Prea devreme pentru ziua libertății?

Publicat în Dilema Veche nr. 902 din 22 – 28 iulie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

În Regatul Unit, campania de vaccinare a început devreme și a menținut un ritm accelerat. La un moment dat, cînd incidența zilnică a cazurilor noi începuse să scadă abrupt, Regatul Unit devenise un exemplu pentru restul Europei, unde imunizarea era mai lentă din cauza crizei de vaccinuri sau a reticenței populației: se putea observa o corelație clară între creșterea numărului de persoane vaccinate și scăderea ratei de infectare. Campania de vaccinare a fost un succes incontestabil, 68,3% din adulți fiind acum vaccinați. Cazurile grave, soldate cu deces, sînt acum foarte puține. Dar infectările sînt din nou în creștere. Regatul Unit riscă să se confrunte cu un nou val epidemic.

Și totuși, premierul Boris Johnson nu a renunțat la deja de mult anunțata Freedom Day (ziua libertății) în care suspendă aproape toate restricțiile și măsurile sanitare. Începînd de luni, purtarea măștii nu mai e obligatorie în spațiile închise sau în mijloacele de transport în comun, nici numărul de participanți la diverse evenimente nu mai este limitat de reguli administrative. Jubilația eliberării de restricții e moderată doar de tonul premierului, care îndeamnă, totuși, la „prudență”. Ziua eliberării vine după ce, în ajun, s-a înregistrat un nou vîrf al infectărilor: peste 50.000 de cazuri noi. O creștere de 40% față de săptămîna precedentă.

Boris Johnson a fost mereu în contratimp cu măsurile față de evoluția pandemiei. La debutul crizei mondiale, s-a aflat printre cei care nici măcar n-au recunoscut riscurile bolii. A fost printre ultimii lideri europeni care au adoptat măsuri împotriva răspîndirii bolii, însă s-a numărat printre primii care au început vaccinarea populației – încă înainte ca serul să fie omologat de Agenția Europeană a Medicamentului. Acum e din nou unul dintre ultimii care suspendă restricțiile. Dar o face tocmai într-un moment în care infectările sînt în creștere. Ezitările și bîlbîielile decizionale au impact și în rîndul populației. Potrivit Guvernului Johnson, purtarea măștii în spațiile închise nu mai e obligatorie, ci doar „recomandată”. Așa că, încă de săptămîna trecută, doar o jumătate dintre cei care călătoreau cu metroul londonez purtau măști. Și, în absența unor reguli clare, haosul se va perpetua. Pentru că unele magazine și companii de transport au anunțat deja că nu vor renunța la purtarea măștii, în vreme ce altele merg pe alegerea clienților și pe recomandarea Guvernului.

O relaxare treptată, prudentă, a măsurilor ar fi fost mult mai potrivită în contextul actual, susțin 1.200 de oameni de știință și de activiști într-o scrisoare deschisă publicată în prestigioasa revistă medicală The Lancet. „Acest guvern s-a angajat într-un experiment periculos și lipsit de etică”, se arată în scrisoare. Care menționează riscurile pe termen lung ale pandemiei și posibilitatea apariției unor noi tulpini pe fondul neglijenței decidenților politici de la Londra. Partea cea mai îngrijorătoare se referă la strategia Guvernului, care ar oferi „un teren fertil pentru apariția variantelor rezistente la vaccin. Asta ne-ar pune pe toți în pericol, inclusiv pe cei deja vaccinați, în Marea Britanie și la nivel global. Deși vaccinurile pot fi actualizate, acest lucru necesită timp și resurse, lăsîndu-ne pe mulți dintre noi expuși. Răspîndirea unor variante potențial mai transmisibile i-ar afecta în mod disproporționat pe cei mai defavorizați din țara noastră și din alte țări cu acces scăzut la vaccinuri”.

Publicată cu o săptămînă înaintea „eliberării”, scrisoarea a stîrnit numeroase reacții în mediul politic din Marea Britanie, dar nu a convins Guvernul să adopte o relaxare prudentă. Boris Johnson nu are sprijin în Partidul Conservator pentru o prelungire a măsurilor. Iar populația e la capătul răbdării: nu poți să tot amîni, la infinit, „ziua eliberării”. Principala grijă a lui Boris Johnson e cum va putea preveni o creștere exponențială a cazurilor. Și, mai ales, cum să impună noi măsuri în caz că situația se va înrăutăți.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Warren Buffet nu crede în obligațiuni
Care sunt cele 5 lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Warren Buffett: „Cei mai de succes oameni sunt cei care...”
Warren Buffett este o combinație captivantă între bunuri materiale și principii umane. Cu o avere de 160 de miliarde de dolari, accesul la orice îi este garantat, cu toate acestea, el optează pentru un stil de viață care prețuiește simplitatea și mulțumirea autentică.
infarct jpg
Aceste simptome ar trebui să te trimită la cardiolog!
În epoca medicinei avansate și a accesului extins la informații despre sănătate, bolile cardiovasculare rămân totuși principala cauză de mortalitate la nivel mondial, fiind responsabile pentru aproximativ 33% din totalul deceselor.
Bebelusi gif
Imagini dramatice din Myanmar: bebeluși salvați într-o maternitate, în timpul cutremurului. O femeie a născut pe o stradă la Bangkok
Imagini dramatice din timpul cutremurului cu asistente care încearcă să-i salveze pe nou născuți au fost publicate pe rețelele de socializare. O femeie a născut un copil pe o stradă, în Bangkok, în timp ce bilanțul morților ajunge la peste 1.000.
profimedia 0980721031 jpg
Mesajul lui Vance pentru Danemarca și groenlandezi, după vizita pe insulă. Primele reacții de la Copenhaga
Vicepreședintele JD Vance a pledat vineri poate cel mai puternic cazul SUA pentru controlul Groenlandei în cadrul vizite pe care a făcut-o în insula semiautonomă, relatează CNN. Danemarca a reacționat, prin ministrul său de externe, la comentariile vicepreședintelui SUA privind securitatea insulei.
vodafone magazin
Vodafone scumpește din nou serviciile
Compania de comunicații Vodafone și-a informat clienții că scumpește din nou serviciile, noile prețuri urmând să fie aplicate începând cu următoarea factură.
carmen tanase colaj instagram jpg
Carmen Tănase, nerăbdătoare. Actrița este în culmea fericirii: „Sunt și eu curioasă”
Serialul-fenomen „Regina” se întoarce pe Voyo într-un format remasterizat. Carmen Tănase abia așteaptă să vadă cum arată noul format. Actrița își amintește cu umor și emoție de impactul pe care l-a avut serialul în viața românilor.
cotlete porc jpeg
Cu ce să freci carnea înainte de prăjire. Așa vom avea cotlete mult mai fragede și mai gustoase
Indiferent de cât de multă, sau puțină, experiență am avea în bucătărie, cu toții vom putea pregăti un cotlet de porc. Însă, este important să știm precis ce fel de arome merg cel mai bine alături de acesta, cât și ce putem face atunci când carnea este prea tare.
4 jeff bezos si lauren sanchez jpg jpeg
Donald Trump, printre posibilii invitați la nunta lui Jeff Bezos. Miliardarul își face nuntă la Veneția, pe modelul George Clooney
Jeff Bezos și Lauren Sánchez își vor uni destinele la Veneția într-o nuntă fastuoasă, care va dura trei zile și la care ar putea participa inclusiv președintele american Donald Trump.
novak djokovici australian open getty jpg