Pe undeva

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Pe undeva jpeg

Adverbul undeva (mai ales în construcţia pe undeva) se foloseşte destul de des în româna actuală cu rol de aproximare, în contexte în care nu mai este vorba de plasarea concretă în spaţiu, ci de nedeterminare temporală sau conceptuală. Schimbarea semantică a fost remarcată, cu decenii în urmă, de Valeria Guţu Romalo, în Corectitudine şi greşeală (1972), pe baza unor atestări orale („pe undeva este nişte adevăr“, TV 12.10.1970). Nu toate dicţionarele noastre actuale înregistrează noua utilizare a cuvîntului; aceasta a fost, totuşi, cuprinsă în Dicţionarul limbii române (DLR, Tomul XII, Litera U, 2002), în care undeva apare şi cu sensul „cumva, oarecum“, ilustrat prin citate din autori prestigioşi – Lucian Blaga şi Constantin Noica. Sensul non-spaţial a fost recunoscut şi preluat şi de Noul dicţionar universal (NDU, 2006) şi Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI, 2007).

06 wc old clock salt lake city utah jpg jpeg

Noul sens persistă în uz; recentele rapoarte de monitorizare a limbii vorbite în presa audiovizuală (publicate pe site-ul cna.ro) au înregistrat destul de multe exemple de aproximare numerică cu ajutorul adverbului de loc – „un scor undeva de 50%“ (Realitatea TV, 5.08.2016) –, mai ales în indicarea unui interval de timp: „undeva la 11 fără 20, o să iasă afară…“ (Antena 3, 13.08.2016); „undeva joi vom afla care sînt reprezentanții caselor regale“ (Antena 3, 9.08.2016). Adesea enunţul conţine deja o referire la spaţiu, ceea ce poate crea (în scris) un efect derutant, de contradicţie: „Acolo unde va trebui să ajungă undeva în jurul orei 17“ (Antena 3, 9.08.2016). Multe alte exemple se pot găsi în Internet; undeva e folosit pentru aproximaţia numerică: „va încasa… undeva între 4,2 şi 6,5 milioane de euro“ (bzb.ro); „adevăratul salariu (…), dezvăluit (…): «undeva între 15.000 şi 16.000 de euro pe lun㻓 (capital.ro); „ziua mea de lucru se termină undeva între 9 seara şi miezul nopţii’“ (descopera.ro). Construcţia pe undeva are o utilizare şi mai largă, pu­tînd aproxima aproape orice evaluare şi pu­tînd atenua aproape orice enunţ: „această joncțiune (…) pe undeva este stranie (tribuna.md); „Sînt jocuri tari şi pe undeva e normal să se simtă oboseala“ (news.ro); se observă chiar preferinţa pentru apariţia atenuatorului la începutul enunţului: „Pe undeva, mi se pare justificată mișcarea“ (paginademedia.ro); „Pe undeva, e vina mea“ (libertatea.ro).

Faţă de această inovaţie semantică se poate manifesta o atitudine critică, de condamnare, în virtutea unei aprecieri raţionaliste şi aparent logice: spaţiul nu e mod, locul nu e aproximare. Schimbarea este totuşi destul de firească şi nu ar trebui considerată o abatere; cum nici nu au considerat-o dicţionarele pe care le-am menţionat deja, din moment ce au înregistrat-o. Este în spiritul metaforelor cognitive prin care gîndirea noastră se adaptează realităţii ca noţiunile spaţiale să capete sensuri temporale şi apoi să se aplice şi raţionamentelor, discursului, abstracţiilor. O serie întreagă de prepoziţii şi adverbe se referă, în toate limbile lumii, atît la spaţiu, cît şi la timp şi la relaţiile abstracte: la, în, pe, după, înainte etc. Calea pe care a urmat-o nehotărîtul undeva se întîlneşte şi în alte limbi: în engleză, somewhere este înregistrat în dicţionare cu valoarea de aproximator numeric. Despre quelque part din franceză şi noile sale sensuri non-spaţiale au scris Georges Kleiber şi Francine Gerhard-Krait. Tendinţa este generală şi nu trebuie să bănuim neapărat, în română, o imitare a unui model străin; e foarte posibil ca acelaşi proces să se fi produs independent în mai multe limbi. E chiar uşor de imaginat cum nehotărîtul undeva, a cărui nedeterminare e sporită de pe, a desemnat mai întîi un loc în spaţiu, apoi o plasare pe axa temporală, mai tîrziu un loc imaginar în reprezentarea metaforic-spaţială a conceptelor, a ideilor etc.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.