Primiți cu renegocierea?

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

La aproape un an de la ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, starea de spirit din tabăra susținătorilor Brexit s-a schimbat. Potrivit unui sondaj de opinie, 10% din votanții Brexit ar vrea acum să se alăture blocului comunitar, unul din cinci susținători conservatori vrea în Uniunea Europeană, iar 40% din britanici susțin inițierea unui nou referendum în următorii cinci ani. Rezultatele sondajului nu sînt neapărat o surpriză. Epopeea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, nesfîrșitele negocieri, condiționările greu de satisfăcut și deziluzia celor care susținuseră divorțul în schimbul unei (irealizabile) suveranități constituie deja motive suficiente pentru această schimbare de percepție. Consecințele directe ale divorțului au contribuit decisiv la inversarea tendinței. Problemele legate de lanțurile de aprovizionare ale marilor magazine, disputele cu privire la delimitarea zonelor de pescuit ori negocierea modalităților de distribuție a vaccinurilor anti-COVID sînt chestiuni care afectează direct și vizibil viața tuturor cetățenilor. Și deficitul de forță de muncă din anumite domenii, creat tot ca urmare a Brexit-ului, generează probleme în viața reală a oamenilor. Iar perspectivele economice ale Regatului Unit nu sînt deloc încurajatoare. PIB-ul țării e în scădere cu 4% și această reducere se datorează în primul rînd Brexit-ului și nu crizei sanitare, explică analiștii economici.

Liderii politici nu se înghesuie să repună în discuție aderarea la Uniunea Europeană. Și au dreptate. Asta ar însemna un alt coșmar – și nici pe celălalt nu l-am depășit încă. Atît conservatorii, cît și laburiștii se străduiesc să obțină o relație funcțională cu Europa. Cele două acorduri semnate între Marea Britanie și UE în octombrie 2019 și în decembrie 2020 ar fi trebuit să normalizeze aceste relații. Pe hîrtie totul părea că se leagă. Iar faptul că negocierile au durat atît de mult lăsa impresia că atît Londra, cît și Bruxelles-ul au cîntărit cu atenție toate detaliile rupturii.

Guvernul de la Londra continuă să conteste acordurile semnate de însuși Boris Johnson și adoptate de majoritatea parlamentară. Inclusiv protocolul foarte sensibil cu privire la Irlanda de Nord e în discuție. Un acord indispensabil menit să evite trasarea unei frontiere fizice între Irlanda, care rămîne în UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Însă dublul statut al Irlandei de Nord, care rămîne în UE deși Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, generează tensiuni atît la Londra, cît și la Bruxelles. E o echilibristică riscantă între voința de a menține pacea între cele două Irlande și nevoia de a păstra nealterate principiile pieței unice. Fragilitatea acestui acord este evidentă: e imposibil să asiguri, în același timp, controale vamale în condițiile în care îți propui să abolești granițele. Dincolo de controalele pe care premierul vrea să le înlăture mai există încă un dezacord cel puțin la fel de sensibil legat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pe care Boris Johnson nu mai vrea s-o recunoască. În acordul de divorț, Regatul Unit se angajase inițial să se supună deciziilor CJE – un mecanism perfect justificat de vreme ce o parte a teritoriului statului, respectiv Irlanda de Nord, rămîne în blocul comunitar. Acum, Boris Johnson amenință cu activarea articolului 16 din protocol, care permite suspendarea unilaterală a acestuia, dacă Bruxelles-ul nu este de acord să renegocieze această parte a înțelegerii. Îți vine să te întrebi: la ce bun un acord semnat dacă partenerilor le e apoi imposibil să-l aplice?

Mulți dintre cei care își fac planuri de sărbători se întreabă cum o să fie de Crăciun. Dincolo de COVID-19 sînt multe alte neajunsuri. Vor ajunge, la timp, TIR-urile? Vor putea fi vămuite într-un timp rezonabil? Vor avea camioanele destulă motorină ca să transporte marfa în magazine? Vor fi suficienți camionagii? Ei, și-n toată această degringoladă, un domn pe nume Boris Johnson, nu foarte bătrîn, dar cu păr deja grizonant, va umbla, din poartă-n poartă, pe la Bruxelles: „Primiți cu renegocierea? Primiți cu renegocierea?”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

minodora png
Dieta minune prin care Minodora a ajuns de la 100 de kilograme la 60. Ce mânca artista într-o zi
Minodora (46 de ani) a mărturisit în urmă cu ceva timp, cum a ajuns să slăbească miraculos și să aibă, în sfârșit, kilogramele dorite. Artista a ținut o dietă prin care a reușit să scape de 40 de kilograme.
apel de urgenta 112 jpeg
Românii sunt mai responsabili când sună la 112. Câte apeluri de urgență au fost înregistrate în 2024
În anul 2024, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori, a transmis Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) printr-un comunicat.
Incendiu la un azil din Belgrad Foto Captură Video RTS jpg
Opt morţi şi mai mulți răniţi în urma unui incendiu izbucnit la un azil de bătrâni de la periferia Belgradului
Opt persoane au murit, iar alte şapte au fost rănite într-un incendiu, în noaptea de duminică spre luni, într-un azil de bătrâni de la Barajevo, un cartier situat la periferia Belgradului.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu lansează mesaje false despre venirea delegației FMI în țară: „Vin pentru a găsi o soluție ca România să fie cumpărată pe nimic”
Călin Georgescu a făcut declarații false în care a susținut că delegația FMI ar veni în România pentru a „cumpăra țara pe nimic” și că SUA va rămâne fără bani de la 21 ianuarie, informații ce au fost rapid demontate de surse oficiale.
image png
Unitățile militare de voluntari din Rusia recrutează femei în forțele armate
Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) atrag atenția că rușii sporesc numărul personalului din așa-numitele unități militare de voluntari prin recrutarea femeilor în forțele armate ruse.
donald trump investitura jpg
Un american de origine română, apreciat de Donald Trump: „Este o mare onoare”. Cine este bărbatul căruia i-a mulțumit președintele Statelor Unite
Înainte de ceremonia de învestire care va marca începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, un moment emoționant a avut loc duminică seară, când președintele ales i-a mulțumit public unui american de origine română pentru curajul și sacrificiul său.
Soția lui Luis Gabriel, Haziran, este însărcinată în două luni
Cum a primit Luis Gabriel vestea că o să fie din nou tătic! Soția lui, Haziran, este însărcinată în două luni. “Nu m-am putut abține! Nu pot să țin secrete!”
“Artistul diamantelor”, Luis Gabriel (26 de ani), a început anul nou cu cea mai bună veste. Soția lui, Haziran, este însărcinată în 2 luni.
Tanc pe străzile Moscovei, în timpul puciului din august 1991 (© Wikimedia Commons)
Când comuniștii erau vânați chiar de comuniști!
În august 2011, folosind aniversarea a două decenii de la Puciul de la Moscova, am publicat acest text:
image png
Ce salariu are un nepalez care lucrează la un supermarket de la noi din țară: „Cel mai greu este..”
România se confruntă cu o criză acută a forței de muncă, iar pentru a susține economia, autoritățile au aprobat aducerea a încă 100.000 de muncitori din afacerea non-UE. În această ecuație, aproape 150.000 de angajați asiatici contribuie deja la dezvoltarea economiei românești.