Printre adevăruri periculoase

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Luați repede, am spune că adevărurile periculoase sînt acelea care, după aflarea lor, generează necazuri de orice fel; sînt acele adevăruri pe care e mai bine să nu le știi. Periculoase, de fapt, sînt consecințele adevărurilor zis „periculoase“. Mai întîi pentru că sînt inevitabile (odată ce ai dat de adevăr, consecința acestui fapt se produce asupra ta, dar independent de voința ta) și apoi pentru că sînt rele în sine. Cutia Pandorei, atît de evocată, este metafora cea mai potrivită pentru ceea ce înțeleg cei mai mulți oameni prin „adevăr periculos“ – ceva ca o cutie în care nu știi ce e, iar după ce-i salți capacul afli ce e în ea, dar o și pățești. Epimeteu nu era chiar zeu, ci doar un biet titan, dar dacă mitologia ar fi fost ceva mai coerentă, el ar fi trebuit să fie zeul adevărurilor periculoase. Părerea unanimă pare a fi că „adevărurile periculoase“ devin cu adevărat rele doar dacă sînt aflate. Dacă le ignori, și ele te ignoră pe tine. Dacă le cauți, și ele te caută pe tine. Dacă dai de ele, iată că ele dau peste tine.

Doar că periculozitatea nu este specifică adevărului, din moment ce și neadevărurile pot fi periculoase. Lumea întreagă a fost răstignită de nenumărate ori pe imense minciuni periculoase. Ba există chiar mulți moraliști care vor explica pe larg că minciuna este întotdeauna periculoasă (e o iluzie că există minciuni benefice) și că numai adevărul are însușirea de a face bine. Și de-ar fi doar moraliștii, încă am putea să ne facem că nu băgăm în seamă ideea că doar adevărul este benefic, dar ce te faci că și Iisus Hristos a spus același lucru?

Prin urmare, cînd vorbim despre adevăruri periculoase, nu pe adjectiv trebuie să ne concentrăm, ci tot pe substantiv. Vom observa, încă de la început, că, de fapt, anvergura adevărului creează probleme în administrarea lui și nu natura lui. Micile adevăruri sînt convenabile și ușor de metabolizat. De pildă, faptul că la ora prînzului e zi și nu e noapte nu ne creează nici un fel de dificultăți. La fel, faptul că dacă bagi mîna în apă te uzi nu zdruncină cu ceva liniștea noastră. În fine, adevărul că ora are 60 de minute, tocmai pentru că este convențional, nu ridică nici el probleme. Marile adevăruri, însă, sînt cele care ne pot strivi, sau înghiți, sau pot părea înfricoșătoare. Sînt exact acelea de care, cel mai adesea, fugim. De pildă, faptul că sîntem creați de un Dumnezeu. Sau faptul că nu știm cînd murim – vorba Sfîntului Augustin, cum să poți să trăiești cum vrei, dacă nu poți să trăiești cît vrei? Asemenea adevăruri sînt, de fapt, periculoase, pentru că, spre deosebire de cele mici, presupun opțiunea. Adevărurile periculoase sînt cele care presupun riscul unei decizii, cele care ne provoacă să trăim direct în consecințele libertății noastre, ca să nu fiu și mai sceptic și să zic: direct în consecințele naturii noastre. Adevărul periculos, de fapt, este acela care spune ceva foarte important și care, concomitent, se „camuflează“ într-o dilemă. Ce fel de viață aleg? Cum trăiesc de acum înainte? Ce rost am? Răspunsurile acestor întrebări sînt adevărurile zise periculoase. Cînd adevărul se impune de la sine, imediat convingător, nu e nimic periculos în el. Cînd, însă, adevărul pare obscur și se lasă căutat, devine periculos.

A doua trăsătură a adevărului periculos, care decurge tot din dimensiunea sa, ține de capacitatea lui de a-ți schimba viața. Adevărurile mici nu te schimbă niciodată. Oricum ai fi, conviețuiești cu ele. Adevărurile mari, însă, te forțează să fii într-un anume fel și nu în altul. De pildă, adevărul marilor convertiri ori adevărul marilor iubiri – adevărurile transformatoare. Adevărurile care fixează întreaga lume, întregul univers pe care îl poate vedea/percepe un om într-o anumită ordine a sa, acestea sînt adevărurile periculoase. Iar pericolul acestor adevăruri este mereu doar pandantul, pentru că ele vin și cu un imens potențial benefic. Nu există, de fapt, vreun adevăr dintre cele mari care să nu fie, în același timp, și periculos, și potențial benefic. A trăi în adevăr înseamnă, de fapt, a trăi în căutarea adevărului și abia asta înseamnă, cu adevărat, a trăi periculos. M-am gîndit la toate acestea după ce am citit declarația comună a Papei Francisc și a Patriarhului Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, semnată de cei doi lideri religioși pe 12 februarie, la Havana. Despre această declarație, din perspectiva adevărurilor periculoase, voi vorbi săptămîna viitoare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.