Picnic de Anul Nou

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Asocierea dintre picnic și revelionsurprinzătoare la prima vedere, are de fapt o vechime considerabilă, care reflectă sensurile schimbătoare ale cuvintelor. În Cantor de avis și comers din 16 ianuarie 1840, era descris „picnicul strălucit” din 31 decembrie 1839, din Sala Momolo, la care participase chiar prințul Alexandru Ghica. Italianul Momolo, despre care scriu toate istoriile orașului București, e pomenit de Dimitrie C. Ollănescu, în Teatrul la români (1898), ca organizator al așa-numitelor Picnic-bal. Acestea aveau să devină una dintre petrecerile bucureștene cunoscute, ceea ce explică prezența cuvîntului picnic, peste un deceniu, la Anton Pann, în O șezătoare la țară (1851-1852). Unul dintre personajele povestirilor versificate evocă petrecerile orășenești: „Popa zise: – Jupîn Iani (aşa chema p-arendaş), / Crez că ai avut petreceri mai frumoase la oraş; / Acolo sînt baluri, clupuri, e teatru, e picnic, / Sînt soarele şi altele care nu ştiu cum le zic”. Am fi fost poate tentați să credem că termeni ca picnic și club sînt mai noi în limbă; textul lui Anton Pann ne dovedește că aceștia circulau în vorbirea curentă la jumătatea secolului al XIX-lea, chiar dacă în forme și cu sensuri ușor diferite.

În definițiile actuale din dicționarele noastre, picnic este o „masă (și petrecere) comună (în aer liber), de obicei cu contribuția fiecărui participant” (DEX). Desfășurarea în aer liber și caracterul relaxat, lipsit de formalitate, al mesei sînt cu siguranță componenta dominantă a sensului actual al cuvîntului; în folosirile mai vechi, trăsătura semantică esențială era însă contribuția fiecărui participant. De aceea puteau avea loc picnicuri în săli de bal și chiar baluri-picnic, cu denumirea răspîndită rapid în toate regiunile românești. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ziarele publică adesea știri despre aceste petreceri: „Am asistat cu plăcere la primul picnic comercial, dat de un Comitet în sala Slătineanu la 21 ianuarie” (Românul, 27.01.1867), „cauza este de la balul Picnic” (Curierul de Iași, 1869); „Picniculdat în saloanele D-lui General N. Mavrocordat a reușit pe deplin. O societate numeroasă și din cele mai alese participa la această petrecere unde s-au jucat pănă dimineață” (Curierul de Iași, 1873); „Erau vremi când în Năsăud (…) nici o săptămână nu trecea să nu fie sau bal sau petreceri (picnicuri) de danț, teatre, concerte, etc.” (Familia, 1882); „În sfârșit, după atâția ani de pauză, se va aranja și-n Oradea-mare o petrecere românească cu dans. Aceasta va fi un picnicși se va ține în sala școalei normale” (Familia, 1890). La un moment dat, picnic ajunge să desemneze mai ales petrecerile private (evident, organizate cu contribuția participanților): „Cu cât însă scad balurile publice, cu atâta se înmulțesc picnicurile, petrecerile casnice, unde se adună câte un cerc de cunoscuți” (Familia, 1880). Cuvîntul era atît de răspîndit, încît este inclus chiar în dicționarul academic al lui A.T. Laurian și I. Massim, desigur exilat în glosarul de forme nelatinești (Glosar care cuprinde vorbele din limba română străine prin originea sau forma lor cum și cele de origine înduioasă, 1871), cu definiția „ceva colectiv, bal cu colațiune de mulți soci”.

Importanța trăsăturii „cheltuieli împărțite” față de „desfășurare în aer liber” se păstrează pînă tîrziu, din moment ce în revista Femeia, nr. 11 din 1968 se scria: „chiar dacă revelionul este stabilit «pik-nik», fiecare persoană cu contribuția sa, nu uitați că politețea vă cere să oferiți gazdei o mică atenție”. Citatul ilustrează și instabilitatea grafică a unui cuvînt căruia i se puteau reface diverse variante de scriere (eventual influențate de echivalentele din alte limbi): picnic, pic-nic, pick-nick, pik-nik. Ajungem astfel și la chestiunea etimologică. Picnic e un cuvînt internațional, cu forme asemănătoare în multe limbi moderne – Picknick în germană, picnic în italiană, piknik în maghiară etc.; chiar dacă au fost căi mai complicate ale răspîndirii, sursa primară este franceză. Forma englezească picnic, cu sensul de bază „masă luată în aer liber, într-o excursie, drumeție etc.”, e un împrumut de secol al XIX-lea din franceză, unde pique-nique avea inițial sensul „masă pentru care fiecare plătește partea sau își aduce mîncarea” (cu atestare din 1694); astăzi primul sens este învechit, fiind înlocuit de „masă în aer liber, în general pe iarbă și în comun” (Trésor de la langue française informatisé). Româna a preluat cuvîntul – direct din franceză sau prin intermediul altei limbi – ca termen al vieții cotidiene, într-o vreme a scrierii cu chirilice și a adaptării rapide; apoi prezența sa în limbă (cu scrierea picnic sau pic-nic) a fost întărită de alte surse, inclusiv de engleză, în măsura în care ziarele relatau despre felul în care, în America, „vecinii și rudele se strîng pentru un picnic” (Românul, 1869), sau despre „marele pic-nic anual al asociațiunii oamenilor grași” din Statele Unite (Tribuna, 1887). 

Trecutul ne apare, prin textele, imaginile și cuvintele păstrate, cînd foarte departe, cînd foarte aproape. Picnicul de la 1840 era altceva decît revelionul de azi, și totuși nu atît de diferit pe cît am putea crede.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cafea turceasca istock jpg
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea neagră zilnic timp de o lună. Beneficii, riscuri și cum să eviți efectele adverse
Pentru mulți, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea neagră. Cunoscută pentru aroma sa intensă și conținutul ridicat de cofeină, aceasta oferă un impuls rapid de energie și poate stimula metabolismul. Însă ce efecte are, de fapt, asupra corpului tău dacă o consumi zilnic timp de o lună?
BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Cuvântul banal care ne poate aduce succesul: „Eu îmi învăț copiii să gândească cu ajutorul unui cuvânt”
De multe ori, cea mai mare barieră dintre noi și succes este propria noastră mentalitate. Din acest motiv, este important să știm cum trebuie să răspundem în fața provocărilor care ne ies în cale pentru a reuși să trecem cu bine peste orice problemă!
steagul romaniei si al UE foto pixabay jpg
La răscruce de drumuri. Cum arată scenariul ideal și cel de coșmar pentru viitorul României| ANALIZA
România se află la răscruce de drumuri, iar alegerile prezidențiale din luna mai vor decide calea pe care o luăm. Expertul în securitate Marius Ghincea avertizează că pentru prima dată de la momentul Snagov nu mai există decizia fermă și unanimă ca România să privească spre Bruxelles.
masina de lux confiscata in port foto politia de frontiera
Controverse privind taxa pe lux. Cum se aplică și care sunt neclaritățile
Taxa pe lux este un impozit suplimentar care se aplică locuințelor de peste 500.000 euro (2,5 milioane de lei) și mașinilor de peste 75.000 de euro (375.000 de lei).
Controversatul cercetător chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic Colaj X He Jiankui
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel de populară ca iPhone-ul”
He Jiankui revine în laborator după experimentul controversat de editare genetică ce a șocat lumea. „Sper ca, peste 50 de ani, oamenii să mă amintească drept «Darwin-ul chinez»”, a declarat cercetătorul care a creat în secret primii bebeluși modificați genetic.