Porcii la jir

Publicat în Dilema Veche nr. 1002 din 22 iunie – 28 iunie 2023
„Cu bule“ jpeg

Expresia a mîna porcii la jir – cu sensurile „a sforăi” și, prin extindere, „a dormi” – este încă destul de cunoscută, dar motivarea sa pare să fi devenit obscură pentru mulți vorbitori, care nu mai au experiența directă sau mediată de literatură a unor practici agricole tradiționale. Probabil că expresia e cunoscută de mulți datorită prezenței sale într-un text clasic, studiat în școală: în Povestea lui Harap-Alb, în care cerbul fermecat „se tologeşte jos pe pajişte, acolo pe loc, mai rumegă el cît mai rumegă, şi pe urmă se aşterne pe somn, şi unde nu începe a mîna porcii la jir”. Expresia a fost înregistrată de dicționarul-tezaur (Dicționarul limbii române, DA/DLR) în tratarea cuvintelor jir și a mîna; în DEX apare sub cuvîntul-titlu a mîna. Atestările în texte actuale sînt totuși puține: „cînd îi văd pe colegii de drum cum mînă porcii la jir, mi-aș dori să am capacitatea de a adormi la comandă” (arhiblog.ro); „să știi că «am mînat porcii la jir» și azi-noapte” (forummamici.ro). 

Formula a fost pusă în contextul ei istoric și explicată de Stelian Dumistrăcel, în volumul său Pînă-n pânzele albe. Dicționar de expresii românești (2001). Autorul considera că ar exista o incompatibilitate între termenii analogiei figurative – între sforăit și condusul animalelor, prin „onomatopee de îndemn” – și presupunea că expresia ar fi conținut inițial verbula mînea, confundat ulterior cu a mîna: „sforăitul cuiva din timpul somnului fiind comparat, inițial, cu «clefăitul» și sforăiturile de plăcere ale porcilor care mîneau sub un fag, mîncînd jir” (p. 205).  Ipoteza etimologică a reputatului și regretatului lingvist mi se pare puțin prea complicată. Este evident că expresia se bazează pe o comparație comică între sforăitul uman și grohăitul porcilor. Nu e însă nevoie de stabilirea unei analogii exacte cu actul de a mîna (cu strigăte și îndemnuri specifice), ci cu ansamblul situației: omul care sforăie e, metonimic și hiperbolic, identificat cu turma pe care o conduce. Sînt și alte expresii glumețe în care mînatul animalelor oferă o explicație glumeață,  o motivație, practică sau absurdă, a acțiunilor umane. În registrul colocvial-argotic, cineva e îndemnat să plece prin expresii ca mînă măgarul!, plimbă ursul!, mergi cu capra la raze! etc.  

Finalul articolului lui Stelian Dumistrăcel oferă o informație extrem de prețioasă, privind asemănarea surprinzătoare a formulei românești cu o expresie din engleză, tot cu sensul „a sforăi”: to drive one’s hogs (or pigsto market, „a-și duce porcii la piață”. Or, pentru engleză explicația oferită de dicționare, încă de la E. Cobham Brewer, Dictionary of Phrase and Fable (1894), e foarte simplă: „ca porcii, al căror grohăit seamănă cu sforăitul unei persoane care doarme”. 

De altfel, expresia românească nu se limitează la verbul a mîna, ci apare și în variante cu a duce: călătorii „adormiră numaidecât și se puseră pe niște sforăite, de păreau că duc porcii la jir” (Petre Ispirescu, Din poveștile unchiașului sfătos, în Convorbiri literare, 1884); „Numai cînd dormea, copiii vorbeau în șoaptă și rîdeau, dar cu grijă, pentru că el horcăia din gît și Mirică zicea: «auzi, a dus porcii la jir», iar Ruxandra rîdea pentru că știa cum fac porcii cînd le dă drumul în grădină la prune” (Ion Lică, Rîsul de la amiază, în Argeș, 1969). Nici mersul la jir nu este singura ipostază a identificării omului adormit cu turma grohăitoare; într-o variantă a expresiei, porcii sînt mînați la Brașov.

În forma sa prototipică, expresia se referă la un obicei vechi, la o metodă ieftină de îngrășare a porcilor: toamna și peste iarnă, aceștia erau duși la pădure, ca să se hrănească direct cu jir și ghindă. Stelian Dumistrăcel citează o scrisoare de la începutul secolului al XVII-lea, în care un episcop de la Rădăuți cere dreptul de lăsare a animalelor în pădure: „să tremitem oarece porci ce avem, doar s-ar îngrășa”. Nu e surprinzător că la Slavici, care descrie în detaliu lumea porcarilor ardeleni („Cît țin luncile, ele sînt pline de turme de porci, iară unde sînt multe turme, trebuie să fie și mulți păstori”, Moara cu noroc), apar și referiri la dusul la jir: „joi de cu zori plecă la munte, zicînd că merge să vadă turma dusă la jir” (Gura satului). Ziarele de la sfîrșitul secolului al XIX-lea publicau explicații și sfaturi de creștere a animalelor: „Cînd purceii sunt ajunși frumoși în toamnă se duc de unii proprietari la păduri spre munți sau pe șes, când ele a produs destul jir (fructul fagului) și ghindă (fructul stejarului)” (Economia națională, 1885); „Îngrășatul porcilor se mai poate face și cu ghinde și jir, pe unde sunt păduri mai mari și se fac fructele numite într-o măsură mai mare (Foaia poporului, 1899). Referirile la această practică apar pînă aproape de actualitate: „Creștea scroafele cu purceii mici și-i ducea apoi la munte și-i făcea mari, că mâncau jir și ghindă” (Sociologie românească, 1939); „părinții ne trimiteau cu porcii din coteț să-i ducem în pădure, să mănînce jir și ghindă” (Cuvîntul nou, 1992). 

Mînatul sau dusul la jir din expresia românească și dusul la piață, la vînzare (din cea englezească) sînt pur și simplu situații tipice pentru deplasarea porcilor în turmă, apte să evoce amplificarea  sunetelor caracteristice.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manuela harabor instagram jpg
Manuela Hărăbor, dovada că frumusețea nu are vârstă! Secretul simplu care o menține în formă la 57 de ani
Fără să se lase pradă dietelor drastice sau presiunii de a-și păstra tinerețea cu orice preț, Manuela Hărăbor, una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale cinematografiei românești, își păstrează silueta și echilibrul printr-un stil de viață cumpătat și ancorat în credință.
lia olguta vasilescu vaccinare campanie covid 691213 jpg
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, e un nume discutat în PSD pentru a deveni premier, în condițiile în care Marcel Ciolacu s-a erodat masiv în cei doi ani la șefia Guvernului. Însă, în mod surprinzător, un lider cu greutate din partid se opune ca Olguța Vasilescu să devină prim-ministru.
obscent jpg
pensionari nemultumiti cer lamuriri la casa de pensii olt, septembrie 2024   foto alina mitran (14) jpeg
„Mica recalculare” a pensiilor e tot la stadiul de primire a adeverințelor. Condiția pentru ca documentele să fie luate în seamă
Pensionarii care au depus documente neluate încă în calcul la stabilirea cuantumului pensiei, cu speranța că acesta va crește, mai au de așteptat. Casele de pensii nu au depășit faza de primire a documentelor în cazul „micii recalculări”.
constantin brancusi domnisoara pogany jpg
Ce le făcea Constantin Brâncuși amantelor sale. Nu s-a căsătorit niciodată, dar nu avea limite când venea vorba de dragoste. Pe cine a iubit nebunește?
În spatele operelor monumentale ale lui Constantin Brâncuși se ascund povești de dragoste pasionale, adesea efemere, dar încărcate de intensitate. Artistul, carismatic și plin de mister, a atras în atelierul său din Paris nu doar colecționari sau admiratori ai artei moderne, ci și numeroase femei ca
carne gratar jpg
Cu ce trebuie să ungi grătarul de 1 mai, când pui carnea pe el. Secretul celei mai gustoase fripturi
Grătarul este activitatea perfectă pentru zilele călduroase, un mod plăcut de a te relaxa alături de familie și prieteni, în timp ce pregătești o masă delicioasă. Totuși, pentru a obține cele mai gustoase fripturi, trebuie să ții cont de câteva trucuri esențiale
comisar sef Radu Obreja FOTO monitorulsv ro webp
STENOGRAME Dosarul fabricii de permise din Suceava: „10 răspunsuri corecte costă 1.000 de euro”
După scandalul fabricii de permise din Argeș, din 2008, un caz similar, cu și mai mulți inculpați, a făcut valuri la Suceava. Și, atât la Suceava, cât și în Argeș, numeroși analfabeți și-au luat permisul dând fiecare mii de euro mită.
Românii din Ciudanovița, fostul orășel al uraniului mp4 thumbnail png
Metalele căutate în industriile viitorului, ascunse în România. Doar două locuri au fost cercetate intens în ultimii ani
România cuprinde peste 200 de perimetre de cercetare geologică, unde se pot ascunde mineralizații radioactive sau metale valoroase în industriile viitorului. Zăcămintele au fost identificate de-a lungul a peste un secol de explorări.
sarmale  Foto YouTube: Rețete gătite cu drag
Rețeta de sarmale, veche de 120 de ani. E cea originală și conține un ingredient neașteptat
Prepararea sarmalelor devine un ritual sacru în fiecare gospodărie, iar orice bucătăreasă are propriile trucuri și secrete pentru a le face deosebite.