„Poleiala” de pe Selly

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
© Adevărul
© Adevărul

Am aflat recent de Selly. Absolut normal, evident, pentru că era foarte puțin probabil ca preocupările să mi se intersecteze cu cele ale unui vlogger cu o vîrstă de sub 18 ani. L-am descoperit pe Selly în urmă cu doi ani. Atunci, tînărul vlogger a trecut brusc granița social media către media clasică. Aș spune că a fost o traversare lină: televiziunea, despre care de ani de zile spunem că se află într-o criză existențială, încearcă să se reîmprospăteze aducînd pe ecran „starurile” din media socială.

Invers, chiar dacă susțin cu tărie că nu dau doi bani pe televiziuni și, în general, pe media clasică, multe dintre vedetele Internetului nu au refuzat prezența în emisiuni de televiziune. Cu această ocazie, telespectatorii au putut descoperi influencer-i cu milioane de vizualizări, dar cu un bagaj intelectual și de preocupări submediocre.

Nu a fost cazul cu Selly. Tînărul vlogger a apărut la TV, în anul 2020, vorbind despre starea sistemului educațional. Ceea ce auzeam era destul de interesant: un tînăr educat, cu un vocabular îngrijit și cu cîteva idei pertinente despre școala românească. A atras atenția. Și era normal să se întîmple astfel, pentru că telespectatorii fideli ai programelor de televiziune (printre care, recunosc, mă număr), sastisiți de profesorii, experții și foștii miniștri care evaluau steril și de ani de zile starea educației în România, au descoperit un tînăr cu idei, simpatic, relativ coerent, care părea că știe din interior situația și putea chiar să schițeze unele soluții de îmbunătățire a sistemului.

În acea perioadă, în anul 2020, l-am auzit pe tînărul Selly vorbind și despre nevoia de a dezvolta educația economică și financiară în învățămîntul gimnazial și liceal, ceea ce m-a surprins și bucurat, pentru că este evident că o astfel de dorință exprimată de un tînăr de succes este un argument în plus în fața autorităților.

Nu știu dacă televiziunile care l-au găzduit pe Selly au avut cîștiguri de audiență, dar, cu siguranță, „transplantul” în media clasică nu i-a adus prejudicii vlogger-ului, ba, dimpotrivă, i-a crescut notorietatea într-o zonă a publicului care în mod curent nu este interesată de prestațiile de pe Internet ale influencer-ilor.

În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria. O evoluție care, trebuie să o spun, a fost dezamăgitoare. Primul semnal ciudat l-am avut atunci cînd am aflat că vlogger-ul de 19 ani și-a cumpărat o mașină de 70.000 de euro. Este o contradicție clară între a cere introducerea lecțiilor de educație economică în licee și achiziția unui automobil de o valoare atît de mare. Pur și simplu, nu se leagă.

Recent, însă, am văzut că la o emisiune de televiziune (programul realizat de Denise Rifai), Selly a declarat că are cheltuieli lunare cuprinse între 10.000 și 20.000 de euro. Las la o parte diferența enormă între sume, dar am crezut că este vorba despre cheltuieli care se referă la firmele pe care le administrează. Dar nu este așa. Selly a precizat că sînt doar cheltuieli personale.

Desigur, sînt banii lui, cîștigați corect, și poate să îi cheltuiască pe orice dorește. Numai că o fărîmă de educație economică l-ar îndemna pe un tînăr de 22 de ani să încerce să economisească mai mult. Măcar pentru faptul că gusturile publicului se pot schimba. Prin contrast, de exemplu, citeam recent despre un tînăr francez „frugal” (adică foarte dedicat economiilor), care de ani de zile investea pînă la 80% din ceea ce cîștiga.

În plus, ceva nu se leagă în declarațiile vlogger-ului. Acesta i-a spus lui Denise Rifai că duce o viață „plictisitoare”, după tiparul: acasă, la birou, restaurant, din nou acasă și, în plus, cîteva vacanțe pe an. Într-un asemenea ritm este greu să cheltuiești 20.000 de euro pe lună.

Anul acesta, l-am văzut pe Selly într-o reclamă care rulează pe toate canalele TV și online, a fost co-producător al unui film cu succes comercial, dar de o calitate artistică jalnică. „Poleiala” de pe Selly s-a dus și se vede realitatea. Tînărul vlogger poate fi un antreprenor pragmatic, care se adresează iubitorilor de manele, dar nu va fi niciodată un intelectual care să schimbe ceva în România.

Aș vrea să fiu corect înțeles. În cele din urmă, nu i se pot face reproșuri lui Selly și sînt total de acord că orice cetățean, atît timp cît își plătește taxele și impozitele, își poate cheltui banii pe orice dorește.

În ultimă instanță, Selly nu datorează nimănui nimic. Problema cu tînărul vlogger este una care s-a întîmplat de multe ori în România, în domenii foarte diverse: în politică, în organizații neguvernamentale, în sport sau în afaceri. Sînt oameni care, la un moment dat, pare că vor avea forța să schimbe lucrurile în bine în societate, în economie sau în politică. Însă, în marea majoritate a cazurilor, oamenii promițători sfîrșesc prin a dezamăgi. Din motive diferite, mulți dintre oamenii în care ne-am pus speranțe nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Selly este doar unul dintr-o listă lungă pe care o puteți întocmi chiar dumneavoastră, stimați cititori – cu siguranță, nu cel mai relevant. Dar este un exemplu care parcă încununează superficialitatea în care trăiește societatea românească.

Constantin Rudnițchi este analist economic. 

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.