Populiștii iubesc pandemia

Slawomir SIERAKOWSKI
Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Populiștii iubesc pandemia jpeg

Amenințările la adresa securității naționale îngrădesc invariabil disputele politice interne. Acum, cînd guvernele și-au asumat un rol principal în combaterea pandemiei COVID-19, opoziția politică din țările cu guvernări populiste este marginalizată rapid. Teoretic, autoritățile din aceste țări pot folosi criza pentru a invoca o stare de urgență care să îngrădească democrația. Dar, chiar și dacă nu se merge atît de departe, necesitatea distanțării sociale și a altor măsuri de izolare duce la o contracție masivă a sferei publice.

În lipsa adunărilor de amploare sau a mitingurilor electorale, dezbaterea politică a migrat cu totul în mass-media, care își dedică întreaga atenție pandemiei. Ceea ce se întîmplă din motive pragmatice – COVID-19 este subiectul pe care și-l dorește în momentul de față publicul cititor și telespectator –, dar și din motive etice: furnizarea de informații exacte despre coronavirus este o sarcină esențială.

Și totuși, dat fiind că pandemia acaparează întreaga mass-media, mișcările și partidele politice de opoziție nu mai beneficiază de nici un strop de atenție. Astfel, Joe Biden, candidatul prezumtiv al democraților și oponentul președintelui american Donald Trump la alegerile din noiembrie, a dispărut, practic, peste noapte, din atenția publică.

În schimb, americanilor li se furnizează zilnic știri live cu conferințele de presă și cu mitingurile electorale ale lui Trump, în care acesta se afișează alături de experți guvernamentali care, stînd în picioare alături de el, trebuie să încerce să corecteze întrucîtva minciunile și dezinformările acestuia despre pandemie. În mod asemănător, în Israel, Beni Gantz, principalul politician din Opoziție, a decis să se alăture unui nou guvern condus de prim-ministrul Beniamin Netanyahu, invocînd circumstanțele atenuante ale pandemiei.

În Europa Centrală și de Est, guvernele populiste profită de suspendarea normalității pentru a implementa planuri puse la cale de multă vreme. În contextul unei prese internaționale concentrate exclusiv asupra pandemiei, puțină lume observă ce se întîmplă în Ungaria și în Polonia. Știrile despre liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, și despre prim-ministrul maghiar Viktor Orbán par să fi dispărut pînă și din paginile unor publicații care au relatat consecvent despre aceștia ani de-a rîndul.

În vreme ce Opoziția maghiară protestează împotriva „stării de urgență” impuse de Orbán, Opoziția poloneză și-o dorește. Chiar dacă Occidentul ar dori să ia atitudine, s-ar putea rătăci cu ușurință în acest talmeș-balmeș, fără să mai știe ce să ceară.

Parlamentul maghiar l-a învestit acum pe Orbán cu puterea de a guverna prin ordonanțe de urgență, pe o perioadă nedefinită de timp. Odată înzestrat cu astfel de puteri, el va putea să suspende libertățile individuale și să impună populației carantina, sub amenințarea pedepsei cu închisoarea. Totodată, guvernul său îi va putea închide – pentru o perioadă de pînă la cinci ani – pe jurnaliștii care se presupune că răspîndesc informații false sau distorsionate.

În Polonia, dimpotrivă, ultimul lucru pe care și-l doresc Kaczynski și partidul său „Lege și Justiție” (PiS) este introducerea stării de urgență, care ar duce la amînarea alegerilor planificate. În condițiile actuale, Andrzej Duda, președintele în funcție al Poloniei, are toate șansele să cîștige alegerile. Guvernul PiS se folosește astfel de pandemie pentru a-l impune pe Duda timp de încă un mandat, în vreme ce Opoziția e ținută pe loc de coronavirus.

În ianuarie și februarie, Duda și PiS au intrat într-o mare încurcătură, cînd s-a descoperit că au alocat două miliarde de zloți (439 de milioane de euro) – o sumă fără precedent – pentru mass-media publică poloneză, care este practic portavocea PiS. Opoziția ceruse ca aceste fonduri să fie alocate pentru Sănătate, ceea ce face ca decizia PiS să pară, astăzi, cu atît mai scandaloasă.

În plus, înainte să izbucnească COVID-19, candidatul la președinție al Opoziției creștea în sondaje. Într-un sondaj efectuat de IBSP în perioada 14-16 ianuarie, Kidawa-Blonska, cu un procentaj estimat de 49,91% pentru al doilea tur de scrutin, se afla la mică distanță de Duda, cu o majoritate restrînsă și în scădere la 50,09%. Acum însă, cînd Kidawa-Blonska a fost nevoită să-și înceteze, în bună parte, campania electorală, susținerea ei a scăzut, între 10 și 13 martie, la 44,12%, în vreme ce Duda a crescut la 55,88%.

Votanților polonezi speriați de pandemie nu prea le arde de gîlcevi partizane. Ceea ce se cere acum e consensul politic necesar gestionării crizei, ceea ce îi îngustează Opoziției, odată în plus, căile de atac împotriva guvernului în funcție. Donald Tusk, fostul prim-ministru polonez, care a demisionat de curînd din funcția de președinte al Consiliului European, și-a exprimat și el dezamăgirea, într-o apariție recentă pe postul TVN24, reproșîndu-i Opoziției poloneze atitudinea exagerat de docilă.

Tusk a semnalat de asemenea că nu are de gînd să voteze pe 10 mai și că nu își va încuraja nici familia, nici prietenii sau pe alți votanți să o facă, dat fiind riscul de a contracta COVID-19. După cum a declarat pentru Gazeta Wyborcza, „numai un dement sau un criminal ar putea propune acum organizarea de alegeri”.

Vorbind despre cei care vor ieși la vot pe 10 mai, în pofida pandemiei, o anchetă făcută de Gazeta Wyborcza a dezvăluit că aceștia vor fi cel mai probabil susținătorii PiS. Dacă alegerile prezidențiale se vor ține la data stabilită, Duda va obține nu mai puțin de 65% din voturi, în primul tur de scrutin; dacă însă alegerile s-ar amîna pînă după ce va trece pandemia, el va obține în primul tur doar în jur de 44%.

Kaczynski și partidul său nu își ascund intenția de a face presiuni pentru ca alegerile să aibă loc în timpul crizei. „Ar fi extrem de inoportun ca președintele și prim-ministrul să provină din tabere politice diferite și să se certe” – a spus Kaczynski într-un interviu recent. „În situația specială în care ne aflăm astăzi avem nevoie de o gestionare eficientă a crizei și de stabilitate politică. Acesta este și motivul pentru care alegerile trebuie să aibă loc pe 10 mai.”

Între timp, douăzeci de țări – printre care SUA, Spania, Franța, Germania și Italia – au amînat deja alegeri, alegeri primare și referendumuri sau le-au adaptat (vot prin corespondență, de exemplu).  De aceea, nu e de mirare că, în Polonia, 72% din cei chestionați consideră că alegerile prezidențiale ar trebui amînate.

După alegerile prezidențiale din Polonia, PiS va avea la dispoziție trei ani de pauză în calendarul electoral, răgaz pe care îl va folosi pentru a-și consolida puterea. Societatea civilă poloneză va rămîne ultimul bastion în calea unei guvernări PiS nestingherite.

Slawomir Sierakowski, fondator al mișcării Krytyka Polityczna, este director al Polish Institute of Advanced Studies (PIASt) din Varșovia și Senior Fellow al Consiliului German pentru Politică Externă (DGAP).

© Project Syndicate, 2020

traducere de Matei PLEŞU

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.