Privilegii, coride, şi criză

Publicat în Dilema Veche nr. 338 din 5 - 11 august 2010
McDonald's fără Hamburger  Piaţa neagră merge bine  jpeg

●  Fără privilegii pentru foştii demnitari ai RDG. Curtea Constituţională a Germaniei a decis că foştii miniştri din vremea RDG nu au nici un temei pentru a cere pensii suplimentare. Tăierea pensiilor speciale acordate foştilor înalţi funcţionari ai RDG este constituţională. În argumentarea deciziei, judecătorii notează că aceste pensii speciale erau oferite „în parte ca o recompensă pentru subordonarea politică şi respectarea necondiţionată a ordinelor SED“ (organul represiv) şi că aceste privilegii nu au de ce să continue în noul regim. Decizia Curţii Constituţionale din Karlsruhe pune capăt unui proces deschis de doi foşti miniştri (al industriei uşoare şi al mediului) care au contestat tăierea pensiilor speciale. Tăierea pensiilor nu ar fi o formă de penalizare a comportamentului lor din timpul RDG, ci doar anularea unor avantaje oferite de sistemul de atunci – au explicat judecătorii. Ambii foşti înalţi funcţionari au, oricum, pensii mult mai mari decît majoritatea foştilor cetăţeni ai RDG. (după Die Welt)  

●   Catalunia interzice coridele. Deputaţii Parlamentului regional al Cataluniei au aprobat săptămîna trecută un proiect de lege de interzicere a coridelor. Cu 68 de voturi pentru, 55 împotrivă şi 9 abţineri, legea a fost adoptată şi va intra în vigoare din 2012. Această regiune bogată din nord-estul Spaniei este a doua care interzice tauromahia, după ce în 1991 ecologiştii au obţinut o victorie incontestabilă în Insulele Canare. (după Le Monde)   

 La cumpărături în Portugalia. Fondurile de investiţii arabe sînt interesate de privatizările portugheze – notează cotidianul I. Ziarul din Lisabona explică faptul că mega-fonduri din Emiratele Arabe Unite „sînt la cumpărături în Portugalia“, deoarece Guvernul se pregăteşte să vîndă companii deţinute de stat, din domeniul energiei şi al aviaţiei. Guvernul speră să cîştige aproximativ 6 miliarde de euro, iar investitorii străini sînt interesaţi şi de achiziţii în domeniul turismului şi al noilor tehnologii. Quatar Holding şi Mubadala, din Abu Dhabi, precum şi Autoritatea privind Investiţiile din Abu Dhabi, cel mai mare fond de investiţii din lume, sînt în prezent în negocieri oficiale cu Guvernul, care caută noi surse de investiţii şi parteneri comerciali pentru a redresa economia aflată în criză. (presseurop.eu

●  Criză de profesori în Elveţia. În cîteva cantoane elveţiene e criză de profesori de liceu. Numărul tot mai mare de elevi este doar una dintre problemele cu care se confruntă sistemul de învăţămînt preuniversitar. Reducerile fondurilor pentru salarii din şcoli face munca de profesor tot mai puţin atractivă. În ultimii ani, şcolile au recrutat personal inclusiv din universităţi: studenţilor din anii terminali ai profilurilor pedagogice li s-a dat dreptul să predea chiar dacă nu au obţinut încă diplome. Pe de altă parte, şcolile au recrutat profesori din Austria şi din Germania. Situaţia devine disperată, pentru că la mai puţin de două luni de la începutul noului an şcolar există încă sute de posturi disponibile. (după nzz.ch)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.