŤiÔÇŁ) ╚Öi elementul de compunere preluat tot din latin─â -f├Ęre (rom. -fer, ÔÇ×purt─âtor deÔÇŁ). Nominalul francez prolif├ęration a fost preluat ├«n englez─â, unde prin derivare regresiv─â a produs verbul to proliferate.

Unele dintre utiliz─ârile actuale ale verbului s├«nt perfect adecvate, men╚Ťin├«nd construc╚Ťia sintactic─â ╚Öi confirm├«nd ├«n general conota╚Ťia negativ─â: ÔÇ×propaganda ╚Öi datele distorsionate prolifereaz─â ├«n mediul onlineÔÇŁ (etwinning.net), ÔÇ×traficul cu telefoane mobile prolifereaz─â ├«n penitenciareÔÇŁ (psnews.ro), ÔÇ×coronavirusul prolifereaz─â ├«n GermaniaÔÇŁ (ziarulromanesc.de), ÔÇ×peste tot, reclamele care promit c├«╚Ötiguri u╚Öoare prolifereaz─âÔÇŁ (hotnews.ro) etc.

Alte utiliz─âri s├«nt ├«ns─â deviante, uneori ├«ntr-un mod surprinz─âtor. Verbul devine uneori tranzitiv (cu sensul ÔÇ×a face s─â proliferezeÔÇŁ): ÔÇ×oamenii de afaceri puternici care prolifereaz─â corup┼úiaÔÇŁ (adevarul.ro). Cea mai r─âsp├«ndit─â deviere prive╚Öte construc╚Ťia verbului cu reflexivul se: element lexical, cu o sugestie semantic─â de participare intens─â la ac╚Ťiune (reflexivul dinamic, cum era numit ├«n unele gramatici uzul standard al lui a se g├«ndi sau cel nonstandard din a se r├«de), eventual cu o valoare eventiv─â, de transformare (ca ├«n a se ├«ng─âlbeni). Exist─â a╚Öadar forma nonstandard a se prolifera, ap─ârut─â foarte probabil prin analogie cu sinonimul par╚Ťial a se ├«nmul╚Ťi. Construc╚Ťia deviant─â se poate g─âsi pe site-uri oficiale ÔÇô ÔÇ×discursul instigator la ur─â se prolifereaz─â ├«ntr-un ritm alarmantÔÇŁ (mae.ro), ÔÇ×scara larg─â la care se prolifereaz─â acest fenomenÔÇŁ (mai.gov.ro) ÔÇô, pe site-uri informative ÔÇô ÔÇ×microbi care se prolifereaz─â ├«n mod naturalÔÇŁ (mediafax.ro); ÔÇ×infrac┼úiunile legate de acest aspect se prolifereaz─â propor┼úionalÔÇŁ (juridice.ro) ÔÇô, precum ╚Öi ├«n contexte mai pu╚Ťin formale: ÔÇ×fraierii nu mor, ba chiar se prolifereaz─âÔÇŁ (hotnews.ro). ├Äntr-un document european tradus ├«n rom├ón─â (Rezolu╚Ťia Parlamentului European din 17 septembrie 2020 referitoare la penuria de medicamente) se poate observa cum construc╚Ťiei neadmise de norm─â ÔÇô ÔÇ×se prolifereaz─â bolileÔÇŁ ÔÇô ├«i corespund ├«n englez─â are spreading, iar ├«n francez─â ╚Öi ├«n italian─â verbe construite cu reflexiv: se propagent, respectiv si stanno diffondendo.

Cele mai ciudate s├«nt contextele ├«n care verbul construit cu se pare s─â se confunde cu alte verbe asem─ân─âtoare ca form─â. Construc╚Ťia deviant─â se apropie de contextele verbului a profera (ÔÇ×a rosti injurii, amenin╚Ť─âri etc.ÔÇŁ), folosit la pasivul reflexiv: ÔÇ×se prolifereaz─â injurii pe care nu le auzi nici pe maidanÔÇŁ (cdep.ro), ÔÇ×De ce se prolifereaz─â asemenea minciuniÔÇŁ (ziuadevest.ro); nu e totu╚Öi exclus─â simpla echivalare cu a prolifera. Mai vizibil─â ╚Öi imposibil de justificat este confuzia cu verbul a se profila (ÔÇ×a se conturaÔÇŁ): ÔÇ×├Än fa┼úa furtunii economice de propor┼úii care se prolifereaz─â la orizontÔÇŁ (economica.net), ÔÇ×astfel, se prolifereaz─â Culmea Bratocea cu V├«rful Ciuca┼č (1956 m), Culmea Z─âganu cu V├«rful Grop┼čoarele (1883)ÔÇŁ (evaleateleajenului.ro), ÔÇ×devenind ceea ce se prolifereaz─â a fi ┬źora┼če competitive┬╗ÔÇŁ (um.ase.ro).

Poate c─â influen╚Ťa englez─â va ajuta ├«n acest caz: existen╚Ťa verbului proliferate ar putea st─âvili ├«n rom├ón─â extinderea construc╚Ťiei nemotivate cu se, chiar atunci c├«nd tot mai pu╚Ťini vorbitori se vor mai raporta la etimonul francez prolif├ęrer, intranzitiv ╚Öi f─âr─â reflexiv.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.