Politica şi geana de rom

Publicat în Dilema Veche nr. 705 din 24-30 august 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Acum cîteva zile, după o discuţie despre manele cu fiu-meu, mama, tanti Lucica şi Lili, plictisite de bîrfit pe toată lumea şi aflate într-o pauză de publicitate la Antena 3, îmi spun serios că nu ar trebui să mă iau de Adrian, că e rudă cu noi. M-am gîndit, ros uşor de invidie: „Dumnezeu e crud, ce mai încoace şi încolo, dacă doar pe mine m-a sărit în halul ăsta geana lăutărească. Văru’ de-al enşpelea, Guţă, e o vedetă de vedetă, văru-miu primar Marin a cîntat în deschidere la Phoenix şi acuşi sînt şi din geană cu Adrian cel mai Minune.“

Le zic că în sfîrşit înțeleg cum se face că în neamul mamei sînt toţi sub 1,60 m şi că Geta era aşa talentată la cîntat. Femeile se uită cam confuz la mine. Sînt obişnuit cu asta, că doar, pentru ele, Gâdea este purtătorul de cuvînt al lui Dumnezeu, Voiculescu e un fel de Iisus mai pragmatic şi mai şmecheraş, iar Dragnea, Olguţa şi Firea sînt apostolii lui cei buni.

– Ce ai, mamă, că doar Adrian e înalt!

E rîndul meu să fiu confuz. Înalt în ce sens? Că pe lat nu se zice înalt. Şi nici nu îl duce vocea chiar aşa de sus. Poate dacă se urcă pe Maybach-ul lui să fie înalt, că altfel nu cred că are mai mult decît cei 1,38m ai mamei.

– Da, bre, e înalt, înalt şi mai frumos decît Făt-Frumos! Că nu degeaba îi zic ăştia că e o minune – zic eu sarcastic. Toate dau aprobator din cap şi zîmbesc larg. Sarcasmul nu e mai deloc apreciat nici la noi în familie. Nu am nici o îndoială că Antena 3 poate fi recomandată ca tratament pentru stoparea inteligenţei şi că amestecul cu RTV duce sigur la o scădere rapidă şi sănătoasă a oricăror dureri datorate gînditului, dar sînt totuşi rudele mele cele mai dragi.

– Hai, pe bune, Adrian Copilul Minune nu numai că e rudă cu noi, dar e şi înalt şi frumos?

– Nu, dragă, că doar nu de lăutarul ăla vorbeam noi. Adrian Năstase, maică!

Îmi vine brusc să zic că Adi Minune e întruchiparea mai chipeşă şi mai talentată a lui Michael Jordan, doar-doar s-o răzgîndi mama să fim rude cu cocalarul ăla de Năstase. Dar nu, băiete, dacă e să mă iau după mama, sînt rudă cu Năstase, cel mai faimos premier puşcăriaş, împuşcat şi mare, mare numărător de ouă. Întreb dacă nu ar fi mai bine să fim rude cu Ilie, dar nici acolo nu ar fi o mare diferenţă, căci mega-tenismanul, pe lîngă că este arogant, e îndeajuns de prostovan încît să nu fie în stare să îşi mascheze rasismul şi misoginismul. Aflu cu oareșce stupoare că şi Ilie e din neamul extins. Încep să mă cam îngrozesc, că doar de Iliescu au scris toate ziarele că e impur. Sigur, dacă descoperă Antena 3 chestia asta, ajung vedetă, îmi fac neamul mîndru şi ajung să îi iau locul domnului Ciuvică.

E clar că acuşica sînt gata de politichie, că doar o am în neam şi eu pe mătuşa Tamara. Tanti Lili începe să îmi explice cum sîntem noi înrudiţi şi mă mai liniştesc. În felul ăsta, sînt cumva rudă şi cu Charlie Chaplin, că şi ăla, cică, a avut o bunică din neamul cel bun.

Există o fascinaţie să descoperim că împărţim gene cu diverşi oameni faimoşi, indiferent cît de mîrlani ar fi aceştia. Am auzit zeci de ipoteze care mai de care mai fantasmagorice cum că diverşi, începînd cu Clinton şi terminînd cu Madonna, ar fi romi. Nu contează că oamenii ăia nu au avut nimic de-a face în viaţa lor cu romii, e de-ajuns că sînt faimoşi şi în felul ăsta dau „credibilitate“ neamului. O mulţime de celebrităţi, de asemenea, habar n-au că sînt români din osul lui Ştefan cel Mare sau urmaşi direcţi ai lui Decebal. Îmi amintesc de elucubraţiile pe care le-am auzit în Macedonia despre originile machidonești ale marii majorităţi a eroilor din istoria Bulgariei, Greciei, României, Rusiei, Serbiei şi mă liniştesc de tot.

– Vouă chiar vă place Adrian Năstase? 

Tanti Lucica şi tanti Lili sînt şocate de întrebare. E înalt, un pic durduliu, vorbește bine, a fost prim-ministru şi există o probabilitate să fim din acelaşi neam – sigur că le place. Începem o discuţie despre politică şi aflu cu stupoare că Lili l-a votat pe Vadim Tudor. O întreb: De ce? Şi mă lămureşte: Păi, vorbea bine, era înalt, un pic durduliu. Şi Ponta, şi Dragnea, şi Tăriceanu intră în aceleaşi tipare. Îmi iau o oră din viaţă şi le explic în detaliu cît de toxic a fost şi este Năstase pentru România. Cît de nesimţit, hoţ, avar, mincinos şi corupt este presupusa noastră rudă înaltă şi frumuşică. Discutăm încă o oră despre cum se face manipularea la Antena 3. Pe mama am cîştigat-o de cîteva luni, aşa că e cu mine.

I-au retras geana onorifică a lui Năstase. Şi ne-am pus de acord asupra felului în care se construiesc politicienii la noi.

Sociopaţii şi scandalagiii care fac audienţe bune la televiziunile cele mai urmărite au cele mai mari şanse să ne conducă. Cu foarte puţine excepţii, televiziunile sînt cele care determină succesul oamenilor politici şi nu educaţia, experienţa, realizările sau caracterul acestora. Şi vina nu este numai a votanţilor, a televiziunilor şi a sociopaţilor din PSD sau ALDE. Este şi vina noastră, pentru că am făcut prea puţin să ne înţelegem şi să le explicăm cu răbdare compatrioţilor noştri că o ţară nu poate fi condusă de baroni care se închipuie haiduci.

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.