Politici şi istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 667 din 1-7 decembrie 2016
Salutări de la Basel jpeg

Un muzeu stîrneşte controverse aprinse în Polonia. Guvernul conservator de la Varşovia vrea să rescrie istoria recentă, să elimine din trecut capitolele ruşinoase pentru a-şi construi o istorie a prezentului glorioasă. Noul naţionalism polonez exclude atît autovictimizările, cît şi orice sentiment de culpă al polonezilor de astăzi pentru erorile şi ororile din trecut. Cel de-al Doilea Război Mondial e, fireşte, un capitol foarte sensibil. Mult aşteptatul Muzeu al celui de-al Doilea Război Mondial care urma să se inaugureze în curînd, la Gdansk, e în pericol de a fi deturnat de la misiunea iniţială. Despre acest muzeu se vorbeşte de mai bine de zece ani. S-au investit peste o sută de milioane de euro. Clădirea e aproape gata – conform planului, ar trebui finalizată pînă la sfîrşitul anului –, iar conceptul expoziţional e deja în curs de implementare.

Încă din aprilie, s-a aflat că Ministerul Culturii are obiecţii cu privire la conceptul general al muzeului. Nu s-ar dori un muzeu al celui de-al Doilea Război Mondial, ci mai degrabă un muzeu al invaziei germane în Polonia. Adică nu un muzeu al experienţelor comune, al crimelor naziste, al distrugerii Europei, ci un muzeu despre patriotismul polonez.

Preşedinte al Consiliului onorific al muzeului este istoricul britanic Norman Davies. Autor a zeci de lucrări ştiinţifice despre Polonia şi despre cel de-al Doilea Război Mondial, o somitate în istoria nazismului, e unul dintre cei care au contribuit, în ultimii ani, la definirea acestui muzeu. Tot el este şi primul vizat de noua direcţie pe care s-au înscris politicile muzeale şi de valorizare a istoriei din Polonia. Căci guvernul de la Varşovia ia decizii peste capul membrilor Consiliului. Într-un interviu pentru The Observer, Davies a spus că aceste planuri ale puterii politice de a confisca o instituţie culturală autonomă sînt de-a dreptul „bolşevice“ şi „paranoice“. După Norman Davies, aceasta ar fi „o încercare xenofobă de a rescrie istoria“. Astfel de atitudini ar fi existat şi în istoria socialistă a Poloniei, aminteşte el.

Planurile sînt, de fapt, mult mai vechi, ele se concretizează însă de-abia acum. Jaroslaw Kaczynski anunţase încă din 2013 că partidul său vrea să schimbe conceptul muzeului astfel încît acesta să „reflecte perspectiva poloneză“. Un an mai tîrziu, un secretar de stat din Ministerul Culturii avea să „rafineze“ viziunea asupra muzeului: „Nu vrem să construim un muzeu care să se piardă prin povestea cine ştie cîtor sentimente universale ale omenirii cu privire la cel de-al Doilea Război Mondial. Fiecare naţiune, fiecare mare naţiune care a participat la tragedia celui de al Doilea Război Mondial îşi spune propria poveste.“

Directorul muzeului i-a solicitat ministrului Culturii Piotr Glinski să renunţe la planurile de restructurare şi i-a arătat, într-o scrisoare, că multe dintre criticile aduse sînt fără obiect. Şi societatea civilă a reacţionat, numeroşi intelectuali publici şi oameni de ştiinţă din Polonia şi din Europa arătîndu-şi sprijinul pentru conceptul iniţial al muzeului. O solidaritate care însă nu înseamnă prea mult pentru guvernul conservator din Polonia. Foarte prompt a reacţionat şi Primăria oraşului Gdansk, care a anunţat că retrage actul de donaţie a terenului pe care e construit muzeul dacă se schimbă ceva din planurile iniţiale. La fel cum şi mulţi dintre cei 13.000 de donatori privaţi, care au oferit spre expunere obiecte din colecţiile personale, ameninţă că vor solicita restituirea lor.

Ministerul Culturii a anunţat, pînă una-alta, că, din raţiuni economice, va comasa muzeul de la Gdansk cu memorialul bătăliei de la Westerplatte. Cînd vine vorba de traume şi istorie, patriotismul începe şi se termină cu bugetul de stat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

descoperire pompeii spa jpg
Ingineria din spatele unui grandios „spa” descoperit sub metri de cenușă în Pompeii. O descoperire unică
Peste 2000 de ani a fost îngropată adânc sub metri de rocă vulcanică și cenușă până când o echipă de arheologi au ajuns la ceea ce până acum mai mult se intuia: spectaculosul lux în care trăiau bogătașii din Pompeii. Experții o numesc o descoperire „unică într-un secol”. Nu
image png
Șase morți și 31 de răniți în urma unui incendiu care a devastat un hotel dintr-o renumită stațiune de schi
Un incendiu a izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei. Șase persoane au murit și alte 31 sunt rănite.
FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
Motivul pentru care Pepe a fost la un pas să părăsească „Te cunosc de undeva”. Artistul a făcut mărturisiri neștiute: „De vreo două ori”
Se știe deja faptul că Pepe și Alina Pușcaș sunt gazdele emisiunii „Te cunosc de undeva”. După retragerea lui Cosmin Seleși, cântărețul a devenit din concurent, prezentator, însă a recunoscut că a avut intenția de a rupe de două ori contractul, la început.
camera de hotel jpg
Motivul pentru care un cuplu locuiește în hoteluri de trei ani: „Nu ne mai preocupă înlocuirea becurilor, plata facturilor sau curățenia generală”
Daniel George și partenera sa au renunțat la viața convențională, caracterizată de o locuință permanentă și cheltuieli fixe, și au adoptat un stil de viață neconvențional: locuind exclusiv în hoteluri.
dennis man fb jpeg