Populismul libertarian al lui Javier Milei

Matt ZWOLINSKI
Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
Javier Milei © wikimedia commons
Javier Milei © wikimedia commons

Javier Milei nu e doar un fost star rock, stăpînul a cinci cîini clonați și un „anarho-capitalist”, după cum se descrie el însuși. El e, de asemenea, favoritul cursei electorale argentiniene pentru președinție, ceea ce îi determină pe mulți învățați occidentali să se întrebe ce anume reprezintă candidatura lui [articolul a fost publicat pe 20 octombrie, înaintea alegerilor din Argentina – n. trad.].

Unii comentatori l-au descris pe Milei ca pe un candidat „de dreapta”, „de extremă dreapta” sau „populist” – și nu fără motive întemeiate. El a susținut vocal politicieni populiști, precum Donald Trump și Jair Bolsonaro, iar într-un recent interviu acordat crainicului de extremă dreapta Tucker Carlson, Milei a respins Black Lives Matter, ideologia LGBT, feminismul și schimbările climatice, ca fiind parte a unei „agende socialiste”.

Alții au argumentat – și ei, cu dovezi pe măsură – că Milei poate fi descris cel mai bine ca un libertarian principial. El e, în cele din urmă, un economist calificat a cărui abordare își are rădăcinile în metodologia Școlii austriece, popularizată de Ludwig von Mises și Friedrich von Hayek. El și-a format ideile sub mentoratul lui Alberto Benegas Lynch, al cărui Center for Liberty Studies a ajutat la crearea și la menținerea tradiției argentiniene de gîndire liberală clasică în timpul ambianței ostile a peronismului.

În sfîrșit, spre deosebire de populiști precum Bolsonaro, care au amenințat, după cum bine se știe, că ar recurge la violență, în cazul în care ar vedea doi bărbați sărutîndu-se pe stradă, Milei are o abordare de tip „trăieşte şi lasă-i şi pe alţii să trăiască” în privința multor probleme sociale, susținînd atît căsătoria homosexuală, cît și drepturile transgender-ilor.

Ambele tabere ale acestei dezbateri pleacă de la premisa că punctele lor de vedere se exclud reciproc. Milei e fie un instigator libertarian individualist în stilul lui Ayn Rand, fie un populist de dreapta, după modelul prim-ministrului maghiar Viktor Orbán.

De fapt, Milei e ambele – și nu e nimic neobișnuit sau surprinzător în această combinație. După cum am explicat, împreună cu John Tomasi, în The Individualists, recenta noastră istorie a gîndirii libertariene, libertarianismul e o ideologie flexibilă prin definiție, care a luat forme atît radicale, cît și reacționare, pe parcursul istoriei sale de aproape 200 de ani.

În secolul al XIX-lea, de exemplu, libertarieni precum Lysander Spooner și Voltairine de Cleyre s-au aflat în avangarda mai multor mișcări sociale progresiste. Libertarienii erau aboliționiști radicali, luptători pentru drepturile femeilor, critici statornici ai militarismului și colonialismului și chiar, în anumite cazuri, oponenți ai exploatării forței de muncă salariate și ai proprietății funciare private.

Dar spre mijlocul secolului XX, libertarianismul a căpătat o turnură de dreapta. Confruntat cu amenințarea generală a socialismului, libertarienii din SUA au făurit o alianță incomodă cu conservatorii, pentru a lupta împotriva programului economic „New Deal” pe plan intern și a combate comunismul internațional peste hotare. Apărarea libertății economice a devenit un obiectiv principal, iar critica radicală a capitalismului de stat și a ierarhiei sociale au devenit teme marginale.

Astfel, chiar dacă am conchide că Milei e un libertarian, asta nu ne va spune prea multe despre felul în care el va guverna. Deși toți libertarienii sînt adepții proprietății private, ai piețelor libere și ai principiului guvernării limitate, aceste idealuri sînt subiectul unui spectru foarte vast de interpretări, care face posibile atît orientări progresiste, cît și orientări reacționare.

Opoziția lui Milei față de avort, bunăoară, e probabil o poziție minoritară în rîndul libertarienilor din SUA, care consideră că femeile au un drept de suveranitate asupra propriului corp. Dar libertarienii pro-life, care susțin dreptul la viață, precum Milei, vor argumenta că și copilul nenăscut are drepturi.

În mod similar, mulți libertarieni americani sînt împotriva „războiului antidrog” și a politicilor de imigrație restrictive, în care văd exemple de imixtiune statală coercitivă în alegerile pașnice și voluntare ale oamenilor. Dar și poziția mai conservativă a lui Milei în aceste privințe poate fi explicată cu argumente libertariene, deoarece sistemul modern de ajutor social a creat o lume în care contribuabilii trebuie să plătească uneori pentru alegerile altor oameni. Ce ne facem dacă legalizarea drogurilor și deschiderea granițelor va duce la o creștere a impozitelor – echivalentă, pentru libertarienii, cu un grad sporit de coerciție – pentru cetățenii din momentul de față?

Pînă la urmă, pentru un filozof inteligent – sau pentru un politician oportunist – e relativ ușor de găsit o justificare libertariană semi-plauzibilă pentru aproape orice proiect politic care se întîmplă să-i fie pe plac. În cazul lui Milei, e deja clar pentru toată lumea că va urmări o agendă libertariană cu o turnură indubitabil populistă.

În SUA, am avut parte de o anticipare a felului în care ar putea arăta populismul libertarian, în „paleo-libertarianismul” lui Murray Rothbard și Lew Rockwell. La începutul anilor 1990, această școală susținea politicieni rasiști, precum David Duke, și era adepta unei politici de imigrație nativiste (foarte restrictive) și a reprimării polițienești brutale a infractorilor și a „vagabonzilor”. Astfel de puncte de vedere au cunoscut o recrudescență în timpul președinției lui Trump, devenind chiar predominante în rîndurile Partidul Libertarian din SUA.

Cei care prețuiesc libertatea individuală ar trebui să se gîndească de două ori înainte să-și manifeste susținerea față de Milei. Da, el e un libertarian; și, da, libertarienii cred în libertatea individuală. Dar întrebările adevărate sînt despre a cui libertate e vorba și ce anume politici specifice implică apărarea acestei libertăți. Răspunsurile lui Milei s-ar putea să nu corespundă cu ceea ce mulți alți libertarieni (și nu numai) și-ar dori să audă.

Matt Zwolinski, profesor de filozofie și director al Centrului de etică, economie și politici publice al Universității San Diego, e coautorul, printre altele, al volumului The Individualists: Radicals, Reactionaries, and the Struggle for the Soul of Libertarianism (Princeton University Press, 2023).

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEȘU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
Horoscop luni, 7 aprilie. Berbecii câștigă bani, iar Săgetătorii vor să facă o schimbare în viața lor
Horoscop luni, 7 aprilie. Berbecii câștigă bani, iar Săgetătorii vor să facă o schimbare în viața lor.
perchezitii braila 6 aprilie
Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală în Brăila. Prejudiciul este de peste 1,2 milioane de lei
Au fost percheziții domiciliare, în județul Brăila, într-un dosar penal ce vizează fapte de evaziune fiscală.
un penthouse spectaculos care se intinde pe patru etaje a fost scos la vanzare intr o cladire cum nu mai e alta in lume 962668 webp
Prețul cu care se vinde un penthouse spectaculos New York. Apartamentul are 6 băi
Un penthouse situat în Manhattan a fost scos la vânzare contra unui preț de 110 milioane de dolari. Locuința arată spectaculos și se întinde pe 4 etaje, unde potențialii proprietari se pot bucura de peisaje fascinante.
marina almasan jpeg
Sanda Ladoși, pe scenă sursa Instagram
Cum își educă Sanda Ladoși cei doi copii. Motivul pentru care artista i-a dus la înot de când s-au născut: „Niciodată nu am venit să pun presiune pe ei”
Sanda Ladoși (55 de ani) are doi copii pe care și i-a dorit enorm, însă reușit să devină mamă după o serie de încercări și fertilizări în vitro. În cele din urmă, aceasta a rămas însărcinată pe cale naturală, iar acum se ocupă cu sfințenie de creșterea copiilor.
copii coreea de nord/ FOTO:X/@NatalieRevolts
Hackerii de elită ai Coreei de Nord. Copii de cinci ani sunt recrutați și transformați în soldați cibernetici. Trimiși la specializare în China și Rusia
Kim Jong-un își construiește armata de hackeri începând de la vârsta de cinci ani. Un analist în domeniul securității cibernetice atrage atenția asupra unei strategii sistematice prin care liderul nord-coreean selectează copii talentați din școlile primare pentru a-i antrena să devină cei mai buni h
Castelul Corvinilor FOTO Shutterstock
Castelul din România inclus în topul celor mai spectaculoase fortărețe din Europa. A surclasat Germania și Austria
O construcție impunătoare din inima Transilvaniei a fost recunoscută la nivel internațional și introdusă de o publicație britanică în topul celor mai spectaculoase castele din Europa.
Noppajit Meen Somboonsate jpg
O femeie care mătura pe străzile din Thailanda a devenit model! Frumusețea ei i-a uimit pe toți
Nu știi niciodată de unde sare iepurele! Această zicală i se potrivește perfect lui Noppajit Meen Somboonsate (28 de ani), o femeie simplă din Bangkok, Thailanda, care a devenid peste noapte model. Ea era o măturătoare stradală care trăia de pe o zi pe alta
mitus vila mitropolie 35 webp
O bijuterie arhitecturală a Bucureștiului își deschide porțile. Ce secrete ascunde și când poate fi vizitată de turiști
Vila Sacha Roman este una dintre cele mai frumoase case istorice din Capitală. Pentru cei care vor să o admire și să îi descopere secretele, aceasta este deschisă publicului în fiecare weekend, gratuit.