Primi╚Ťi cu renegocierea?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie ÔÇô 1 decembrie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

La aproape un an de la ie╚Öirea efectiv─â a Marii Britanii din Uniunea European─â, starea de spirit din tab─âra sus╚Ťin─âtorilor Brexit s-a schimbat. Potrivit unui sondaj de opinie, 10% din votan╚Ťii Brexit ar vrea acum s─â se al─âture blocului comunitar, unul din cinci sus╚Ťin─âtori conservatori vrea ├«n Uniunea European─â, iar 40% din britanici sus╚Ťin ini╚Ťierea unui nou referendum ├«n urm─âtorii cinci ani. Rezultatele sondajului nu s├«nt neap─ârat o surpriz─â. Epopeea ie╚Öirii Marii Britanii din Uniunea European─â, nesf├«r╚Öitele negocieri, condi╚Ťion─ârile greu de satisf─âcut ╚Öi deziluzia celor care sus╚Ťinuser─â divor╚Ťul ├«n schimbul unei (irealizabile) suveranit─â╚Ťi constituie deja motive suficiente pentru aceast─â schimbare de percep╚Ťie. Consecin╚Ťele directe ale divor╚Ťului au contribuit decisiv la inversarea tendin╚Ťei. Problemele legate de lan╚Ťurile de aprovizionare ale marilor magazine, disputele cu privire la delimitarea zonelor de pescuit ori negocierea modalit─â╚Ťilor de distribu╚Ťie a vaccinurilor anti-COVID s├«nt chestiuni care afecteaz─â direct ╚Öi vizibil via╚Ťa tuturor cet─â╚Ťenilor. ╚śi deficitul de for╚Ť─â de munc─â din anumite domenii, creat tot ca urmare a Brexit-ului, genereaz─â probleme ├«n via╚Ťa real─â a oamenilor. Iar perspectivele economice ale Regatului Unit nu s├«nt deloc ├«ncurajatoare. PIB-ul ╚Ť─ârii e ├«n sc─âdere cu 4% ╚Öi aceast─â reducere se datoreaz─â ├«n primul r├«nd Brexit-ului ╚Öi nu crizei sanitare, explic─â anali╚Ötii economici.

Liderii politici nu se ├«nghesuie s─â repun─â ├«n discu╚Ťie aderarea la Uniunea European─â. ╚śi au dreptate. Asta ar ├«nsemna un alt co╚Ömar ÔÇô ╚Öi nici pe cel─âlalt nu l-am dep─â╚Öit ├«nc─â. At├«t conservatorii, c├«t ╚Öi laburi╚Ötii se str─âduiesc s─â ob╚Ťin─â o rela╚Ťie func╚Ťional─â cu Europa. Cele dou─â acorduri semnate ├«ntre Marea Britanie ╚Öi UE ├«n octombrie 2019 ╚Öi ├«n decembrie 2020 ar fi trebuit s─â normalizeze aceste rela╚Ťii. Pe h├«rtie totul p─ârea c─â se leag─â. Iar faptul c─â negocierile au durat at├«t de mult l─âsa impresia c─â at├«t Londra, c├«t ╚Öi Bruxelles-ul au c├«nt─ârit cu aten╚Ťie toate detaliile rupturii.

Guvernul de la Londra continu─â s─â conteste acordurile semnate de ├«nsu╚Öi Boris Johnson ╚Öi adoptate de majoritatea parlamentar─â. Inclusiv protocolul foarte sensibil cu privire la Irlanda de Nord e ├«n discu╚Ťie. Un acord indispensabil menit s─â evite trasarea unei frontiere fizice ├«ntre Irlanda, care r─âm├«ne ├«n UE, ╚Öi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. ├Äns─â dublul statut al Irlandei de Nord, care r─âm├«ne ├«n UE de╚Öi Regatul Unit a p─âr─âsit blocul comunitar, genereaz─â tensiuni at├«t la Londra, c├«t ╚Öi la Bruxelles. E o echilibristic─â riscant─â ├«ntre voin╚Ťa de a men╚Ťine pacea ├«ntre cele dou─â Irlande ╚Öi nevoia de a p─âstra nealterate principiile pie╚Ťei unice. Fragilitatea acestui acord este evident─â: e imposibil s─â asiguri, ├«n acela╚Öi timp, controale vamale ├«n condi╚Ťiile ├«n care ├«╚Ťi propui s─â abole╚Öti grani╚Ťele. Dincolo de controalele pe care premierul vrea s─â le ├«nl─âture mai exist─â ├«nc─â un dezacord cel pu╚Ťin la fel de sensibil legat de Curtea de Justi╚Ťie a Uniunii Europene, pe care Boris Johnson nu mai vrea s-o recunoasc─â. ├Än acordul de divor╚Ť, Regatul Unit se angajase ini╚Ťial s─â se supun─â deciziilor CJE ÔÇô un mecanism perfect justificat de vreme ce o parte a teritoriului statului, respectiv Irlanda de Nord, r─âm├«ne ├«n blocul comunitar. Acum, Boris Johnson amenin╚Ť─â cu activarea articolului 16 din protocol, care permite suspendarea unilateral─â a acestuia, dac─â Bruxelles-ul nu este de acord s─â renegocieze aceast─â parte a ├«n╚Ťelegerii. ├Ä╚Ťi vine s─â te ├«ntrebi: la ce bun un acord semnat dac─â partenerilor le e apoi imposibil s─â-l aplice?

Mul╚Ťi dintre cei care ├«╚Öi fac planuri de s─ârb─âtori se ├«ntreab─â cum o s─â fie de Cr─âciun. Dincolo de COVID-19 s├«nt multe alte neajunsuri. Vor ajunge, la timp, TIR-urile? Vor putea fi v─âmuite ├«ntr-un timp rezonabil? Vor avea camioanele destul─â motorin─â ca s─â transporte marfa ├«n magazine? Vor fi suficien╚Ťi camionagii? Ei, ╚Öi-n toat─â aceast─â degringolad─â, un domn pe nume Boris Johnson, nu foarte b─âtr├«n, dar cu p─âr deja grizonant, va umbla, din poart─â-n poart─â, pe la Bruxelles: ÔÇ×Primi╚Ťi cu renegocierea? Primi╚Ťi cu renegocierea?ÔÇŁ.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.