Poate fi verosimil ca Nadia Comăneci să aibă 60 de ani?

Publicat în Dilema Veche nr. 919 din 18 – 24 noiembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Răspunsul e, clar, nu. Sînt oameni care mor devreme – o întreagă galaxie de făcători de muzică plecați la 27 de ani – şi oameni care „mor” devreme. După care continuă să trăiască liniştiţi alte vieţi pe norul pe care i-a aşezat faima timpurie. Există în alt univers decît cel care a făcut din ei stele pentru vecie. Cele două, Nadia de atunci şi Comăneci de acum, trăiesc una cu cealaltă aşa cum în SF-uri, prin călătorii temporale, eroul se întîlneşte cu propria persoană din trecut. În acele producţii de fantezie, varianta mai vîrstnică încearcă să influenţeze vorbele, faptele, alegerile sinelui mai tînăr în încercarea de a-l duce pe o cale mai bună sau mai rea, după cum e scenariul. Comăneci nu poate face asta cu Nadia, dar dacă ar putea, oare ce i-ar spune? Dacă ar întîlni-o cîndva, înainte de zborul spre Canada, la ieşirea din sala de gimnastică, ar mîngîia-o pe creştetul plin de vînătăi, i-ar şterge lacrimile şi i-ar spune ce? Că toate chinurile, ororile, privaţiunile, durerile, disperările se vor dovedi de folos? Că va cunoaşte triumful, căderea, promiscuitatea, arcanele aurite şi otrăvite ale sistemului, oameni care vor vrea să atingă cu mîna minunea, dar care vor da doar de o carne de tun? Că va evada şi se va prezenta lumii ea, zeiţa, perfecţiunea, într-o geacă de blugi şi cu un machiaj de periferie ca să-şi înceapă noua viaţă de prinţesă şi că acolo va fi liberă, dar nu liberă de ea, de Nadia, de cea care o va auri şi urmări toată viaţa?

Dar invers, Nadia de 15 ani, care ştie, care are totul viu în minte şi trup, i-ar spune celei de 60 de ani că nu e nici o ruşine, nici o cădere din Paradis să recunoşti abuzurile şi să ajuţi ca alţi copii să nu fie abuzaţi? Poate că răspunsul celeilalte ar fi: da, trăieşti şi vei trăi lucruri de negîndit, în rău şi în bine, dar îţi promit că la capătul caznelor vei ateriza cu un stat perfect şi cu braţele ridicate spre infinit şi că asta nu-ţi va putea lua nimeni, nu-ţi fie frică! Ar putea fi aşa? Cine ştie… La 60 de ani i s-au închinat ode. Cuvinte mari şi umede au ţîşnit de peste tot. Totul e cum trebuie. Nadia e istoria noastră. Avem cu toţii 60 de ani, aşa, în mare, dintre care jumătate lăsaţi să rătăcim şi încă nu ne-am întîlnit cu noi înşine.   

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.