Profesorii nu s├«nt infractori, evazioni╚Öti cu voca╚Ťie

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 953 din 14 ÔÇô 20 iulie 2022
HCorches prel jpg

ÔÇ×...teama de cele dou─â ore de matematic─â din casa r─âcoroas─â a profesorului b─âtr├«n, universitarul care-i punea ├«n fa╚Ť─â foi ├«ng─âlbenite, cu opera╚Ťii complicate, scrise cu stiloul, din care nu ├«n╚Ťelegea nimic, trecute prin m├«inile ╚Öi min╚Ťile a sute de elevi. Iar b─âtr├«nul profesor ├«╚Öi f─âcea num─ârul, ├«╚Öi d─âdea cu m├«na pe ceaf─â ╚Öuvi╚Ťa g─âlbuie de p─âr c─âzut─â peste ochelarii cu ram─â groas─â ╚Öi-i vorbea de la trei metri, st├«nd ├«n papuci de cas─â ╚Öi ╚Öosete, cu pantaloni de stof─â, ├«ntotdeauna de stof─â, ├«n c─âma╚Ö─â, iar iarna cu un halat de molton pe deasupra, un halat vechi, uzat, vi╚Öiniu. ├Äntotdeauna la cap─âtul cel─âlalt al mesei lungi din sufragerie, din lemn masiv, cu un milieu pe mijloc, pe care se odihnea Gheba...ÔÇŁ

Am citat mai sus dintr-un roman al meu, Partaj, ├«n care rememoram episodul primei mele experien╚Ťe cu medita╚Ťiile. Eram prin clasa a VIII-a sau poate ├«nc─â a VII-a, c├«nd am ├«nceput s─â iau medita╚Ťii la matematic─â cu acest profesor, preg─âtindu-m─â pentru treapta I, examen care f─âcea leg─âtura dintre ciclul gimnazial ╚Öi cel liceal. Aproape to╚Ťi colegii mei luau medita╚Ťii. Examenul era dur, concuren╚Ťa era, la unele licee, de 10-12 pe un loc. Matematica, ├«ns─â, tot nu s-a lipit de mine, dec├«t at├«t c├«t s─â func╚Ťionez decent ├«n universul ╚Öcolii. ├Än paralel, la rom├ón─â, f─âceam ore private cu doamna dirigint─â, care a devenit ├«ncep├«nd cu acei ani, al─âturi de ├«ntreaga ei familie, parte a familiei mele extinse.

Am mai luat medita╚Ťii apoi, pe parcursul liceului, la chimie ╚Öi, sporadic, la fizic─â. Eram la profil de chimie-fizic─â ╚Öi ai mei voiau s─â m─â fac medic. Chimie f─âceam cu o doamn─â care atunci mi se p─ârea ├«n v├«rst─â, de╚Öi nu era ├«nc─â pensionat─â. O farmacist─â care f─âcea ╚Öi d├«nsa parte din familia mea extins─â. Era unguroaic─â, avea o mam─â b─âtr├«n─â, iar tat─âl meu le ajutase pe am├«ndou─â cu diverse chestiuni medicale, context ├«n care intraser─â ├«n familia noastr─â. Tanti Agy (?), pronun╚Ťat Aghi. Era nec─âs─âtorit─â, locuia cu mama ei ├«ntr-o cas─â impun─âtoare, din zona central─â, pe care odinioar─â familia ei o de╚Ťinuse ├«n ├«ntregime, iar acum ├«i r─âm─âsese ├«n folosin╚Ť─â un apartament. M─â trata ca pe nepotul ei, ca s─â zic a╚Öa, m─â servea ├«ntotdeauna cu ceai ╚Öi fursecuri, venea adesea ╚Öi ea pe la noi prin cas─â, la pove╚Öti cu ai mei sau cu bunica. Fratele meu a f─âcut ╚Öi el chimie cu ea, el a ╚Öi intrat, apoi, la Medicin─â. Chimia mi-a pl─âcut mai mult dec├«t matematica, dar tot nu am performat ├«n domeniu. Fizic─â f─âceam ocazional, cu un profesor de la Politehnic─â, un tip micu╚Ť ╚Öi bonom, cu miopie ╚Öi ochelari ca fundurile borcanelor, tot din cercul de cunoscu╚Ťi ai tat─âlui meu.

├Än clasa a XII-a am f─âcut ore private (nu le pot spune chiar medita╚Ťii) cu nenea Mitic─â, so╚Ťul dirigintei mele despre care spuneam mai sus. Am scris de mai multe ori despre el. Un om pe care l-am iubit, l-am admirat ╚Öi l-am pre╚Ťuit. Avea toat─â literatura ╚Öi gramatica la degetul mic ╚Öi mi-a provocat fascina╚Ťia fa╚Ť─â de literatur─â. Nu voi uita niciodat─â ╚Öedin╚Ťele ├«n care i-am descoperit, al─âturi de el, pe Bacovia, pe Blaga, pe Barbu, pe Arghezi, cu universurile lor. ├Äi datorez orientarea mea profesional─â ulterioar─â ├«n propor╚Ťie cov├«r╚Öitoare.

Pentru c─â pe la finalul clasei a XII-a m─â apucase o etap─â mistic─â, am ajuns pentru un an student la Teologie (am povestit ├«ntr-un alt articol despre asta), dar aventura nu a durat mai mult. ├Än vara anului de dup─â ce am plecat de la Teologie, am mai f─âcut iar o serie de medita╚Ťii: la istorie, cu doamna Monica Moraru, fosta mea profesoar─â din gimnaziu, o femeie cald─â ╚Öi vesel─â, cu un har special de povestitoare. Istoria era, prin ea, o nesf├«r╚Öit─â nara╚Ťiune. Luam atunci medita╚Ťii pentru c─â una dintre op╚Ťiuni era s─â merg la Drept, ceea ce nu s-a mai ├«nt├«mplat. Dar ╚Öi orele din gimnaziu, f─âcute cu ea, ╚Öi medita╚Ťiile din acea var─â au avut un rol important pentru mine. ╚śi d├«nsa, la r├«ndul ei, devenise apropiat─â cumva de familia mea. C├«nd am scris romanul Istoria lui R─âzvan m-am bucurat c─â a ie╚Öit din tipar cu c├«teva zile ├«nainte ca d├«nsa s─â se sting─â ╚Öi c─â a apucat s─â-l vad─â.

Ajuns profesor, ├«n primii vreo doi-trei ani, pres─âra╚Ťi de examene, fragmenta╚Ťi de stagiul militar, obligatoriu atunci, nu am prea dat medita╚Ťii. Poate s─â fi avut unul-doi elevi pe an, sporadic. M─â ajutau ├«nc─â p─ârin╚Ťii, consistent. Apoi, odat─â ce am ob╚Ťinut post de titular, am ├«nceput s─â dau ╚Öi multe medita╚Ťii. Pur ╚Öi simplu nu puteam supravie╚Ťui altfel ╚Öi, chiar cu aceste medita╚Ťii, eram la stadiul de supravie╚Ťuire, doar. Vreo opt-zece ani am dat medita╚Ťii multe, deci. Zilnic, c├«te dou─â-trei ╚Öedin╚Ťe, inclusiv s├«mb─âta ╚Öi duminica. Stilul meu de a da medita╚Ťii a fost, mereu, cu c├«te un singur elev, rar s-a ├«nt├«mplat s─â fac cu c├«te doi. Era epuizant. Dar, cum spuneam, altfel nu reu╚Öeam s─â supravie╚Ťuiesc, o vreme singur, apoi, cu at├«t mai mult, ├«ntr-o familie. Cu tot cu medita╚Ťii, dr─âmuiam banii, nu ne permiteam dec├«t concedii modeste, ie╚Öiri ├«n ora╚Ö mai deloc, cump─ârat c─âr╚Ťi doar cu rezerv─â, aveam rate de pl─âtit etc.

M─â opresc din relatarea experien╚Ťelor personale. Acum, nu mai dau medita╚Ťii deloc. Sau mai ajut, c├«nd nu am cum refuza, c├«te un prieten sau o cuno╚Ötin╚Ť─â apropiat─â. Dar ce voiam s─â spun, ╚Öi nici nu-mi r─âm├«ne mult spa╚Ťiu pentru dezvoltat, este c─â medita╚Ťiile nu s├«nt o plag─â social─â sau educa╚Ťional─â. Faptul c─â se dau medita╚Ťii nu este, cum s-a ├«ncercat adesea s─â se spun─â, un indicator al calit─â╚Ťii precare a ├«nv─â╚Ť─âm├«ntului. ╚śi, pe de alt─â parte, nici nu este adev─ârat c─â din medita╚Ťii cineva se poate ├«mbog─â╚Ťi. S├«nt cazuri rare, cele care s├«nt. Profesori care, probabil, dau medita╚Ťii cu mul╚Ťi elevi deodat─â, ani sau zeci de ani la r├«nd. Mi-e greu s─â ├«n╚Ťeleg ura pe care profesorii au ajuns s─â o genereze. Citeam comentarii la un articol ├«n care se explica ce c─âi de taxare propune ANAF-ul pentru profesorii care dau medita╚Ťii. Iat─â unul: ÔÇ×Trebuie taxa╚Ťi, la s├«nge, putorile de profesori, care dau medita╚Ťii cu c├«te patru-cinci elevi ╚Öi care la or─â nu ├«╚Öi dau interesul ╚Öi nu fac nimic sau aproape nimic ╚Öi ├«i jignesc pe elevii care nu fac medita╚Ťii cu eiÔÇŁ. E un indicator al urii. Nu spun c─â nu exist─â ╚Öi cazuri de profesori care ├«╚Öi condi╚Ťioneaz─â elevii de la clas─â s─â fac─â cu ei medita╚Ťii, dar cu siguran╚Ť─â s├«nt izolate. C─â trebuie fiscalizate veniturile ob╚Ťinute din medita╚Ťii e o discu╚Ťie veche. Cine d─â medita╚Ťii nu o face pentru a ├«n╚Öela statul. O face pentru a tr─âi decent. Am prieteni profesori care ╚Öi-au f─âcut PFA sau au g─âsit alte mijloace de a-╚Öi pl─âti datoriile la stat care deriv─â din aceste venituri. Dar trebuie avut ├«n vedere c─â, totu╚Öi, aceste venituri s├«nt fluctuante, c─â o solu╚Ťie simpl─â ar genera, cred eu, o reac╚Ťie responsabil─â a profesorilor, ├«n timp ce solu╚Ťiile complicate vor genera mai degrab─â eschive. Profesorii nu s├«nt infractori, evazioni╚Öti cu voca╚Ťie.

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â. Cea mai recent─â carte publicat─â: O rochi╚Ť─â galben─â, ca o l─âm├«ie bine coapt─â, Editura Polirom, 2022.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.
image
Disput─â ├«ntr-o gr─âdini┼ú─â f─âcut─â cu banii statului ungar: ÔÇ×Pot veni ┼či copii rom├óni, dar educa┼úia va fi ├«n maghiar─âÔÇŁ
Biserica Reformat─â a construit ├«n Huedin (jude┼úul Cluj) o gr─âdini┼ú─â cu predare ├«n limba maghiar─â. Un reprezentant al bisericii a precizat c─â gr─âdini┼úa a fost construit─â cu sprijin din partea┬á statului ungar, dar c─â va primi ┼či copii rom├óni.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.