Pompierul-piroman care incendiază o țară

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În SUA, zeci de orașe ard, la propriu. Protestele violente care au izbucnit după decesul unui american de culoare aflat în custodia poliției aproape că nu mai pot fi controlate. În multe localități a fost instituită starea de asediu, însă restricțiile nu sînt respectate de populația revoltată. Magazine prădate, mașini incendiate și clădiri devastate. Așa arată sfîrșitul lumii. Așa arată sfîrșitul civilizației.

George Floyd a murit cu ceafa zdrobită sub genunchiul unui polițist în plină stradă, în Minneapolis. Incidentul a fost filmat de trecători și partajat către milioane de oameni pe rețelele de socializare. Bănuit că a folosit bani falși cînd și-a cumpărat țigări de la un magazin, Floyd este dat jos din mașină de un echipaj de poliție și încătușat. Înainte să poată fi dus în mașina poliției, se prăbușește pe jos. Agentul care l-a arestat este apoi văzut cum îl apasă cu genunchiul pe ceafă pînă îl lasă fără suflare. Mai mult de opt minute durează scena – imaginile sînt dureroase și revoltătoare.  

Cum e posibil ca un polițist să omoare astfel un om încătușat? Organizarea poliției este descentralizată și există mii de agenții cu reguli diferite. Standardele variază de la un stat la altul sau chiar de la un oraș la altul. E însă greu de presupus că vreun regulament permite agentului de poliție să apese cu genunchiul pe gîtul unui suspect neînarmat, e cu neputință ca vreun regulament să acopere o crimă petrecută sub ochii altor colegi polițiști. Violența polițienească e mai degrabă o problemă culturală – tocmai de aceea e atît de dificil de controlat. Istoria poliției a fost marcată de un context complicat în care conflictele rasiale au avut un rol esențial. Primii polițiști fuseseră vînătorii de sclavi. Secole de segregare au impus stereotipuri care încă persistă. Și astăzi, bărbații de culoare sînt considerați mai periculoși, mai amenințători decît populația albă. Statisticile referitoare la arestări și cercetările despre violența polițienească pot atesta un rasism sistemic, instituțional. Un alt factor determinant e regimul armelor și munițiilor: în multe state, libertatea de a purta armă e considerată un drept fundamental. Pe alocuri, reglementările pentru achiziționarea și deținerea armelor sînt aproape inexistente. Circulația liberă a armelor afectează și comportamentul poliției, care consideră că orice suspect e potențial înarmat. Uneori așa și este. Dar numai unii recurg la armă atunci cînd sînt interpelați de poliție. În fine, în multe state polițiștii beneficiază, prin statut, de un soi de imunitate calificată: ei nu pot fi trași la răspundere pentru fapte comise în exercitarea funcției. Și, chiar și cînd abuzul poate fi probat, rareori vinovații ajung să fie pedepsiți. Această imunitate nu acoperă și crima – de altfel, polițistul care l-a omorît pe Floyd a și fost acuzat de crimă –, însă simpla existență a unor asemenea reglementări poate să adoarmă conștiința unor polițiști. Cînd sistemul permite abuzul e greu să pretinzi responsabilitate individuală din partea celor care îl deservesc. Toate acestea sînt însă doar explicații contextuale. Dar nimic nu oferă circumstanțe atenuante pentru polițistul care l-a ucis pe George Floyd.

Povești asemănătoare au mai existat în istoria recentă. Au existat și revolte după episoade de violență polițienească. Cazul George Floyd e însă diferit. El vine într-un moment de maxime tensiuni sociale pe care administrația Trump le tratează cu o înspăimîntătoare condescendență. Discursul public al președintelui nu arată compasiune, ci înverșunare și cinism. După spusele lui Donald Trump, protestatarii întinează memoria lui George Floyd. El atribuie violențele unor huligani și unor grupări de extremă stîngă. Apeluri la calm? Nu încap în discursul prezidențial. Violenței i se răspunde prin apelul la violență polițienească. De unde și escaladarea galopantă.

Pandemia de COVID-19, care a făcut peste 100.000 de victime în SUA, creșterea galopantă a șomajului ca urmare a măsurilor de distanțare și, acum, revoltele izbucnite după uciderea lui George Floyd. Nimic din toate acestea nu-i poate fi imputat, direct, președintelui Donald Trump. Ce i se poate reproșa e că, în loc să se ocupe de catastrofa socială, își vede în continuare de bătăliile ideologice și politice. Președintele poate fi însă tras la răspundere pentru felul în care a reacționat la proteste și pentru extinderea violențelor la scară aproape națională: el rămîne, în această tragedie, cel mai cinic și mai eficient promotor al violenței. E pompierul-piroman care incendiază o țară.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Cseke Attila Eduard Novak Kelemen Hunor foto Inquam Photos / George Călin
Doi lideri PNL cer scoaterea UDMR de la guvernare: „Nu are ce să mai caute”
Eugen Pîrvulescu (Teleorman) și Adrian Cozma (Satu Mare) solicită scoaterea UDMR de la guvernare, după atitudinea lui Csoma Botond de la ședința solemnă de 1 Decembrie, apoi lipsa de reacție a liderilor Uniunii de Ziua națională.
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Planul lui Putin înainte de război: Ucraina urma să fie anexată până în august
Un think-tank britanic din domeniul apărării și securității a publicat detalii despre planul președintelui rus Vladimir Putin de dinainte de a ordona invazia în Ucraina, relatează Sky News.
pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.