Politica şi geana de rom

Publicat în Dilema Veche nr. 705 din 24-30 august 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Acum cîteva zile, după o discuţie despre manele cu fiu-meu, mama, tanti Lucica şi Lili, plictisite de bîrfit pe toată lumea şi aflate într-o pauză de publicitate la Antena 3, îmi spun serios că nu ar trebui să mă iau de Adrian, că e rudă cu noi. M-am gîndit, ros uşor de invidie: „Dumnezeu e crud, ce mai încoace şi încolo, dacă doar pe mine m-a sărit în halul ăsta geana lăutărească. Văru’ de-al enşpelea, Guţă, e o vedetă de vedetă, văru-miu primar Marin a cîntat în deschidere la Phoenix şi acuşi sînt şi din geană cu Adrian cel mai Minune.“

Le zic că în sfîrşit înțeleg cum se face că în neamul mamei sînt toţi sub 1,60 m şi că Geta era aşa talentată la cîntat. Femeile se uită cam confuz la mine. Sînt obişnuit cu asta, că doar, pentru ele, Gâdea este purtătorul de cuvînt al lui Dumnezeu, Voiculescu e un fel de Iisus mai pragmatic şi mai şmecheraş, iar Dragnea, Olguţa şi Firea sînt apostolii lui cei buni.

– Ce ai, mamă, că doar Adrian e înalt!

E rîndul meu să fiu confuz. Înalt în ce sens? Că pe lat nu se zice înalt. Şi nici nu îl duce vocea chiar aşa de sus. Poate dacă se urcă pe Maybach-ul lui să fie înalt, că altfel nu cred că are mai mult decît cei 1,38m ai mamei.

– Da, bre, e înalt, înalt şi mai frumos decît Făt-Frumos! Că nu degeaba îi zic ăştia că e o minune – zic eu sarcastic. Toate dau aprobator din cap şi zîmbesc larg. Sarcasmul nu e mai deloc apreciat nici la noi în familie. Nu am nici o îndoială că Antena 3 poate fi recomandată ca tratament pentru stoparea inteligenţei şi că amestecul cu RTV duce sigur la o scădere rapidă şi sănătoasă a oricăror dureri datorate gînditului, dar sînt totuşi rudele mele cele mai dragi.

– Hai, pe bune, Adrian Copilul Minune nu numai că e rudă cu noi, dar e şi înalt şi frumos?

– Nu, dragă, că doar nu de lăutarul ăla vorbeam noi. Adrian Năstase, maică!

Îmi vine brusc să zic că Adi Minune e întruchiparea mai chipeşă şi mai talentată a lui Michael Jordan, doar-doar s-o răzgîndi mama să fim rude cu cocalarul ăla de Năstase. Dar nu, băiete, dacă e să mă iau după mama, sînt rudă cu Năstase, cel mai faimos premier puşcăriaş, împuşcat şi mare, mare numărător de ouă. Întreb dacă nu ar fi mai bine să fim rude cu Ilie, dar nici acolo nu ar fi o mare diferenţă, căci mega-tenismanul, pe lîngă că este arogant, e îndeajuns de prostovan încît să nu fie în stare să îşi mascheze rasismul şi misoginismul. Aflu cu oareșce stupoare că şi Ilie e din neamul extins. Încep să mă cam îngrozesc, că doar de Iliescu au scris toate ziarele că e impur. Sigur, dacă descoperă Antena 3 chestia asta, ajung vedetă, îmi fac neamul mîndru şi ajung să îi iau locul domnului Ciuvică.

E clar că acuşica sînt gata de politichie, că doar o am în neam şi eu pe mătuşa Tamara. Tanti Lili începe să îmi explice cum sîntem noi înrudiţi şi mă mai liniştesc. În felul ăsta, sînt cumva rudă şi cu Charlie Chaplin, că şi ăla, cică, a avut o bunică din neamul cel bun.

Există o fascinaţie să descoperim că împărţim gene cu diverşi oameni faimoşi, indiferent cît de mîrlani ar fi aceştia. Am auzit zeci de ipoteze care mai de care mai fantasmagorice cum că diverşi, începînd cu Clinton şi terminînd cu Madonna, ar fi romi. Nu contează că oamenii ăia nu au avut nimic de-a face în viaţa lor cu romii, e de-ajuns că sînt faimoşi şi în felul ăsta dau „credibilitate“ neamului. O mulţime de celebrităţi, de asemenea, habar n-au că sînt români din osul lui Ştefan cel Mare sau urmaşi direcţi ai lui Decebal. Îmi amintesc de elucubraţiile pe care le-am auzit în Macedonia despre originile machidonești ale marii majorităţi a eroilor din istoria Bulgariei, Greciei, României, Rusiei, Serbiei şi mă liniştesc de tot.

– Vouă chiar vă place Adrian Năstase? 

Tanti Lucica şi tanti Lili sînt şocate de întrebare. E înalt, un pic durduliu, vorbește bine, a fost prim-ministru şi există o probabilitate să fim din acelaşi neam – sigur că le place. Începem o discuţie despre politică şi aflu cu stupoare că Lili l-a votat pe Vadim Tudor. O întreb: De ce? Şi mă lămureşte: Păi, vorbea bine, era înalt, un pic durduliu. Şi Ponta, şi Dragnea, şi Tăriceanu intră în aceleaşi tipare. Îmi iau o oră din viaţă şi le explic în detaliu cît de toxic a fost şi este Năstase pentru România. Cît de nesimţit, hoţ, avar, mincinos şi corupt este presupusa noastră rudă înaltă şi frumuşică. Discutăm încă o oră despre cum se face manipularea la Antena 3. Pe mama am cîştigat-o de cîteva luni, aşa că e cu mine.

I-au retras geana onorifică a lui Năstase. Şi ne-am pus de acord asupra felului în care se construiesc politicienii la noi.

Sociopaţii şi scandalagiii care fac audienţe bune la televiziunile cele mai urmărite au cele mai mari şanse să ne conducă. Cu foarte puţine excepţii, televiziunile sînt cele care determină succesul oamenilor politici şi nu educaţia, experienţa, realizările sau caracterul acestora. Şi vina nu este numai a votanţilor, a televiziunilor şi a sociopaţilor din PSD sau ALDE. Este şi vina noastră, pentru că am făcut prea puţin să ne înţelegem şi să le explicăm cu răbdare compatrioţilor noştri că o ţară nu poate fi condusă de baroni care se închipuie haiduci.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.