Probleme în paradisul democrat. Obama la Hiroshima

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

„Exact cînd toată lumea spunea că această campanie electorală nu poate fi mai nebună, ea a devenit mai nebună“, spunea un editorialist citat de CNN săptămîna trecută. Remarca acestuia era o concluzie după ce nervii electorali ai Americii au explodat unde nu se aştepta nimeni şi s-au mai domolit acolo unde toată lumea se aştepta să explodeze fără oprire.

Acum o lună, tabăra republicană părea devastată de o criză de nervi fără sfîrşit. Conflictul dintre Trump şi partidul republican, alimentat de succesul electoral al celui dintîi şi de dispreţul afişat faţă de el de liderii celui de-al doilea, ameninţa să fie distrugător în tabăra conservatoare, care părea decerebrată. La democraţi, în schimb, totul părea în ordine: se confruntau, acid, dar în plină decenţă electorală, Sanders şi Clinton, iar lucrurile evoluau firesc, în favoarea soţiei fostului preşedinte. Astăzi, republicanii s-au mai liniştit, Trump va fi candidatul lor cert şi eforturile de acoperire a tranşeelor interioare se văd. Dacă nu l-au putut învinge pe Trump, republicanii încearcă acum măcar să-l controleze cît de cît. În schimb, democraţii devin din ce în ce mai neliniştiţi şi mai divizaţi. Suporterii lui Sanders contestă episoade deja consumate din alegerile primare democrate, iar opţiunile ceva mai radicale ale semiindependentului senator de Vermont au avut un rezultat de bombă cu efect în­tîrziat în interiorul partidului. Adusă tot mai la stînga de presiunea lui Sanders, Hillary Clinton trebuie să administreze înţelept şi o altă fisură apărută între susţinătorii tradiţionali ai partidului ei: aceea dintre sindicate şi ecologişti. Şi această sarcină este cu atît mai dificilă, cu cît la această fisură a contribuit direct Barack Obama însuşi.

Vizita pe care Barack Obama a făcut o în oraşul Hiroshima pe 27 mai este pe drept numită „istorică“. Este pentru prima oară cînd un preşedinte american calcă în oraşul-simbol, distrus de primul atac nuclear din istorie. Încă de acum cîteva luni, cînd Casa Albă a anunţat această vizită, toată lumea a ştiut că nu-i va fi uşor celui dintîi dintre americani. Pe de o parte, mulţi japonezi, şi mai ales cei mai mulţi dintre supravieţuitorii de atunci, aşteaptă scuze oficiale din partea statului american. Pe de altă parte, mulţi americani socotesc că, oricît de dureroasă, decizia folosirii bombei atomice împotriva Japoniei, la finele războiului, a fost corectă. În orice caz, decizia acestui atac a rămas una dintre cele mai controversate din istorie: pe de o parte, a ucis mulţi oameni, pe de altă parte, a salvat mulţi alţii. A fost o decizie tipică pentru logica de război, în care nu se mai gîndeşte în termeni de „oameni“, ci în termenii „ai noştri“ şi „ai voştri“ – să moară „ai voştri“, ca să-i salvăm pe „ai noştri“. O asemenea logică oripilează în vreme de pace, dar devine firească în timp de război, dovedind încă o dată că războiul este în afara oricărei logici omeneşti, chiar dacă este profund înrădăcinat în instinctul speciei. Nu în ultimul rînd, este esenţial de amintit că Japonia a fost agresorul în cel de-al Doilea Război Mondial. Fără agresiunea japoneză, este foarte probabil că al Doilea Război Mondial nu ar fi ajuns în Pacific. Or, carnagiile de neimaginat petrecute în acest vast spaţiu geografic între 1941 şi 1946 (dar şi înainte de 1941, ca nişte adevărate „acte pregătitoare“) stau povară istorică pe umerii acelei Japonii. Faptul că şi astăzi tema Hiroshima nu este deloc simplă se vede într-o reacţie imediată a Chinei faţă de vizita lui Obama: Beijing-ul a spus că dezastrul produs de americani la Hiroshima este nimic faţă de masacrul comis de armata japoneză în Nanjing, pe 9 decembrie 1937 – episod care ar trebui să fie cu mult mai prezent în conştiinţa lumii decît cel din 6 august 1945. Fără să fiu o secundă de acord că uciderile în masă se pot vreodată compara, nu poţi să nu admiţi că Violul Nanjing-ului a fost o crimă colectivă îngrozitoare. În plus, în cazul Hiroshima, lucrurile au luat, imediat după război, şi o dimensiune propagandistică, comuniştii folosind din plin episodul în retorica lor fals pacifistă. Fireşte, pentru comunişti, conta doar că bomba fusese americană şi atît.

Anticipînd reactualizarea controversei, Casa Albă a anunţat încă de la început că preşedintele Obama nu-şi va cere scuze pentru atac, dar îşi va exprima compasiunea şi gîndurile în legătură cu efectele acestuia, vorbind despre învăţămintele pe care le putem trage astăzi din devastatorul atac, ceea ce, riguros, Barack Obama a şi făcut. Unii critici l-au taxat, deja, pe preşedintele american drept ipocrit. La Hiroshima, Obama a făcut apel la o lume fără arme nucleare, dar documentele publice ale Pentagonului spun că, în cei opt ani ai preşedinţiei Obama, stocul nuclear al SUA a cunoscut cel mai lent ritm de diminuare de la sfîrşitul Războiului Rece încoace. Ceea ce aceşti critici uită, însă, este că pericolul nuclear a crescut simţitor în lume, în acest interval, şi SUA nu pot să nu ţină cont de asta.

Dar, în contextul electoral american actual, mie mi se pare că această vizită are şi alte efecte decît pe acela, dorit de preşedinte, de a da un semnal pentru viitorime. Paradoxal, sînt convins că împotriva voinţei preşedintelui Obama, am impresia că ceea ce a transmis această vizită este, mai degrabă, un sprijin pentru Donald Trump. Să mă explic.

Şi în această vizită, preşedintele Obama şi-a reafirmat convingerile ecologiste. La finalul celor două mandate ale sale, Barack Obama se poate lăuda că a avansat şi a impus pe agenda lumii ecologismul, ceea ce, admit, nu e rău. Obama, însă, nu a putut opri apariţia faliei de care am vorbit mai sus, între ecologişti şi sindicatele muncitoreşti, ambele fiind, tradiţional, în „portofoliul“ electoral democrat. Cînd a fost pus în situaţia de a arbitra între ele, Obama a dat dreptate mai degrabă ecologiştilor, enervînd sindicaliştii. Probabil că momentul cel mai vizibil pentru public a fost proiectul fazei a patra a megaconductei de petrol Keystone, Canada – SUA. Proiectul era susţinut de zeci de sindicate muncitoreşti, care vedeau locurile de muncă aduse de o asemenea investiţie, dar era combătut de ecologişti, care spuneau că, pe traseu, conducta distruge mediul (între altele, nişte dune de nisip relativ rare din Nebraska). După şase ani de controverse, administraţia Obama a dat dreptate ecologiştilor. Efectul electoral al unor atitudini de acest gen a fost că nu puţine sindicate par dispuse, acum, să-l susţină pe populistul Trump. Ecologismul lui Obama – exagerat, zic sindicatele blue collar –, care s-a simţit şi în pledoaria lui antinucleară de la Hiroshima, poate înstrăina unele grupuri electorale interesate mai degrabă de locuri de muncă, iar populistul Trump are retorica perfectă pentru captarea acestui gen de nemulţumiri.

Pe de altă parte, pacifismul lui Obama, încă o dată afirmat la memorialul victimelor bombardamentului din 6 august 1945, rezonează mai bine cu „proiectul“ Trump, decît cu retorica Clinton. În esenţă, Trump se recomandă ca fiind un negociator absolut: e dispus să discute cu oricine şi e convins de abilităţile lui de a obţine negoţul cel mai potrivit. Nu are reţineri şi nici nu are inhibiţii. Dacă America vrea pace (şi el ştie cel mai bine că afacerile merg bine doar dacă e pace), atunci va fi dispusă să dea orice ca să fie pace – cam acesta e Trump. De dragul unor interese imediate şi pragmatice, Trump e gata să îi dea lui Putin ce vrea, lui Kim Jong-un ce vrea, şi, în general, tuturor celor care nu ameninţă America cu „arme culturale“, ci cu arme adevărate, cam tot ce vor ca să lase America în pace. Cu cei care o ameninţă „cultural“, precum imigranţii latino sau musulmani, Trump este inflexibil. Cu ei, nu negociază nimic.

Pentru pace, Obama a fost dispus să conducă o Americă mult mai reţinută în intervenţii exterioare. Ca un veritabil „Obama plus“, Trump ne va oferi o Americă nu doar şi mai reţinută în intervenţii exterioare, ci şi mult mai generoasă în concesii. Totul, pentru o lume a păcii, ­căci pacea este întotdeauna rezultatul unui negoţ – cam asta crede Trump.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Otelul Galati FCSB (Sportpictures) jpg
Qarabag - FCSB, azi, ora 19.45, în grupele Ligii Europa. Campioana României caută puncte pentru „optimi”
FCSB joacă azi (ora 19.45), la Baku, cu Qarabag, o formație ieșită din cărțile calificării în faza următoare din Liga Europa la fotbal.
Denis Alibec jpg
Alibec și-a primit suspendarea după gestul care l-a scos din minți pe Hagi
Denis Alibec nu-și va putea ajuta echipa în următoarele două jocuri de campionat.
parasutist turnul eiffel png
Topul celor mai vizitate țări din lume. Ce destinații au atras cei mai mulți turiști în 2024?
Turismul global a înregistrat un an remarcabil în 2024, cu cifre record ale vizitatorilor în multe destinații. De la orașele vibrante ale Europei la peisajele exotice ale Asiei, topul celor mai vizitate țări a scos în evidență preferințele turiștilor din întreaga lume.
adjud jpeg
Sistemul e-Sigur poate detecta clar persoana de la volan și dacă aceasta poartă centură
Noile camere de supraveghere a traficului rutier oferă o calitate ridicată a imaginii, lucru care permite polițiștilor să observe clar cine se afla la volan și să verifice dacă șoferul purta centura de siguranță.
image png
Locul din România care ascunde galerii de 120 km. Are și o cameră principală, la 120 m adâncime
Situată în județul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din România, atrăgând anual mii de vizitatori din toate colțurile lumii. Această salină nu este doar pentru relaxare și tratamente naturale, ci și o incursiune într-o lume subterană plină de povești ș
friptura vita istcok jpg
Jamie Oliver dezvăluie secretul unei fripturi perfect gătite: fragedă, suculentă și nemaipomenit de delicioasă!
Ai visat vreodată să gătești o friptură perfectă acasă? Acea friptură care te cucerește cu o textură fragedă, suculentă și un gust desăvârșit?
13 persoane au murit după ce au sărit dintr un tren din India Foto X jpg
13 oameni au murit loviți de tren, în India, după ce fugiseră dintr-un alt tren, de teama unui incendiu
Cel puțin 13 oameni au murit și cinci au fost răniți după ce au fugit din trenul în care se aflau, pentru că au auzit că ar fi izbucnit un incendiu. Ei au fost loviți de un tren aflat pe o cale ferată adiacentă.
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Animalul care s-a domesticit singur. Și-a dat seama că îi este mai bine să locuiască printre oameni
Elegantă, independentă și, uneori, imprevizibilă, pisica este astăzi unul dintre cele mai iubite animale de companie. Dar știați că pisicile nu au fost domesticite de oameni, ci s-au „domesticit” singure?
Netflix FOTO Shutterstock
Filmul din 2018, care are în distribuție un actor legendar, face furori pe Netflix. Ocupă locul 2 în topul preferințelor
Regizat de Brad Peyton și bazat liber pe seria de jocuri video cu același nume de la Midway Games, acest film din 2018, cu celebrul actor Dwayne Johnson în rol principal, ocupă în prezent un loc în Top 3 cele mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix.