Plăcinta cu frișcă de pe fața șefului unei companii aeriene – sau despre cine face politica de mediu

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

Recent, șeful Ryanair a primit în față o plăcintă cu frișcă. Gestul s-a întîmplat la Bruxelles, atunci cînd Michael O’Leary (așa îl cheamă pe directorul general al Ryanair), care tocmai ieșise de la o întîlnire de la Comisia Europeană, voia să facă o fotografie cu un manechin de carton al președintei Ursula von der Leyen. Prima lovitură a fost urmată și de o a doua, adică șeful Ryanair a primit încă o plăcintă, în ceafă, de la o a doua protestatară. 

Recunosc că atunci cînd am citit această știre m-am gîndit că a fost vorba despre reprezentantele unei asociații de consumatori nemulțumite de întîrzierile sau anulările unor curse operate de compania pe care o conduce O’Leary. Dar nu! Nu despre acest lucru a fost vorba, ci despre două activiste de mediu înfuriate pe cea mai poluantă companie aeriană, Ryanair, după cum arată unele studii. 

În altă parte a globului, la New York, în timpul unei semifinale feminine de tenis a turneului US Open, patru spectatori au protestat împotriva folosirii combustibililor fosili. Trei dintre activiștii de mediu au fost scoși din arenă, iar unul și-a lipit tălpile goale de ciment. A fost nevoie de intervenția echipei medicale, de dizolvant, pentru ca protestatarul să poată fi dezlipit în siguranță, și de mai mulți polițiști care i-au pus cătușele și l-au evacuat de pe stadion. Totul a durat aproape o oră, timp în care meciul de tenis a fost oprit. De remarcat că, la un moment dat, o parte a spectatorilor au format un cor prin care au cerut ca protestatarii să fie scoși afară din arenă. Vocea spectatorilor nu a fost, însă, de prea mare folos, pentru că grupul activiștilor a fost dificil de evacuat. Unul dintre ei a declarat mass-media că prin protestul lor doresc ca organizatorii turneului să devină mai responsabili față de mediu, pentru că acum acceptă sponsori care contribuie la schimbările climatice.

În fine, sînt deja cunoscute protestele legate de operele de artă: au aruncat cu supă în „Floarea-soarelui” a lui Van Gogh, au scris „1,5 grade Celsius” pe peretele muzeului Prado din Madrid, și-au lipit mîinile de două lucrări ale lui Francisco de Goya sau au aruncat cu piure de cartofi într-o pictură de Claude Monet. În cele mai multe cazuri, operele de artă nu sînt afectate, pentru că sînt protejate cu materiale speciale, dar gesturile au atras atenția și, ca de obicei, opiniile sînt împărțite. O parte a publicului vorbește despre vandalism, sînt numiți eco-teroriști sau, în tabăra cealaltă, au susținători. De fapt, tema economică fundamentală este în ce măsură politicile de mediu fac presiune asupra economiei, duc la creșterea costurilor pînă acolo încît îi trimit pe producători într-o zonă în care nu mai sînt competitivi. 

Cel mai clar exemplu în acest sens este chiar Uniunea Europeană. Înainte de începerea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană avea ținte ambițioase în materie de reducere a emisiilor de CO2 și implicit a gazelor cu efect de seră. Europa avea și o foaie de parcurs ambițioasă care privea atît sectorul industrial, cît și pe cel agricol. De la început, au fost voci ale fermierilor și producătorilor din industria alimentară care s-au opus adoptării unor obiective atît de ambițioase și care ar fi trebuit atinse într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Războiul din Ucraina a dus la o temperare a elanului europenilor. Oficial, multe ținte rămîn în picioare. Dar au intervenit unele nuanțe. Cărbunele este din nou folosit, iar perioada de grație a utilizării acestui combustibil fosil a fost refăcută, gazul a fost decretat „combustibil de tranziție”, ceea ce înseamnă că folosirea lui rămîne validă pentru încă o perioadă, iar energia nucleară este considerată ca fiind „curată” din punctul de vedere al mediului. 

În același timp, în ceea ce privește sectorul agricol, adoptarea actelor normative atașate „agendei verzi” au fost amînate, direct sau indirect. De fapt, se încearcă mutarea legiferării lor către viitorul Parlament European și către viitoarea Comisie Europeană, chiar dacă oficial nu se declară explicit acest lucru. Fermieri din mai multe state europene, în frunte cu cei din Țările de Jos și din statele Europei de Est, se opun adoptării unor acte legislative la nivel european care să impună restricții prea dure de mediu. Chiar dacă prin programele naționale, programe care decid politicile agrare naționale și implicit primirea subvențiilor europene, toate statele membre și-au asumat aplicarea unor măsuri de protecție a mediului și de luptă împotriva schimbărilor climatice, acum se încearcă modificarea unor ținte asumate.

Problema este că protecția mediului a ajuns într-o zonă de radicalizare. Avem activiști de mediu care recurg la gesturi extreme, așa după cum avem și sceptici care consideră că schimbările climatice nu sînt atît de rapide și cu efecte atît de dezastruoase asupra mediului înconjurător. Paradoxul este că firmele industriale occidentale (mai puțin cele agricole) și-au asumat țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sau a folosirii combustibililor fosili. Au făcut și fac investiții și caută soluții pentru a rămîne competitive. 

Momentul adevărului va fi, însă, anul viitor. Clasa politică europeană va avea de trecut un test electoral important. Alegătorii vor decide, direct sau indirect, și viteza cu care se vor face schimbările în materie de protecție a mediului. Cine vor fi mai convingători: așa-zișii vandali sau conservatorii care vor să încetinească viteza cu care se modifică legislația de mediu? Mediul economic va privi „spectacolul” electoral, va aștepta rezultatele și deciziile politicienilor care vor ieși învingători în alegeri.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

image png
Din nou despre cele două Românii
S-a spus de nenumărate ori că există două Românii.
image png
Necazurile altora
De ce nu a intervenit Occidentul mai ferm și s-a mulțumit cu niște declarații de tip „atenție și îngrijorare”?
image png
Note, stări, zile
Am 19 ani și mă simt, cîteodată, sfîrșit.
image png
Limita străbunicilor
„Învățăm din istorie”? Da, relativ mai ușor pînă la limita străbunicilor. Apoi – anevoie sau deloc.
image png
Securismul, azi
Că de nu s-ar livra, securism n-ar mai fi...
image png
Louis Blériot în aer. Pe brațele românilor
Istoria, firește, a continuat. Cu zboruri line și cu motoare explodate deopotrivă.
image png
Traumele copilăriei (III): Pa, tăticu’!
Ceea ce – să fim bine înţeleşi – nu înseamna că mie îmi mergea bine la Mate şi la Fizică.
image png
Cooleanu
Observăm, oricum, că și acestea confirmă rapida integrare a anglicismelor în tiparele creativității populare.
20230922 145421 jpg
Dispreț, aroganță și opulență
Părinții și profesorii, care sînt cele mai apropiate modele pe care copiii le pot avea.
p 7 WC jpg
Mașinile autonome și etica IA
Cum anume ar trebui să prețuim și să ținem seama de viețile și de interesele tuturor ființelor conștiente? – e o întrebare pe care etica IA trebuie să o abordeze.
image png
Stejarii României sînt mai buni decît Welwitschias-ii din Namibia?
Dacă aş putea, aş face ca rugby-ul şi şahul să devină obligatorii în şcoli măcar pînă în clasa a VIII-a.
image png
Ieri și azi
Ferma lui George Washington producea toate obiectele și alimentele necesare locuitorilor ei, într-un sistem autarhic.
image png
Duelul în literatură, literatura în duel
Miza lor a fost libertatea, fără de care onoarea și demnitatea își pierd sensul.
image png
Cereale și război
Beat sau nu, funcționarul menționat mai sus riscă zilele astea să aibă parte de o mahmureală zdravănă.
image png
Despre (in)disciplina de partid
Cu alte cuvinte, în politică e nevoie și de un dram de noblețe. Chiar dacă – și tocmai dacă – adversarului îi lipsește.
image png
„Se strică limba”?
Se „strică limba”? Cumva, da. Dar nu asta ne indignează cu adevărat, ci faptul că nu mai sîntem noi aceia care o stricăm.
image png
Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial
De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult.
image png
Apocalipsa după Petrică
Să nu uităm, România nu e doar țara lui „Petrică și lupul“. E și cea a expresiei „ți s-a urît cu binele”. Dacă minte n-a avut …
image png
Drogangeală
„Se duc să petreacă sau să se rupă pe «droage»?“
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (II)
Eu eram, de fapt, cel care trebuia schimbat neîntîrziat. Ratasem cu desăvîrșire „cabina”.
image png
Think Outside the Box
Pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun și mai inovator. Dar vrem asta oare?
image png
Un meci absolut penibil, următorul mai reușit. Cum e, de fapt, echipa României?
În alte reprezentative, astea sînt la nivel de beţişoare şi bastonaşe. La noi, de doctorat.
p 7 WC jpg
Revine oare America la izolaționism?
Cei care consideră că ajutorarea Ucrainei nu reprezintă un interes național important pentru America poartă, istoric vorbind, ochelari de cal.
image png
O fostă capitală
După Philadelphia am ajuns la Baltimore, un alt oraș care ni s-a părut trist, dar fără farmecul celui dintîi.

Adevarul.ro

image
Procurorii au ridicat din casa lui Dumitru Buzatu plicuri cu bani „de pe porci și cireșe“, susține fiul său
Potrivit fiului lui Dumitru Buzatu, procurorii au ridicat din casa tatălui său două laptop-uri și plicuri cu bani.
image
UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână
Uniunea Europeană își propune simplificarea structurilor referitoare la prețul unui bilet de avion. În acest sens, se ia în considerare interzicerea taxelor pentru bagajele de mână.
image
Ofensivă-fulger împotriva păcănelelor. Ce măsuri vrea să ia Coaliția
Coaliția vrea să adopte mai multe acte normative pentru reglementarea jocurilor de noroc, fiind taxate foarte dur, dar și să mute păcănelele în zone mai puțin tranzitate și să scadă publicitatea la acestea.

HIstoria.ro

image
Instrucțiunile lui Stalin pentru Dej și Teohari Gerogescu: „Scrieți!”
Un instructaj în care Stalin își arată incredibilele cunoștințe de manipulator al electoratului în materie de alegeri libere și corecte, iar Dej și Teohari se dezvăluie ca niște troglodiți abia ieșiți din caverne.
image
Când sașii se întorc acasă, în Ţara Ovăzului
De 11 ani, în toiul verii, în satele săsești din Haferland, Ţara Ovăzului, se întâmplă ceva cu totul deosebit.
image
Operațiunea Citadela, aliații și spionii
Stabilită inițial pentru primăvara anului 1943, lansarea Operațiunii Citadela a fost amânată de mai multe ori, iar ofensiva a fost declanșată la începutul lunii iulie.