„Poleiala” de pe Selly

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
© Adevărul
© Adevărul

Am aflat recent de Selly. Absolut normal, evident, pentru că era foarte puțin probabil ca preocupările să mi se intersecteze cu cele ale unui vlogger cu o vîrstă de sub 18 ani. L-am descoperit pe Selly în urmă cu doi ani. Atunci, tînărul vlogger a trecut brusc granița social media către media clasică. Aș spune că a fost o traversare lină: televiziunea, despre care de ani de zile spunem că se află într-o criză existențială, încearcă să se reîmprospăteze aducînd pe ecran „starurile” din media socială.

Invers, chiar dacă susțin cu tărie că nu dau doi bani pe televiziuni și, în general, pe media clasică, multe dintre vedetele Internetului nu au refuzat prezența în emisiuni de televiziune. Cu această ocazie, telespectatorii au putut descoperi influencer-i cu milioane de vizualizări, dar cu un bagaj intelectual și de preocupări submediocre.

Nu a fost cazul cu Selly. Tînărul vlogger a apărut la TV, în anul 2020, vorbind despre starea sistemului educațional. Ceea ce auzeam era destul de interesant: un tînăr educat, cu un vocabular îngrijit și cu cîteva idei pertinente despre școala românească. A atras atenția. Și era normal să se întîmple astfel, pentru că telespectatorii fideli ai programelor de televiziune (printre care, recunosc, mă număr), sastisiți de profesorii, experții și foștii miniștri care evaluau steril și de ani de zile starea educației în România, au descoperit un tînăr cu idei, simpatic, relativ coerent, care părea că știe din interior situația și putea chiar să schițeze unele soluții de îmbunătățire a sistemului.

În acea perioadă, în anul 2020, l-am auzit pe tînărul Selly vorbind și despre nevoia de a dezvolta educația economică și financiară în învățămîntul gimnazial și liceal, ceea ce m-a surprins și bucurat, pentru că este evident că o astfel de dorință exprimată de un tînăr de succes este un argument în plus în fața autorităților.

Nu știu dacă televiziunile care l-au găzduit pe Selly au avut cîștiguri de audiență, dar, cu siguranță, „transplantul” în media clasică nu i-a adus prejudicii vlogger-ului, ba, dimpotrivă, i-a crescut notorietatea într-o zonă a publicului care în mod curent nu este interesată de prestațiile de pe Internet ale influencer-ilor.

În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria. O evoluție care, trebuie să o spun, a fost dezamăgitoare. Primul semnal ciudat l-am avut atunci cînd am aflat că vlogger-ul de 19 ani și-a cumpărat o mașină de 70.000 de euro. Este o contradicție clară între a cere introducerea lecțiilor de educație economică în licee și achiziția unui automobil de o valoare atît de mare. Pur și simplu, nu se leagă.

Recent, însă, am văzut că la o emisiune de televiziune (programul realizat de Denise Rifai), Selly a declarat că are cheltuieli lunare cuprinse între 10.000 și 20.000 de euro. Las la o parte diferența enormă între sume, dar am crezut că este vorba despre cheltuieli care se referă la firmele pe care le administrează. Dar nu este așa. Selly a precizat că sînt doar cheltuieli personale.

Desigur, sînt banii lui, cîștigați corect, și poate să îi cheltuiască pe orice dorește. Numai că o fărîmă de educație economică l-ar îndemna pe un tînăr de 22 de ani să încerce să economisească mai mult. Măcar pentru faptul că gusturile publicului se pot schimba. Prin contrast, de exemplu, citeam recent despre un tînăr francez „frugal” (adică foarte dedicat economiilor), care de ani de zile investea pînă la 80% din ceea ce cîștiga.

În plus, ceva nu se leagă în declarațiile vlogger-ului. Acesta i-a spus lui Denise Rifai că duce o viață „plictisitoare”, după tiparul: acasă, la birou, restaurant, din nou acasă și, în plus, cîteva vacanțe pe an. Într-un asemenea ritm este greu să cheltuiești 20.000 de euro pe lună.

Anul acesta, l-am văzut pe Selly într-o reclamă care rulează pe toate canalele TV și online, a fost co-producător al unui film cu succes comercial, dar de o calitate artistică jalnică. „Poleiala” de pe Selly s-a dus și se vede realitatea. Tînărul vlogger poate fi un antreprenor pragmatic, care se adresează iubitorilor de manele, dar nu va fi niciodată un intelectual care să schimbe ceva în România.

Aș vrea să fiu corect înțeles. În cele din urmă, nu i se pot face reproșuri lui Selly și sînt total de acord că orice cetățean, atît timp cît își plătește taxele și impozitele, își poate cheltui banii pe orice dorește.

În ultimă instanță, Selly nu datorează nimănui nimic. Problema cu tînărul vlogger este una care s-a întîmplat de multe ori în România, în domenii foarte diverse: în politică, în organizații neguvernamentale, în sport sau în afaceri. Sînt oameni care, la un moment dat, pare că vor avea forța să schimbe lucrurile în bine în societate, în economie sau în politică. Însă, în marea majoritate a cazurilor, oamenii promițători sfîrșesc prin a dezamăgi. Din motive diferite, mulți dintre oamenii în care ne-am pus speranțe nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Selly este doar unul dintr-o listă lungă pe care o puteți întocmi chiar dumneavoastră, stimați cititori – cu siguranță, nu cel mai relevant. Dar este un exemplu care parcă încununează superficialitatea în care trăiește societatea românească.

Constantin Rudnițchi este analist economic. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Daniel David FOTO Mediafax
Ministrul Daniel David anunță că va scădea valoarea pentru plata cu ora în sistemul educațional: „Atât își permite în acest moment țara”
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat marți, 8 iulie, că pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar include și scăderea valorii pentru plata cu ora, pe lângă creșterea normei didactice pentru profesori.
andreea banica claudia patrascanu colaj instagram jpg
Cum arată hotelul deținut de Andreea Bănică în Eforie Nord. Claudia Pătrășcanu: „Eu sunt uimită”
Andreea Bănică și Lucian Mitrea formează unul dintre cele mai solide și longevive cupluri din showbiz-ul românesc. Împreună de aproape 17 ani, cei doi nu sunt doar parteneri de viață, ci și de afaceri. În 2021, au demarat construcția unui hotel în stațiunea Eforie Nord, iar visul lor s-a materializa
Banner Andreea și Săndel Bălan
banner madalina manole png
Fratele Mădălinei Manole, în lacrimi, la 15 ani de la tragedie: „Pe fiul ei îl veghează din Ceruri” Regretul lui Dan Negru: „Victimă a discriminării”
Fratele Mădălinei Manole, în lacrimi, la 15 ani de la decesul artistei: „Pe fiul ei îl veghează din Ceruri” Marele regret al lui Dan Negru
Cafenea  bombardată  Gaza City FOTO EPA EFE jpg
IDF spune că a ucis un comandant important al Hamas în atacul asupra unei cafenele, soldat cu moartea a zeci de civili
Forțele de apărare israeliene (IDF) susțin că l-au ucis pe comandantul forței navale a Hamas din nordul Fâșiei Gazei în atacul asupra unei cafenele aglomerate de la malul mării, soldat cu moartea a zeci de civili, relatează BBC.
hepatita C jpg
Un medicament miraculos, inaccesibil din cauza lăcomiei: se produce cu 100 de dolari, se vinde cu 80.000. „Este o crimă!”
Virusologul american Charles Rice, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, a vorbit într-un interviul acordat celui mai important ziar spaniol, El País despre „o crimă” a industriei farmaceutice.
Andreea Liptak, Razvan Spiridon, foto Facebook jpg
Ți-l mai amintești pe Răzvan Spiridon? Fostul prezentator de la Pro TV și soția lui, Andreea Liptak, sunt astăzi milionari în euro: „Și ceapă aș fi vândut”
Răzvan Spiridon le prezenta românilor, la începutul anilor 2000, știrile din sport la Pro TV, însă a ales să renunțe la profesia sa și să se îndrepte spre lumea afacerilor. Fostul jurnalist a dat lovitura și astăzi este milionar!
INSTANT GRINDEANU PSD INTERIMAR 007INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Tensiuni în coaliția de la putere. Grindeanu îl amenință voalat pe Bolojan cu ieșirea de la guvernare
Sunt tensiuni în coaliția de guvernare după ce Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. „În pachetul doi de măsuri, lucrurile trebuie corectate”, spune liderul PSD, Sorin Grindeanu.
shutterstock 1242058546 jpg
Al-Qarawiyyin, comoara culturii islamice: Cea mai veche bibliotecă funcțională din lume
Cea mai veche bibliotecă din lume, Al-Qarawiyyin, se află în Fez, Maroc, și a fost fondată în anul 859 de o femeie – Fatima El-Fihriya. Istoria uimitoare a acestei instituții, încă activă, care adăpostește mii de manuscrise rare și un Coran din secolul al IX-lea.