Prea devreme pentru ziua libert─â╚Ťii?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 902 din 22 ÔÇô 28 iulie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

├Än Regatul Unit, campania de vaccinare a ├«nceput devreme ╚Öi a men╚Ťinut un ritm accelerat. La un moment dat, c├«nd inciden╚Ťa zilnic─â a cazurilor noi ├«ncepuse s─â scad─â abrupt, Regatul Unit devenise un exemplu pentru restul Europei, unde imunizarea era mai lent─â din cauza crizei de vaccinuri sau a reticen╚Ťei popula╚Ťiei: se putea observa o corela╚Ťie clar─â ├«ntre cre╚Öterea num─ârului de persoane vaccinate ╚Öi sc─âderea ratei de infectare. Campania de vaccinare a fost un succes incontestabil, 68,3% din adul╚Ťi fiind acum vaccina╚Ťi. Cazurile grave, soldate cu deces, s├«nt acum foarte pu╚Ťine. Dar infect─ârile s├«nt din nou ├«n cre╚Ötere. Regatul Unit risc─â s─â se confrunte cu un nou val epidemic.

╚śi totu╚Öi, premierul Boris Johnson nu a renun╚Ťat la deja de mult anun╚Ťata Freedom Day (ziua libert─â╚Ťii) ├«n care suspend─â aproape toate restric╚Ťiile ╚Öi m─âsurile sanitare. ├Äncep├«nd de luni, purtarea m─â╚Ötii nu mai e obligatorie ├«n spa╚Ťiile ├«nchise sau ├«n mijloacele de transport ├«n comun, nici num─ârul de participan╚Ťi la diverse evenimente nu mai este limitat de reguli administrative. Jubila╚Ťia eliber─ârii de restric╚Ťii e moderat─â doar de tonul premierului, care ├«ndeamn─â, totu╚Öi, la ÔÇ×pruden╚Ť─âÔÇŁ. Ziua eliber─ârii vine dup─â ce, ├«n ajun, s-a ├«nregistrat un nou v├«rf al infect─ârilor: peste 50.000 de cazuri noi. O cre╚Ötere de 40% fa╚Ť─â de s─âpt─âm├«na precedent─â.

Boris Johnson a fost mereu ├«n contratimp cu m─âsurile fa╚Ť─â de evolu╚Ťia pandemiei. La debutul crizei mondiale, s-a aflat printre cei care nici m─âcar n-au recunoscut riscurile bolii. A fost printre ultimii lideri europeni care au adoptat m─âsuri ├«mpotriva r─âsp├«ndirii bolii, ├«ns─â s-a num─ârat printre primii care au ├«nceput vaccinarea popula╚Ťiei ÔÇô ├«nc─â ├«nainte ca serul s─â fie omologat de Agen╚Ťia European─â a Medicamentului. Acum e din nou unul dintre ultimii care suspend─â restric╚Ťiile. Dar o face tocmai ├«ntr-un moment ├«n care infect─ârile s├«nt ├«n cre╚Ötere. Ezit─ârile ╚Öi b├«lb├«ielile decizionale au impact ╚Öi ├«n r├«ndul popula╚Ťiei. Potrivit Guvernului Johnson, purtarea m─â╚Ötii ├«n spa╚Ťiile ├«nchise nu mai e obligatorie, ci doar ÔÇ×recomandat─âÔÇŁ. A╚Öa c─â, ├«nc─â de s─âpt─âm├«na trecut─â, doar o jum─âtate dintre cei care c─âl─âtoreau cu metroul londonez purtau m─â╚Öti. ╚śi, ├«n absen╚Ťa unor reguli clare, haosul se va perpetua. Pentru c─â unele magazine ╚Öi companii de transport au anun╚Ťat deja c─â nu vor renun╚Ťa la purtarea m─â╚Ötii, ├«n vreme ce altele merg pe alegerea clien╚Ťilor ╚Öi pe recomandarea Guvernului.

O relaxare treptat─â, prudent─â, a m─âsurilor ar fi fost mult mai potrivit─â ├«n contextul actual, sus╚Ťin 1.200 de oameni de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi de activi╚Öti ├«ntr-o scrisoare deschis─â publicat─â ├«n prestigioasa revist─â medical─â The Lancet. ÔÇ×Acest guvern s-a angajat ├«ntr-un experiment periculos ╚Öi lipsit de etic─âÔÇŁ, se arat─â ├«n scrisoare. Care men╚Ťioneaz─â riscurile pe termen lung ale pandemiei ╚Öi posibilitatea apari╚Ťiei unor noi tulpini pe fondul neglijen╚Ťei deciden╚Ťilor politici de la Londra. Partea cea mai ├«ngrijor─âtoare se refer─â la strategia Guvernului, care ar oferi ÔÇ×un teren fertil pentru apari╚Ťia variantelor rezistente la vaccin. Asta ne-ar pune pe to╚Ťi ├«n pericol, inclusiv pe cei deja vaccina╚Ťi, ├«n Marea Britanie ╚Öi la nivel global. De╚Öi vaccinurile pot fi actualizate, acest lucru necesit─â timp ╚Öi resurse, l─âs├«ndu-ne pe mul╚Ťi dintre noi expu╚Öi. R─âsp├«ndirea unor variante poten╚Ťial mai transmisibile i-ar afecta ├«n mod dispropor╚Ťionat pe cei mai defavoriza╚Ťi din ╚Ťara noastr─â ╚Öi din alte ╚Ť─âri cu acces sc─âzut la vaccinuriÔÇŁ.

Publicat─â cu o s─âpt─âm├«n─â ├«naintea ÔÇ×eliber─âriiÔÇŁ, scrisoarea a st├«rnit numeroase reac╚Ťii ├«n mediul politic din Marea Britanie, dar nu a convins Guvernul s─â adopte o relaxare prudent─â. Boris Johnson nu are sprijin ├«n Partidul Conservator pentru o prelungire a m─âsurilor. Iar popula╚Ťia e la cap─âtul r─âbd─ârii: nu po╚Ťi s─â tot am├«ni, la infinit, ÔÇ×ziua eliber─âriiÔÇŁ. Principala grij─â a lui Boris Johnson e cum va putea preveni o cre╚Ötere exponen╚Ťial─â a cazurilor. ╚śi, mai ales, cum s─â impun─â noi m─âsuri ├«n caz c─â situa╚Ťia se va ├«nr─âut─â╚Ťi.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.