Prea multe săbii într-o singură teacă

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Tabu! jpeg

Doar o clipă, atît m-am bucurat cînd am auzit că în România s-a format o coaliție care a exclus PSD. Atît de puțin a durat entuziasmul: de vineri pînă la prima ieșire în public, sîmbătă seară, a membrilor coaliției. Simt că nu apucăm februarie 2021 cu acest guvern făcut din bucăți. Prea multe săbii în aceeași teacă. Toți reprezentanții partidelor vor să vorbească pentru a arăta că formațiunile lor contează. Orban monopolizează în continuare microfonul, el deține toate explicațiile. Se vede că s-a obișnuit cu întrebările, dar și cu răspunsurile. De data asta, domnul Cîțu vrea să guverneze. A fost atent la Orban în tot acest timp și îi copiază speech-ul (atunci cînd Orban îl lasă să vorbească). De facto, avem același premier, chiar dacă este demisionar. Partide care nu au colaborat niciodată trebuie să facă echipă pe repede înainte, într-un context economico-social deosebit de greu și în cadrul unei Uniuni Europene care prioritizează verticale la care România este luată prin surprindere: securitatea cibernetică și mediul. Iar în actuala coaliție, UDMR a primit ministere-cheie: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului.

Sîmbătă seară, Ludovic Orban lansa în spațiul public afirmații care mă puneau pe gînduri: „Împărțirea ministerelor a fost făcută astfel încît să putem ajunge la o înțelegere”, „România are nevoie de guvern și are nevoie de guvern cît mai repede”, „Imperativul momentului pentru România este acela că are nevoie de un Guvern”. Mi-e teamă că nu înțeleg de unde vine această urgență a lucrurilor. De ce? Pentru că este pandemie? Pentru că trebuie să primim 70 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană? Pentru că trebuie să fie luate în primire mostrele simbolice de vaccin anti-COVID-19? Dar Comitetul pentru Situații de Urgență nu poate să funcționeze în continuare cu atribuțiile cu care este învestit fără să ne aruncăm în administrarea țării cu oameni pe care nu-i cunoaștem, care nu au încredere să lucreze unii cu alții, care nu sînt susținuți total de partidele pe care le reprezintă ca urmare a negocierilor? Așadar, plecăm pe repede înainte cu un partid format el însuși din două părticele care nu au experiența guvernării (USR și PLUS), un partid minoritar care are o istorie în formarea de parteneriate cu PSD și care, din păcate, după opinia celor mai mulți români, există la limita toleranței naționale (UDMR) și un alt partid care nu a reușit să-și fortifice o poziție de încredere la nivelul electoratului astfel încît să își asume singur povara administrativă a țării (PNL). Știm deja că în interiorul USR se duce o luptă acerbă pentru un punct de vedere și o poziție în ierarhia partidului, iar de cînd s-a aliat cu PLUS situația a escaladat. Asumarea deciziei politice a fost o problemă în România și atunci cînd am avut un singur partid la guvernare. În toata această șaradă, PSD și AUR stau la pîndă, observă și speculează o breșă care, după cît se pare, nu va întîrzia să apară în proaspăt anunțata formulă guvernamentală. De-asta mi-e teamă, că mergem pe un drum deja bătătorit. L-am parcurs de atîtea ori și, chiar dacă aerul a fost de fiecare dată altul, senzația pe care am încercat-o a fost mereu aceeași. Mi-e teamă că o coaliție PSD-AUR va arunca România într-o incertitudine pe care nici Uniunea Europeană nu va mai avea răbdarea să o controleze. Pro România are un ego prostesc care nu este profitabil partidului, așa că, în contextul în care UDMR a primit o parte din ciolan (amuzat, mi-aduc aminte că, paradoxal, dl Ciolacu descria lupta pentru guvernare utilizînd termenul „ciolaniadă”) prin transferul intereselor la polul opus, de ce n-ar aborda și dl Ponta jocul dintr-un alt unghi?!

Mi-e teamă că, în lipsa unui consens politic și a unei ținte comune spre dezvoltare și deschidere către ambițiile europene, vom fi lăsați să alunecăm invers pe panta ireversibilă a lipsei noastre de noroc. Fostul președinte al Uniunii Europene, elitistul Jean-Claude Juncker, n-a văzut niciodată potențial în sud-estul Europei, dar pare că actualul președinte, Ursula von der Leyen, transmite semnale de încredere țării noastre: România va găzdui, începînd cu 2021, Centrul European pentru Securitate Cibernetică, fiind astfel prima agenție europeană existentă pe teritoriul țării noastre. Mai mult, România va deveni, în noul an, „hotspot” pentru energia solară alături de alte state europene – Grecia, Bulgaria, Portugalia, Franța – care vor deține capacitate energetică solară. Pare un moment important pe care trebuie să îl fructificăm. Nu e momentul pentru bîlbe politice. Mi se pare incredibil că nu reușim să ieșim din impasul politic care afectează speranțele fiecăruia dintre noi: unii cu pensia, alții cu salariul, unii cu firme, alții cu serviciu, unii la stat, alții la privat, unii cu copii, alții fără, unii în țară și alții în diaspora. Ce soartă avem: ani de zile, președintele nu se înțelege cu Guvernul și nici una dintre cele două instituții nu se înțelege cu Primăria Generală; cînd președintele se înțelege și cu Guvernul, și cu Primăria Generală, partidul aflat la guvernare pierde alegerile și trebuie să găsim unitate politică pentru a avea Guvern. Tragem de capetele sforii, unii într-o parte, alții în cealaltă și nu reușim să apucăm cu toții de un singur capăt care contează.

Nu mi-am propus să tălmăcesc faptele politice pentru că eu cred că lucrurile sînt înțelese de oameni, în ciuda paradei zilnice a unor jurnaliști care explică suplimentar cum stau lucrurile în prezent și cum se vor petrece în viitor, fiind gata să pună pariu din platou dacă simt posibilitatea unei contradicții sau a unei păreri diferite. Nu pretind că știu, ci că am instincte bune. Am vrut să îmi exprim neliniștea, teama că ceva tot nu e bine. Da, este un instinct, ca și cum țara îmi șoptește că tot n-am nimerit formula de trecere într-o altă etapă. Și, ca să nu mai zică unii că sînt incapabil de optimism, ei bine, am speranțe: dacă începutul noului an ne găsește în forma propusă, mă aștept să fie adoptată legea „Fără penali în funcții publice” pentru care am semnat într-un restaurant din Vama Veche în iulie 2018. Apoi trecem și la celelalte, că tot acolo vor fi toate.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.