Pensiile francezilor

Publicat în Dilema Veche nr. 989 din 23 martie – 29 martie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Îl avertizez pe președintele Macron că trebuie să retragă legea înainte să se producă un dezastru. Protestele pe care le-am organizat au fost ținute sub control, dar există tentația violenței, a radicalizării.” Avertismentul transmis de liderul sindical Laurent Berger duminica trecută nu era chiar o exagerare și dovada putea fi văzută în toate jurnalele de știri. Luptele de stradă între muncitorii supărați pe intenția Guvernului de a mări vîrsta minimă de pensionare de la 62 la 64 de ani au fost prezentate în toate jurnalele de știri din week-end. Totuși, ele nu au degenerat mai mult decît o face orice protest mai serios în Franța. Nu încă, cel puțin. 

Între timp, legea de mărire a vîrstei de pensionare a fost trecută prin asumarea răspunderii Guvernului, iar moțiunea de cenzură care a urmat a eșuat, însă nu fără să transmită un semnal puternic de neîncredere în actualul guvern. Deputații care au votat în favoarea ei sînt diverși – de la extrema dreapta la stînga radicală – și, mai ales, mulți. Credibilitatea Guvernului francez e grav afectată, iar presa de la Paris speculează frenetic pe tema înlocuirii premierului Élisabeth Borne și a unora dintre miniștri. 

Din orice perspectivă ar fi privită reforma pensiilor din Franța, ea este mai degrabă modestă și prudentă. Franța are în acest moment una dintre cele mai reduse vîrste de pensionare din întreaga Europă și, după adoptarea legii, nu va trece decît cel mult în liga de mijloc. Pentru comparație, în state ca Germania, Spania sau România vîrsta de pensionare ajunge, în funcție de diverși factori, la 65 sau chiar 67 de ani. Președintele Macron nu a propus, așadar, revoluționarea sistemului, ci mai degrabă a făcut o tentativă de a mai regla din deficitul sistemului public care în actualele condiții nu ar fi făcut decît să crească pînă la a deveni la un moment dat nesustenabil. 

Sindicatele franceze au promis că vor lupta viguros împotriva legii și, avînd în vedere precedentele, se vor ține probabil de cuvînt. Măcar cîteva săptămîni de acum înainte, jurnalele de știri vor avea material. Vorbim, pînă la urmă, despre țara „vestelor galbene”. E puțin probabil, pe de altă parte, că vreun guvern francez, indiferent de culoarea lui, va mai da înapoi în privința vîrstei de pensionare. Macron, oricît de antipatizat ar fi acum în Adunarea Națională și pe străzile Franței, a scos cartofii din focul unor crize viitoare.

Emmanuel Macron a cîștigat o bătălie importantă, însă, în condițiile în care rezistența împotriva planurilor sale de reformare crește, îi va fi greu spre imposibil să avanseze noi planuri de modernizare a sistemelor publice. Ambițiile președintelui francez sînt mari – vrea să lase în urmă o republică reformată capabilă să facă față unor încercări chiar mai grele decît cele de azi. Și asta privește nu numai administrația publică, ci și rolul și locul Franței în Europa și în lume. Or,în situația în care strada se întoarce radical împotriva guvernării sale, riscul ca la următoarele alegeri radicalismul acela să devină majoritar este din ce în ce mai mare. Știm de la alegerile trecute că extrema dreapta franceză e un adversar serios și hotărît al liberalismului centrist al lui Macron, iar stînga renaște din cenușa socialiștilor. La ultimele prezidențiale, Marine le Pen și Jean-Luc Mélenchon s-au aflat pe locurile 2 și 3 în primul tur. Nu e nici o garanție că, la următoarele, cei doi –sau avatarurile lor – nu își vor disputa turul doi. 

Văzută de pe partea cealaltă a baricadei, decizia Guvernului de a reforma sistemul de pensii pare nedreaptă. Pînă la urmă, nimeni nu dorește să muncească pînă în ultima zi a vieții. 

Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva. Ca în aproape fiecare țară europeană, în Franța consensul căldicel centrist e pe cale să se prăbușească. Buna-credință a Guvernului nu mai este prezumată și aproape orice mișcare cît de cît semnificativă întîmpină rezistență. În atari condiții, Puterea fie devine imobilă și neputincioasă, mulțumindu-se să patroneze un declin lent, fie intră în conflict cu propriul electorat, riscînd să îl alieneze și mai mult și să accelereze spirala spre amintitul declin. Macron a ales conflictul și, deocamdată, a cîștigat. Însă nu e clar cu ce preț și pentru cîtă vreme. 

De succesul Franței și al Germaniei depinde întreaga construcție europeană. Nu numai economic, ci și din punct de vedere al valorilor. Văzute dinspre țări mai mici și dependente cum e a noastră, tulburările din aceste societăți ar trebui să ne ridice serioase semne de întrebare cu privire la pregătirea noastră pentru crizele viitorului. Fatalismul mioritic n-a fost niciodată un răspuns. N-a fost nici măcar o întrebare. Ci doar un abandon inutil și păgubos care n-a ajutat niciodată la nimic.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”