Pieton, pietonă, pietoană

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Se știe că în cazul unor nume de profesii și de funcții „feminizarea” (respectiv crearea unui derivat feminin de la forma substantivului masculin) poate fi simțită la început ca forțată, ca nefirească, încărcîndu-se adesea cu conotații ironice. Reacția vorbitorilor a fost pusă în legătură cu prejudecățile misogine, dar explicația stă mai curând în rezerva față de inovațiile lingvistice. Respingerea formelor sau interpretarea lor ironică și depreciativă se manifestă și în alte cazuri în care este folosit aproape exclusiv masculinul cu sens generic, dar la un moment dat se simte nevoia de identificare a unei persoane anume, în individualitatea sa de femeie. Un exemplu este substantivul pieton, cuprins în dicționarele noastre doar ca substantiv masculin; formele feminine pietoană și pietonă apar totuși în uz, în descrierea cît mai economică a unor situații concrete. 

Termenul pieton a intrat în română, ca împrumut din franceză (din piéton) în secolul al XIX-lea, în perioada de modernizare accelerată a vieții urbane și a limbii literare. În dicționarele bilingve mai vechi, termenul francez piéton era tradus prin pedestraș (J.A. Vaillant, Vocabular purtăreț rumânesc-franțozesc și franțozesc-rumânesc, 1839) sau prin pedestru, cuvinte de origine latină cu sens mai larg, care se foloseau în textele vechi și cu sens militar, dar și pentru a desemna pur și simplu călătorul care merge pe jos. Definiția din DEX a pietonului pune în legătură cuvîntul, în mod corect, cu spațiul citadin modern: „persoană care umblă pe jos pe o arteră (cu trotuare) străbătută de vehicule”. Împrumutul din franceză a avut succes. Nicolae Filimon recurgea (în Escursiuni în Germania meridională, 1860) la o altă soluție, la împrumutul din italiană – pedon, din it. pedone –, care nu s-a impus. În literatura și în ziarele din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pietonii sînt adesea pomeniți, cel mai adesea cu compasiune, ca pîndiți de multiple greutăți și pericole: „săracii pietoni, împedecați în circularea lor de movilile de glod” (Tribuna română, 4 februarie 1860); „paveul mizer ce face de scrîntește picioarele pietonilor” (Bolintineanu, în romanul Elena, 1862); „bieții pietoni” (Convorbiri literare, 1 iunie 1878). Într-o petiție a comercianților se arăta că „trotoarele destinate pentru comunicarea pietonilor sunt pline cu mărfuri (…), întrerupând și jenând comunicarea” (Românul, 11 noiembrie 1861). Primăria Capitalei atrăgea atenția că zăpada și gheața de pe acoperișuri „pot aduce vătămare și chiar pericol pietonilor ce trec pe trotuare” (Românul, 22 decembrie 1867); iubitorilor de lux și de plimbare cu trăsura li se reproșa că „stropesc pe bieții pietoni cu noroi” (Românul, 12 octombrie 1873); în fine, „s-ar fi putut presupune că birjarii nu sparg decât capetele pietonilor pe cari îi calcă cu caii și trăsurele lor” (Românul, 10 mai 1879).

În franceză, dicționarele înregistrează și femininul piétonne, atît ca substantiv (folosit mai rar), cît și ca adjectiv (zone piétonne). În română, forma feminină de la pieton nu aparține limbajului standard și apare în două variante: pietoană, cu alternanța fonetică o/oa, caracteristică tiparului vechi și popular (cucon-cucoană) și pietonă, fără alternanță (ca în nipon-niponă). Substantivul pietoană nu e doar o inovație a limbii de azi; îl găsim, sporadic, în secolul trecut: „tânăra și drăgălașa pietoană” (Rampa, 21 ianuarie 1932), „câte un pieton sau «pietoană» cu umbrela deschisă” (România, 11 octombrie 1939), „pietoana care s-a vrut șofer” (România liberă, 31 iulie 1981). Atestările recente sînt mai ales ironice, cuvîntul fiind pus adesea între ghilimele: „Te dărîmă pe tine, pietoană fragilă” (adevarul.ro); „mi-a căzut în braţe… o «pietoană» de pe trotuar” (viata-libera.ro); „se observă și din film că eu am verde și «pietoana» se apucă să treacă pe roșu” (trafictube.ro); „în urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a pietoanei” (monitorulcj.ro). Vorbitorii percep în general cuvîntul ca fiind o creație ad-hoc, cu efect comic: „mișto ochi are pietoana aia (nici măcar nu știu dacă există cuvîntul pietoană)” (reddit.com).

Substantivul pietonă e mult mai rar: „șoferul autovehiculului, în vîrstă de 44 de ani, nu a reușit să oprească la timp și a lovit pietona pe trecerea de pietoni” (desteptarea.ro); „autoturismul oprit a fost proiectat într-o pietonă, o femeie în vîrstă de 52 de ani” (stiriacum.ro); mai curînd găsim în texte adjectivul pieton – „mulțimea pietonă” (Dacia, 9 august 1931), „și clasa pietonă merge în paradis” (Cinema, 1 martie 1976). Ca adjectiv, româna a creat însă derivatul pietonal, de uz curent (zonă pietonală).

Cazul femininelor formate de la pieton arată că nu atît prejudecățile încetinesc „feminizarea”, cît pur și simplu obișnuințele uzului și conotațiile stilistice care li se asociază. Marea problemă e că nici pietoană, nici pietonă nu sînt acceptate cu ușurință: din cauza alternanței o/oa, prima formă pare prea colocvială; în lipsa alternanței, cea de-a doua pare nefirească. Nu altfel stau lucrurile cu femininele formate de la substantive în -log (perechile filoloagă-filologăarheoloagă-arheologă etc.), pentru care Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic a propus, în ediția a III-a (2021), etichetele „colocvial”, respectiv „livresc”.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic