Populism antisistem ÔÇô un reality-show ucrainean

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 792 din 25 aprilie ÔÇô 1 mai 2019
Populism antisistem ÔÇô un reality show ucrainean jpeg

Scenariu de serial TV, genul programului: fic╚Ťiune politic─â. Programul poate fi vizionat de minori ├«mpreun─â cu familia. Un profesora╚Ö de istorie ajunge, printr-un concurs de ├«mprejur─âri, pre╚Öedinte al Ucrainei. Actorul care interpreteaz─â ├«n sus-pomenitul serial rolul profesora╚Öului de istorie care ajunge pre╚Öedinte al Ucrainei chiar ajunge, printr-un concurs de ├«mprejur─âri, pre╚Öedintele Ucrainei. Asta e o distopie. Volodimir Zelenski a c├«╚Ötigat alegerile cu 72% din voturi. E cel mai mare scor ob╚Ťinut de vreun candidat la preziden╚Ťiale ├«n Ucraina. Cu tot sprijinul popular, Zelenski a ajuns ├«ns─â pre╚Öedinte pe seama unui discurs ├«ndreptat ├«mpotriva clasei politice actuale. El a reu╚Öit s─â capteze frustr─ârile ╚Öi temerile legitime ale cet─â╚Ťenilor ucraineni legate de corup╚Ťie, s─âr─âcie ╚Öi r─âzboi ╚Öi s─â uneasc─â prin promisiunea c─â va ÔÇ×spargeÔÇť sistemul.

Dac─â discursul antisistem l-a ajutat s─â c├«╚Ötige alegerile, acum va trebui ├«ns─â s─â se confrunte cu realitatea: s─â lucreze cu exact acest sistem pe care l-a tot ├«nfierat ├«n campania electoral─â. Prerogativele de care dispune nu s├«nt suficient de extinse pentru a schimba sistemul din temelii. Iar faptul c─â nu are un partid puternic care s─â-l sus╚Ťin─â ╚Öi nici alia╚Ťi printre ├«nal╚Ťii func╚Ťionari s├«nt handicapuri politice importante, care ├«i vor submina capacitatea de a livra ce a promis. C─â mul╚Ťi dintre actualii oameni cu r─âspunderi (au spus c─â) s├«nt gata s─â ├«l sprijine pe noul pre╚Öedinte e una; dac─â ├«l vor ╚Öi ajuta, e cu totul altceva. Nu e exclus ca eventuala sus╚Ťinere s─â fie doar o strategie de supravie╚Ťuire a vechii birocra╚Ťii. Oricum, misiunea lui Zelenski de a ÔÇ×spargeÔÇť sistemul, e dificil─â. A promis descentralizare, privatiz─âri, amnistie fiscal─â pentru contribuabilii mici, m─âsuri anticorup╚Ťie etc., pedepsirea oligarhilor care au f─âcut avere pe c─âi ilicite. A╚Ťi mai auzit pe undeva asemenea promisiuni? P├«n─â la consolidarea Justi╚Ťiei ╚Öi crearea unui climat real de respectare a legilor, vor urma, probabil, multe arest─âri ÔÇô unele, poate, abuzive ÔÇô, procese care se vor prelungi la nesf├«r╚Öit, anchete de pres─â cu ╚Ťinte clare ╚Öi whataboutism ╚Öi, aproape sigur, o confiscare a agendei publice de c─âtre lupta, deloc nou─â, cu ÔÇ×vechiulÔÇť sistem.

Cu adev─ârat important e ce va urma. Mai exact, ce se va ├«nt├«mpla la alegerile legislative din toamn─â. Candidatul antisistem Zelenski a c├«╚Ötigat alegerile la scor cu un discurs populist, orientat ├«mpotriva partidelor ÔÇ×clasiceÔÇť. El ╚Öi-a creat un personaj pe care foarte mul╚Ťi ucraineni l-au simpatizat. Va putea s─â transfere aceast─â simpatie c─âtre noul s─âu partid, astfel ├«nc├«t s─â dispun─â de o majoritate care s─â-i asigure guvernarea? Cum se va rea╚Öeza scena politic─â ├«n urm─âtoarea legislatur─â? Liderii partidelor vor trebui acum s─â-╚Öi reinventeze mesajele ╚Öi s─â le adapteze noului context. Alegerile preziden╚Ťiale, la care s-au ├«nscris ini╚Ťial 39 candida╚Ťi, au fost un examen pe care mul╚Ťi l-au picat. ├Än absen╚Ťa unor op╚Ťiuni pragmatice ╚Öi realiste, a c├«╚Ötigat populismul.

Contextul politic e dificil. La est, dou─â regiuni ale ╚Ť─ârii se afl─â ├«ntr-un conflict doar ├«n aparen╚Ť─â ├«nghe╚Ťat: pe de o parte, amenin╚Ťarea armat─â a Rusiei, pe de alt─â parte, tendin╚Ťe separatiste ├«ntre╚Ťinute de Moscova (Lugansk ╚Öi Done╚Ťk). La sud, Crimeea apar╚Ťine de jure Ucrainei dar, de facto, se afl─â sub control rusesc dup─â anexarea din 2014. Zelenski a promis s─â relanseze eforturile de pace ├«n spriritul acordului de la Minsk. Dar va avea nevoie de sprijin diplomatic. Iar Moscova a ar─âtat c─â ╚Ötie s─â speculeze, ba chiar s─â ├«ntre╚Ťin─â sl─âbiciunile interne ale adversarilor: lupta antisistem a lui Zelenski e o oportunitate minunat─â pentru Vladimir Putin de a-╚Öi spori influen╚Ťa ├«n regiunile pe care vrea s─â le controleze.

Cum r─âm├«ne cu promisiunea unui viitor european pentru Ucraina? Noul pre╚Öedinte a promis s─â continue eforturile de aprofundare a rela╚Ťiilor cu Uniunea European─â ├«n vederea concretiz─ârii acordului de asociere adoptat ├«n 2014. Dar Europa ├«ns─â╚Öi, aflat─â ├«n criz─â, nu poate promite Ucrainei o foaie de parcurs. Noul pre╚Öedinte va trebui s─â g─âseasc─â r─âspunsuri ╚Öi ├«n aceast─â privin╚Ť─â: cum poate deveni Ucraina relevant─â pentru o Europa care, de ani buni, se ├«nchide ╚Öi care se dezvolt─â ÔÇô fie c─â o recunoa╚Öte, fie c─â nu ÔÇô cu mai multe viteze?

Dup─â Revolu╚Ťia Portocalie ╚Öi dup─â Euro-Maidan, societatea civil─â s-a maturizat, s-a profesionalizat ╚Öi reu╚Öe╚Öte, chiar dac─â doar ├«n foarte mic─â m─âsur─â, s─â urm─âreasc─â unele obiective civice ╚Öi sociale. Nu ├«ns─â ╚Öi s─â previn─â ascensiunea fulminant─â a acestui nou populism. Poate c─â va juca un rol mai importat la alegerile pentru Parlament.

Foto: Volodimir Zelenski, wikimedia commons

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.