Pompierul-piroman care incendiază o țară

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În SUA, zeci de orașe ard, la propriu. Protestele violente care au izbucnit după decesul unui american de culoare aflat în custodia poliției aproape că nu mai pot fi controlate. În multe localități a fost instituită starea de asediu, însă restricțiile nu sînt respectate de populația revoltată. Magazine prădate, mașini incendiate și clădiri devastate. Așa arată sfîrșitul lumii. Așa arată sfîrșitul civilizației.

George Floyd a murit cu ceafa zdrobită sub genunchiul unui polițist în plină stradă, în Minneapolis. Incidentul a fost filmat de trecători și partajat către milioane de oameni pe rețelele de socializare. Bănuit că a folosit bani falși cînd și-a cumpărat țigări de la un magazin, Floyd este dat jos din mașină de un echipaj de poliție și încătușat. Înainte să poată fi dus în mașina poliției, se prăbușește pe jos. Agentul care l-a arestat este apoi văzut cum îl apasă cu genunchiul pe ceafă pînă îl lasă fără suflare. Mai mult de opt minute durează scena – imaginile sînt dureroase și revoltătoare.  

Cum e posibil ca un polițist să omoare astfel un om încătușat? Organizarea poliției este descentralizată și există mii de agenții cu reguli diferite. Standardele variază de la un stat la altul sau chiar de la un oraș la altul. E însă greu de presupus că vreun regulament permite agentului de poliție să apese cu genunchiul pe gîtul unui suspect neînarmat, e cu neputință ca vreun regulament să acopere o crimă petrecută sub ochii altor colegi polițiști. Violența polițienească e mai degrabă o problemă culturală – tocmai de aceea e atît de dificil de controlat. Istoria poliției a fost marcată de un context complicat în care conflictele rasiale au avut un rol esențial. Primii polițiști fuseseră vînătorii de sclavi. Secole de segregare au impus stereotipuri care încă persistă. Și astăzi, bărbații de culoare sînt considerați mai periculoși, mai amenințători decît populația albă. Statisticile referitoare la arestări și cercetările despre violența polițienească pot atesta un rasism sistemic, instituțional. Un alt factor determinant e regimul armelor și munițiilor: în multe state, libertatea de a purta armă e considerată un drept fundamental. Pe alocuri, reglementările pentru achiziționarea și deținerea armelor sînt aproape inexistente. Circulația liberă a armelor afectează și comportamentul poliției, care consideră că orice suspect e potențial înarmat. Uneori așa și este. Dar numai unii recurg la armă atunci cînd sînt interpelați de poliție. În fine, în multe state polițiștii beneficiază, prin statut, de un soi de imunitate calificată: ei nu pot fi trași la răspundere pentru fapte comise în exercitarea funcției. Și, chiar și cînd abuzul poate fi probat, rareori vinovații ajung să fie pedepsiți. Această imunitate nu acoperă și crima – de altfel, polițistul care l-a omorît pe Floyd a și fost acuzat de crimă –, însă simpla existență a unor asemenea reglementări poate să adoarmă conștiința unor polițiști. Cînd sistemul permite abuzul e greu să pretinzi responsabilitate individuală din partea celor care îl deservesc. Toate acestea sînt însă doar explicații contextuale. Dar nimic nu oferă circumstanțe atenuante pentru polițistul care l-a ucis pe George Floyd.

Povești asemănătoare au mai existat în istoria recentă. Au existat și revolte după episoade de violență polițienească. Cazul George Floyd e însă diferit. El vine într-un moment de maxime tensiuni sociale pe care administrația Trump le tratează cu o înspăimîntătoare condescendență. Discursul public al președintelui nu arată compasiune, ci înverșunare și cinism. După spusele lui Donald Trump, protestatarii întinează memoria lui George Floyd. El atribuie violențele unor huligani și unor grupări de extremă stîngă. Apeluri la calm? Nu încap în discursul prezidențial. Violenței i se răspunde prin apelul la violență polițienească. De unde și escaladarea galopantă.

Pandemia de COVID-19, care a făcut peste 100.000 de victime în SUA, creșterea galopantă a șomajului ca urmare a măsurilor de distanțare și, acum, revoltele izbucnite după uciderea lui George Floyd. Nimic din toate acestea nu-i poate fi imputat, direct, președintelui Donald Trump. Ce i se poate reproșa e că, în loc să se ocupe de catastrofa socială, își vede în continuare de bătăliile ideologice și politice. Președintele poate fi însă tras la răspundere pentru felul în care a reacționat la proteste și pentru extinderea violențelor la scară aproape națională: el rămîne, în această tragedie, cel mai cinic și mai eficient promotor al violenței. E pompierul-piroman care incendiază o țară.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.