Piua

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Cuvintele și expresiile jocurilor de copii au o mare influență asupra registrului colocvial, prin simplul fapt că adulții de azi sînt copiii de ieri. Dicționarele noastre nu au fost foarte atente la oralitatea informală, cu excepția situațiilor în care aceasta a fost fixată în scris de prozatori, folcloriști sau dialectologi. Vocabularul de pe la 1900 al ludicului infantil a pătruns în dicționarul-tezaur al Academiei (Dicționarul limbii române) și în dicționarele explicative curente mai ales datorită unor culegători de material folcloric ca Petre Ispirescu („Jucării și jocuri de copii“, 1885) sau Tudor Pamfile (Jocuri de copii, 1906-1909). Inovațiile ulterioare din limbajul jocurilor au intrat mult mai greu și mai încet în inventarele lexicografice. De pildă, folosirea interjecțională a substantivului piuă (Piua!) și prezența cuvîntului în alte expresii (ca a fi piua-ntîi) nu au fost încă preluate de dicționarele generale, dar au fost înregistrate în Dicționarul de argou și expresii familiare ale limbii române, de Anca Volceanov și George Volceanov (1998). În dicționarul citat se explică uzul interjecției – „folosită în jocurile de copii pentru a marca întreruperea temporară a participării la joc a unuia dintre copii” – și cel al construcției piua-ntîi! – „primul la joc!” (de unde și expresia a fi piua-ntîi  „a-și exprima dorința de a face primul o activitate pe care doresc s-o desfășoare mai mulți participanți”); tot acolo găsim și expresia (mai rară) piua zece-zece! – „folosită în jocurile de copii pentru a marca întreruperea definitivă a unui joc”. 

Interjecția piua! este destul de prezentă în limba română actuală, cu un sens „tehnic”, limitat, dar și cu unul mai general – „Stop-joc, oprire temporară a unei activitaţi. – Piua! Stai un minut că am călcat rău” (dictionar-urban.ro) –, adesea metaforic, în contexte surprinzătoare: „Piua! Suspendarea judiciară în contenciosul administrativ” (juridice.ro). Cuvîntul a fost folosit de Marius Chivu, în articolul cu titlul „Piua!“, publicat în Dilema veche în primele luni de izolare – „Pandemia mi-a oferit răgazul de a lua o pauză de la viața urbană” –, ca emblemă a unei pauze benefice: „așa cum, în copilărie, în orice moment al jocului, puteai rosti cuvîntul magic «Piua!», care te făcea, pentru o clipă, intangibil. Te retrăgeai din cursul întîmplărilor, te izolai de orice consecință, luai o pauză ca să-ți revii sau doar să privești spectacolul din jur fără a te expune vreunei acțiuni!”. 

Sensul de bază al cuvîntului piuă este cel al etimonului (latinescul pila, în forma neatestată *pilla, care explică mai bine evoluția fonetică); cuvîntul este interesant și prin neregularitatea pluralului (pive) și a formei de genitiv-dativ (unei pive). Chiar dacă nu cuprind uzul actual al formei, dicționarele generale și cele istorice ne oferă verigile intermediare pentru a înțelege evoluția semantică de la sensul concret al cuvîntului – „vas în care se pisează, se mărunțesc diverse substanțe și corpuri solide” – la cel al interjecției ludice. Legătura stă, foarte probabil, în folosirea termenului ca metaforă pentru o poziție ghemuită a corpului uman. Expresia a se pune piuă, cu sensul „a se ghemui pentru a servi ca treaptă cuiva care vrea să ajungă la un loc înalt sau pentru a lua pe cineva în cîrcă” (DEX), are multe atestări în secolul al XIX-lea, inclusiv la Petre Ispirescu („Credinciosul lui puindu-se piuă, Făt-Frumos se urcă pe dînsul, de-aci pe coama zidului și sări în grădină”) și la Caragiale („Baba s-a pus piuă și strigă lui Prichindel: – Haide hopa! – Țin-te bine babo! Și țup odată! în cîrca babei”). 

Mișcarea de ghemuire și denumirea ei prin termenul piuă se regăsesc în descrierea mai multor jocuri. De exemplu, Constantin Kirițescu descria astfel capra: „se joacă în două feluri: cu piua unică și cu piua multiplă. La cel dintîi, greutatea jocului se gradează prin deplasarea treptată a copilului care stă de piuă” („Specificul românesc și arta mișcării“, în Revista Fundațiilor Regale, 1943). Între numeroasele situații de joc existente, relevantă pare a fi leapșa „pe ouate”, jocul în care ghemuirea îl scapă pe un jucător de iminența primirii unei lovituri. Regula era deja descrisă în 1884, de Petre Ispirescu: „Dacă se întîmplă ca leapșa să se ieie după vreunul din copii și acesta se vede încolțit, atunci se pune pe vine și zice că este cu ouăle în poală. Leapșa îi dă răgaz să se odihnească” („Jucării și jocuri de copii“, în Tribuna Sibiului, nr. 167). Peste aproape un secol, jocul își păstrase regulile: „Striga mereu «leapşa, leapşa» şi cînd era gata să-l prindă, se chircea strigînd : «pe ouate!»“ (Ioana Orlea, Primul pește mort, în Viața românească, 1968). Prin anii ’60, apare înregistrată în scris, pentru aceste situații de joc, chiar exclamația „piua!“: „(Tudorică apare alergînd, se repede... să-l bată. El se așează pe vine) Piua! Piua!“ (Ecaterina Oproiu, Nu sînt turnul Eiffel, în Teatrul, 1965).

Un cuvînt care denumește, în sensul său concret, un recipient greu, folosit pentru zdrobire, ajunge astfel să exprime eliberarea din constrîngerile jocului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

china taiwan 2 jpeg
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
Lumea pare să se apropie de un moment crucial, unul care ar putea schimba definitiv cursul istoriei moderne. De câteva zile, China a desfășurat exerciții militare masive în jurul insulei Taiwan, trimițând un semnal puternic și îngrijorător către întreaga comunitate internațională.
Elon Musk FOTO Profimedia
După ce a pierdut miliarde, Elon Musk speră la „zero taxe vamale" între SUA şi Europa
Miliardarul american Elon Musk a declarat sâmbătă că speră ca în viitor să vadă o libertate totală a comerţului între Statele Unite şi Europa, vorbind la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat impunerea de taxe vamale partenerilor comerciali, relatează Reuters.
Ambulanțe care intervin pentru un palestinian rănit într-un atac al soldaților israelieni FOTO Profimedia
Imagini care contrazic versiunea Israelului, în cazul celor 15 salvatori palestinieni uciși în Gaza
Videoclipul, filmat din interiorul unui vehicul, surprinde un convoi de ambulanțe marcate, care circulau pe un drum din sudul Fâșiei Gaza, cu farurile și luminile de urgență aprinse.
Traian Basescu FOTO Inquam / George Calin
Băsescu spune că turul 2 nu s-ar fi anulat dacă ar fi intrat Ciolacu sau Ciucă
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit la România TV despre alegerile prezidențiale din 2024, susținând că absența lui Marcel Ciolacu sau a lui Nicolae Ciucă din turul II a dus la amânarea alegerilor.
gina jpg
În timp ce Michael Schumacher se zbate între viață și moarte, o ființă nouă și-a făcut apariția în familia fostului mare pilot
Veste bună în familia greu încercată a lui Michael Schumacher, de șapte ori campion în Formula 1.
Proteste în Spania față de chiriile tot mai mari FOTO AFP
Proteste de amploare în Spania: „Ne dau pe toți afară ca să facă loc turiștilor”
Sute de mii de oameni au ieșit pe străzi, sâmbătă, 5 aprilie, în aproape 40 de orașe din Spania, pentru a protesta față de chiriile tot mai mari și a crizei acute de locuințe.
Cristi Chivu (EPA) jpg
Parma lui Cristi Chivu, rezultat mare contra campioanei Italiei. Dennis Man s-a făcut de râs
Antrenorul român a întâlnit echipa la care a făcut istorie.
Depresie jpg
Cei 17 factori care favorizează riscul de demență, accident vascular cerebral și depresie
Cel puțin 17 factori contribuie la demență, accident vascular cerebral și depresie târzie, conform unei analize ample publicate în Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.
Rusia a întețit atacurile asupra marilor orașe ucrainene FOTO EPA-EFE
De ce rata interceptării dronelor rusești a scăzut la 50%. Cifrele care arată că Rusia este refractară păcii
Loviturile rusești cu drone împotriva Ucrainei au crescut cu peste 50% de când au început discuțiile de pace mediate de SUA la mijlocul lunii februarie, se arată într-o analiză The Telegraph. Atacurile zilnice au crescut de la 101 la 154 în medie.