Piua

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Cuvintele și expresiile jocurilor de copii au o mare influență asupra registrului colocvial, prin simplul fapt că adulții de azi sînt copiii de ieri. Dicționarele noastre nu au fost foarte atente la oralitatea informală, cu excepția situațiilor în care aceasta a fost fixată în scris de prozatori, folcloriști sau dialectologi. Vocabularul de pe la 1900 al ludicului infantil a pătruns în dicționarul-tezaur al Academiei (Dicționarul limbii române) și în dicționarele explicative curente mai ales datorită unor culegători de material folcloric ca Petre Ispirescu („Jucării și jocuri de copii“, 1885) sau Tudor Pamfile (Jocuri de copii, 1906-1909). Inovațiile ulterioare din limbajul jocurilor au intrat mult mai greu și mai încet în inventarele lexicografice. De pildă, folosirea interjecțională a substantivului piuă (Piua!) și prezența cuvîntului în alte expresii (ca a fi piua-ntîi) nu au fost încă preluate de dicționarele generale, dar au fost înregistrate în Dicționarul de argou și expresii familiare ale limbii române, de Anca Volceanov și George Volceanov (1998). În dicționarul citat se explică uzul interjecției – „folosită în jocurile de copii pentru a marca întreruperea temporară a participării la joc a unuia dintre copii” – și cel al construcției piua-ntîi! – „primul la joc!” (de unde și expresia a fi piua-ntîi  „a-și exprima dorința de a face primul o activitate pe care doresc s-o desfășoare mai mulți participanți”); tot acolo găsim și expresia (mai rară) piua zece-zece! – „folosită în jocurile de copii pentru a marca întreruperea definitivă a unui joc”. 

Interjecția piua! este destul de prezentă în limba română actuală, cu un sens „tehnic”, limitat, dar și cu unul mai general – „Stop-joc, oprire temporară a unei activitaţi. – Piua! Stai un minut că am călcat rău” (dictionar-urban.ro) –, adesea metaforic, în contexte surprinzătoare: „Piua! Suspendarea judiciară în contenciosul administrativ” (juridice.ro). Cuvîntul a fost folosit de Marius Chivu, în articolul cu titlul „Piua!“, publicat în Dilema veche în primele luni de izolare – „Pandemia mi-a oferit răgazul de a lua o pauză de la viața urbană” –, ca emblemă a unei pauze benefice: „așa cum, în copilărie, în orice moment al jocului, puteai rosti cuvîntul magic «Piua!», care te făcea, pentru o clipă, intangibil. Te retrăgeai din cursul întîmplărilor, te izolai de orice consecință, luai o pauză ca să-ți revii sau doar să privești spectacolul din jur fără a te expune vreunei acțiuni!”. 

Sensul de bază al cuvîntului piuă este cel al etimonului (latinescul pila, în forma neatestată *pilla, care explică mai bine evoluția fonetică); cuvîntul este interesant și prin neregularitatea pluralului (pive) și a formei de genitiv-dativ (unei pive). Chiar dacă nu cuprind uzul actual al formei, dicționarele generale și cele istorice ne oferă verigile intermediare pentru a înțelege evoluția semantică de la sensul concret al cuvîntului – „vas în care se pisează, se mărunțesc diverse substanțe și corpuri solide” – la cel al interjecției ludice. Legătura stă, foarte probabil, în folosirea termenului ca metaforă pentru o poziție ghemuită a corpului uman. Expresia a se pune piuă, cu sensul „a se ghemui pentru a servi ca treaptă cuiva care vrea să ajungă la un loc înalt sau pentru a lua pe cineva în cîrcă” (DEX), are multe atestări în secolul al XIX-lea, inclusiv la Petre Ispirescu („Credinciosul lui puindu-se piuă, Făt-Frumos se urcă pe dînsul, de-aci pe coama zidului și sări în grădină”) și la Caragiale („Baba s-a pus piuă și strigă lui Prichindel: – Haide hopa! – Țin-te bine babo! Și țup odată! în cîrca babei”). 

Mișcarea de ghemuire și denumirea ei prin termenul piuă se regăsesc în descrierea mai multor jocuri. De exemplu, Constantin Kirițescu descria astfel capra: „se joacă în două feluri: cu piua unică și cu piua multiplă. La cel dintîi, greutatea jocului se gradează prin deplasarea treptată a copilului care stă de piuă” („Specificul românesc și arta mișcării“, în Revista Fundațiilor Regale, 1943). Între numeroasele situații de joc existente, relevantă pare a fi leapșa „pe ouate”, jocul în care ghemuirea îl scapă pe un jucător de iminența primirii unei lovituri. Regula era deja descrisă în 1884, de Petre Ispirescu: „Dacă se întîmplă ca leapșa să se ieie după vreunul din copii și acesta se vede încolțit, atunci se pune pe vine și zice că este cu ouăle în poală. Leapșa îi dă răgaz să se odihnească” („Jucării și jocuri de copii“, în Tribuna Sibiului, nr. 167). Peste aproape un secol, jocul își păstrase regulile: „Striga mereu «leapşa, leapşa» şi cînd era gata să-l prindă, se chircea strigînd : «pe ouate!»“ (Ioana Orlea, Primul pește mort, în Viața românească, 1968). Prin anii ’60, apare înregistrată în scris, pentru aceste situații de joc, chiar exclamația „piua!“: „(Tudorică apare alergînd, se repede... să-l bată. El se așează pe vine) Piua! Piua!“ (Ecaterina Oproiu, Nu sînt turnul Eiffel, în Teatrul, 1965).

Un cuvînt care denumește, în sensul său concret, un recipient greu, folosit pentru zdrobire, ajunge astfel să exprime eliberarea din constrîngerile jocului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.