Povestea aragazului

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Denumirile celor mai banale obiecte ale vieții moderne pot ascunde în istoria lor recentă unele elemente necunoscute, tocmai pentru că s-au impus în uz rapid și fără să li se dea mare atenție. Multe sînt la origine denumiri comerciale, devenite nume comune pentru o categorie mai largă de obiecte. Întîmplarea, relațiile comerciale dominante într-o epocă, vehicularea intensă de către anunțurile publicitare fac ca un tip de produs să capete numele firmei care l-a impus pe o piață națională. Un asemenea produs a fost mașina de gătit alimentată cu gaz, denumită în româna contemporană aragaz. Dicționarele au consemnat, pe baza memoriei colective, originea termenului, păstrînd totuși o anumită incertitudine în explicații. Cuvîntul e o denumire formată prin compunere și abreviere, segmentul său final fiind cu siguranță gaz. Pentru primul segment (ara-) s-au propus însă explicații diferite. Recentul Dicționar etimologic al limbii române (DELR, Litera A, 2021, serie nouă) consemnează două posibile surse ale abrevierii inițiale: Asociația Româno-Americană (soluție propusă de Fulvia Ciobanu, în tratatul Formarea cuvintelor în limba română, I, 1970) sau Astra Română (soluție preferată de DEX și de alte dicționare). 

Volumele și colecțiile de ziare și de reviste digitalizate ne permit azi să reconstituim cu mai multă precizie istoria aragazului. Putem astfel decide între cele două ipoteze explicative. În cărțile și articolele lui Mihail Pizanty (de exemplu, Petroleum in Romania, 1930; „Aperçu général sur l’industrie pétrolière de Roumanie”, în Buletinul Institutului Economic Românesc, XIX, 1-6, 1940) se găsesc numeroase date despre Astra Română, companie anglo-olandeză de exploatare și prelucrare a petrolului (deținută de Royal Dutch-Shell), precum și despre compania Româno-Americană, cu profil similar. Aflăm mai ales că Astra Română a fost prima societate care a produs și a comercializat gaz butan (lichefiat) prin societatea Aragaz, înființată în 1937  („Aperçu général…”, p. 8). Într-adevăr, în Monitorul Oficial nr. 59, din 12.03.1937, este publicat Actul constitutiv al S.A. Aragaz, societate pe acțiuni cu sediul în București, al cărei principal acționar era Astra Română și care avea ca obiect „comerțul combustibilelor gazoase de natură petroliferă”. Explicațiile etimologice pot renunța așadar la a lega denumirea aragaz de compania petrolieră Româno-Americană.

Denumirea comercială a pătruns cu mare rapiditate în limbajul comun, parcurgînd în doar cîțiva ani etapele previzibile ale extinderilor metonimice: aragaz denumea inițial gazul (sens consemnat și azi în DEX: „gaz lichefiat conținînd 90% butan, păstrat sub presiune în butelii speciale și folosit drept combustibil pentru uz casnic”), apoi butelia de gaz și, în fine, mașina de gătit sau plita alimentată cu gaz (provenit inițial din butelii). Posibilitatea dezvoltărilor semantice este cuprinsă de la bun început în anunțurile publicitare care apar încă din toamna anului 1937 în mai multe ziare și reviste. Acestea asociază denumirea aragaz cu utilizarea tipică în gospodărie; mesaje ca „Aragaz îmi ușurează menajul” sau „«Aragaz» gătește cu o rapiditate uimitoare” însoțesc imaginea unei gospodine fericite, care amestecă în oala cu supă aflată pe plita unei mașini de gătit, cu butelia la vedere (Lupta, octombrie 1937; Rampa, decembrie 1937 etc.). Reclamele din anul următor folosesc sloganul „Nici o gospodărie fără ARAGAZ” și vorbesc deja de „aparatele aragaz” (Realitatea ilustrată, mai 1938). Curînd, termenul avea să fie vehiculat și în știrile jurnalistice despre accidente și incendii: „Pe la orele 16 servitoarea Kelp a fiert laptele la un rechaud cu Ara-gaz, iar când a stins focul a închis numai robinetul rechaud-ului (…) Ara-gazul din cameră a făcut o explozie puternică” („Groaznică nenorocire la Cluj”, în Universul, 15.04.1939).

În primii ani ai regimului comunist, termenul era deja generalizat și desprins de numele firmei producătoare, astfel că a putut fi preluat în discursul de propagandă, pentru a evoca unul dintre obiectele emblematice ale bunăstării clasei muncitoare. În noile locuințe „nu lipsesc nici radio-ul și aragazul, nici draperiile de la geamuri” (Flacăra, 1.11.1953). Aragazul denumea deja, în mod clar, mașina de gătit sau plita: „Mă iertați cîteva clipe. Am mîncarea pe aragaz, se scuză gazda” (Femeia, 1.11.1955). Denumirea nu va mai fi restrînsă la alimentarea cu butelii, aplicând-se și aparatelor conectate la conductele de gaz. 

În fine, cuvîntul avea să mai sufere o extindere, pe care Mioara Avram o critica într-un articol din 1980 („O greșeală de limbă și de gîndire: contradictio in adiecto”, în Limba română, nr. 1): „a vorbi de aragaz electric (…) e ca și cum ai vorbi de o spirtieră electrică sau de o zaharniță pentru sare”. Formula aragaz electric reprezenta, desigur, o contradicție în termeni pentru un specialist care avea conștiința clară a originii termenului. Odată ce în româna contemporană aragaz a căpătat pur și simplu sensul „mașină de gătit”, indiferent de tipul de alimentare, formula – unul dintre rezultatele unei istorii de aproape 90 de ani – a devenit acceptabilă. Nu greșesc deci ultimele ediții ale Dicționarului explicativ (DEX), care includ și sensul lărgit al cuvîntului: „mașină de gătit sau reșou care folosește curent electric”. 

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.