Politica e o distopie?

Publicat în Dilema Veche nr. 703 din 10-16 august 2017
Politica e o distopie? jpeg

În multe țări occidentale, partidele clasice au înregistrat în ultima vreme cîteva înfrîngeri spectaculoase. În alegeri, la referendumuri sau, pur și simplu, în sondajele de opinie, oamenii le transmit că s-au săturat de mereu aceiași lideri și de promisiunile politice neîndeplinite. Tom Slater explică, într-un articol intitulat „Politica în vreme de criză. A guverna, a reprezenta“ (publicat în Neue Zürcher Zeitung), că elitele politice – cele de la Bruxelles, cele din Londra, cele de la Washington – au o trăsătură de caracter comună. Anume, capacitatea de autoamăgire. Populismul, extremismul, derivele democratice de azi se datorează în mare parte acestor partide clasice incapabile să se adapteze vremurilor noi, spune Slater. „În 2016, un outsider populist, detestat de unii colegi de partid mai abitir chiar decît de reprezentanți înverșunați ai opoziției, a cucerit Casa Albă mulțumită unor alegători care s-au săturat să fie ignorați de politicieni. Clasa politică din Franța a fost decimată cu prilejul ultimelor alegeri: socialiștii și conservatorii au fost trimiși acasă. Iar la referendumul despre Brexit, britanicii au votat împotriva Bruxelles-ului, dar și, mai ales, împotriva propriilor elite politice, care își doreau rămînerea în Uniune.“

Tonul comentariilor după referendumul din Marea Britanie și după alegerea lui Donald Trump a fost cam același. Oamenii politici din mainstream au preferat să relativizeze și mai ales să depolitizeze deciziile poporului decît să se confrunte cu propriul faliment. Votul pentru Brexit a fost doar strigătul de mînie al unor oameni frustrați, victoria lui Trump – un strigăt de disperare al celor neglijați de politicieni etc. În ambele situații, sugerează Slater, perdanții s-au dat victime, ba chiar, profitînd de discursul extremist al adversarilor, au pozat în eroi civilizatori. (Și, într-adevăr, nu e greu să te afirmi democrat cînd la putere e întruchiparea extremismului ori proeuropean cînd șeful guvernului aruncă cu invective spre Bruxelles.) Tot de o situație asemănătoare a putut profita și Emmanuel Macron la alegerile din Franța, cînd a cîștigat în fața extremistei Marine Le Pen, amintește Slater. Dar cum poate fi interpretată victoria sa? Ca un triumf al civilității politice sau ca „răul cel mai mic“? Victoria centristului Emmanuel Macron a fost văzută ca o salvare, ca un semn al speranței în democrație. Macron însuși e considerat un reprezentant al înnoirii și al întineririi clasei politice. Însă a trecut aproape neobservat faptul că Macron a obținut victoria pe fondul unei participări la vot extrem scăzute și că, prin urmare, legitimitatea noului președinte e discutabilă.

Esența situației politice de azi e următoarea, explică Slater: în timp ce o parte importantă a electoratului se simte nereprezentată de elite, acestea reușesc să-și păstreze puterea de influență, ba chiar să și-o consolideze. Pentru că ele dau și tonul discursului public: ele pot ironiza Brexitul, pot relativiza victoria lui Donald Trump și pot interpreta după plac alegerea lui Emmanuel Macron. Slater vede aici un deficit, un risc pentru democrație: mișcările mici, partidele noi nu au șanse să se afirme, iar pe fondul acestei lipse de reprezentare se formează curente populiste de pe urma cărora profită, de fapt, același establishment.

Simplul fapt că oameni politici cu o legitimitate atît de fragilă reușesc să se mențină în funcții face vizibil deficitul de la bază: eventualele mișcări politice alternative sînt prea slabe ori lipsesc cu desăvîrșire. „Faptul că partide populiste și extremiste precum Front National sau Ukip își pierd alegătorii e o dovadă în plus că ele n-au fost decît vehicule al frustrărilor politice și nicidecum purtătoarele unor speranțe.“ Focarele de extremism de dreapta care se aprind și se sting în diverse momente electorale ar trebui înțelese nu ca un semn al unui reviriment al șovinismului, ci ca semnale ale unor nemulțumiri generalizate care nu-și găsesc o voce sau un proiect de viitor coerent, e de părere Tom Slater. Și are dreptate. Ceea ce lipsește însă din acest act de condamnare a elitelor e tocmai alternativa. Căci, dacă e clar unde au greșit, nu e deloc limpede ce au de făcut. Dacă e să-l credem pe cuvînt, pînă la capăt, pe Slater, ar trebui să ne obișnuim cu ideea că politica e o distopie.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
mihaela bilic facebook jpg
Trei soluții propuse de Mihaela Bilic, după un weekend în care „ai facut-o lată”: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme.
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei
Preşedintele Joe Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi armele americane cu rază lungă pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
sinner facebook jpg
Jannik Sinner e campionul campionilor. Suma colosală pe care o va primi după ce a defilat în ATP Finals
Liderul mondial a devenit primul italian care se impune la Turneul Campionilor.
Lucian Romaşcanu PSD in conferinta de presa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Romașcanu: PNL a plagiat melodia spotului de campanie
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a transmis pe Facebook PNL că a plagiat melodia dintr-un spot de campanie.
Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit. Bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.
Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.