Primăvara culturii nu vine nici în această vară

Publicat în Dilema Veche nr. 891 din 6 -12 mai 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

S├«ntem destui cei care am sperat c─â, odat─â cu omologarea mai multor tipuri de vaccin, via╚Ťa va reintra pe f─âga╚Öul normal. ╚śi c─â, odat─â cu cre╚Öterea ratei de imunizare, mai ales ├«n Europa, ╚Öi via╚Ťa cultural─â se va normaliza. S├«nt destule semnale c─â avem de ce s─â fim optimi╚Öti. Dup─â multe luni ├«n care teatrele, cinematografele, s─âlile de concerte, muzeele ╚Öi, pe alocuri, chiar ╚Öi libr─âriile au fost ├«nchise, dup─â ce sute de festivaluri au fost anulate, guvernele se preg─âtesc s─â permit─â redeschiderea domeniului cultural. E o promisiune a╚Öteptat─â deopotriv─â de publicul larg ╚Öi de creatori: arti╚Ötii vor putea evolua, ├«n sf├«r╚Öit, ├«n fa╚Ťa unui public real, ╚Öi nu pentru ni╚Öte spectatori nev─âzu╚Ťi, care-i urm─âresc pe ecrane, de acas─â. Acel ÔÇ×aici ╚Öi acumÔÇŁ care st─â la baza complicit─â╚Ťii dintre actori ╚Öi spectatori cap─ât─â, din nou, un sens.

E cazul s─â ne temper─âm a╚Ötept─ârile. Poate ne-am bucurat prea devreme. Perspectivele s├«nt, ├«ntr-adev─âr, optimiste, ├«ns─â doar dac─â facem abstrac╚Ťie de prezent ╚Öi de viitorul imediat.

Festivalul Interna╚Ťional de Teatru de la Avignon se va ╚Ťine ├«n luna iulie. Pentru sec╚Ťiunea In, unde s├«nt a╚Ötepta╚Ťi peste o mie de spectatori ├«n fiecare sear─â, e privilegiat─â varianta accesului pe baz─â de certificat de vaccinare. ├Än sec╚Ťiunea Off, unde nu se va putea face un control riguros, vor fi stabilite m─âsuri de distan╚Ťare. ╚śi Festivalul de la Edinburgh se va ╚Ťine, la jum─âtatea lunii august, dar condi╚Ťiile nu au fost ├«nc─â detaliate. T├«rgul de Carte de la Frankfurt, de la sf├«r╚Öitul lunii octombrie, se va ╚Ťine ├«n condi╚Ťii (aproape) normale, dar cu circuite mai aeristite ╚Öi norme de distan╚Ťare. Oktoberfest nu se va ╚Ťine nici anul acesta, dup─â cum a explicat premierul landului Bavaria: pur ╚Öi simplu, nu exist─â nici o modalitate de a organiza evenimentul ├«n condi╚Ťii de securitate sanitar─â. Nenum─ârate alte festivaluri au fost fie anulate, fie am├«nate: e prea mult─â incertitudine.

├Än anumite zone nu s├«nt ├«ntrunite condi╚Ťiile pentru redeschidere: rata de infectare e ├«nc─â mare, la fel ╚Öi gradul de ocupare a serviciilor medicale. Apoi, evenimentele culturale nu pot fi preg─âtite de pe o zi pe alta: e nevoie de timp ╚Öi, mai ales, de oameni, de arti╚Öti ╚Öi de personal calificat care s─â lucreze, ├«n siguran╚Ť─â, ├«mpreun─â. Din momentul ├«n care se va permite redeschiderea teatrelor va mai dura ceva p├«n─â c├«nd spectacolele noi vor fi preg─âtite pentru public. Mult a╚Öteptata relansare va depinde ╚Öi de m─âsurile proiectate de guverne. La evenimentele organizate ├«n aer liber se poate p─âstra relativ u╚Öor distan╚Ťa ├«ntre spectatori; ├«n interiorul s─âlilor de spectacol, e mai greu. ╚śi, date fiind constr├«ngerile (se permite doar ocuparea a maximum 30% din locuri), mai ales s─âlile mici nu ├«╚Öi vor permite redeschiderea, c─âci nu vor putea primi suficien╚Ťi spectatori pentru a-╚Öi acoperi costurile. ├Än fine, mai ales pentru evenimentele cu participare interna╚Ťional─â, e greu de anticipat care vor fi condi╚Ťiile de c─âl─âtorie din diverse ╚Ť─âri.

Dincolo de toate, r─âm├«ne de v─âzut dac─â publicul e dispus s─â participe la evenimente. ├Än luna martie, la Barcelona a avut loc un eveniment-test la care au participat 5.000 de tineri. Cu to╚Ťii au fost testa╚Ťi ├«nainte s─â participe la un concert. Testele efectuate dou─â s─âpt─âm├«ni mai t├«rziu au ar─âtat c─â nimeni nu s-a infectat. Experimentul a ar─âtat deci c─â nu exist─â risc de infectare pentru public dac─â s├«nt respectate m─âsurile. Dar c├«t─â ├«ncredere po╚Ťi avea ├«ntr-un test? Apoi, mai r─âm├«ne ca institu╚Ťiile culturale ╚Öi organizatorii de evenimente s─â ╚Ötie s─â-╚Öi ÔÇ×v├«nd─âÔÇŁ produsele c─âtre un public care ╚Öi-a schimbat radical obiceiurile de consum. C├«╚Ťi dintre cei care s-au obi╚Önuit s─â se uite la teatru pe ecranul laptop-ului s├«nt dispu╚Öi s─â se ├«ntoarc─â ├«n sal─â? Cum ├«i reconectezi cu scena pe cei conecta╚Ťi la platformele digitale? 

├Än Fran╚Ťa, ├«n Germania ╚Öi-n numeroase alte ╚Ť─âri europene, guvernele au asigurat linii de finan╚Ťare pentru institu╚Ťii ╚Öi ├«ntreprinderi culturale precum ╚Öi m─âsuri compensatorii pentru lucr─âtorii culturali care ╚Öi-au suspendat, for╚Ťa╚Ťi de ├«mprejur─âri, activitatea. Ace╚Öti bani au men╚Ťinut pe linia de plutire un sector oricum vulnerabil. Acolo unde a existat un sprijin, relansarea se va produce mai u╚Öor ╚Öi pagubele vor fi recuperate. (Nu e cazul Rom├óniei, unde Guvernul a promis, f─âr─â s─â livreze, at├«t compensa╚Ťii, c├«t ╚Öi fonduri de relansare.) Mai r─âm├«ne de restabilit ├«ncrederea sectorului cultural ├«n guvernan╚Ťi ╚Öi planificarea unor m─âsuri care s─â le ofere arti╚Ötilor ╚Öi organizatorilor de evenimente previzibilitate: condi╚Ťii clare de redeschidere, responsabilit─â╚Ťi etc.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.