Proliferări

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
„Cu bule“ jpeg

Una dintre mai vechile tendințe ale limbii române face ca anumite verbe împrumutate să înceapă să fie construite cu un pronume reflexiv cu rol de simplă componentă lexicală, fără valoare sintactică propriu-zisă. Factorul determinant al inovației este de obicei analogia cu alte verbe.

Vebul a prolifera, împrumut din franceză (fr. proliférer) nu este tocmai nou în limba română: reperul oficial este înregistrarea sa în Dicționarul de neologisme al lui Florin Marcu și Constant Maneca, în ediția a II-a, din 1968, dar textele digitalizate din diferite biblioteci virtuale ne ajută să îl găsim atestat mult mai devreme. De exemplu, cuvîntul apare de mai multe ori în Cursul de anatomie patologică generală al lui Victor Babeș, din 1890: „nouă formațiune care proliferează” (p. 92), „țesutul conjunctiv proliferează” (p. 100) etc. Din limbajul medical, termenul a pătruns treptat în registrul livresc al limbii standard, mai ales în utilizări figurate: „metaforele proliferează haotic” (Gazeta literară, 23 aprilie 1959). Sensurile de strictă specialitate și cele extinse prin uz, înregistrate în dicționare, corespund utilizării verbului ca intranzitiv, fără pronume reflexiv. În DEX, a prolifera este definit în legătură cu celulele – „a se înmulți (în mod anormal) prin diviziune” –, cu organismele – „a se reproduce, a procrea” – și, în accepția figurată, ca „a se dezvolta (în mod inutil, nefiresc, nociv)”. Subiectul verbului este de obicei plural, colectiv sau abstract, presupunînd deci o mulțime inițială, care sporește brusc și masiv. Sensului biologic inițial i s-a atașat o conotație negativă: înmulțirea scăpată de sub control e îngrijorătoare, amenințătoare. Etimonul francez nu e foarte vechi: atestat la 1859, proliférer este considerat ca provenind din adjectivul prolifère („prolific”), compus savant din rădăcina latinească proli- (din proles, „descendenți”) și elementul de compunere preluat tot din latină -fère (rom. -fer, „purtător de”). Nominalul francez prolifération a fost preluat în engleză, unde prin derivare regresivă a produs verbul to proliferate.

Unele dintre utilizările actuale ale verbului sînt perfect adecvate, menținînd construcția sintactică și confirmînd în general conotația negativă: „propaganda și datele distorsionate proliferează în mediul online” (etwinning.net), „traficul cu telefoane mobile proliferează în penitenciare” (psnews.ro), „coronavirusul proliferează în Germania” (ziarulromanesc.de), „peste tot, reclamele care promit cîștiguri ușoare proliferează” (hotnews.ro) etc.

Alte utilizări sînt însă deviante, uneori într-un mod surprinzător. Verbul devine uneori tranzitiv (cu sensul „a face să prolifereze”): „oamenii de afaceri puternici care proliferează corupţia” (adevarul.ro). Cea mai răspîndită deviere privește construcția verbului cu reflexivul se: element lexical, cu o sugestie semantică de participare intensă la acțiune (reflexivul dinamic, cum era numit în unele gramatici uzul standard al lui a se gîndi sau cel nonstandard din a se rîde), eventual cu o valoare eventivă, de transformare (ca în a se îngălbeni). Există așadar forma nonstandard a se prolifera, apărută foarte probabil prin analogie cu sinonimul parțial a se înmulți. Construcția deviantă se poate găsi pe site-uri oficiale – „discursul instigator la ură se proliferează într-un ritm alarmant” (mae.ro), „scara largă la care se proliferează acest fenomen” (mai.gov.ro) –, pe site-uri informative – „microbi care se proliferează în mod natural” (mediafax.ro); „infracţiunile legate de acest aspect se proliferează proporţional” (juridice.ro) –, precum și în contexte mai puțin formale: „fraierii nu mor, ba chiar se proliferează” (hotnews.ro). Într-un document european tradus în română (Rezoluția Parlamentului European din 17 septembrie 2020 referitoare la penuria de medicamente) se poate observa cum construcției neadmise de normă – „se proliferează bolile” – îi corespund în engleză are spreading, iar în franceză și în italiană verbe construite cu reflexiv: se propagent, respectiv si stanno diffondendo.

Cele mai ciudate sînt contextele în care verbul construit cu se pare să se confunde cu alte verbe asemănătoare ca formă. Construcția deviantă se apropie de contextele verbului a profera („a rosti injurii, amenințări etc.”), folosit la pasivul reflexiv: „se proliferează injurii pe care nu le auzi nici pe maidan” (cdep.ro), „De ce se proliferează asemenea minciuni” (ziuadevest.ro); nu e totuși exclusă simpla echivalare cu a prolifera. Mai vizibilă și imposibil de justificat este confuzia cu verbul a se profila („a se contura”): „În faţa furtunii economice de proporţii care se proliferează la orizont” (economica.net), „astfel, se proliferează Culmea Bratocea cu Vîrful Ciucaş (1956 m), Culmea Zăganu cu Vîrful Gropşoarele (1883)” (evaleateleajenului.ro), „devenind ceea ce se proliferează a fi «oraşe competitive»” (um.ase.ro).

Poate că influența engleză va ajuta în acest caz: existența verbului proliferate ar putea stăvili în română extinderea construcției nemotivate cu se, chiar atunci cînd tot mai puțini vorbitori se vor mai raporta la etimonul francez proliférer, intranzitiv și fără reflexiv.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.