Procente

Publicat în Dilema Veche nr. 122 din 25 Mai 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

L a începutul anilor '80, succesorii lui Mao ştiau precis: "Mao - 70% de bine, 30% de rău". Adică, dintr-o sută de oameni ucişi, 70 şi-au meritat soarta, iar 30 ar mai fi putut trăi. Dintr-o sută de lozinci, indicaţii, chemări, 70 erau bune, 30 - nu. Nu a explicat nimeni cum s-a ajuns la acest rezultat în procente, dar Revoluţia culturală, de la a cărei declanşare se împlinesc acum 40 de ani, intră probabil în cadrul procentelor de bine, pentru că de atunci pînă azi nici unul dintre oficialii Partidului Comunist Chinez nu s-a învrednicit să producă o analiză mai aplicată. "Refuzul constant al autorităţilor de a se supune unui efort al memoriei dedicat acestui tragic episod care a făcut sute de mii de morţi (dacă nu milioane), se explică simplu: revenirea la acea perioadă ar risca să delegitimeze partidul şi chiar regimul. (...) Un purtător de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe a reiterat linia oficială Ťau fost zece ani - 1966-1976 - catastrofali». Dar acest răspuns n-a apărut în presa chineză, cenzura a interzis chiar şi folosirea expresiei Ťrevoluţie culturală»". (Le Monde, 18 mai 2006) Această politică a dat rezultate, generaţiile noi sînt indiferente la evocări: tinerii n-au asistat la imensele mitinguri în care elevii îşi umileau profesorii, la felul cum gloata Gărzilor Roşii a ucis, pe parcursul a două săptămîni - ascultînd de îndemnul lui Mao "fiţi violenţi!" - 2.000 de oameni. "Viaţa oamenilor din mediul urban a fost profund marcată. Şcolile şi universităţile au fost închise. Oamenii instruiţi au fost forţaţi să părăsească oraşele şi să muncească în agricultură. Membrii aceleiaşi familii se turnau unii pe alţii. Mulţi dintre cei în vîrstă de 50 de ani aparţin "generaţiei pierdute", cariera şi educaţia lor au fost pentru totdeauna vătămate de Revoluţia Culturală." (The Economist, 20 mai 2006) Întrebaţi de reporterii străini ce li s-a spus despre acele timpuri, tinerii de azi ori nu ştiu nimic, ori poate numai spun că nu ştiu nimic, interesaţi fiind de viitorul capitalismului condus de Partidul Comunist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Romani in secolul al XIX lea  Schita  George Edward Hering. Sursa: Biblioteca Academiei Române
Ce limbă vorbeau românii în evul mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Românii au fost cunoscuți în istoria medievală drept „vlahi” sau „valahi”. Mulți s-au întrebat dacă sunt unul și același popor. În plus existau ipoteze care indică faptul că etnonimul „român” este o invenție târzie, de secolul XIX. Cronicile medievale vin însă cu lămuriri.
Mircea Bravo la marea neagra foto captura video png
Experiența „spirituală” trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord: „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!”
Mircea Bravo a filmat un clip la Eforie Nord în care surprinde litoralul românesc care este, spune el, „ca România, cu de toate”. El a făcut un ghid de supraviețuire pe litoral, care începe cu o rugăciune la un magazin cu obiecte creștine: „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!”
buchet de florin la inceput de an scolar remus florescu jpg
Ducem sau nu flori profesoarelor la început de an școlar? Soluția elegantă găsită de o învățătoare din Cluj
Bugetul pentru florile pe care elevii le duc dascălilor la început de an școlar începe cu 10 lei pe fir și ajunge până la 300 de lei pentru buchete mai complexe. O învățătoare din Cluj a găsit o soluție elegantă pentru a evita competiția părinților pentru cel mai extravagant buchet de flori.
bratara dacica foto Artmark jpg
O brățară dacică deosebită descoperită acum două decenii se va vinde la licitație în București. Care este prețul de pornire
O brățară dacică valoroasă descoperită acum aproape 20 de ani întâmplător în orașul Costești-Argeș, va fi vândută la o licitație specială la București. Brățara face parte dintr-o colecție privată, iar proprietarii au decis să o vândă.
Computer games Smuta cover 1200x675 webp
Rușii îi masacrează pe americani în Ucraina. Nu e realitate, e un joc video cu care rușii spală creierele tinerilor
Propaganda rusă nu se rezumă să rescrie cărțile de istorie, ci speculează o nișă importantă în influențarea tinerelor generații- jocurile video. Unul dintre jocurile în care s-a investit din 2021 milioane de euro prezintă o luptă directă ruso-americană în Ucraina.
elev scoala jpg
„Îți dorești un copil fericit și cu note peste medie sau un copil cu note foarte mari, dar stresat și nefericit?” Sfaturi pentru începutul școlii
Gândește-te dacă așteptările tale ca părinte sunt realiste, dacă nu sunt cumva exagerate? - îi întreabă pe părinți psihologul Mihai Copăceanu într-un scurt ghid pentru începutul școlii. Și World Vision a pregătit un ghid similar pentru copiii care încep grădinița.
bulgaria saracie jpg
De ce românii nu au scăpat de sărăcie nici la 17 ani de la intrarea în UE. Profesor: „Statul cinic se folosește de asta ca să facă bani”
România a crescut în ultimii ani pe baza consumului, iar statul a fost direct interesat ca inflația să fie cât mai ridicată, pentru a avea de unde să finanțeze găurile bugetare, spune profesorul Bogdan Glăvan. Numai că gluma se îngroașă, iar consumul e acum în picaj.
Drumul Loviștei DJ 703H fostul DN7D asfaltat doar parțial în Vâlcea Foto Daciana Stoica 5 jpg
Drumul-alternativă la aglomerația de pe Valea Oltului. Care este stadiul lucrărilor de modernizare
În contextul în care traficul pe Valea Oltului e constant un coșmar, iar autostrada Sibiu-Pitești va fi gata în 2028, o alternativă poate fi drumul judeţean DJ 703H ce leagă nordul judeţului Argeş (Sălătrucu) de Ţara Loviştei, din Vâlcea, ieşind la Câineni.
Stadiul lucrărilor la Lotul 5 al Autostrăzii Sibiu Pitești în septembrie 2024 Foto Asociația Pro Infrastructură
Autostrada Sibiu-Pitești, motiv de dezbatere. Care sunt motivele pentru care lotul 5 ar putea fi gata la anul
Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești nu va fi inaugurată în 2024, preconizează Asociația Pro Infrastructura, circulația între Pitești și Curtea de Argeș fiind așteptată abia în primăvara lui 2025. În schimb, Lotul 4 Tigveni Curtea de Argeș avansează bine și ar putea fi finalizat până în 2026.
image
image
image