Planurile lui Macron (scurt catalog de propuneri electorale)

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 938 din 31 martie ÔÇô 6 aprilie 2022
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Nu e nici o surpriz─â c─â Emmanuel Macron intr─â ├«n cursa electoral─â pentru alegerile preziden╚Ťiale cu prima ╚Öans─â. A avut un mandat onorabil ├«n ciuda micilor crize de parcurs, a g─âsit solu╚Ťii plauzibile pe durata pandemiei de COVID-19, e atent ╚Öi activ acum, de c├«nd a ├«nceput r─âzboiul din Ucraina. ├Än plus, candida╚Ťii la preziden╚Ťiale pe care ├«i va ├«nt├«lni la urne, pe 10 aprilie, nu au reu╚Öit s─â livreze o contraofert─â conving─âtoare. Iat─â c├«teva dintre propunerile lui Macron.  

ÔŚĆ V─â aminti╚Ťi probabil c─â, ├«n 2019, Emmanuel Macron a lansat o mare dezbatere na╚Ťional─â, o consultare care a angrenat zeci de mii de oameni ╚Öi care a acoperit patru domenii importante ale politicii publice: tranzi╚Ťia ecologic─â, fiscalitatea, democra╚Ťia & cet─â╚Ťenie ╚Öi stat & servicii publice. Acea mare dezbatere nu a generat neap─ârat solu╚Ťii, dar a indicat ni╚Öte direc╚Ťii de ac╚Ťiune care genereaz─â consens ╚Öi a mobilizat zone ├«nc─â inactive ale societ─â╚Ťii, consolid├«nd ├«ncrederea ├«n democra╚Ťie. Aflat acum ├«n campanie electoral─â, Emmanuel Macron promite s─â instituie un soi de mare dezbatere permanent─â, s─â construiasc─â un mecanism de consultare asupra ÔÇ×marilor provoc─âri ale timpului nostruÔÇŁ pentru c─â ÔÇ×cet─â╚Ťenii trebuie s─â participe la luarea deciziilorÔÇŁ. Sun─â frumos, mai ales ├«n francez─â, dar e cam populist s─â recurgi, mereu, la ce vrea poporul. Iar Emmanuel Macron e vulnerabil exact ├«n aceast─â privin╚Ť─â. ├Än urm─â cu cinci ani, c├«nd a fost ales pre╚Öedinte, promisese ╚Öi o reform─â electoral─â, pe care ├«ns─â a am├«nat-o: introducerea (par╚Ťial─â a) votului propor╚Ťional la legislative. Votul propor╚Ťional asigur─â, ├«ntr-adev─âr, o reprezentare mai eficient─â, adic─â mai nuan╚Ťat─â a voin╚Ťei populare. Reforma e acum pe lista angajamentelor electorale ale viitorului mandat preziden╚Ťial.

ÔŚĆ ├Än plan social, Emmanuel Macron a anun╚Ťat o reform─â a pensiilor: cre╚Öterea treptat─â a v├«rstei de pensionare la 65 de ani, corelat─â cu realitatea domeniului de activitate ╚Öi cu starea de s─ân─âtate a fiec─âruia, ├«ncurajarea r─âm├«nerii ├«n activitate dup─â v├«rsta legal─â de pensionare, calcule simplificate pentru cumulul pensiei cu salariul ╚Öi o pensie minim─â de 1.100 de euro. E un plan destul de ambi╚Ťios care va avea nevoie de consens politic ╚Öi de un dialog social sus╚Ťinut. Oare va g─âsi sprijinul necesar pentru aceast─â reform─â?

ÔŚĆ ├Än materie de ap─ârare ╚Öi securitate, Emmanuel Macron vrea s─â dea ÔÇ×un sens pentru NATOÔÇŁ.

Pre╚Öedintele francez care, ├«n 2019, considera c─â NATO se afl─â ├«n ÔÇ×moarte cerebral─âÔÇŁ ╚Öi-a revizuit pozi╚Ťia odat─â cu invadarea Ucrainei de c─âtre Rusia. R─âzboiul, spune el, ÔÇ×ofer─â o clarificare strategic─â NATOÔÇŁ, readuc├«nd organiza╚Ťia ├«n vechile clivaje care au generat-o. Emmanuel Macron propune cre╚Öterea bugetului armatei la 50 de miliarde de euro pe an ├«n 2025 (de la pu╚Ťin peste 40 de miliarde c├«t este acum). Pre╚Öedintele ├«n exerci╚Ťiu vrea s─â dubleze num─ârul rezervi╚Ötilor ╚Öi s─â generalizeze serviciul militar universal care vizeaz─â tinerii cu v├«rste ├«ntre 15 ╚Öi 17 ani. Planul e ca, ├«ncep├«nd cu 2022-2023, armata s─â (re)devin─â obligatorie.

Lupta ├«mpotriva criminalit─â╚Ťii cibernetice e un obiectiv important pe agenda de securitate a lui Emmanuel Macron, care vrea s─â instituie noi politici antiescrocherie pe Internet, precum ╚Öi o patrul─â cibernetic─â cu 1.500 de angaja╚Ťi.

ÔŚĆ Independen╚Ťa agricol─â pare s─â fie cel mai important obiectiv ├«n plan economic pentru Emmanuel Macron. Amenin╚Ťarea unei penurii alimentare globale ├«n contextul schimb─ârilor climatice ╚Öi al secetei ╚Öi intensificat─â de r─âzboiul din Ucraina readuce Fran╚Ťa ÔÇô un important produc─âtor agricol european ÔÇô ├«n centrul aten╚Ťiei. Pre╚Öedintele vrea s─â ├«ncurajeze o ÔÇ×tranzi╚Ťie genera╚Ťional─â a lumii agricoleÔÇŁ ├«n contextul ├«n care agricultura nu e un domeniu prea atractiv pentru tineri ╚Öi mul╚Ťi fermieri s├«nt ├«n pragul pension─ârii. ├Äns─â Fran╚Ťa trebuie s─â r─âm├«n─â atractiv─â ╚Öi ├«n domeniul noilor tehnologii ╚Öi al industriei de v├«rf. Emmanuel Macron vrea s─â investeasc─â 30 de miliarde de euro ├«n sectoare ale viitorului: industria spa╚Ťial─â, biomedicin─â, semiconductori, companii digitale ╚Öi de cloud service, inteligen╚Ť─â artificial─â etc.

ÔŚĆ C├«t prive╚Öte tranzi╚Ťia ecologic─â, Emmanuel Macron are ambi╚Ťii mari: atingerea ╚Ťintei de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon p├«n─â ├«n 2050. Planul la care s-au angajat statele europene a fost actualizat ├«n mai multe r├«nduri ╚Öi multe guverne ├«ncearc─â s─â tempereze a╚Ötept─ârile. Fran╚Ťa, ├«n schimb, vrea s─â se men╚Ťin─â ├«n avangard─â. Macron vrea s─â investeasc─â ├«n energia nuclear─â: mai exact, ├«n construc╚Ťia a ╚Öase reactoare nucleare noi. ├Än plus, Emanuel Macron a cerut studii cu privire la prelungirea exploat─ârii centralelor existente cu ├«nc─â 50 de ani, acolo unde este posibil. ├Än paralel cu energia nuclear─â, pre╚Öedintele vrea s─â dezvolte sursele de energie regenerabile, dar s─â limiteze ├«nfiin╚Ťarea de turbine eoliene pe uscat. ├Än urm─âtoarele decenii, are ├«n plan ├«nfiin╚Ťarea a cincizeci de parcuri eoliene offshore.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.