Planuri pentru vaccinare

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Nu o să fim la adăpost de virus pînă cînd toată lumea nu va fi la adăpost. Cam asta e doctrina Angelei Merkel în materie de combatere a virusului SARS-CoV-2. Această doctrină, aplicată pînă acum ca justificare pentru, de pildă, obligativitatea de a purta mască de protecție, devine încă și mai pertinentă odată cu vaccinul. Sînt cel puțin patru vaccinuri ajunse în ultima fază, de certificare/aprobare, și e foarte probabil ca producția de masă și poate chiar distribuția să poată începe mai devreme de sfîrșitul anului. Germania și-a asigurat dozele de vaccin pentru toți rezidenții cu mult timp înainte ca serul să fi fost aprobat. Și și-a pus deja la punct o strategie națională de vaccinare convenită între guvernul federal și cele din landuri. Pentru că, deși precomandate, vaccinurile vor fi, cel puțin pentru început, în număr limitat și e nevoie de o bună coordonare pentru a le folosi inteligent. Infrastructura necesară urmează să fie dezvoltată cît mai curînd posibil pentru a permite vaccinarea în masă – asta chiar dacă nu s-a luat o decizie cu privire la tipul de ser care va fi administrat. Potrivit acestei strategii, guvernul federal va prelua dozele convenite și le va transmite inițial către 60 de centre de distribuție. De unde acestea vor fi preluate și redistribuite la nivel local. Campania de vaccinare poate fi inițiată de îndată ce dozele de ser vor ajunge în țară. Prioritatea e imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (vîrstă înaintată și suferinde de alte boli) și a personalului  medical.

În Germania nu există o lege a vaccinării obligatorii. Dar un amendament adus legii cu privire la protecția împotriva infecțiilor, în martie anul acesta, a introdus obligația de vaccinare împotriva rujeolei pentru vaste categorii de populație. Există, în schimb, numeroase recomandări de vaccinare pentru alte boli infecțioase – nu însă o obligație. Cît privește coronavirusul, guvernul federal nu intenționează să impună o imunizare obligatorie – strategia se bazează pe decizia voluntară a cetățenilor. Oricum, cetățenii germani au încredere în știință – și în vaccin – în proporții foarte ridicate în raport cu media europeană. Și, potrivit unui sondaj recent, peste 70% din populație e dispusă să se vaccineze de împotriva coronavirusului de îndată ce va fi posibil.

Nici Franța nu va impune, prin lege, vaccinarea obligatorie împotriva noului coronavirus, deși există o lege (din 2018) cu privire la imunizarea pentru 11 boli infecțioase și o recomandare pentru alte cîteva. Guvernul a explicat că acoperirea vaccinală e suficient de ridicată pentru toate bolile cu risc ridicat și estimează că populația va dori să se vaccineze împotriva COVID-19 într-o proporție ridicată. Așa că și-a stabilit strategia bazîndu-se pe o cerere foarte mare – și un stoc limitat, cel puțin deocamdată. În prima fază vor fi imunizați rezidenții și angajații căminelor de bătrîni. În ultimele luni s-au înregistrat peste 16.000 de decese în centrele de îngrijire pentru persoane vîrstnice – o adevărată catastrofă națională. Și, în ciuda restricțiilor – de pildă, au fost interzise vizitele familiei –, aceste focare de infecție continuă să producă victime. A doua fază vizează persoanele de peste 65 de ani și personalul medical, cu prioritate persoanele care prezintă un factor de risc medical. În a treia fază vor fi vaccinate persoanele de peste 50 de ani, toți profesioniștii din sistemul medical (deci inclusiv personal tehnic și administrativ care nu a fost cuprins în prima fază de vaccinare), precum și angajații din sectoarele esențiale pentru funcționarea țării – de pildă, din sistemul de educație. În a patra fază vor fi vaccinați cei pe care statul îi consideră vulnerabili sau în situație de precaritate, indiferent de vîrstă: contact cu publicul în mediu închis sau persoane fără adăpost. Și, în fine, în cea de-a cincea fază vor fi vaccinate persoanele de peste 18 ani.

Planul francez suscită polemici și pare că fiecare nouă încercare de a intra în detaliile acestei stratificări a populației naște noi iritări. Însă, una peste alta, populația acceptă cu încredere aplicarea strategiei. Pentru că, în definitiv, pe încredere – și nu pe sancțiuni – ar trebui să se bazeze măsurile de luptă împotriva pandemiei. Mi-e teamă că tocmai încrederea lipsește în relația românilor cu instituțiile statului. Și, cîtă vreme statul nu va înțelege să comunice nu eficient, ci omenește despre cine și cum va primi vaccinul anti-COVID, se vor găsi mereu voci care să conteste măsurile și, pînă la urmă, chiar beneficiile vaccinării. Exact asta înseamnă zădărnicirea combaterii bolii…

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Efectele adverse ale unui condiment banal. De ce e interzis consumul excesiv de hrean, ce pericole apar
Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consumă crudă, rasă, în salate sau diverse preparat.
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
Ultimul soldat din Garda Regelui Mihai, la 100 de ani: „La Peleș împușcam, nu întrebam de parolă” FOTO
Veteranul de război maior (rtr.) Moisă Irod a împlinit miercuri, 30 noiembrie, 100 de ani. A fost aniversat cu fast și onoruri militare, în avans, de oficialii Armatei Române.
horoscop jpg
Horoscopul zilei: 1 decembrie. Vești importante pentru nativii din trei zodii
Horoscopul zilnic pentru joi, 1 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, ți vine cu predicții clare pentru nativii tuturor semnelor zodiacale.

HIstoria.ro

image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ