Plăcinta cu frișcă de pe fața șefului unei companii aeriene – sau despre cine face politica de mediu

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

Recent, șeful Ryanair a primit în față o plăcintă cu frișcă. Gestul s-a întîmplat la Bruxelles, atunci cînd Michael O’Leary (așa îl cheamă pe directorul general al Ryanair), care tocmai ieșise de la o întîlnire de la Comisia Europeană, voia să facă o fotografie cu un manechin de carton al președintei Ursula von der Leyen. Prima lovitură a fost urmată și de o a doua, adică șeful Ryanair a primit încă o plăcintă, în ceafă, de la o a doua protestatară. 

Recunosc că atunci cînd am citit această știre m-am gîndit că a fost vorba despre reprezentantele unei asociații de consumatori nemulțumite de întîrzierile sau anulările unor curse operate de compania pe care o conduce O’Leary. Dar nu! Nu despre acest lucru a fost vorba, ci despre două activiste de mediu înfuriate pe cea mai poluantă companie aeriană, Ryanair, după cum arată unele studii. 

În altă parte a globului, la New York, în timpul unei semifinale feminine de tenis a turneului US Open, patru spectatori au protestat împotriva folosirii combustibililor fosili. Trei dintre activiștii de mediu au fost scoși din arenă, iar unul și-a lipit tălpile goale de ciment. A fost nevoie de intervenția echipei medicale, de dizolvant, pentru ca protestatarul să poată fi dezlipit în siguranță, și de mai mulți polițiști care i-au pus cătușele și l-au evacuat de pe stadion. Totul a durat aproape o oră, timp în care meciul de tenis a fost oprit. De remarcat că, la un moment dat, o parte a spectatorilor au format un cor prin care au cerut ca protestatarii să fie scoși afară din arenă. Vocea spectatorilor nu a fost, însă, de prea mare folos, pentru că grupul activiștilor a fost dificil de evacuat. Unul dintre ei a declarat mass-media că prin protestul lor doresc ca organizatorii turneului să devină mai responsabili față de mediu, pentru că acum acceptă sponsori care contribuie la schimbările climatice.

În fine, sînt deja cunoscute protestele legate de operele de artă: au aruncat cu supă în „Floarea-soarelui” a lui Van Gogh, au scris „1,5 grade Celsius” pe peretele muzeului Prado din Madrid, și-au lipit mîinile de două lucrări ale lui Francisco de Goya sau au aruncat cu piure de cartofi într-o pictură de Claude Monet. În cele mai multe cazuri, operele de artă nu sînt afectate, pentru că sînt protejate cu materiale speciale, dar gesturile au atras atenția și, ca de obicei, opiniile sînt împărțite. O parte a publicului vorbește despre vandalism, sînt numiți eco-teroriști sau, în tabăra cealaltă, au susținători. De fapt, tema economică fundamentală este în ce măsură politicile de mediu fac presiune asupra economiei, duc la creșterea costurilor pînă acolo încît îi trimit pe producători într-o zonă în care nu mai sînt competitivi. 

Cel mai clar exemplu în acest sens este chiar Uniunea Europeană. Înainte de începerea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană avea ținte ambițioase în materie de reducere a emisiilor de CO2 și implicit a gazelor cu efect de seră. Europa avea și o foaie de parcurs ambițioasă care privea atît sectorul industrial, cît și pe cel agricol. De la început, au fost voci ale fermierilor și producătorilor din industria alimentară care s-au opus adoptării unor obiective atît de ambițioase și care ar fi trebuit atinse într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Războiul din Ucraina a dus la o temperare a elanului europenilor. Oficial, multe ținte rămîn în picioare. Dar au intervenit unele nuanțe. Cărbunele este din nou folosit, iar perioada de grație a utilizării acestui combustibil fosil a fost refăcută, gazul a fost decretat „combustibil de tranziție”, ceea ce înseamnă că folosirea lui rămîne validă pentru încă o perioadă, iar energia nucleară este considerată ca fiind „curată” din punctul de vedere al mediului. 

În același timp, în ceea ce privește sectorul agricol, adoptarea actelor normative atașate „agendei verzi” au fost amînate, direct sau indirect. De fapt, se încearcă mutarea legiferării lor către viitorul Parlament European și către viitoarea Comisie Europeană, chiar dacă oficial nu se declară explicit acest lucru. Fermieri din mai multe state europene, în frunte cu cei din Țările de Jos și din statele Europei de Est, se opun adoptării unor acte legislative la nivel european care să impună restricții prea dure de mediu. Chiar dacă prin programele naționale, programe care decid politicile agrare naționale și implicit primirea subvențiilor europene, toate statele membre și-au asumat aplicarea unor măsuri de protecție a mediului și de luptă împotriva schimbărilor climatice, acum se încearcă modificarea unor ținte asumate.

Problema este că protecția mediului a ajuns într-o zonă de radicalizare. Avem activiști de mediu care recurg la gesturi extreme, așa după cum avem și sceptici care consideră că schimbările climatice nu sînt atît de rapide și cu efecte atît de dezastruoase asupra mediului înconjurător. Paradoxul este că firmele industriale occidentale (mai puțin cele agricole) și-au asumat țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sau a folosirii combustibililor fosili. Au făcut și fac investiții și caută soluții pentru a rămîne competitive. 

Momentul adevărului va fi, însă, anul viitor. Clasa politică europeană va avea de trecut un test electoral important. Alegătorii vor decide, direct sau indirect, și viteza cu care se vor face schimbările în materie de protecție a mediului. Cine vor fi mai convingători: așa-zișii vandali sau conservatorii care vor să încetinească viteza cu care se modifică legislația de mediu? Mediul economic va privi „spectacolul” electoral, va aștepta rezultatele și deciziile politicienilor care vor ieși învingători în alegeri.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.