Prea săraci pentru război

Robert SKIDELSKY Philip PILKINGTON
Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
Londra © wikimedia commons
Londra © wikimedia commons

O economie de război este, în mod firesc, o economie deficitară: dacă, bunăoară, Guvernul trebuie să aloce resurse pentru fabricarea de armament, producția de unt va scădea. Deoarece untul trebuie raționalizat, pentru a produce mai multe arme, o economie de război poate duce la o creștere a inflației; ca atare, factorii de decizie politică vor trebui să reducă consumul civil pentru a diminua excesul de cerere.

În faimosul său pamflet „How to Pay for the War” din 1940, John Maynard Keynes a recomandat reechilibrarea fiscală –nu expansiunea bugetară – pentru a satisface nevoile în creștere ale efortului britanic de mobilizare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru a reduce consumul fără a crește inflația, Keynes a susținut că Guvernul trebuie să mărească impozitele pe venituri, profituri și salarii. „Importanța unui buget de război e socială” – a afirmat el. Scopul său nu e doar să „prevină neajunsurile sociale ale inflației”, ci să atingă acest scop „într-un fel care satisface sentimentul popular al justiției sociale și care continuă să ofere stimulente adecvate pentru economie și pentru piața muncii”.

Joseph E. Stiglitz a aplicat recent abordarea keynesiană în contextul crizei ucrainene. Pentru a asigura o distribuție corectă a sacrificiului, a argumentat el, guvernele trebuie să impună un impozit pentru profitul excepțional al furnizorilor de energie interni („îmbogățiții de război”). Stiglitz propune un sistem „non-liniar” de tarifare a energiei, în care gospodăriile și companiile să poată cumpăra 90% din stocul anului precedent la prețul din anul precedent. În plus, el pledează pentru politici de substituire a importurilor, precum creșterea producției interne de alimente și folosirea în mai mare măsură a regenerabilelor.

Propunerile lui Stiglitz ar putea funcționa în SUA, care sînt mult mai puțin vulnerabile la perturbări externe decît țările europene. Deținînd un sfert din PIB-ul global, 14% din comerțul mondial și 60% din rezervele valutare ale lumii, SUA își pot permite beligeranța. Ceea ce Uniunea Europeană nu își permite, iar Marea Britanie, nici atît.

Chiar dacă Marea Britanie a fost aproape la fel de agresivă ca SUA în reacția sa la acțiunile Rusiei, Anglia e cu mult mai puțin pregătită să facă față unei economii de război ca în anul 1940: produce mai puține lucruri, cultivă mai puține alimente și este mai dependentă de importuri. Marea Britanie este mai vulnerabilă la șocuri externe decît oricare altă putere occidentală, în urma deceniilor de dezindustrializare care au dus la o contracție a sectorului manufacturier – de la 23% din valoarea adăugată brută, în 1980, la cca. 10%, astăzi. În vreme ce Anglia producea, în 1984, 78% din hrana pe care o consuma, în 2019 procentul a scăzut la 64%. Iar dependența în creștere a economiei britanice de energia importată i-a redus o dată în plus autonomia.

Vreme de decenii, sectorul financiar a fost cel care a susținut economia golită de conținut a Marii Britanii. Fluxurile financiare către City-ul londonez i-au permis țării să ignore comerțul și să mențină în mod artificial un nivel de trai mai ridicat decît i-ar fi permis capacitatea de export. Deficitul de cont curent al Angliei e în prezent de 7% din PIB, comparat cu excedentul de cont curent de 1,3% din 1980. Pînă de curînd, „rețeta” britanică era finanțarea deficitului extern prin atragerea de capital speculativ în Londra – prin intermediul unei industrii financiare dereglementate de „big bang”-ul anului 1986. Dar această inginerie financiară – strălucită, de altfel – nu a fost durabilă: străinii trimiteau în Marea Britanie bunuri pe care țara nu și le-ar fi permis altminteri, Anglia le trimitea la schimb lire sterline, iar străinii le foloseau pentru a cumpăra active cu domiciliul în Anglia. Această rețetă a fost o soluție pe termen scurt la declinul pe termen lung al sectorului manufacturier, care i-a permis Angliei să trăiască peste posibilități, fără să crească productivitatea.

În lucrarea sa Treatise on Money (1930), Keynes face distincție între „circulația financiară” și „circulația industrială” a banilor. Prima are un scop preponderent speculativ. Dar o economie care depinde de încasări speculative va parcurge boom-uri și crize financiare, fără vreo îmbunătățire a potențialului ei intrinsec de creștere. Strategia Angliei se poate rezuma astfel: ea nu a contribuit îndeajuns la dezvoltarea unor bunuri exportabile care să îmbunătățească bilanțul de cont curent, iar succesul ei se menține doar în condițiile în care străinii nu vor renunța la lira sterlină.

Dar logica speculantului, după cum explică George Soros, este de a face bani rapid și de a se retrage înainte să aibă loc următorul crash. Să te bazezi pe speculanți e ca o dependență de droguri: o euforie de moment devine o cîrjă indispensabilă. Criza energetică provocată de războiul ruso-ucrainean a fost echivalentul unui sevraj, care a păgubit o dată în plus bilanțul comercial al Marii Britanii. Se estimează că deficitul de cont curent va crește la 10% din PIB, pînă la finalul lui 2023, ceea ce îi va determina pe investitorii pe termen scurt să-și vîndă obligațiunile denominate în lire sterline.

Declinul continuu al lirei va face ca importurile Marii Britanii să devină tot mai scumpe. Și, din moment ce prețurile de import vor crește, probabil, mai rapid decît valoarea exporturilor, e posibil ca declinul cursului valutar al lirei sterline să amplifice deficitul de cont curent – nu în ultimul rînd, deoarece sectorul manufacturier de mici dimensiuni al țării depinde masiv de importuri. Pe măsură ce lira sterlină se depreciază, prețul acestor importuri va crește, ducînd la o degradare și mai ridicată a nivelului de trai.

Factorilor de decizie politică le rămîn astfel doar cîteva opțiuni rezonabile. Banca Angliei a mărit deja rata dobînzii, pentru a menține încasările de capital străin, dar ratele ridicate ale dobînzii vor duce probabil la prăbușirea piețelor imobiliare și a altor piețe de active, care au devenit dependente de ratele foarte scăzute din ultimii 15 ani. Măsurile luate pentru a echilibra bugetul ar putea calma, pe moment, piețele, dar nu vor putea remedia slăbiciunea esențială a economiei britanice. În plus, nu există nici o dovadă că strategia consolidării fiscale duce la creștere economică.

Un posibil remediu ar fi resuscitarea investițiilor guvernamentale. Investițiile publice ale Marii Britanii au scăzut de la o medie de 47,3% din totalul investițiilor, între 1894 și 1976, la 18,4%, între 1977 și 2007, făcînd ca investițiile generale să devină dependente de previziuni volatile pe termen scurt.

Singura variantă în care Marea Britanie ar putea „plăti războiul” ar fi implementarea unei strategii industriale menite să crească autonomia în domeniul energetic, al materiilor prime și al producției de hrană. Dar o astfel de strategie ar avea nevoie de ani buni ca să dea rod.

Toate țările europene, nu numai Marea Britanie, se confruntă cu o criză energetică în urma întreruperii furnizării de petrol și gaze din Rusia, iar factorii de decizie politică sînt nerăbdători să crească input-urile de energie. Dar, cîtă vreme Rusia se află în război cu Ucraina și pare să nesocotească viețile omenești, orice acord cu această țară ar avea costuri morale și politice incomensurabile.

O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze. Dată fiind vulnerabilitatea economică specială a Angliei – și pe fondul Brexit –, Marea Britanie e bine poziționată pentru a explora această idee din partea Uniunii Europene – dar independent de ea.

Un acord limitat ar putea diminua criza energetică a Europei, fără a întrerupe ajutorul militar acordat Ucrainei. Dar el ar trebui să fie condiționat de reducerea intensității monstruoasei „operațiuni militare speciale” rusești. Negocierea unui acord pentru sancțiuni energetice limitate ar putea deschide calea unor negocieri mai vaste, cu scopul încheierii războiului, înainte ca acesta să cuprindă întreaga Europă.

Cît despre Marea Britanie, ea va rămîne dependentă, pe termen scurt, de încasările financiare generate de „City” – pentru a preveni un iminent colaps catastrofal al lirei –, obligîndu-l pe Jeremy Hunt, noul ministru de Finanțe britanic, să se lupte pentru „restabilirea încrederii” în economia britanică. Aceasta, ca alternativă la impozitele keynesiene sau la investițiile publice, care ar însemna, cel mai probabil, să bem mai departe otrava austerității care a dus la maladia actuală a Marii Britanii.

Robert Skidelsky, membru al Camerei Lorzilor a Marii Britanii şi profesor emerit de Economie politică la Universitatea Warwick, a fost director neexecutiv al companiei petroliere private rusești PJSC Russneft, din 2016 pînă în 2021. Philip Pilkington, macroeconomist și specialist în investiții, e autorul volumului The Reformation in Economics (Palgrave Macmillan, 2016).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.