Povestea aragazului

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Denumirile celor mai banale obiecte ale vieții moderne pot ascunde în istoria lor recentă unele elemente necunoscute, tocmai pentru că s-au impus în uz rapid și fără să li se dea mare atenție. Multe sînt la origine denumiri comerciale, devenite nume comune pentru o categorie mai largă de obiecte. Întîmplarea, relațiile comerciale dominante într-o epocă, vehicularea intensă de către anunțurile publicitare fac ca un tip de produs să capete numele firmei care l-a impus pe o piață națională. Un asemenea produs a fost mașina de gătit alimentată cu gaz, denumită în româna contemporană aragaz. Dicționarele au consemnat, pe baza memoriei colective, originea termenului, păstrînd totuși o anumită incertitudine în explicații. Cuvîntul e o denumire formată prin compunere și abreviere, segmentul său final fiind cu siguranță gaz. Pentru primul segment (ara-) s-au propus însă explicații diferite. Recentul Dicționar etimologic al limbii române (DELR, Litera A, 2021, serie nouă) consemnează două posibile surse ale abrevierii inițiale: Asociația Româno-Americană (soluție propusă de Fulvia Ciobanu, în tratatul Formarea cuvintelor în limba română, I, 1970) sau Astra Română (soluție preferată de DEX și de alte dicționare). 

Volumele și colecțiile de ziare și de reviste digitalizate ne permit azi să reconstituim cu mai multă precizie istoria aragazului. Putem astfel decide între cele două ipoteze explicative. În cărțile și articolele lui Mihail Pizanty (de exemplu, Petroleum in Romania, 1930; „Aperçu général sur l’industrie pétrolière de Roumanie”, în Buletinul Institutului Economic Românesc, XIX, 1-6, 1940) se găsesc numeroase date despre Astra Română, companie anglo-olandeză de exploatare și prelucrare a petrolului (deținută de Royal Dutch-Shell), precum și despre compania Româno-Americană, cu profil similar. Aflăm mai ales că Astra Română a fost prima societate care a produs și a comercializat gaz butan (lichefiat) prin societatea Aragaz, înființată în 1937  („Aperçu général…”, p. 8). Într-adevăr, în Monitorul Oficial nr. 59, din 12.03.1937, este publicat Actul constitutiv al S.A. Aragaz, societate pe acțiuni cu sediul în București, al cărei principal acționar era Astra Română și care avea ca obiect „comerțul combustibilelor gazoase de natură petroliferă”. Explicațiile etimologice pot renunța așadar la a lega denumirea aragaz de compania petrolieră Româno-Americană.

Denumirea comercială a pătruns cu mare rapiditate în limbajul comun, parcurgînd în doar cîțiva ani etapele previzibile ale extinderilor metonimice: aragaz denumea inițial gazul (sens consemnat și azi în DEX: „gaz lichefiat conținînd 90% butan, păstrat sub presiune în butelii speciale și folosit drept combustibil pentru uz casnic”), apoi butelia de gaz și, în fine, mașina de gătit sau plita alimentată cu gaz (provenit inițial din butelii). Posibilitatea dezvoltărilor semantice este cuprinsă de la bun început în anunțurile publicitare care apar încă din toamna anului 1937 în mai multe ziare și reviste. Acestea asociază denumirea aragaz cu utilizarea tipică în gospodărie; mesaje ca „Aragaz îmi ușurează menajul” sau „«Aragaz» gătește cu o rapiditate uimitoare” însoțesc imaginea unei gospodine fericite, care amestecă în oala cu supă aflată pe plita unei mașini de gătit, cu butelia la vedere (Lupta, octombrie 1937; Rampa, decembrie 1937 etc.). Reclamele din anul următor folosesc sloganul „Nici o gospodărie fără ARAGAZ” și vorbesc deja de „aparatele aragaz” (Realitatea ilustrată, mai 1938). Curînd, termenul avea să fie vehiculat și în știrile jurnalistice despre accidente și incendii: „Pe la orele 16 servitoarea Kelp a fiert laptele la un rechaud cu Ara-gaz, iar când a stins focul a închis numai robinetul rechaud-ului (…) Ara-gazul din cameră a făcut o explozie puternică” („Groaznică nenorocire la Cluj”, în Universul, 15.04.1939).

În primii ani ai regimului comunist, termenul era deja generalizat și desprins de numele firmei producătoare, astfel că a putut fi preluat în discursul de propagandă, pentru a evoca unul dintre obiectele emblematice ale bunăstării clasei muncitoare. În noile locuințe „nu lipsesc nici radio-ul și aragazul, nici draperiile de la geamuri” (Flacăra, 1.11.1953). Aragazul denumea deja, în mod clar, mașina de gătit sau plita: „Mă iertați cîteva clipe. Am mîncarea pe aragaz, se scuză gazda” (Femeia, 1.11.1955). Denumirea nu va mai fi restrînsă la alimentarea cu butelii, aplicând-se și aparatelor conectate la conductele de gaz. 

În fine, cuvîntul avea să mai sufere o extindere, pe care Mioara Avram o critica într-un articol din 1980 („O greșeală de limbă și de gîndire: contradictio in adiecto”, în Limba română, nr. 1): „a vorbi de aragaz electric (…) e ca și cum ai vorbi de o spirtieră electrică sau de o zaharniță pentru sare”. Formula aragaz electric reprezenta, desigur, o contradicție în termeni pentru un specialist care avea conștiința clară a originii termenului. Odată ce în româna contemporană aragaz a căpătat pur și simplu sensul „mașină de gătit”, indiferent de tipul de alimentare, formula – unul dintre rezultatele unei istorii de aproape 90 de ani – a devenit acceptabilă. Nu greșesc deci ultimele ediții ale Dicționarului explicativ (DEX), care includ și sensul lărgit al cuvîntului: „mașină de gătit sau reșou care folosește curent electric”. 

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.