Prea multe săbii într-o singură teacă

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Tabu! jpeg

Doar o clipă, atît m-am bucurat cînd am auzit că în România s-a format o coaliție care a exclus PSD. Atît de puțin a durat entuziasmul: de vineri pînă la prima ieșire în public, sîmbătă seară, a membrilor coaliției. Simt că nu apucăm februarie 2021 cu acest guvern făcut din bucăți. Prea multe săbii în aceeași teacă. Toți reprezentanții partidelor vor să vorbească pentru a arăta că formațiunile lor contează. Orban monopolizează în continuare microfonul, el deține toate explicațiile. Se vede că s-a obișnuit cu întrebările, dar și cu răspunsurile. De data asta, domnul Cîțu vrea să guverneze. A fost atent la Orban în tot acest timp și îi copiază speech-ul (atunci cînd Orban îl lasă să vorbească). De facto, avem același premier, chiar dacă este demisionar. Partide care nu au colaborat niciodată trebuie să facă echipă pe repede înainte, într-un context economico-social deosebit de greu și în cadrul unei Uniuni Europene care prioritizează verticale la care România este luată prin surprindere: securitatea cibernetică și mediul. Iar în actuala coaliție, UDMR a primit ministere-cheie: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului.

Sîmbătă seară, Ludovic Orban lansa în spațiul public afirmații care mă puneau pe gînduri: „Împărțirea ministerelor a fost făcută astfel încît să putem ajunge la o înțelegere”, „România are nevoie de guvern și are nevoie de guvern cît mai repede”, „Imperativul momentului pentru România este acela că are nevoie de un Guvern”. Mi-e teamă că nu înțeleg de unde vine această urgență a lucrurilor. De ce? Pentru că este pandemie? Pentru că trebuie să primim 70 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană? Pentru că trebuie să fie luate în primire mostrele simbolice de vaccin anti-COVID-19? Dar Comitetul pentru Situații de Urgență nu poate să funcționeze în continuare cu atribuțiile cu care este învestit fără să ne aruncăm în administrarea țării cu oameni pe care nu-i cunoaștem, care nu au încredere să lucreze unii cu alții, care nu sînt susținuți total de partidele pe care le reprezintă ca urmare a negocierilor? Așadar, plecăm pe repede înainte cu un partid format el însuși din două părticele care nu au experiența guvernării (USR și PLUS), un partid minoritar care are o istorie în formarea de parteneriate cu PSD și care, din păcate, după opinia celor mai mulți români, există la limita toleranței naționale (UDMR) și un alt partid care nu a reușit să-și fortifice o poziție de încredere la nivelul electoratului astfel încît să își asume singur povara administrativă a țării (PNL). Știm deja că în interiorul USR se duce o luptă acerbă pentru un punct de vedere și o poziție în ierarhia partidului, iar de cînd s-a aliat cu PLUS situația a escaladat. Asumarea deciziei politice a fost o problemă în România și atunci cînd am avut un singur partid la guvernare. În toata această șaradă, PSD și AUR stau la pîndă, observă și speculează o breșă care, după cît se pare, nu va întîrzia să apară în proaspăt anunțata formulă guvernamentală. De-asta mi-e teamă, că mergem pe un drum deja bătătorit. L-am parcurs de atîtea ori și, chiar dacă aerul a fost de fiecare dată altul, senzația pe care am încercat-o a fost mereu aceeași. Mi-e teamă că o coaliție PSD-AUR va arunca România într-o incertitudine pe care nici Uniunea Europeană nu va mai avea răbdarea să o controleze. Pro România are un ego prostesc care nu este profitabil partidului, așa că, în contextul în care UDMR a primit o parte din ciolan (amuzat, mi-aduc aminte că, paradoxal, dl Ciolacu descria lupta pentru guvernare utilizînd termenul „ciolaniadă”) prin transferul intereselor la polul opus, de ce n-ar aborda și dl Ponta jocul dintr-un alt unghi?!

Mi-e teamă că, în lipsa unui consens politic și a unei ținte comune spre dezvoltare și deschidere către ambițiile europene, vom fi lăsați să alunecăm invers pe panta ireversibilă a lipsei noastre de noroc. Fostul președinte al Uniunii Europene, elitistul Jean-Claude Juncker, n-a văzut niciodată potențial în sud-estul Europei, dar pare că actualul președinte, Ursula von der Leyen, transmite semnale de încredere țării noastre: România va găzdui, începînd cu 2021, Centrul European pentru Securitate Cibernetică, fiind astfel prima agenție europeană existentă pe teritoriul țării noastre. Mai mult, România va deveni, în noul an, „hotspot” pentru energia solară alături de alte state europene – Grecia, Bulgaria, Portugalia, Franța – care vor deține capacitate energetică solară. Pare un moment important pe care trebuie să îl fructificăm. Nu e momentul pentru bîlbe politice. Mi se pare incredibil că nu reușim să ieșim din impasul politic care afectează speranțele fiecăruia dintre noi: unii cu pensia, alții cu salariul, unii cu firme, alții cu serviciu, unii la stat, alții la privat, unii cu copii, alții fără, unii în țară și alții în diaspora. Ce soartă avem: ani de zile, președintele nu se înțelege cu Guvernul și nici una dintre cele două instituții nu se înțelege cu Primăria Generală; cînd președintele se înțelege și cu Guvernul, și cu Primăria Generală, partidul aflat la guvernare pierde alegerile și trebuie să găsim unitate politică pentru a avea Guvern. Tragem de capetele sforii, unii într-o parte, alții în cealaltă și nu reușim să apucăm cu toții de un singur capăt care contează.

Nu mi-am propus să tălmăcesc faptele politice pentru că eu cred că lucrurile sînt înțelese de oameni, în ciuda paradei zilnice a unor jurnaliști care explică suplimentar cum stau lucrurile în prezent și cum se vor petrece în viitor, fiind gata să pună pariu din platou dacă simt posibilitatea unei contradicții sau a unei păreri diferite. Nu pretind că știu, ci că am instincte bune. Am vrut să îmi exprim neliniștea, teama că ceva tot nu e bine. Da, este un instinct, ca și cum țara îmi șoptește că tot n-am nimerit formula de trecere într-o altă etapă. Și, ca să nu mai zică unii că sînt incapabil de optimism, ei bine, am speranțe: dacă începutul noului an ne găsește în forma propusă, mă aștept să fie adoptată legea „Fără penali în funcții publice” pentru care am semnat într-un restaurant din Vama Veche în iulie 2018. Apoi trecem și la celelalte, că tot acolo vor fi toate.

Foto: wikimedia commons

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Submarinul Cetus  FOTO Guvernul Britanic png
Noul submarin-dronă, mândria armatei Marii Britanii. Cetus va domina spațiul de luptă subacvatic
Noul submarin de 18,7 milioane de dolari al Marinei Britanice va fi gata în 2024 și va contribui la „dominarea spațiului de luptă subacvatic”, transmite presa britanică.
GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.