Primiți cu educația preșcolară?

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
HCorches prel jpg

Nu mă uit niciodată la emisiunea lui Virgil Ianțu, nici nu știam că mai există. Dar mi-au căzut ochii pe o postare a cuiva de pe Facebook, în care își manifesta stupefacția față de o secvență a emisiunii, difuzată cu ocazia Zilei Naționale a României. Concret, un copil de aproximativ șapte ani a recitat un fragment din „Geniu pustiu” de Mihai Eminescu. Virgil Ianțu a plîns, părinții și-au umflat piepturile de mîndrie, iar copilul a fost declarat „cel mai mare patriot român”. Autorul postării afirma, pe bună dreptate, că lui îi provoacă tristețe această abordare, în care un copil devine obiect de spectacol de circ, recitînd ceva ce nu înțelege, în loc să se afle pe stradă, la joacă, alături de alți copii de vîrsta lui.

De la acest eveniment și de la o discuție cu cineva care este destul de familiarizat cu mediul educațional preșcolar mi-a venit ideea acestui articol. În care îmi propun să supun atenției puțin specificul educației timpurii, în speță etapa preșcolară, a anilor de grădiniță.

Am studiat puțin, în consecință, curriculum-ul pentru învățămîntul preșcolar aflat în vigoare. Mi-a plăcut ce am citit și viziunea pe care am întrezărit-o în acesta, convergentă, aș spune, cu principiile paradigmei curriculare a dezvoltării personale. De asemenea, privind puțin și înspre ce se întîmplă în afara granițelor noastre, se poate constata că există surse de inspirație fertile pentru acest curriculum în cele aplicate în spațiul anglo-saxon mai ales. Finalitățile educației timpurii propuse de această programă vizează „dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a personalităţii copilului, în funcţie de ritmul propriu şi de trebuinţele sale, sprijinind formarea autonomă şi creativă”, „dezvoltarea capacităţii de a interacţiona cu alţi copii, cu adulţii şi cu mediul […], încurajarea explorărilor, exerciţiilor, încercărilor si experimentărilor, ca experienţe autonome de învăţare”, „descoperirea [...] propriei identităţi, a autonomiei şi dezvoltarea unei imagini de sine pozitive”, „sprijinirea copilului în achiziţionarea de cunoştinţe, capacităţi, deprinderi şi atitudini necesare acestuia la intrarea în şcoală şi pe tot parcursul vieţii”. Fără să ai foarte multe cunoștințe avansate de pedagogie și de tendințe actuale ale acesteia, poți ușor observa că paradigma în care se înscriu aceste finalități este a dezvoltării personale. Dar, dincolo de acest merit, se poate deduce din aceste finalități cît de importantă este educția timpurie pentru punerea unor baze stabile și valoroase pentru evoluția și formarea educațională și caracterologică ulterioare.

Și aici mă apropii de problematica pe care vreau să o evidențiez. Aceeași programă școlară pune accentul asupra unui aspect extrem de important, una dintre cele patru mari tendințe pe care aceasta le promovează și le are în vedere: rolul familiei. Concret, alături de importanța diversificării strategiilor didactice, de asigurarea unui mediu educațional care să permită o explorare activă și alături de promovarea dezvoltării globale a copiilor (pe care nu le explic detaliat acum, căci se poate intui la ce se referă), programa afirmă explicit că rolul familiei este, mai ales în această etapă a dezvoltării copiilor, de partener: „Părinţii ar trebui să cunoască şi să participe în mod activ la educaţia copiilor lor desfăşurată în grădiniţă. Implicarea familiei nu se rezumă la participarea financiară, ci şi la participarea în luarea deciziilor legate de educaţia copiilor, la prezenţa lor în sala de grupă în timpul activităţilor şi la participarea efectivă la aceste activităţi şi, în general, la viaţa grădiniţei şi la toate activităţile şi manifestările în care aceasta se implică”.

Durerea pe care însă o resimte sistemul este că familia percepe grădinița în cu totul alți termeni. Percepția, din interiorul sistemului, este că aceasta are statutul unei bone, asigurînd părinților libertatea (cinică, aș zice, totuși) de a merge la serviciu. Părinții, în marea lor majoritate, nu își pun problema că la grădiniță copiii trebuie să cîștige deprinderi, să-și formeze abilități și să acumuleze cunoștințe în acord cu o viziune educațională. Sînt mulțumiți că au o asigurare instituțională privind supravegherea copiilor lor pe parcursul orelor în care ei se află la job sau la job-uri.

Argumentele – desigur, fără studii statistice – care susțin această percepție există. Mai întîi, se poate observa această perspectivă a părinților din problemele cărora le acordă atenție la ședințele cu părinții. Majoritatea întrebărilor și a discuțiilor se învîrt în jurul siguranței, în jurul programului de somn sau arată interes pentru spațiul de recreere în aer liber, precum și pentru hrană. Aproape deloc nu sînt focalizări asupra aspectelor care vizează curriculum-ul, într-o încercare de înțelegere a lui cu scop colaborativ.

Apoi, aceeași perspectivă rezultă și din interesul aproape inexistent privind activitățile care ar implica prezența părinților în comunitatea educațională. Există multe astfel de activități în care pot fi implicați părinții și nu este vorba doar despre participarea lor în calitate de spectatori la serbările de sărbători sau de sfîrșit de an școlar.

Nu în cele din urmă – și aici revin, închizînd cercul, la emisiunea lui Ianțu –, această perspectivă limitativă cu privire la rolul acestor ani în dezvoltarea personalității copiilor se recunoaște în așteptările lor cu privire la ce trebuie să livreze educabilii în urma școlarizării lor. Aceste așteptări sînt ancorate și înțepenite în propriile experiențe, ale unor epoci trecute. Poezii învățate pe de rost, spre exemplu, adică accent pus asupra unor achiziții, fără atenție acordată înțelegerii capacităților, deprinderilor, abilităților. 

Una peste alta, ce vreau să spun mai generalizat: că rolul de parteneri al părinților în raport cu mediul educațional este la noi destul de vag înțeles, ca să nu spun greșit, pentru că nu vreau să acuz sau să jignesc. Și, mai ales în privința educației timpurii, acest rol ar fi foarte important, dincolo de implicările formale, de sprijinire financiară sau logistică. Educația timpurie este cel puțin la fel de importantă, dar poate chiar mai importantă decît educația primară, în formarea unor comportamente care să permită apoi, în gimnaziu și în liceu, dezvoltarea plenară, autonomă și responsabilă.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Atenție, șoferi! Se anunță un protest uriaș cu 30.000 de persoane în Piața Victoriei. Vor fi restricții de trafic
Aproximativ 30.000 de protestatari ar urma să participe astăzi la un miting împotriva prevederilor din ordonanța trenuleț, dar și împotriva Legii pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Călin Georgescu își cheamă susținătorii în Parcul Tineretului pentru „Marea Horă a Unirii Neamului”
Călin Georgescu și-a anunțat susținătorii să meargă vineri, 24 ianuarie, în Parcul Tineretului, la „Marea Horă a Unirii Neamului”. Inițiativa este susținută și de partidul AUR, care și-a anunțat prezența, după ce, în urmă cu o zi, l-a reconfirmat pe Călin Georgescu candidatul formațiunii politice.
test vizual jpeg
Doar 35% din populația lumii poate descoperi ce e greșit în imagine. Fă testul și vezi dacă în tine zace un mic geniu
La prima vedere, poate părea o provocare aproape banală. Însă, acest test de inteligență aparent atât de simplu este, de fapt, extrem de dificil! În această imagine se ascunde un detaliu greșit, iar tot ce trebuie să facem este să îl găsim în cel mult 8 secunde!
doctor ce tine o inima de plastic in fata pieptului cardiologie chinica hereditas png
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna oricui
Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, deoarece poate oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a trece cu brio peste o zi plină.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Călin Georgescu, pus la podea de încă un personaj influent din fotbal. Gigi Becali s-a delimitat deja de candidatul independent
Călin Georgescu, 62 de ani, nu are trecere printre puternicii zile din fotbalul românesc.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Donald Trump, „onorat” să graţieze 23 de americani urmăriţi penal pentru manifestaţii anti-avort. „Este o mare onoare să semnez acest lucru”
Donald Trump a semnat un decret de graţiere pentru 23 de persoane care erau urmărite penal pentru participarea lor la manifestaţii împotriva avortului.
moscova 2021 jpg
Imaginile din spațiu care dovedesc faptul că Moscova este în declin economic. „Este mult mai întunecat acum”
Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, a exprimat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor economice oficiale prezentate de Rusia.
Radioterapie (3) png
Tratamentele ultrarapide pentru cancer ar putea înlocui radioterapia convențională. Ședințe care durează mai puțin de o secundă
Și mai multe tipuri de cancere decât sunt tratate în prezent prin radioterapia convențională ar putea fi tratate în viitor, cu mai puține efecte secundare, folosindu-se un tratament de pionierat. O nouă generație de aparate de radioterapie este testată.
ploua umbrela jpg
Prognoza meteo vineri, 24 ianuarie. Vremea va fi caldă, dar cerul rămâne schimbător şi se aşteaptă precipitaţii mixte
Potrivit prognozei emise de ANM, deşi vremea se încălzeşte uşor, cerul rămâne mai mult noros pe parcursul zilei şi sunt aşteptate precipitaţii mixte.