Privilegii, coride, şi criză
● Fără privilegii pentru foştii demnitari ai RDG. Curtea Constituţională a Germaniei a decis că foştii miniştri din vremea RDG nu au nici un temei pentru a cere pensii suplimentare. Tăierea pensiilor speciale acordate foştilor înalţi funcţionari ai RDG este constituţională. În argumentarea deciziei, judecătorii notează că aceste pensii speciale erau oferite „în parte ca o recompensă pentru subordonarea politică şi respectarea necondiţionată a ordinelor SED“ (organul represiv) şi că aceste privilegii nu au de ce să continue în noul regim. Decizia Curţii Constituţionale din Karlsruhe pune capăt unui proces deschis de doi foşti miniştri (al industriei uşoare şi al mediului) care au contestat tăierea pensiilor speciale. Tăierea pensiilor nu ar fi o formă de penalizare a comportamentului lor din timpul RDG, ci doar anularea unor avantaje oferite de sistemul de atunci – au explicat judecătorii. Ambii foşti înalţi funcţionari au, oricum, pensii mult mai mari decît majoritatea foştilor cetăţeni ai RDG. (după Die Welt)
● Catalunia interzice coridele. Deputaţii Parlamentului regional al Cataluniei au aprobat săptămîna trecută un proiect de lege de interzicere a coridelor. Cu 68 de voturi pentru, 55 împotrivă şi 9 abţineri, legea a fost adoptată şi va intra în vigoare din 2012. Această regiune bogată din nord-estul Spaniei este a doua care interzice tauromahia, după ce în 1991 ecologiştii au obţinut o victorie incontestabilă în Insulele Canare. (după Le Monde)
● La cumpărături în Portugalia. Fondurile de investiţii arabe sînt interesate de privatizările portugheze – notează cotidianul I. Ziarul din Lisabona explică faptul că mega-fonduri din Emiratele Arabe Unite „sînt la cumpărături în Portugalia“, deoarece Guvernul se pregăteşte să vîndă companii deţinute de stat, din domeniul energiei şi al aviaţiei. Guvernul speră să cîştige aproximativ 6 miliarde de euro, iar investitorii străini sînt interesaţi şi de achiziţii în domeniul turismului şi al noilor tehnologii. Quatar Holding şi Mubadala, din Abu Dhabi, precum şi Autoritatea privind Investiţiile din Abu Dhabi, cel mai mare fond de investiţii din lume, sînt în prezent în negocieri oficiale cu Guvernul, care caută noi surse de investiţii şi parteneri comerciali pentru a redresa economia aflată în criză. (presseurop.eu)
● Criză de profesori în Elveţia. În cîteva cantoane elveţiene e criză de profesori de liceu. Numărul tot mai mare de elevi este doar una dintre problemele cu care se confruntă sistemul de învăţămînt preuniversitar. Reducerile fondurilor pentru salarii din şcoli face munca de profesor tot mai puţin atractivă. În ultimii ani, şcolile au recrutat personal inclusiv din universităţi: studenţilor din anii terminali ai profilurilor pedagogice li s-a dat dreptul să predea chiar dacă nu au obţinut încă diplome. Pe de altă parte, şcolile au recrutat profesori din Austria şi din Germania. Situaţia devine disperată, pentru că la mai puţin de două luni de la începutul noului an şcolar există încă sute de posturi disponibile. (după nzz.ch)