Proliferări

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
„Cu bule“ jpeg

Una dintre mai vechile tendințe ale limbii române face ca anumite verbe împrumutate să înceapă să fie construite cu un pronume reflexiv cu rol de simplă componentă lexicală, fără valoare sintactică propriu-zisă. Factorul determinant al inovației este de obicei analogia cu alte verbe.

Vebul a prolifera, împrumut din franceză (fr. proliférer) nu este tocmai nou în limba română: reperul oficial este înregistrarea sa în Dicționarul de neologisme al lui Florin Marcu și Constant Maneca, în ediția a II-a, din 1968, dar textele digitalizate din diferite biblioteci virtuale ne ajută să îl găsim atestat mult mai devreme. De exemplu, cuvîntul apare de mai multe ori în Cursul de anatomie patologică generală al lui Victor Babeș, din 1890: „nouă formațiune care proliferează” (p. 92), „țesutul conjunctiv proliferează” (p. 100) etc. Din limbajul medical, termenul a pătruns treptat în registrul livresc al limbii standard, mai ales în utilizări figurate: „metaforele proliferează haotic” (Gazeta literară, 23 aprilie 1959). Sensurile de strictă specialitate și cele extinse prin uz, înregistrate în dicționare, corespund utilizării verbului ca intranzitiv, fără pronume reflexiv. În DEX, a prolifera este definit în legătură cu celulele – „a se înmulți (în mod anormal) prin diviziune” –, cu organismele – „a se reproduce, a procrea” – și, în accepția figurată, ca „a se dezvolta (în mod inutil, nefiresc, nociv)”. Subiectul verbului este de obicei plural, colectiv sau abstract, presupunînd deci o mulțime inițială, care sporește brusc și masiv. Sensului biologic inițial i s-a atașat o conotație negativă: înmulțirea scăpată de sub control e îngrijorătoare, amenințătoare. Etimonul francez nu e foarte vechi: atestat la 1859, proliférer este considerat ca provenind din adjectivul prolifère („prolific”), compus savant din rădăcina latinească proli- (din proles, „descendenți”) și elementul de compunere preluat tot din latină -fère (rom. -fer, „purtător de”). Nominalul francez prolifération a fost preluat în engleză, unde prin derivare regresivă a produs verbul to proliferate.

Unele dintre utilizările actuale ale verbului sînt perfect adecvate, menținînd construcția sintactică și confirmînd în general conotația negativă: „propaganda și datele distorsionate proliferează în mediul online” (etwinning.net), „traficul cu telefoane mobile proliferează în penitenciare” (psnews.ro), „coronavirusul proliferează în Germania” (ziarulromanesc.de), „peste tot, reclamele care promit cîștiguri ușoare proliferează” (hotnews.ro) etc.

Alte utilizări sînt însă deviante, uneori într-un mod surprinzător. Verbul devine uneori tranzitiv (cu sensul „a face să prolifereze”): „oamenii de afaceri puternici care proliferează corupţia” (adevarul.ro). Cea mai răspîndită deviere privește construcția verbului cu reflexivul se: element lexical, cu o sugestie semantică de participare intensă la acțiune (reflexivul dinamic, cum era numit în unele gramatici uzul standard al lui a se gîndi sau cel nonstandard din a se rîde), eventual cu o valoare eventivă, de transformare (ca în a se îngălbeni). Există așadar forma nonstandard a se prolifera, apărută foarte probabil prin analogie cu sinonimul parțial a se înmulți. Construcția deviantă se poate găsi pe site-uri oficiale – „discursul instigator la ură se proliferează într-un ritm alarmant” (mae.ro), „scara largă la care se proliferează acest fenomen” (mai.gov.ro) –, pe site-uri informative – „microbi care se proliferează în mod natural” (mediafax.ro); „infracţiunile legate de acest aspect se proliferează proporţional” (juridice.ro) –, precum și în contexte mai puțin formale: „fraierii nu mor, ba chiar se proliferează” (hotnews.ro). Într-un document european tradus în română (Rezoluția Parlamentului European din 17 septembrie 2020 referitoare la penuria de medicamente) se poate observa cum construcției neadmise de normă – „se proliferează bolile” – îi corespund în engleză are spreading, iar în franceză și în italiană verbe construite cu reflexiv: se propagent, respectiv si stanno diffondendo.

Cele mai ciudate sînt contextele în care verbul construit cu se pare să se confunde cu alte verbe asemănătoare ca formă. Construcția deviantă se apropie de contextele verbului a profera („a rosti injurii, amenințări etc.”), folosit la pasivul reflexiv: „se proliferează injurii pe care nu le auzi nici pe maidan” (cdep.ro), „De ce se proliferează asemenea minciuni” (ziuadevest.ro); nu e totuși exclusă simpla echivalare cu a prolifera. Mai vizibilă și imposibil de justificat este confuzia cu verbul a se profila („a se contura”): „În faţa furtunii economice de proporţii care se proliferează la orizont” (economica.net), „astfel, se proliferează Culmea Bratocea cu Vîrful Ciucaş (1956 m), Culmea Zăganu cu Vîrful Gropşoarele (1883)” (evaleateleajenului.ro), „devenind ceea ce se proliferează a fi «oraşe competitive»” (um.ase.ro).

Poate că influența engleză va ajuta în acest caz: existența verbului proliferate ar putea stăvili în română extinderea construcției nemotivate cu se, chiar atunci cînd tot mai puțini vorbitori se vor mai raporta la etimonul francez proliférer, intranzitiv și fără reflexiv.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.