„Pe praful ăsta...”

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
„Cu bule“ jpeg

Praful este, în cîteva expresii și locuțiuni din limba română, o metaforă superlativă a distrugerii: a se face praf, a face praf pe cineva, a se alege praful de ceva. În registrul colocvial, cuvîntul intră într-o formulă glumeață de negație – praful de pe tobă, cu sensul „nimic” – și într-o expresie metaforică a încercării de a înșela și a intimida publicul – praf în ochi. Metafora distrugerii se regăsește, hiperbolic, în caracterizările injurioase ale inadecvării, ale nepriceperii sau ale beției: ești praf! O dezvoltare argotică a seriei este reprezentată de participiul adjectival prăfuit, cu sensul „beat”, utilizare amuzantă prin omonimia pe care o produce cu prăfuit, „acoperit de praf”, atenuînd ironic efectele stării de beție. În fine, cum prafurile au și un sens farmaceutic, limbajul colocvial-argotic le cuprinde în perifraze metonimice, bazate pe jocuri de cuvinte: cuiva care se plînge că nu mai poate face sau suporta un anumit lucru i se recomandă să ia praf de putut, iar invitația de a părăsi rapid un loc recurge la sintagma praf de mers („ne tot făceau semne să-i dăm cu praf de mers”, crapmania.ro). Alte sensuri metaforice ale substantivului praf, înregistrate de dicționarele de argou, se referă la droguri, fără a dovedi însă o inventivitate specială.

Pornind de la efecte mai curînd neplăcute și ajungînd la distrugeri totale, praful (vechi împrumut slav) primește în registrul colocvial conotații predominant negative. Pentru ipostazele metaforice pozitive se poate recurge la sinonimul său ușor învechit, dar tocmai de aceea mai poetic, la cuvîntul pulbere, moștenit din latină (pulbere de stele). Cele două sinonime se pat asocia într-o formulă de intensificare – praf și pulbere – sau într-o pseudo-tautologie glumeață: a face pulberea praf – „a nu face nici o ispravă” (DEX). Cele două sinonime nu au în română semnificațiile religioase ale echivalentelor din alte limbi. Tradiția traducerilor biblice bazate pe Septuaginta a impus la noi, în pasajul alungării din rai, termenii pămînt sau țărînă („căci ţărînă eşti, şi în ţărînă te vei întoarce”, Geneza, 3,19), în vreme ce alte limbi au folosit ca traducere pentru latinescul pulvis (din Vulgata) cuvinte cu sensul de bază „praf”: dust în engleză, polvere în italiană etc.

O expresie colocvială mai puțin transparentă, dar destul de frecventă astăzi (cu mii de atestări pe Internet) este pe praful (sau prafu’) ăsta, referire ironică la o situație dezagreabilă: „cîți oameni își mai pun pirostriile pe praful ăsta?” (academiacatavencu.info), „pe praful ăsta, iată şi o veste care îmbujorează imaginea României” (adevarul.ro); „pe praful ăsta, pe criza asta” (facebook.com). Situația desemnată este, în aproape toate contextele recente, sărăcia, lipsa de bani: „pe praful ăsta doar clienții foarte mari mai investesc în research” (iqads.ro); „normal, doar n-o să scadă dobînda, pe praful ăsta” (g4media.ro); „pe praful ăsta, de unde 30.000 de euro?” (wowbiz.ro); „pe praful ăsta sînt destui jucători care pot veni” (sport.ro).

Expresia s-a răspîndit mai mult în ultimii ani, dar circula deja înainte de 1989, fără a fi totuși foarte veche. La început se folosea ceva mai des pentru o altă situație neplăcută – frigul extrem. Atestările actuale ale acestui sens sînt puține și adesea ambigue, dar nu lipsesc cu totul: „pe praful ăsta, pe un baraj de munte, într-un ochi dezghețat, nu mai mare de 25-30 mp, se prinde clean la twister” (rapitori.ro). Sensul mai general al formulei primește uneori particularizări: „pe praful ăsta de imagine” (timpul.info); „pe praful ăsta de criză” (adevarul.ro); „eu aș sta acasă pe praful ăsta de distopie sanitară!” (cotidianul.ro); se vorbește de praful ăsta pandemic, concertistic etc.

Succesul formulei se datorează, ca și în alte cazuri, surprizei semantice, cu efect umoristic, pe care o produce asocierea de cuvinte: praful este introdus în mod neașteptat într-o structură care indică de obicei starea vremii – pe ploaia asta, pe frigul ăsta, pe căldura asta etc. Nu este imposibilă o utilizare denotativă, în care formula să se refere chiar la praful unei zile toride, dar contextele de utilizare exclud o asemenea interpretare, sau o permit doar ca substitut ironic. Poate că termenul praf a apărut în aceste contexte doar pe baza conotațiilor sale negative, pe care le-am pomenit la început; efectul surprinzător și expresiv este însă produs de actualizarea sensului său concret.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mudava
Excentricul Mudava, vraciul care a șocat România la alegerile din 1996. „Cine mă votează pe mine, votează pe Dumnezeu”
În anii ‘90, un candidat independent la alegerile prezidențiale a șocat România. Constantin Mudava le-a cerut românilor să-l voteze în 1996, cu sloganul: „Cine mă votează pe mine, votează pe Dumnezeu”, însă povestea sa de „tămăduitor” păstrează și alte detalii tulburătoare.
caine belka stapan mort rusia jpg
Emoționant! Câinele devotat refuză să plece din locul unde i-a murit stăpânul
De când stăpânul lui Belka s-a înecat traversând pe bicicletă un râu înghețat, câinele a rămas zile întregi în locul unde acesta a căzut, așteptând ca el să se întoarcă – dar, din păcate, bărbatul a murit.
Calin georgescu Sursa Youtube jpg
Informațiile false din CV-ul lui Călin Georgescu. A scris că a lucrat la un institut al ONU, însǎ în realitate e o fundație privată
În CV-ul public al lui Călin Georgescu apare un job din perioada 2015-2016, job care la prima vedere sună pompos și impresionant: ”director executiv și consilier special al directorului general ONU de la Geneva”. După o minimă verificare pe internet, se poate constata că e vorba de o fundație.
alegeri romania pixabay png
Analist: „Dacă CCR ar fi lăsat-o pe Diana Șoșoacă să candideze nu am fi ajuns aici"
Într-o perioadă de diviziune ideologică tot mai accentuată, analiștii subliniază adâncirea conflictului dintre sistemul politic și cetățeni, un fenomen global care amenință stabilitatea socială și încrederea în instituțiile statului.
dolp lundgren gettyimages jpg
Dolph Lundgren s-a vindecat de cancer, deși medicii nu îi mai dădeau mult de trăit: „A fost un drum dificil”
Dolph Lundgren (67 de ani) a împărtășit o veste extrem de emoționantă. Starul din „The Expendables” a anunțat miercuri pe Instagram că este acum vindecat de cancer, după o luptă de nouă ani, în care medicii i-au spus la un moment dat că mai are doar 2-3 ani de trăit.
Sfântul Apostol Andrei și măștile ritualice Colaj DMS
Ce nu știi despre Sfântul Andrei: de la apostolul devenit ocrotitorul României la ritualurile mistice cu măști arhaice, uitate
În fiecare an, pe 30 noiembrie, românii celebrează una dintre cele mai misterioase și încărcate de semnificații sărbători din calendar: ziua Sfântului Andrei, cunoscută și sub numele de Sântandrei sau Moș Andrei. Mai mult decât o simplă comemorare religioasă, această zi reprezintă o punte
Nicusor dan Referendum captura png
Biroul Electoral Central a validat rezultatele referendumului organizat în Capitală
Biroul Electoral Central (BEC) a validat, în şedinţa de joi, rezultatele referendumului organizat în Capitală duminică, 24 noiembrie, fiind depăşit procentul de 40% din voturile exprimate de persoanele înscrise pe listele permanente în cazul tuturor celor trei întrebări.
1 salata de naut cu ceapa rosie jpg jpeg
Secretele unui nutriționist despre cum poți să slăbești în timp ce dormi: cina bogată în proteine, gata în cinci minute
În căutarea nesfârșită a unei cine sănătoase și rapide, care să te ajute la menținerea greutății sub control, există opțiuni care nu sunt foarte cunoscute, precum năutul cu ceapă.
image png
29 noiembrie: Un secol de la nașterea actorului în opinci Mihai Mereuță
Ziua de 29 noiembrie este una cu multipli sărbătoriți din domenii dintre cele mai diverse: știință, tehnologie, cultură, politică.