Pieton, pietonă, pietoană

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Se știe că în cazul unor nume de profesii și de funcții „feminizarea” (respectiv crearea unui derivat feminin de la forma substantivului masculin) poate fi simțită la început ca forțată, ca nefirească, încărcîndu-se adesea cu conotații ironice. Reacția vorbitorilor a fost pusă în legătură cu prejudecățile misogine, dar explicația stă mai curând în rezerva față de inovațiile lingvistice. Respingerea formelor sau interpretarea lor ironică și depreciativă se manifestă și în alte cazuri în care este folosit aproape exclusiv masculinul cu sens generic, dar la un moment dat se simte nevoia de identificare a unei persoane anume, în individualitatea sa de femeie. Un exemplu este substantivul pieton, cuprins în dicționarele noastre doar ca substantiv masculin; formele feminine pietoană și pietonă apar totuși în uz, în descrierea cît mai economică a unor situații concrete. 

Termenul pieton a intrat în română, ca împrumut din franceză (din piéton) în secolul al XIX-lea, în perioada de modernizare accelerată a vieții urbane și a limbii literare. În dicționarele bilingve mai vechi, termenul francez piéton era tradus prin pedestraș (J.A. Vaillant, Vocabular purtăreț rumânesc-franțozesc și franțozesc-rumânesc, 1839) sau prin pedestru, cuvinte de origine latină cu sens mai larg, care se foloseau în textele vechi și cu sens militar, dar și pentru a desemna pur și simplu călătorul care merge pe jos. Definiția din DEX a pietonului pune în legătură cuvîntul, în mod corect, cu spațiul citadin modern: „persoană care umblă pe jos pe o arteră (cu trotuare) străbătută de vehicule”. Împrumutul din franceză a avut succes. Nicolae Filimon recurgea (în Escursiuni în Germania meridională, 1860) la o altă soluție, la împrumutul din italiană – pedon, din it. pedone –, care nu s-a impus. În literatura și în ziarele din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pietonii sînt adesea pomeniți, cel mai adesea cu compasiune, ca pîndiți de multiple greutăți și pericole: „săracii pietoni, împedecați în circularea lor de movilile de glod” (Tribuna română, 4 februarie 1860); „paveul mizer ce face de scrîntește picioarele pietonilor” (Bolintineanu, în romanul Elena, 1862); „bieții pietoni” (Convorbiri literare, 1 iunie 1878). Într-o petiție a comercianților se arăta că „trotoarele destinate pentru comunicarea pietonilor sunt pline cu mărfuri (…), întrerupând și jenând comunicarea” (Românul, 11 noiembrie 1861). Primăria Capitalei atrăgea atenția că zăpada și gheața de pe acoperișuri „pot aduce vătămare și chiar pericol pietonilor ce trec pe trotuare” (Românul, 22 decembrie 1867); iubitorilor de lux și de plimbare cu trăsura li se reproșa că „stropesc pe bieții pietoni cu noroi” (Românul, 12 octombrie 1873); în fine, „s-ar fi putut presupune că birjarii nu sparg decât capetele pietonilor pe cari îi calcă cu caii și trăsurele lor” (Românul, 10 mai 1879).

În franceză, dicționarele înregistrează și femininul piétonne, atît ca substantiv (folosit mai rar), cît și ca adjectiv (zone piétonne). În română, forma feminină de la pieton nu aparține limbajului standard și apare în două variante: pietoană, cu alternanța fonetică o/oa, caracteristică tiparului vechi și popular (cucon-cucoană) și pietonă, fără alternanță (ca în nipon-niponă). Substantivul pietoană nu e doar o inovație a limbii de azi; îl găsim, sporadic, în secolul trecut: „tânăra și drăgălașa pietoană” (Rampa, 21 ianuarie 1932), „câte un pieton sau «pietoană» cu umbrela deschisă” (România, 11 octombrie 1939), „pietoana care s-a vrut șofer” (România liberă, 31 iulie 1981). Atestările recente sînt mai ales ironice, cuvîntul fiind pus adesea între ghilimele: „Te dărîmă pe tine, pietoană fragilă” (adevarul.ro); „mi-a căzut în braţe… o «pietoană» de pe trotuar” (viata-libera.ro); „se observă și din film că eu am verde și «pietoana» se apucă să treacă pe roșu” (trafictube.ro); „în urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a pietoanei” (monitorulcj.ro). Vorbitorii percep în general cuvîntul ca fiind o creație ad-hoc, cu efect comic: „mișto ochi are pietoana aia (nici măcar nu știu dacă există cuvîntul pietoană)” (reddit.com).

Substantivul pietonă e mult mai rar: „șoferul autovehiculului, în vîrstă de 44 de ani, nu a reușit să oprească la timp și a lovit pietona pe trecerea de pietoni” (desteptarea.ro); „autoturismul oprit a fost proiectat într-o pietonă, o femeie în vîrstă de 52 de ani” (stiriacum.ro); mai curînd găsim în texte adjectivul pieton – „mulțimea pietonă” (Dacia, 9 august 1931), „și clasa pietonă merge în paradis” (Cinema, 1 martie 1976). Ca adjectiv, româna a creat însă derivatul pietonal, de uz curent (zonă pietonală).

Cazul femininelor formate de la pieton arată că nu atît prejudecățile încetinesc „feminizarea”, cît pur și simplu obișnuințele uzului și conotațiile stilistice care li se asociază. Marea problemă e că nici pietoană, nici pietonă nu sînt acceptate cu ușurință: din cauza alternanței o/oa, prima formă pare prea colocvială; în lipsa alternanței, cea de-a doua pare nefirească. Nu altfel stau lucrurile cu femininele formate de la substantive în -log (perechile filoloagă-filologăarheoloagă-arheologă etc.), pentru care Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic a propus, în ediția a III-a (2021), etichetele „colocvial”, respectiv „livresc”.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.