Probleme în paradisul democrat. Obama la Hiroshima

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

„Exact cînd toată lumea spunea că această campanie electorală nu poate fi mai nebună, ea a devenit mai nebună“, spunea un editorialist citat de CNN săptămîna trecută. Remarca acestuia era o concluzie după ce nervii electorali ai Americii au explodat unde nu se aştepta nimeni şi s-au mai domolit acolo unde toată lumea se aştepta să explodeze fără oprire.

Acum o lună, tabăra republicană părea devastată de o criză de nervi fără sfîrşit. Conflictul dintre Trump şi partidul republican, alimentat de succesul electoral al celui dintîi şi de dispreţul afişat faţă de el de liderii celui de-al doilea, ameninţa să fie distrugător în tabăra conservatoare, care părea decerebrată. La democraţi, în schimb, totul părea în ordine: se confruntau, acid, dar în plină decenţă electorală, Sanders şi Clinton, iar lucrurile evoluau firesc, în favoarea soţiei fostului preşedinte. Astăzi, republicanii s-au mai liniştit, Trump va fi candidatul lor cert şi eforturile de acoperire a tranşeelor interioare se văd. Dacă nu l-au putut învinge pe Trump, republicanii încearcă acum măcar să-l controleze cît de cît. În schimb, democraţii devin din ce în ce mai neliniştiţi şi mai divizaţi. Suporterii lui Sanders contestă episoade deja consumate din alegerile primare democrate, iar opţiunile ceva mai radicale ale semiindependentului senator de Vermont au avut un rezultat de bombă cu efect în­tîrziat în interiorul partidului. Adusă tot mai la stînga de presiunea lui Sanders, Hillary Clinton trebuie să administreze înţelept şi o altă fisură apărută între susţinătorii tradiţionali ai partidului ei: aceea dintre sindicate şi ecologişti. Şi această sarcină este cu atît mai dificilă, cu cît la această fisură a contribuit direct Barack Obama însuşi.

Vizita pe care Barack Obama a făcut o în oraşul Hiroshima pe 27 mai este pe drept numită „istorică“. Este pentru prima oară cînd un preşedinte american calcă în oraşul-simbol, distrus de primul atac nuclear din istorie. Încă de acum cîteva luni, cînd Casa Albă a anunţat această vizită, toată lumea a ştiut că nu-i va fi uşor celui dintîi dintre americani. Pe de o parte, mulţi japonezi, şi mai ales cei mai mulţi dintre supravieţuitorii de atunci, aşteaptă scuze oficiale din partea statului american. Pe de altă parte, mulţi americani socotesc că, oricît de dureroasă, decizia folosirii bombei atomice împotriva Japoniei, la finele războiului, a fost corectă. În orice caz, decizia acestui atac a rămas una dintre cele mai controversate din istorie: pe de o parte, a ucis mulţi oameni, pe de altă parte, a salvat mulţi alţii. A fost o decizie tipică pentru logica de război, în care nu se mai gîndeşte în termeni de „oameni“, ci în termenii „ai noştri“ şi „ai voştri“ – să moară „ai voştri“, ca să-i salvăm pe „ai noştri“. O asemenea logică oripilează în vreme de pace, dar devine firească în timp de război, dovedind încă o dată că războiul este în afara oricărei logici omeneşti, chiar dacă este profund înrădăcinat în instinctul speciei. Nu în ultimul rînd, este esenţial de amintit că Japonia a fost agresorul în cel de-al Doilea Război Mondial. Fără agresiunea japoneză, este foarte probabil că al Doilea Război Mondial nu ar fi ajuns în Pacific. Or, carnagiile de neimaginat petrecute în acest vast spaţiu geografic între 1941 şi 1946 (dar şi înainte de 1941, ca nişte adevărate „acte pregătitoare“) stau povară istorică pe umerii acelei Japonii. Faptul că şi astăzi tema Hiroshima nu este deloc simplă se vede într-o reacţie imediată a Chinei faţă de vizita lui Obama: Beijing-ul a spus că dezastrul produs de americani la Hiroshima este nimic faţă de masacrul comis de armata japoneză în Nanjing, pe 9 decembrie 1937 – episod care ar trebui să fie cu mult mai prezent în conştiinţa lumii decît cel din 6 august 1945. Fără să fiu o secundă de acord că uciderile în masă se pot vreodată compara, nu poţi să nu admiţi că Violul Nanjing-ului a fost o crimă colectivă îngrozitoare. În plus, în cazul Hiroshima, lucrurile au luat, imediat după război, şi o dimensiune propagandistică, comuniştii folosind din plin episodul în retorica lor fals pacifistă. Fireşte, pentru comunişti, conta doar că bomba fusese americană şi atît.

Anticipînd reactualizarea controversei, Casa Albă a anunţat încă de la început că preşedintele Obama nu-şi va cere scuze pentru atac, dar îşi va exprima compasiunea şi gîndurile în legătură cu efectele acestuia, vorbind despre învăţămintele pe care le putem trage astăzi din devastatorul atac, ceea ce, riguros, Barack Obama a şi făcut. Unii critici l-au taxat, deja, pe preşedintele american drept ipocrit. La Hiroshima, Obama a făcut apel la o lume fără arme nucleare, dar documentele publice ale Pentagonului spun că, în cei opt ani ai preşedinţiei Obama, stocul nuclear al SUA a cunoscut cel mai lent ritm de diminuare de la sfîrşitul Războiului Rece încoace. Ceea ce aceşti critici uită, însă, este că pericolul nuclear a crescut simţitor în lume, în acest interval, şi SUA nu pot să nu ţină cont de asta.

Dar, în contextul electoral american actual, mie mi se pare că această vizită are şi alte efecte decît pe acela, dorit de preşedinte, de a da un semnal pentru viitorime. Paradoxal, sînt convins că împotriva voinţei preşedintelui Obama, am impresia că ceea ce a transmis această vizită este, mai degrabă, un sprijin pentru Donald Trump. Să mă explic.

Şi în această vizită, preşedintele Obama şi-a reafirmat convingerile ecologiste. La finalul celor două mandate ale sale, Barack Obama se poate lăuda că a avansat şi a impus pe agenda lumii ecologismul, ceea ce, admit, nu e rău. Obama, însă, nu a putut opri apariţia faliei de care am vorbit mai sus, între ecologişti şi sindicatele muncitoreşti, ambele fiind, tradiţional, în „portofoliul“ electoral democrat. Cînd a fost pus în situaţia de a arbitra între ele, Obama a dat dreptate mai degrabă ecologiştilor, enervînd sindicaliştii. Probabil că momentul cel mai vizibil pentru public a fost proiectul fazei a patra a megaconductei de petrol Keystone, Canada – SUA. Proiectul era susţinut de zeci de sindicate muncitoreşti, care vedeau locurile de muncă aduse de o asemenea investiţie, dar era combătut de ecologişti, care spuneau că, pe traseu, conducta distruge mediul (între altele, nişte dune de nisip relativ rare din Nebraska). După şase ani de controverse, administraţia Obama a dat dreptate ecologiştilor. Efectul electoral al unor atitudini de acest gen a fost că nu puţine sindicate par dispuse, acum, să-l susţină pe populistul Trump. Ecologismul lui Obama – exagerat, zic sindicatele blue collar –, care s-a simţit şi în pledoaria lui antinucleară de la Hiroshima, poate înstrăina unele grupuri electorale interesate mai degrabă de locuri de muncă, iar populistul Trump are retorica perfectă pentru captarea acestui gen de nemulţumiri.

Pe de altă parte, pacifismul lui Obama, încă o dată afirmat la memorialul victimelor bombardamentului din 6 august 1945, rezonează mai bine cu „proiectul“ Trump, decît cu retorica Clinton. În esenţă, Trump se recomandă ca fiind un negociator absolut: e dispus să discute cu oricine şi e convins de abilităţile lui de a obţine negoţul cel mai potrivit. Nu are reţineri şi nici nu are inhibiţii. Dacă America vrea pace (şi el ştie cel mai bine că afacerile merg bine doar dacă e pace), atunci va fi dispusă să dea orice ca să fie pace – cam acesta e Trump. De dragul unor interese imediate şi pragmatice, Trump e gata să îi dea lui Putin ce vrea, lui Kim Jong-un ce vrea, şi, în general, tuturor celor care nu ameninţă America cu „arme culturale“, ci cu arme adevărate, cam tot ce vor ca să lase America în pace. Cu cei care o ameninţă „cultural“, precum imigranţii latino sau musulmani, Trump este inflexibil. Cu ei, nu negociază nimic.

Pentru pace, Obama a fost dispus să conducă o Americă mult mai reţinută în intervenţii exterioare. Ca un veritabil „Obama plus“, Trump ne va oferi o Americă nu doar şi mai reţinută în intervenţii exterioare, ci şi mult mai generoasă în concesii. Totul, pentru o lume a păcii, ­căci pacea este întotdeauna rezultatul unui negoţ – cam asta crede Trump.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. Problemele tehnice s-au produs la nivel național
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Profesorul, amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a compus un colind pentru Georgescu
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.
ctp digi24
CTP, despre conflictul Șoșoacă-Georgescu: Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, arbitru este Mache Teodosie
Cristian Tudor Popescu a comentat conflictul izbucnit între președinta SOS, Diana Șoșoacă, și candidatul independent Călin Georgescu. Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, iar arbitru este Mache Teodosie, scrie jurnalistul pe Facebook.
Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.