Pre╚Ťul gazului ╚Öi costurile politice

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Pre╚Ťul gazului ╚Öi costurile politice jpeg

40% din consumul e┬şner┬şgetic al Uniunii Europene e asigurat de gaze naturale importate din Rusia. O mare parte din cantitatea necesar─â ajunge prin conducte care traverseaz─â Ucraina. Cele dou─â conducte North Stream 1, opera╚Ťional, ╚Öi North Stream 2, ├«n curs de construire, permit Rusiei s─â exporte gaz ├«n Germania evit├«nd ruta ucrainean─â. Drumul drept ├«nseamn─â profit mai mare. Eforturile Bruxelles-ului de a reglementa proiectul s├«nt sus╚Ťinute de Fran╚Ťa, care ╚Öi-ar dori ca noul gazoduct s─â se supun─â directivelor europene. Fran╚Ťa sus╚Ťine revizuirea directivei astfel ├«nc├«t s─â se aplice ╚Öi gazoductelor din ╚Ť─âri ter╚Ťe care intr─â pe teritoriul Uniunii. Germania a sus╚Ťinut ├«ns─â c─â ├«n acest caz e vorba de un proiect ├«ntreprins de entit─â╚Ťi private (├«n principal Gazprom, apoi E.ON, Wintershall, Shell, OMV ┼či Engie) ╚Öi c─â, de vreme ce furnizorul este Rusia, nu ar avea de ce s─â se supun─â directivei. Dac─â, ├«n cele din urm─â, directiva va fi aplicat─â ├«n sensul dorit de Bruxelles ╚Öi de Paris, toate gazoductele existente sau viitoare care ajung ├«n Europa vor trebui s─â ├«ntruneasc─â patru principii: tarife non-discriminatorii, raportarea transparent─â a cantit─â╚Ťilor de gaz transportat, redistribuirea c─âtre alte state a cel pu╚Ťin 10% din capacitatea de transport ╚Öi, ├«n fine, deconcentrarea propriet─â╚Ťii asupra gazoductului. Acest ultim criteriu era ╚Öi cel mai dificil de transpus ╚Öi a fost nevoie de intense dialoguri diplomatice pentru a se ajunge la un compromis. Furnizorul rusesc Gazprom nu va putea controla ╚Öi distribu╚Ťia prin North Stream. Compromisul nu blocheaz─â proiectul, dar schimb─â ├«n mod esen╚Ťial modul ├«n care va fi operat gazoductul. Dincolo de obiec╚Ťia Fran╚Ťei, North Stream e problematic din perspectiv─â politic─â. Pentru Rusia nu era esen╚Ťial s─â controleze, prin Gazprom, transportul ├«n Europa, ci s─â exporte gaz Germaniei pe ruta direct─â. E un interes economic ╚Öi politic deopotriv─â. Interesul Germaniei e s─â ob╚Ťin─â gaze naturale la un pre╚Ť convenabil. Controversele apar c├«nd se iau ├«n calcul ╚Öi interesele politice.

De c├«teva luni, Statele Unite ale Americii fac presiuni tot mai mari pentru a compromite proiectul ruso-german. Ambasadorii SUA la Berlin, Copenhaga ┼či Bruxelles au atras aten╚Ťia c─â North Stream 2 va spori dependen╚Ťa energetic─â a Germaniei ╚Öi a Europei de gazul rusesc ╚Öi c─â, prin urmare, gazoductul va crea o anume sensibilitate sau vulnerabilitate ├«n rela╚Ťia cu Moscova. ┼ó─ârile baltice ┼či Polonia consider─â North Stream 2 un pericol pentru securitatea lor na┼úional─â. Cel mai ├«nver╚Öunat adversar al proiectului este, cum era de a╚Öteptat, Ucraina. ├Än momentul ├«n care conducta va deveni func╚Ťional─â, gazoductul care traverseaz─â Ucraina va deveni inutil, priv├«nd aceast─â ╚Ťar─â at├«t de venituri importante, c├«t ╚Öi de o p├«rghie ├«n rela╚Ťia cu Uniunea European─â. 16 state europene se opun proiectului ruso-german. ├Än acest context, Germania risc─â s─â se izoleze ├«n Europa.

Pozi╚Ťia Berlinului ├«n chestiunea North Stream 2 e problematic─â pentru c─â evit─â, interesat, nu din neglijen╚Ť─â, s─â ia ├«n calcul rela╚Ťiile politice: e doar un discurs economic ╚Öi at├«ta tot. Evident, un proiect de o asemenea anvergur─â nu are cum s─â fie nepolitic. Nici m─âcar atunci c├«nd de pe urma lui profit─â doar ╚Ť─âri prietene care respect─â regulile interna╚Ťionale. Doar c─â Rusia nu mai e o ╚Ťar─â prieten─â a Germaniei ÔÇô atrage aten╚Ťia Frankfurter Allgemeine Zeitung. Moscova se comport─â de parc─â ar fi ├«n r─âzboi cu Vestul: ÔÇ×├Än Ucraina, acest r─âzboi e purtat cu puterea armelor. ├Än Regatul Unit, cu spioni care-i atac─â pe adversarii Kremlinului. ├Än Germania ╚Öi ├«n alte ╚Ť─âri ÔÇô prin atacuri informa╚Ťionale asupra institu╚Ťiilor democraticeÔÇť. ├Änc─â de la primul conflict ruso-ucrainean pe tema gazului, din 2005-2006, Moscova a demostrat c─â folose╚Öte resursele energetice ca pe instrumente ale puterii. ╚śi c─â de la armisti╚Ťiul foarte fragil din Georgia, trec├«nd prin anexarea Crimeei ╚Öi p├«n─â la denun╚Ťarea tratatului privind for╚Ťele nucleare intermediare, Rusia a ar─âtat c─â nu respect─â regulile ╚Öi conven╚Ťiile interna╚Ťionale. Acestea s├«nt premisele de la care ar trebui s─â porneasc─â analiza de oportunitate pentru North Stream 2, atrage aten╚Ťia FAZ. Pre╚Ťul preferen╚Ťial al gazelor vine la pachet cu o cre╚Ötere a dependen╚Ťei fa╚Ť─â de Rusia ╚Öi cu alterarea unor rela╚Ťii politice ├«n Europa.n n n

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.