Preţul creşte

Publicat în Dilema Veche nr. 203 din 30 Dec 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În urmă cu cîteva zile, într-un articol din The New York Times, Roger Cohen îl considera pe Guy Verhofstadt, fost prim-ministru belgian, lider al Partidului Flamand Liberal, un politician expirat. Luni, el a fost însărcinat de regele Albert al II-lea să formeze Guvernul. De peste 150 de zile, ţara trăieşte fără Guvern şi, dacă într-o primă perioadă situaţia părea să genereze mai degrabă zîmbete (deci, merge şi fără), apoi preziceri teoretice (e necesară sciziunea din motive istorice, economice, strategice) şi practice (cum vor arăta noile ţări şi cu cine se vor uni ele), în ultimul timp, absenţa unui executiv a început să aibă efecte economice. Or - se ştie - oamenii serioşi nu glumesc cu economia. Aşa că, "cele trei regiuni, unde există trei comunităţi lingvistice, care nu coincid cu regiunile care pot fi definite geografic, o capitală francofonă situată în centrul unei regiuni flamande şi puternice tendinţe scizioniste din partea comunităţii flamande, sînt puse din nou în faţa situaţiei de a găsi o nouă soluţie de coabitare". Soluţia e necesară tocmai pentru că situaţia e foarte complexă: Bruxelles (capitala) cu 20% din populaţie furnizează 10% din produsul intern brut şi reprezintă o problemă prea complicată pentru toate partidele antrenate în gîlceavă. "Fiul favorit suprarealist al Belgiei, pictorul René Magritte, are un tablou celebru, unde e pictat un măr sub care scrie: Ťacesta nu este un măr». Astăzi ar putea foarte bine să-şi picteze ţara şi să scrie dedesubt: Ťaceasta nu este o ţară»" - scrie Roger Cohen. Şi continuă: "ea pare prosperă cu prăvăliile ei de dantelă şi ciocolată, oraşul Bruges e magnific, clădirile instituţiilor internaţionale strălucesc pînă departe. Există şi o campioană naţională de tenis - Justine Henin... Gerrit Six, un profesor, a sugerat ca desueta Belgie, cu regele ei atît de ocupat şi cu datoria externă cu tot, să fie oferită spre vînzare pe eBay. Prima licitaţie ajunsese la vreo 15 milioane de dolari. Puţin. În cea de-a o suta zi a crizei, preţul crescuse la 100 de milioane". Poate că această criză, la fel ca şi mărul, nu există. E doar un prilej de a stabili preţul unei ţări producătoare de dantelă şi ciocolată. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Meteo - vremea- innorat - curcubeu FOTO Shutterstock
Vremea se încălzește ușor în toată țara, însă temperatura e mai scăzută decât normalul perioadei
Meteorologii anunță că valorile termice vor mai crește ușor marți, 20 mai 2025, în jumătatea de nord a țării, dar se vor situa în continuare sub normele perioadei.
Ceausescu facebook jpg
Ce l-a determinat pe Ceaușescu să dărâme biserici importante din România. „Jos porcăria!”, exclama Elena Ceaușescu
În anii '80, regimul comunist din România, condus de Nicolae Ceaușescu, a inițiat un amplu program de sistematizare urbană, care a dus la demolarea a numeroase clădiri istorice, inclusiv biserici. Un exemplu notoriu este Biserica Sfânta Vineri din București, demolată în iunie 1987 la ordinul Elenei
vot 4 diaspora sua FOTO AS jpeg
Nu te supăra, frate!
A cădea în capcana divizării populației în funcție de cine pe cine a votat este unul din pericolele care ne trag în jos.
Nicusor Dan si Marcel Ciolacu la Guvern webp
Marcel Ciolacu l-a sunat pe Nicușor Dan să-l felicite. De ce noul președinte ales nu i-a răspuns liderului PSD
Nicuşor Dan susține că fostul premier Marcel Ciolacu i-a dat un telefon după ce a câștigat alegerile prezidențiale, dar nu i-a răspuns.
Screenshot 2025 05 20 063648 png
Un bărbat și-a spart televizorul cu o bâtă de nervi că George Simion a pierdut alegerile: „Băi, deci nu se poate!”
Dezamăgit de faptul George Simion a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Nicușor Dan, un român s-a răzbunat pe televizor și l-a spart cu o bâtă. Imaginile au fost publicate pe TikTok.
George Simion FOTO Mediafax
George Simion, un nou mesaj către susținătorii săi: „Luptăm! Niciodată nu am fost atât de mulți!”
Liderul AUR, George Simion, a transmis un nou mesaj către susţinători, în care le spune că va continua lupta, întrucât „niciodată nu am fost atât de mulți”.
muzeul Darabani (6) jfif
Comori neașteptate în cel mai nordic muzeu al României: de la cămașa cu svastici la autograful lui Elvis Presley
În cel mai nordic oraș al României, la Darabani, se află unul dintre cele mai interesante muzee din România. Realizat prin strădania oamenilor de cultură ai locului, expoziția este vastă și conține piese unicat în România, inclusiv un autograf al lui Elvis Presley.
Gary Lineker FOTO Profimedia jpg
Nicușor Dan și Mirabela Foto Facebook jpg
Unde își dorește Nicuşor Dan, președintele ales al României, să locuiască: „O să am o întâlnire cu SPP-ul. Probabil că nu e imposibil”
Preşedintele ales al României, Nicuşor Dan, susține că își dorește să rămână în locuinţa sa, după ce îşi începe mandatul. El afirmă că va avea o discuţie cu SPP-ul pentru a discuta „constrângerile de protocol pentru deplasări și pentru locuire”.