Progresism vs conservatorism, încă o provocare a anului 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
image

Se întîmplă de sărbători ca vizitele prietenești să se transforme în serioase arene de dezbateri. Așa mi s-a întîmplat și anul acesta. Totul a plecat de la o reclamă la o cunoscută marcă de gumă de mestecat, care rulează pe televiziunile românești. În spotul publicitar difuzat în România, două tinere aflate într-un automobil, una la volan, cealaltă în dreapta șoferiței, par, în primele cadre, un pic distante. Dar o melodie antrenantă care se aude în aparatul radio, volumul dat mai tare și o pastilă de gumă de mestecat le schimbă total starea de spirit, cele două devin dintr-odată energice, vesele, schițează cîteva mișcări de dans, în ritmul muzicii, în scaunele mașinii. Aici se oprește clipul difuzat pe televiziunile locale. Intrigant de scurt, părea o găselniță publicitară care să te provoace să-l revezi. Numai că un musafir de-al meu, scormonitor, a căutat și a găsit pe Internet continuarea. Acolo, cele două tinere încheie momentul de exuberanță, dat de guma de mestecat și de melodie, cu un sărut. 

A fost suficient ca invitații mei să fie apoi acaparați de vii discuții în contradictoriu. Au fost argumente de o parte și de alta, dar dincolo de șmecheria difuzării parțiale a reclamei (toți oaspeții au căzut de acord că, de fapt, încearcă să vîndă două lucruri dintr-un foc: marfa și o relație deschisă între două persoane de același sex), tema esențială este cea a progresismului vs conservatorism. De altfel, este un subiect care va continua să fie prezent în spațiul public, mai pregnant în societățile occidentale, în anul 2023. 

Adevărul este că sînt deja cîțiva ani de cînd în lume și-au făcut loc un nou curent, progresismul, pe care unii îl numesc și neomarxism, și replica lui, bineînțeles, manifestată sub forma unei viziuni conservatoare. De altfel, divergențele pe cele două teme s-au coagulat repede în societățile democratice și au avut reverberații pe scena politică, socială, economică și, firește, în plan legislativ. 

Există cîteva repere ale modului în care se manifestă progresismul și, respectiv, conservatorismul. Dacă ar fi să fac un inventar rapid aș spune că progresiștii așteaptă mai multe soluții de la stat, sînt susținători ai pactului verde și cred că schimbările climatice pun în pericol viitorul omenirii, așadar sînt ecologiști, sînt deschiși către legalizarea drogurilor ușoare, susțin reglarea pieței muncii prin salariul minim sau prin plafonarea prețurilor, sînt suporteri ai unei politici deschise de imigrație și, evident, susțin legalizarea relațiilor LGBT. 

Invers, conservatorii sînt neîncrezători în soluțiile ecologiste, devin tot mai naționaliști, din punct de vedere economic, sînt vehement împotriva unei legislații care legalizează relațiile între persoane de același sex, susțin, în principiu, liberalismul economic manifestat în special prin conceptul „prin noi înșine”, nu sînt de acord cu deschiderea granițelor către imigranți și pot ajunge chiar eurosceptici. 

În ultimă instanță, este vorba despre rolul statului în economie și societate. În realitate, termenii de progresist și conservator sînt doar niște etichete, niște cochilii ideologice, în care, însă, nu încap în totalitate nici oamenii politici și nici susținătorii acestora. Este interesant că partidele clasice s-au adaptat destul de repede la noua falie din societate, preluînd o bună parte din temele de dispută. 

Dar trebuie remarcat că nu există nici în România, nici în alte state partide care să se cupleze sută la sută la temele progresiste sau conservatoare. La fel se întîmplă și printre suporterii unui curent sau altuia. În practică, se pot întîlni politicieni sau simpli cetățeni care sînt sceptici față de ambițiile de mediu ale Uniunii Europene, dar susțin, de exemplu, o politică a imigrației lejeră. Sau sînt cetățeni care doresc plafonarea pe scară largă a prețurilor mărfurilor, dar, în același timp, sînt adepții naționalismului economic. Adică împrumută cîte ceva din ambele curente ideologice.

Este clar că în sfera politicii, la nivelul cetățeanului și cu atît mai puțin în economie, ideile neomarxiste și cele conservatoare nu sînt structurate, dimpotrivă, sînt împrăștiate, sînt folosite amestecat de către politicieni, în mod speculativ. La fel se întîmplă și în opinia publică, puțini cetățeni se situează sută la sută de o parte sau de alta, iar aceștia pot fi considerați de-a dreptul în zonele extreme. Este un război al etichetelor, nu al conținutului. Pe acest fond, săgețile acuzatoare, confruntările de idei și ostilizarea taberelor sînt la ele acasă. 

În economie, progresismul și conservatorismul se declină în feluri diferite. În funcție de tabăra în care se află, politicienii sau publicul vor susține creșterea restricțiilor economice cu scopul de a proteja mediul, vor fi globaliști sau naționaliști, vor încuraja creșterea aparatului de stat sau vor căuta soluții pentru creșterea guvernanței corporative și, în fine, vor intensifica sau vor slăbi acordarea ajutoarelor de stat. Toate acestea vor fi teme esențiale în anul 2023, iar abordarea lor politică și ideologică va înăspri și mai mult tensiunile care există deja în societate în jurul curentelor progresiste și conservatoare.

Într-o analiză realizată recent, economistul, filosoful și scriitorul francez Jacques Attali trece în revistă incertitudinile anului 2023. În varianta pozitivă, lucrurile ar trebui să evolueze în felul următor: armata ucraineană cîștigă războiul împotriva Rusiei, inflația scade la nivel european, motorul franco-german propune un plan de reconstrucție a Europei de Est, la nivel european se conștientizează situația de sobrietate energetică din următorii ani și marile companii petroliere încep să se transforme în producători de energie regenerabilă. 

Desigur, scenariile par astăzi prea optimiste. Dar un lucru este sigur, spune Attali. Toți sîntem implicați în procesul de schimbare în calitate de cetățeni, de consumatori, de producători sau, de exemplu, de oameni care economisesc bani. Nimeni nu ar trebui să creadă că este doar un simplu spectator la schimbarea istoriei.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Constantin Hamangiu, Matei G. Nicolau: Dreptul roman
Ceea ce se păstrează în dreptul pozitiv sînt constantele, ca expresie a dreptului natural.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Război și corupție
În poza mare, contrastul e simplu: Ucraina este victima unei agresiuni oribile din partea Rusiei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Omul fără dileme
Nu vrem să extindem dilema asupra a ceea ce, în jurul nostru, e nedilematic.
Frica lui Putin jpeg
Holocaustul în „trunchiul comun”
Am remarcat pe FB că unii observatori s-au arătat surprinși, alții nedumeriți.
m simina jpg
Cinematografia românească. Secvența Buftea
Se adaugă și o bază hipică cu cai pursînge antrenați pentru filmări, o bază auto cu mașini de epocă și un velier cu pînze și motor. Plus vizita lui Kirk Douglas din 1966 și cea a lui Orson Welles din 1967.
AFumurescu prel jpg
D’ale Americii
Și încă ne mai chinuim s-o dăm afară. Îngăduiți-mi, așadar, să sper în continuare: nu-i dracu’ așa de negru!
Iconofobie jpeg
Doi frați (ciudați)
Moartea rămîne, prin urmare, unicul nostru reper de cunoaştere exactă, dar pînă şi moartea – luată în sine – este, încă de la debutul umanităţii, un mare mister.
„Cu bule“ jpeg
„Ștergabil”
Poate că a acționat pur și simplu analogia cu alte derivate în -abil, poate că s-a stabilit o legătură subterană cu derivatul ștergar.
HCorches prel jpg
Toate referatele școlare se pun de acord asupra unui lucru
O altă problemă o reprezintă cea a meditațiilor date elevilor din propriile clase.
radu naum PNG
Cristiano Ronaldo marchează primul său gol pentru Al-Nassr? E de rîs sau de plîns?
Ronaldo e dincolo de plîns sau rîs. A depăşit planului binelui şi răului. Ronaldo e o categorie în sine care nu poate fi măsurată corect decît de la înălţimea mileniilor.
p 7 Logo ul Grupului Wagner WC jpg
Moarte sau glorie în Rusia
Nu putem decît spera că vor bombarda pozițiile armatei ruse cu arme mai puternice decît bomboanele de ciocolată Mozartkugeln.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alergători
Destui fug pur și simplu de bătrînețe sau într-o permanentă căutare a vieții fără de moarte.
1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.