Poate fi iertat Loris Karius? Poate rămîne portar la Liverpool?

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
Un sport la Răsărit jpeg

Poate fi iertat Loris Karius? Poate rămîne portar la Liverpool?

Cert e că lumea se uită la frumosul Karius, un portar cu alură de zeu nordic, ca la un Ferrari făcut terci pe autostradă. Treci pe lîngă mormanul de fiare contorsionate şi nu te poţi abţine să te gîndeşti: dar dacă eram eu în interiorul acestei geometrii frînte? Pentru că nu trebuie să conduci o maşină de lux ca să ajungi o ştire de presă. Portarul care le-a îngropat la doi metri sub pămînt finala Ligii Campionilor celor de la Liverpool, oferindu-i lui Benzema o minge de gol à la Gîgă, iar mai apoi scăpînd balonul şutat de Bale precum săpunul în baie, e un caz clasic, dar rar, de om care trebuie să continue să trăiască, deşi a murit deja. Karius nu va putea scăpa în veci de gafele din meciul de la Kiev. Greşeli de felul acesta nu sînt puţine în lumea fotbalului, numai că, atunci cînd se produc în văzul planetei întregi, e o şapă de plumb de sub care nu poţi ieşi. Te poţi iluziona. Te poţi lăsa legănat, îmbălsămat de vorbele bune ale oamenilor cu sufleţel. Dar adevărul e că trebuie să trăieşti pe vecie cu o crimă în cîrcă: a ta asupra ta însuţi. Aşa că nu poate fi vorba despre iertare. Lumea îl poate ierta, dar ce folos? Pentru că sărmanul Karius a făcut ceva de nerefăcut în lumea lui. Şansa lui e să treacă la budism şi să-şi spună ca asta i-a fost karma. Dacă va fi dat afară? Păi numai odată cu Klopp, al său Pygmalion. El l‑a proptit în poartă, el i-a dat aer în pînze şi vînt în plete, el i-a spus să degajeze repede şi scurt (ideea fixă şi periculoasă a construcţiei jocului cu riscuri maxime), de unde pocinogul primului gol, de unde s-a crăpat totul. Să nu-l condamnăm singur pe Karius. Adesea, unde e un criminal, e şi un complice.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

robot ataca publicul foto captura video X jpg
Scene șocante în China. Un robot cu inteligență artificială a reacționat violent în timpul unui test public
Un robot umanoid cu inteligență artificială, prezentat de compania chineză Unitree, a început să se miște haotic în timpul unei demonstrații, speriind publicul. Specialiștii spun că a fost doar o eroare tehnică.
mircea malan, pres CJ bihor din 4 mai 2025   foto fb mircea malan jpg
Rezultate alegeri locale parțiale 2025. Urmașul lui Ilie Bolojan a câștigat la Bihor. Un independent va conduce Bușteniul
În 17 localități din țară și în județul Bihor au fost organizate, în paralel cu Alegerile prezidențiale 2025, și alegeri locale parțiale, cetățenii fiind chemați să-și desemneze, din nou, primarul, respectiv președintele Consiliului Județean Bihor.
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Inquam Photostos, jpg
Ce scrie presa internațională despre alegerile din România: George Simion, admiratorul lui Trump; Nicușor, susținut de Occident
Liderul de extremă dreapta, George Simion se califică pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, în care se va confrunta cu primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, scrie Politico despre rezultatele alegerilor prezidențiale din România.
banner pavel bartos png
Pavel Bartoș, dezvăluiri inedite despre cele trei fiice ale sale. Cu ce se ocupă Sofia, Eva și Rita: „Ea pare să îmi calce pe urme”
Pavel Bartoș (50 de ani) se numără printre cei mai îndrăgiți actori și prezentatori din România. Însă, pe lângă cariera de succes din televiziune, acesta se poate declara un tată și un soț împlinit. Vedeta are 3 fete, pe Sofia, Eva și Rita, care se ocupă cu sfințenie de școală și studii.
rapid jpg
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce scrie presa rusă despre prezidențiale: Câștigă Simion, candidatul de extremă dreapta, care promite să-l numească premier pe Georgescu
Clasarea pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale a liderului AUR, George Simion, a atras atenția presei ruse. Învingătorul este prezentat ca un candidat de extremă dreapta, fiind subliniat faptul că, dacă va ajunge la Cotroceni, acesta promite să-l desemneze premier pe prorusul Călin
Donald Trump FOTO AFP
„Hollywoodul e devastat". Trump introduce taxe de 100% pentru filmele produse peste hotare
Industria globală de divertisment a fost zguduită duminică de anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unei taxe vamale de 100% pentru toate filmele produse în afara Statelor Unite.
Colosseum Roma Italia FOTO Shutterstock
Accident îngrozitor la Colosseum. Un american s-a tras în țeapă încercând să obțină „un selfie de neuitat”
Un turist american a căzut și s-a rănit pe un gard metalic de la Colosseumul din Roma, în timp ce încerca să-și facă un selfie, vineri după-amiază.
dragos bucur si dana nalbaru 2 webp
Cum au ajuns Dragoș Bucur și Dana Nălbaru să se mute la țară, de fapt. Actorul, dezvăluiri inedite: „Probabil că sună amuzant sau poate chiar ușor penibil”
Cu ceva timp în urmă, Dana Nălbaru și Dragoș Bucur s-au mutat la țară, lăsând în urmă haosul și agitația urbană. Cei doi locuiesc alături de copiii lor într-un sat din județul Argeș, unde natura oferă peisaje absolut spectaculoase. Totuși, ce i-a determinat să ia această decizie?