Progresism vs conservatorism, încă o provocare a anului 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
image

Se întîmplă de sărbători ca vizitele prietenești să se transforme în serioase arene de dezbateri. Așa mi s-a întîmplat și anul acesta. Totul a plecat de la o reclamă la o cunoscută marcă de gumă de mestecat, care rulează pe televiziunile românești. În spotul publicitar difuzat în România, două tinere aflate într-un automobil, una la volan, cealaltă în dreapta șoferiței, par, în primele cadre, un pic distante. Dar o melodie antrenantă care se aude în aparatul radio, volumul dat mai tare și o pastilă de gumă de mestecat le schimbă total starea de spirit, cele două devin dintr-odată energice, vesele, schițează cîteva mișcări de dans, în ritmul muzicii, în scaunele mașinii. Aici se oprește clipul difuzat pe televiziunile locale. Intrigant de scurt, părea o găselniță publicitară care să te provoace să-l revezi. Numai că un musafir de-al meu, scormonitor, a căutat și a găsit pe Internet continuarea. Acolo, cele două tinere încheie momentul de exuberanță, dat de guma de mestecat și de melodie, cu un sărut. 

A fost suficient ca invitații mei să fie apoi acaparați de vii discuții în contradictoriu. Au fost argumente de o parte și de alta, dar dincolo de șmecheria difuzării parțiale a reclamei (toți oaspeții au căzut de acord că, de fapt, încearcă să vîndă două lucruri dintr-un foc: marfa și o relație deschisă între două persoane de același sex), tema esențială este cea a progresismului vs conservatorism. De altfel, este un subiect care va continua să fie prezent în spațiul public, mai pregnant în societățile occidentale, în anul 2023. 

Adevărul este că sînt deja cîțiva ani de cînd în lume și-au făcut loc un nou curent, progresismul, pe care unii îl numesc și neomarxism, și replica lui, bineînțeles, manifestată sub forma unei viziuni conservatoare. De altfel, divergențele pe cele două teme s-au coagulat repede în societățile democratice și au avut reverberații pe scena politică, socială, economică și, firește, în plan legislativ. 

Există cîteva repere ale modului în care se manifestă progresismul și, respectiv, conservatorismul. Dacă ar fi să fac un inventar rapid aș spune că progresiștii așteaptă mai multe soluții de la stat, sînt susținători ai pactului verde și cred că schimbările climatice pun în pericol viitorul omenirii, așadar sînt ecologiști, sînt deschiși către legalizarea drogurilor ușoare, susțin reglarea pieței muncii prin salariul minim sau prin plafonarea prețurilor, sînt suporteri ai unei politici deschise de imigrație și, evident, susțin legalizarea relațiilor LGBT. 

Invers, conservatorii sînt neîncrezători în soluțiile ecologiste, devin tot mai naționaliști, din punct de vedere economic, sînt vehement împotriva unei legislații care legalizează relațiile între persoane de același sex, susțin, în principiu, liberalismul economic manifestat în special prin conceptul „prin noi înșine”, nu sînt de acord cu deschiderea granițelor către imigranți și pot ajunge chiar eurosceptici. 

În ultimă instanță, este vorba despre rolul statului în economie și societate. În realitate, termenii de progresist și conservator sînt doar niște etichete, niște cochilii ideologice, în care, însă, nu încap în totalitate nici oamenii politici și nici susținătorii acestora. Este interesant că partidele clasice s-au adaptat destul de repede la noua falie din societate, preluînd o bună parte din temele de dispută. 

Dar trebuie remarcat că nu există nici în România, nici în alte state partide care să se cupleze sută la sută la temele progresiste sau conservatoare. La fel se întîmplă și printre suporterii unui curent sau altuia. În practică, se pot întîlni politicieni sau simpli cetățeni care sînt sceptici față de ambițiile de mediu ale Uniunii Europene, dar susțin, de exemplu, o politică a imigrației lejeră. Sau sînt cetățeni care doresc plafonarea pe scară largă a prețurilor mărfurilor, dar, în același timp, sînt adepții naționalismului economic. Adică împrumută cîte ceva din ambele curente ideologice.

Este clar că în sfera politicii, la nivelul cetățeanului și cu atît mai puțin în economie, ideile neomarxiste și cele conservatoare nu sînt structurate, dimpotrivă, sînt împrăștiate, sînt folosite amestecat de către politicieni, în mod speculativ. La fel se întîmplă și în opinia publică, puțini cetățeni se situează sută la sută de o parte sau de alta, iar aceștia pot fi considerați de-a dreptul în zonele extreme. Este un război al etichetelor, nu al conținutului. Pe acest fond, săgețile acuzatoare, confruntările de idei și ostilizarea taberelor sînt la ele acasă. 

În economie, progresismul și conservatorismul se declină în feluri diferite. În funcție de tabăra în care se află, politicienii sau publicul vor susține creșterea restricțiilor economice cu scopul de a proteja mediul, vor fi globaliști sau naționaliști, vor încuraja creșterea aparatului de stat sau vor căuta soluții pentru creșterea guvernanței corporative și, în fine, vor intensifica sau vor slăbi acordarea ajutoarelor de stat. Toate acestea vor fi teme esențiale în anul 2023, iar abordarea lor politică și ideologică va înăspri și mai mult tensiunile care există deja în societate în jurul curentelor progresiste și conservatoare.

Într-o analiză realizată recent, economistul, filosoful și scriitorul francez Jacques Attali trece în revistă incertitudinile anului 2023. În varianta pozitivă, lucrurile ar trebui să evolueze în felul următor: armata ucraineană cîștigă războiul împotriva Rusiei, inflația scade la nivel european, motorul franco-german propune un plan de reconstrucție a Europei de Est, la nivel european se conștientizează situația de sobrietate energetică din următorii ani și marile companii petroliere încep să se transforme în producători de energie regenerabilă. 

Desigur, scenariile par astăzi prea optimiste. Dar un lucru este sigur, spune Attali. Toți sîntem implicați în procesul de schimbare în calitate de cetățeni, de consumatori, de producători sau, de exemplu, de oameni care economisesc bani. Nimeni nu ar trebui să creadă că este doar un simplu spectator la schimbarea istoriei.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.
Pierdere in greutate FOTO Shutterstock jpg
Cum se pot pierde 10 kilograme în 9 săptămâni cu ajutorul tehnologiei, fără diete drastice
Tehnologia joacă un rol tot mai important în sănătate, iar integrarea unor dispozitive inteligente poate fi un aliat eficient în procesul de pierdere în greutate.
amza Pellea Caotura TVR jpg
12 decembrie, ziua în care a murit Amza Pellea. Controversa legată de cauza decesului marelui actor
La 12 decembrie 1983 a murit celebrul actor Amza Pellea, iar în 2021 poetul şi publicistul Lucian Avramescu. Tot într-o zi de 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra și Monica Bîrlădeanu.
Banner Annes
Ce vedete au defilat pe podium în prima seară de Bucharest Fashion Week. Annes, preferata designerilor
Prima seară de Bucharest Fashion Week a avut loc aseară, în prezența a numeroase vedete și creatori de modă dar și fotbaliști, pentru că a avut loc totodată și Gala Fotbalului Românesc.
inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate
62504790 jpg
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România! I-a învins în finală pe Sebi și Gabriel și pleacă acasă cu 75.000 de euro
Finala „MasterChef România” 2024 a fost un spectacol culinar remarcabil, care a atras milioane de telespectatori. Evenimentul, difuzat în direct, a fost un amalgam de stres, emoții și bucurie pentru cei 3 concurenți rămași în marea luptă: Gabi, Georgiana și Sebi.
Herbert Kickl
Parlamentul din Austria a ridicat imunitatea liderului extremei drepte Herbert Kickl. Este acuzat pentru o presupusă mărturie falsă
Parlamentul austriac a aprobat miercuri, 11 noiembrie, ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie falsă.
image png
Ispita Larisa de la Insula Iubirii a aflat sexul bebelușului! Ce nume inedit a ales: „Nu îmi mai puteam controla lacrimile”
Una dintre cele mai cunoscute ispite ale sezonului 8 Insula Iubirii se pregătește să devină mamă. Larisa Mârtan, cunoscută publicului drept Lala, a dezvăluit sexul copilului prin intermediul unei postări emoționante pe Instagram.