Plăcerea de a fi prost(it)

Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Programul de guvernare al PSD arată excepţional pe hîrtie. La fel de excepţional ca oferta prinţului nigerian care a decis să vă ajute cu cîteva zeci de milioane de dolari în schimbul „încrederii“ dumneavoastră. Sigur că dumneavoastră, votantului PSD, vă este foarte greu să acceptaţi că, în ciuda părerii dumneavoastră, Dragnea şi cei care ne guvernează vă mint. La fel de greu este de acceptat că premierul vinde şi el gogoşi, cu un tupeu demn de un buticar de cartier dornic de îmbogăţire. Recent, dînsul spunea că nu poate să repare bîlbîielile din ultimii 27 de ani. Uită bineînţeles să spună că, în 21 dintre aceşti ani, au fost la conducere foşti sau actuali şefi de partid ai dînsului sau domnul Tăriceanu.

A accepta că sînteţi minţit v-ar face în mod automat fraier. Aşa că vă veţi lega de orice mică speranţă că ceea ce spun Dragnea şi miniştrii lui se va împlini şi, încet-încet, vă veţi convinge, în ciuda tuturor dovezilor care demonstrează contrariul, că alegerea dumneavoastră a fost cea bună. Sigur că la fel de fraieri sîntem şi noi, restul, votanţii în trecut ai PSD sau ai lui Băsescu, Udrea, Vadim, Tăriceanu, Constantinescu, Ciorbea – toţi dovediţi fie infractori, fie lipsiţi de coloană vertebrală sau mitomani sociopaţi. La fel de fraieri sîntem şi noi, cei care credem că, într-un fel, sîntem mai buni decît dumneavoastră. Şi noi am căzut victime propriei noastre prostii şi am încercat să ne convingem, în ciuda tuturor evidenţelor, că am ales bine.

Sînt mulţi cei care cred cu tărie despre coaliţia PSD-ALDE că luptă împotriva „sistemului securist“.

În primii opt ani ai democraţiei româneşti, miniştrii noştri de Externe au fost toţi oameni cu legături extrem de puternice cu regimul comunist. După o scurtă perioadă, Sergiu Celac, om foarte apropiat de Ceauşescu, a fost înlocuit de Adrian Năstase. Tatăl domnului Năstase a fost unul dintre oamenii importanţi ai regimului comunist. Primul socru al domnului Năstase a fost ministru de Externe comunist, iar cel de-al doilea, vicepremier al Republicii Socialiste România. Toţi secretarii de stat numiţi de Năstase în vara lui 1990 au avut şi ei relaţii foarte solide cu elitele comuniste şi au sfîrşit, cu excepţia unuia mort în condiţii suspecte, în poziţii şi cu averi impresionante. Printre ei se numără şi următorul şef al diplomaţiei – Teodor Meleşcanu, care în decembrie 1989 era unul dintre elementele cele mai importante şi promiţătoare ale regimului comunist în reprezentarea externă, dar şi în ceea ce privea promovarea intereselor Pactului de la Varşovia. La fel ca Adrian Năstase, Meleşcanu are o traiectorie demnă de un film prost şi deloc credibil.

Parcursul fulminant al lui Meleşcanu, care reuşeşte, în ciuda trecutului comunist extrem de suspect, să îl urmeze pe Năstase la conducerea Ministerului de Externe şi, apoi, să mai ocupe încă de două ori poziţii-cheie de ministru pare aproape incredibil. Dacă luăm în considerare faptul că Meleşcanu reuşeşte şi să înfiinţeze un partid, şi să fie vicepreşedinte la două partide (PNL şi ALDE), dintre care unul (PNL) era, chipurile, în opoziţie faţă de PSD-ul lui Năstase, să devină şeful SIE şi să fie implicat şi într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie (Rompetrol), în cadrul acestei companii deţinînd, pentru un timp, poziţia de administrator, lucrurile încep să sune a scenariu de telenovelă.

Adrian Severin a fost următorul ministru de Externe. Şi el a reuşit, în ciuda unui trecut foarte dubios în perioada comunismului, să-şi construiască o carieră senzaţională în PSD. Totuşi, a sfîrşit cu eticheta de corupt şi de om lipsit de orice urmă de caracter, în urma unei anchete a unor jurnalişti britanici.

Adrian Năstase a fost, de asemenea, cel care i-a „crescut“ şi i-a promovat pe Mircea Geoană, Cristian Diaconescu, Titus Corlăţean, Victor Ponta şi Dan Mihalache. Toţi aveau să devină miniştri de Externe sau să joace roluri extrem de importante în statul român.

Dacă ar fi să eliminăm miniştrii PSD-işti şi ceilalţi miniştri care au avut legături puternice cu elitele comuniste şi cu şeful ALDE, ar rezulta că Ministerul de Externe al României a fost condus, pentru maximum trei ani din 27, de oameni care cel puţin aparent nu au avut legături cu puterea actuală sau cu „sistemul securist“.

O situaţie similară poate fi demonstrată şi în cazul tuturor ministerelor importante şi al conducerii SIE şi SRI, dar şi în ceea ce-i priveşte pe foştii prim-miniştri ai României.

Faptul că toate partidele, cu excepţia USR, dar mai ales PSD şi ALDE strigă cît se poate de răstit „securiştii“ împreună cu Antena 3, post TV al cărui patron este un securist notoriu, şi cu RTV condus de Ghiţă – un om care ar putea să fie definiţia din dicţionar a securistului de tip nou – este o dovadă că nu numai că sîntem luaţi de fraieri, dar şi că tactica securiştilor noi şi vechi funcţionează.

O mulţime de foşti securişti şi rudele acestora au devenit oameni de supersucces în România postdecembristă. Mulţi au investit „deştept“ şi controlează televiziuni şi ziare care joacă un rol orwellian şi rescriu, ignoră sau trec rapid peste trecuturi dubioase ca acelea de mai sus. Din cînd în cînd mai apar diverse dezvăluiri care sînt rapid îngropate, fiind prezentate ca nişte chestii irelevante sau cel mult coincidenţe. Coincidenţele astea sînt la fel de probabile precum sînt declaraţiile lui Dragnea despre neimplicarea sa în Tel Drum sau îmbogăţirea rapidă de pe urma prinţului nigerian.

Faptul că oamenii aceştia, cumva, rămîn şi după 27 de ani cei care controlează destinul României e o indicaţie cît se poate de clară că nu numai că sîntem luaţi de proşti, dar şi că ne dorim şi acceptăm cu entuziasm această postură.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Razboi Rusia Ucraina FOTO Shutterstock jpg
Internaționalizarea conflictului din Ucraina
Oricine va fi fost autorul sabotajului conductelor Nord Stream, acesta este semnalul cel mai grav de la începutul așa zisei „operațiuni militare speciale” din Ucraina, de fapt agresiune militară în toată regula.
David a fost ars şi umilit de doi colegi foto facebook 1 jpg
Tânăr cu retard, brutalizat și umilit timp de doi ani de colegii de muncă. Cazul este în ancheta procurorilor
Un caz cumplit de bullying la locul de muncă este anchetat de procurorii din municipiul bihorean Salonta. Victima este un tânăr cu handicap, umilit şi agresat vreme de doi ani de câţiva colegi.
Ultimii lingurari din Baragan FOTO Facebook MS jpg
Romii rudari, ultimii cioplitori în lemn din Bărăgan. Meșteșugul iscusit care i-a ajutat să supraviețuiască
Ultimii meșteri rudari din județul Călărași, iscusiți cioplitori ai lemnului, au fost incluși într-o cercetare realizată de specialiști de la Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.