„Printre betoane”

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
„Cu bule“ jpeg

Singularul beton a devenit în limbajul colocvial un adjectiv invariabil, cu sens metaforic apreciativ, chiar superlativ, în vreme ce pluralul betoane este, în același registru, o metonimie depreciativă, cu note depresive. Extinderea semantică a singularului beton (în construcții ca muzică beton, petrecere beton etc.) este în esență metaforică, dar implică și o metonimie (pentru că din concretețea materialului de construcție se reține doar trăsătura abstractă a solidității). Beton – discutat ca mijloc de intensificare de Ioan Milică, în Expresivitatea argoului românesc (2009) – a devenit un substitut expresiv al adjectivului tare (în sensurile sale figurate, colocviale). Dicționarele noastre generale acceptă timid și parțial noul sens al cuvîntului beton, părînd să sugereze o explicație a evoluției semantice prin intermediul jargonului sportiv. Dicționarul explicativ (DEX) este cel mai reticent, incluzînd în prezentarea sensurilor cuvîntului doar accepția din sport – „sistem de apărare folosit în unele jocuri sportive (mai ales în fotbal), constînd în utilizarea supranumerică a jucătorilor în linia defensivă”. Micul dicționar academic (MDA, 2001) împinge puțin mai departe interesul față de registrul colocvial, admițînd extinderea transparentă și motivată a betonului ca metaforă pentru construcția logică inatacabilă: „despre demonstrații, argumente etc.” – „foarte solid”. Mai atente la inovațiile din actualitatea lingvistică s-au arătat, și în acest caz, Noul dicționar universal (NDU, 2006) și Dicționarul explicativ ilustrat (DEXI, 2007). Autorii Noul dicționar universal nu doar că înregistrează sensul „rezistent; de neînlăturat; convingător: argument beton”, dar îi adaugă şi explicația „strașnic, nemaipomenit: o gagică beton”, iar în DEXI se precizează că beton se poate folosi „despre persoane, în special despre femei tinere”, cu sensul „care arată foarte bine, care este extrem de atrăgător”.

În Dicționarul de argou al lui George Volceanov (2006), beton este înregistrat cu mai multe sensuri înrudite – „solid, indestructibil”, „formidabil, excelent”, „(în fotbal, despre apărare) impenetrabil, de nedepășit”. Dicționarul cuprinde și o formulă amplificată – beton armat –, pentru care sînt menționate două sensuri contextuale (dintre mai multe posibile), ca denumire pentru o formație cîștigătoare la poker şi pentru o acțiune interlopă bine organizată. Internetul confirmă circulația formulei beton armat, în articole pe teme sportive: „Bayern, o apărare «beton armat»” (prosport.ro); „Florin va fi beton armat în Bosnia” (gsp.ro). O altă metaforă înregistrată de dicționarele de argou e cuprinsă în formula beton penal – „arpacaș”, din limbajul deținuților. În acest caz, trăsătura durității e, desigur, indezirabilă.

E interesant că metafora betonului a putut ezita, într-o primă etapă, între un sens pozitiv și unul negativ, depreciativ. Într-un articol din 1942 (George-Mihail Dragoș, „Note de argou românesc”, în Buletinul Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide“, IX) era discutat adjectivul betonat, cules de autor din argoul militar, unde ar fi însemnat „prost, tare de cap, ca betonul”. Și Miorița Baciu, în articolul „Metafora argotică” (în revista Cercetări de lingvistică, 1985), amintea de expresia beton armat ca formulă depreciativă pentru un „elev nepregătit”.

Pluralul betoane este folosit curent (în texte științifice și tehnice, în publicitatea pentru materiale de construcții etc.), în sensul propriu al termenului, pentru a desemna tipuri sau varietăți de beton. În registrul colocvial, cuvîntul a dezvoltat, prin metonimie, sensuri concretizate, putînd denumi diferite obiecte, plăci, ziduri de beton: „Un bărbat cunoscut ca fiind om al străzii și-a găsit sfîrșitul pe betoanele de lîngă calea ferată” (bistriteanul.ro); „fostele birouri ale unei firme de construcţii care s-a mutat în Cluj; localnicii îi spun «la betoane»” (Raport de cercetare – SocioRoMap).

Cel mai des, betoanele sînt blocurile din orașe – sau, prin extindere, cartierele de blocuri și chiar orașele, în contrast cu natura, spațiile deschise, iarba etc.: „Capitala se sufocă între betoane!” (ziare.com); „Captivi între betoane” (ebihoreanul.ro); „Cum facem faţă unui val de căldură extremă. Mic ghid de supravieţuire între betoane” (adevarul.ro); „Weekend-ul petrecut între betoane nu mai este o opțiune” (facebook.com); „Aventurile cicliştilor printre betoane şi maşini” (digi24.ro). Foarte des apare clișeul crescut printre (sau între) betoane, cu sensul mai restrîns „crescut într-un cartier de blocuri” sau cu sensul mai general „crescut în mediu citadin”. Formula are o conotație de obicei negativă, uneori ironică și nostalgic-recuperatoare; „un copil de intelectuali, crescut printre betoane” (suplimentuldecultura.ro); „şi eu, un copil crescut printre betoane” (observatorcultural.ro); „Am crescut între betoane, parcarea din faţa blocului fiind locul nostru de joacă” (atelier.liternet.ro); „deh, copchil crescut între betoane, ce vrei”; (gradinareasa.wordpress.com); „nu mă pricep la ciuperci sălbatice (deh, am crescut între betoane)” (culinar.ro) etc. Mii de atestări are și sintagma depreciativă plin de betoane: „oraş poluat, plin de betoane” (stirileprotv.ro); „trăim într-un oraş plin de betoane” (agerpres.ro); „e plin de betoane peste tot” (hotnews.ro); „evadați din Bucureștiul prăfuit, plin de betoane încinse!”  (facebook.com). Răspîndirea rapidă a sensului depreciativ al pluralului betoane indică persistența unui sistem de valori ierarhizate, în care viața în mijlocul naturii apare ca net preferabilă celei din marile orașe.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.