„Pe praful ăsta...”

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
„Cu bule“ jpeg

Praful este, în cîteva expresii și locuțiuni din limba română, o metaforă superlativă a distrugerii: a se face praf, a face praf pe cineva, a se alege praful de ceva. În registrul colocvial, cuvîntul intră într-o formulă glumeață de negație – praful de pe tobă, cu sensul „nimic” – și într-o expresie metaforică a încercării de a înșela și a intimida publicul – praf în ochi. Metafora distrugerii se regăsește, hiperbolic, în caracterizările injurioase ale inadecvării, ale nepriceperii sau ale beției: ești praf! O dezvoltare argotică a seriei este reprezentată de participiul adjectival prăfuit, cu sensul „beat”, utilizare amuzantă prin omonimia pe care o produce cu prăfuit, „acoperit de praf”, atenuînd ironic efectele stării de beție. În fine, cum prafurile au și un sens farmaceutic, limbajul colocvial-argotic le cuprinde în perifraze metonimice, bazate pe jocuri de cuvinte: cuiva care se plînge că nu mai poate face sau suporta un anumit lucru i se recomandă să ia praf de putut, iar invitația de a părăsi rapid un loc recurge la sintagma praf de mers („ne tot făceau semne să-i dăm cu praf de mers”, crapmania.ro). Alte sensuri metaforice ale substantivului praf, înregistrate de dicționarele de argou, se referă la droguri, fără a dovedi însă o inventivitate specială.

Pornind de la efecte mai curînd neplăcute și ajungînd la distrugeri totale, praful (vechi împrumut slav) primește în registrul colocvial conotații predominant negative. Pentru ipostazele metaforice pozitive se poate recurge la sinonimul său ușor învechit, dar tocmai de aceea mai poetic, la cuvîntul pulbere, moștenit din latină (pulbere de stele). Cele două sinonime se pat asocia într-o formulă de intensificare – praf și pulbere – sau într-o pseudo-tautologie glumeață: a face pulberea praf – „a nu face nici o ispravă” (DEX). Cele două sinonime nu au în română semnificațiile religioase ale echivalentelor din alte limbi. Tradiția traducerilor biblice bazate pe Septuaginta a impus la noi, în pasajul alungării din rai, termenii pămînt sau țărînă („căci ţărînă eşti, şi în ţărînă te vei întoarce”, Geneza, 3,19), în vreme ce alte limbi au folosit ca traducere pentru latinescul pulvis (din Vulgata) cuvinte cu sensul de bază „praf”: dust în engleză, polvere în italiană etc.

O expresie colocvială mai puțin transparentă, dar destul de frecventă astăzi (cu mii de atestări pe Internet) este pe praful (sau prafu’) ăsta, referire ironică la o situație dezagreabilă: „cîți oameni își mai pun pirostriile pe praful ăsta?” (academiacatavencu.info), „pe praful ăsta, iată şi o veste care îmbujorează imaginea României” (adevarul.ro); „pe praful ăsta, pe criza asta” (facebook.com). Situația desemnată este, în aproape toate contextele recente, sărăcia, lipsa de bani: „pe praful ăsta doar clienții foarte mari mai investesc în research” (iqads.ro); „normal, doar n-o să scadă dobînda, pe praful ăsta” (g4media.ro); „pe praful ăsta, de unde 30.000 de euro?” (wowbiz.ro); „pe praful ăsta sînt destui jucători care pot veni” (sport.ro).

Expresia s-a răspîndit mai mult în ultimii ani, dar circula deja înainte de 1989, fără a fi totuși foarte veche. La început se folosea ceva mai des pentru o altă situație neplăcută – frigul extrem. Atestările actuale ale acestui sens sînt puține și adesea ambigue, dar nu lipsesc cu totul: „pe praful ăsta, pe un baraj de munte, într-un ochi dezghețat, nu mai mare de 25-30 mp, se prinde clean la twister” (rapitori.ro). Sensul mai general al formulei primește uneori particularizări: „pe praful ăsta de imagine” (timpul.info); „pe praful ăsta de criză” (adevarul.ro); „eu aș sta acasă pe praful ăsta de distopie sanitară!” (cotidianul.ro); se vorbește de praful ăsta pandemic, concertistic etc.

Succesul formulei se datorează, ca și în alte cazuri, surprizei semantice, cu efect umoristic, pe care o produce asocierea de cuvinte: praful este introdus în mod neașteptat într-o structură care indică de obicei starea vremii – pe ploaia asta, pe frigul ăsta, pe căldura asta etc. Nu este imposibilă o utilizare denotativă, în care formula să se refere chiar la praful unei zile toride, dar contextele de utilizare exclud o asemenea interpretare, sau o permit doar ca substitut ironic. Poate că termenul praf a apărut în aceste contexte doar pe baza conotațiilor sale negative, pe care le-am pomenit la început; efectul surprinzător și expresiv este însă produs de actualizarea sensului său concret.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.