Planuri pentru vaccinare

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Nu o să fim la adăpost de virus pînă cînd toată lumea nu va fi la adăpost. Cam asta e doctrina Angelei Merkel în materie de combatere a virusului SARS-CoV-2. Această doctrină, aplicată pînă acum ca justificare pentru, de pildă, obligativitatea de a purta mască de protecție, devine încă și mai pertinentă odată cu vaccinul. Sînt cel puțin patru vaccinuri ajunse în ultima fază, de certificare/aprobare, și e foarte probabil ca producția de masă și poate chiar distribuția să poată începe mai devreme de sfîrșitul anului. Germania și-a asigurat dozele de vaccin pentru toți rezidenții cu mult timp înainte ca serul să fi fost aprobat. Și și-a pus deja la punct o strategie națională de vaccinare convenită între guvernul federal și cele din landuri. Pentru că, deși precomandate, vaccinurile vor fi, cel puțin pentru început, în număr limitat și e nevoie de o bună coordonare pentru a le folosi inteligent. Infrastructura necesară urmează să fie dezvoltată cît mai curînd posibil pentru a permite vaccinarea în masă – asta chiar dacă nu s-a luat o decizie cu privire la tipul de ser care va fi administrat. Potrivit acestei strategii, guvernul federal va prelua dozele convenite și le va transmite inițial către 60 de centre de distribuție. De unde acestea vor fi preluate și redistribuite la nivel local. Campania de vaccinare poate fi inițiată de îndată ce dozele de ser vor ajunge în țară. Prioritatea e imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (vîrstă înaintată și suferinde de alte boli) și a personalului  medical.

În Germania nu există o lege a vaccinării obligatorii. Dar un amendament adus legii cu privire la protecția împotriva infecțiilor, în martie anul acesta, a introdus obligația de vaccinare împotriva rujeolei pentru vaste categorii de populație. Există, în schimb, numeroase recomandări de vaccinare pentru alte boli infecțioase – nu însă o obligație. Cît privește coronavirusul, guvernul federal nu intenționează să impună o imunizare obligatorie – strategia se bazează pe decizia voluntară a cetățenilor. Oricum, cetățenii germani au încredere în știință – și în vaccin – în proporții foarte ridicate în raport cu media europeană. Și, potrivit unui sondaj recent, peste 70% din populație e dispusă să se vaccineze de împotriva coronavirusului de îndată ce va fi posibil.

Nici Franța nu va impune, prin lege, vaccinarea obligatorie împotriva noului coronavirus, deși există o lege (din 2018) cu privire la imunizarea pentru 11 boli infecțioase și o recomandare pentru alte cîteva. Guvernul a explicat că acoperirea vaccinală e suficient de ridicată pentru toate bolile cu risc ridicat și estimează că populația va dori să se vaccineze împotriva COVID-19 într-o proporție ridicată. Așa că și-a stabilit strategia bazîndu-se pe o cerere foarte mare – și un stoc limitat, cel puțin deocamdată. În prima fază vor fi imunizați rezidenții și angajații căminelor de bătrîni. În ultimele luni s-au înregistrat peste 16.000 de decese în centrele de îngrijire pentru persoane vîrstnice – o adevărată catastrofă națională. Și, în ciuda restricțiilor – de pildă, au fost interzise vizitele familiei –, aceste focare de infecție continuă să producă victime. A doua fază vizează persoanele de peste 65 de ani și personalul medical, cu prioritate persoanele care prezintă un factor de risc medical. În a treia fază vor fi vaccinate persoanele de peste 50 de ani, toți profesioniștii din sistemul medical (deci inclusiv personal tehnic și administrativ care nu a fost cuprins în prima fază de vaccinare), precum și angajații din sectoarele esențiale pentru funcționarea țării – de pildă, din sistemul de educație. În a patra fază vor fi vaccinați cei pe care statul îi consideră vulnerabili sau în situație de precaritate, indiferent de vîrstă: contact cu publicul în mediu închis sau persoane fără adăpost. Și, în fine, în cea de-a cincea fază vor fi vaccinate persoanele de peste 18 ani.

Planul francez suscită polemici și pare că fiecare nouă încercare de a intra în detaliile acestei stratificări a populației naște noi iritări. Însă, una peste alta, populația acceptă cu încredere aplicarea strategiei. Pentru că, în definitiv, pe încredere – și nu pe sancțiuni – ar trebui să se bazeze măsurile de luptă împotriva pandemiei. Mi-e teamă că tocmai încrederea lipsește în relația românilor cu instituțiile statului. Și, cîtă vreme statul nu va înțelege să comunice nu eficient, ci omenește despre cine și cum va primi vaccinul anti-COVID, se vor găsi mereu voci care să conteste măsurile și, pînă la urmă, chiar beneficiile vaccinării. Exact asta înseamnă zădărnicirea combaterii bolii…

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.